Предизборна дискусия: "Южен поток" между неясното минало и несигурното бъдеще

ЮЖЕН ПОТОК

© Надежда Чипева, Капитал

ЮЖЕН ПОТОКТотална катастрофа, напълно ненужен, важен европейски проект, полезен за България. В такъв диапазон бяха оценките за проекта за строеж на газопровода "Южен поток" в дискусията, организирана от "Протестна мрежа" днес. В разговора на тема "Южен поток – какво остана скрито?" се включиха бившият заместник-министър на енергетиката Валентин Николов (ГЕРБ), Мартин Димитров (Реформаторски блок), Константин Проданов (АБВ), съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов и консултантът Христо Казанджиев от "Движение за енергийна независимост".


Въпреки предварителната заявка отсъстваше служебният министър на енергетиката Васил Щонов. От "Протестна мрежа" увериха, че са получили потвърждение от министерството, а отказът е дошъл в последния момент, при това след отказ и от дружеството "Южен поток" АД, също поканено да участва. От БСП също не пожелали да се включат.


Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че "Южен поток" досега се реализира по напълно непрозрачен начин. Едни обаче видяха в това сигурен знак, че проектът трябва да бъде прекратен, а други – аргумент, че не могат да се правят крайни оценки, без да се знае истината.
ГЕРБ: Проектът е необратим, следващото правителство няма изход


"Ние сме за "Южен поток" с две условия – икономическа целесъобразност и спазване на европейските правила и Третия енергиен пакет", подчерта Валентин Николов от ГЕРБ. По думите му "Южен поток" не е български или руски проект, а европейски и България е част от него. Диверсификацията на газовото трасе щяла да донесе ползи за България, а ако бъде спазен Третият пакет на ЕС, може да се диверсифицират и източниците на газ.


"Проектът за мен е необратим", каза още Николов и посочи, че след непрозрачното подписване на документи от кабинета "Орешарски" следващото правителство най-вероятно няма да има никаква възможност да договаря детайли. "Така че, ако някой каже "Аз съм против проекта", трябва да каже – санкциите, които не знаем какви са, ще легнат върху всички данъкоплатци", подчерта той.


Реформатор: При руски монопол трябва да спрем проекта, дори при риск от санкции


Не бива да отиваме към изборите и да правим правителство с нагласата, че щом е надробена голяма каша, всички трябва да я сърбаме, възрази бившият председател на СДС, а сега член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров. "Защо да не се проведе например нов конкурс за изпълнител, както иска Европейският съюз", попита той. И добави, че блокът няма да приеме строежа на газопровода, ако той не гарантира нищо освен руски монопол - "и никой да не ни плаши със санкции".


Димитров също изтъкна, че е необходимо ясно да се посочи икономическата изгода от проекта. По думите му следващото правителство трябва да "постави всичко на масата", защото не може да става дума за търговска тайна при преобладаващ обществен интерес, и да се стреми да договори максимално добри условия за България.


"Нашата позиция е, че приоритет на България трябва да са интерконекторите с Румъния и Гърция, Турция, Сърбия, за да има реална диверсификация", каза още той.


АБВ: Ако побългарим "Южен поток" като АЕЦ "Белене", ще служи само за източване на пари


"Подкрепяме не само "Южен Поток", но и всеки голям енергиен проект, който носи инвестиции и работни места", подчерта Константин Проданов (АБВ). Добави, че партията му подкрепя проекта идейно, но не одобрява непрозрачния начин, по който се реализира в разрез с европейските правила.


"Ако проектът бъде "побългарен" като АЕЦ "Белене", ще стане бездънна каца за източване на публични средства", каза Проданов.


Не споделям крайните оценки, че всичко, що е руско и строено от "Газпром", не става. Другите страни и експерти идиоти ли са, попита той реторично. И добави, че руската държавна "Газпром", която е съсобственик в компанията "Южен поток Транспорт", се държи като другите мултинационални компании с преобладаващо американско или френско участие, но към тях няма толкова остри критики. България просто не защитава интереса си, каза той.


"Зелените": Против строежа, независимо от условията


Борислав Сандов ("Зелените") заяви, че партията му е твърдо против строежа на газопровода, без условия, още от 2008 г. По думите му вече е ясно, че възобновяемите източници стават все по-евтини, независимо от допълнителните държавни субсидии към тях. Освен това трябвало да се наблегне на интерконекторните връзки.


"Южен поток" не представлява никаква диверсификация, България е зависима от Русия на всички нива, каза още Сандов. И посочи като аргумент срещу проекта и странични екологични ефекти от строителството му върху голяма територия.


"И като законосъобразност, и като целесъобразност този проект не е изгоден за България. И трябва да се прави всичко възможно той да бъде прекратен на възможно най-ниска цена", обобщи съпредседателят на "Зелените".


"Южен поток" извън контрола на правителството


Според Христо Казанджиев ("Движение за енергийна независимост") дискусията за газопровода е безнадеждно закъсняла, тъй като "всички решения, които трябва да бъдат взети на базата на конкретни данни, вече са взети на базата на очаквания и България няма полезен ход."


По думите му България само губи от проекта, който е "тотална катастрофа" и е направен така, че не е възможно инвестицията да бъде възстановена.


"Южен поток" е извън контрола на правителството, каза още Казанджиев. И посочи, че както европейското законодателство, така и българското не отговарят на интересите на "Газпром" и тя прави каквото си иска. "Големият проблем е, че Русия категорично отказва да се съобрази с европейското законодателство", подчерта той и определи като "връх на наглостта" поправките в Закона за енергетиката, предложени от БСП и приети на първо четене в миналия парламент, с които газопроводът се изваждаше от обхвата на Третия енергиен пакет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  "Южен поток" е извън контрола на правителството, каза още Казанджиев. И посочи, че както европейското законодателство, така и българското не отговарят на интересите на "Газпром" и тя прави каквото си иска. "
  Голяма наглост.Русия смята за свое всичко,което е било в рамките на СИВ или Варшавския договор.А нашите политици са такива предатели на националните интереси на България,че по-добре направо да се изнасят за Русия.

 2. 2 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Браво за позицията на Мартин Димитров, но г-н Борисов е решил да надгради теоритичните си познания по разгъване на маркуч в пресечен терен, към такива по разгъването на газопровод в европейска държава, па и некоя рубла, ако падне...

 3. 3 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  съд и каторга за престъпниците от предишното правителсво, подписали договорите!

  it comes from inside, just listen ...
 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е няма спасение от този Южен Паток , хубавото е че ЕС ще движи нещата за неговата законност ,ако все пак се построи !

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Южен поток" може да се реализира само като се раздели с неясното минало и и се отиде към абсолютно прозрачно бъдеще!

 6. 6 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 494 Гневно

  ГЕРБ: Проектът е необратим, следващото правителство няма изход - предполагах че ГЕРБ ще излязат с тази теза след изборите, но и това не можаха да дочакат..., да ни е честито поредното ограбване и енергийното (и не само!!) заробване от Русия!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 7. 7 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ""Ние сме за "Южен поток" с две условия – икономическа целесъобразност и спазване на европейските правила и Третия енергиен пакет".

  Дори и с тези две условия,безспорен е фактът,че Южен поток,ще съботира в момента,всеки опит на ЕС,да изгради алтернативен на заробващият ни към Русия-Южен поток.Първо,газовите връзки със съседите и южният газов поток ТАП,като алтернатива на зависимостта ни от Русия,и тогава ще си говорим пак,за "нужния на БГ" Южен поток!

 8. 8 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ""Зелените": Против строежа, независимо от условията" ей тия са против проучването за шистов газ, пак без условия. Руската пета колона в метастази.

  chavo64
 9. 9 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Южен поток не е "европейски"проект,защото ЕК го обяви за неприоритетен и защото е корупционен проект на алчната и корумпирана клептокрация в Австрия,Итаия и Германия!Малка и силнозависима от Газпром-Русия България,не бива да е инициатива,за съботиране на европейската енергийна система и бетонирането на руския,агресивен ,енергиен монопол!Борисов и Златев не напразно са носители на най-високите държавни,руски отличия-ордените-"Михаил Ломоносов"за ББ и Николай Първи",за националния предател-Златев!?

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#6:"NicK"]ГЕРБ: Проектът е необратим, следващото правителство няма изход - предполагах че ГЕРБ ще излязат с тази теза след изборите, но и това не можаха да дочакат..., да ни е честито поредното ограбване и енергийното (и не само!!) заробване от Русия![/quote]

  +++++++++++++ сега става ли ясно защо няма никой осъден от предната тройна БСП - ДПС - НДСВ и след това другата тройна ГЕРБ - РЗС - Атака както и последната тройна ДПС - БСП - Атака ?
  Чисто и просто ГЕРБ в задкулисна коалиция с БСП - ДПС - Атака тоест срещу гражданското общество а КТБ беше срината за да се заметат следите на паричните потоци между фирмите гравитиращи около тези партии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  ГЕРБ: "следващото правителство най-вероятно няма да има никаква възможност да договаря детайли"

  Имах си хас! Резервният отбор на ДС вече е свалил гащи и се надява да омилостиви Батюшка.

 12. 12 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  И с Южен поток,никой не може да даде гаранция,че Путин няма да ни врътне кранчето,ако не слушаме,че газта ще е евтина и че ще бъдем някога независима от руската мафиотска държава-путинова Русия страна!

 13. 13 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Особено сега,след като лъснаха престъпленията в КТБ,където фирми на българските рубладжии,ще участват в аферата на века-Южен поток,всяко изказване,че управляващите са "за" политическия,руски проект-Южен поток,нямащ нищо общо с икономиката и българските интереси,е съдбоносно за това правителство.

 14. 14 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До "АБВ" Южен поток не е "побългарен",той като руски си е достатъчно корумпиран и политически проект,предназначен да разделя ЕС и извършва икономически и политически диктат над бившите руски сателити.Газпром са писали закона за екваторията и въобще текста на договорите за Южен поток, според които има само задържения за БГ и печалба,само за Газпром!?

 15. 15 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#8] от "chavo64":

  И къде си видял някой да се бори против себе си? Щото патока е руски проект. Кой е петололонника сега? Псевдо дИмократи?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 16. 16 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Развитите демокрации могат да си позволят "лукса"т.е.риска да си партнират с руския рекетьор,но зависима от Газпром България-не.

 17. 17 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Аман от кухи лозунги като този " "Южен Поток"... носи инвестиции и работни места"
  Какви инвестиции носи, и на кого ги носи?! Иначе казано, какво печели България от тези "инвестиции"? България ще вземе кредит от банката на Газпром и ще го връща с лихвите, за да се построи газопровод, по който Газпром ще продава газ в Европа!
  Какви работни места?! В България имаше една единствена фирма с необходимата техника за строеж на газопроводи (Газстроймонтаж), ама и за нея този газопровод не е лъжица за устата. А компресорните станции са изцяло вносно оборудване и могат да ги строят само чужди фирми. Български фирми (на "наши" хора) могат да бъдат само посредници. Те са и естествените лобисти.
  А като изключим строителството, в експлоатацията ще участват, я има, я няма 200 човека. Ако някой ми каже, че е много изгодно да се инвестира по 10 милиона за едно работно място, ще му кажа, че е луд!

  Който иска да продава газ в Европа, да си строи с негови средства газопровода, да си плати за правото за строеж, а когато тръгне да продава газ, да плаща и транзитна такса за всеки преминал кубик. Само тогава мога да кажа, че Южен поток е изгоден за България.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7050 Неутрално

  Съд и ефективни присъди за бившото комунистическо правителство, подписало договорите.

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1770 Любопитно

  Телеграма от Стойнев до Кремль:
  „Представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени, като по отношение на регулацията за морската част на газопровода „Южен поток", законодателният орган на Р България - Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетика, който урежда режим за изгражане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Европейския съюз до България"

 20. 20 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С Южен поток ще стане като с Набуко, ще ни заобиколи накрая след толкова философстване и пак ще останем с пръст в уста.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Хиените отново заглозгаха проекта. Защо го правят ли? Ето това е големия въпрос.

 22. 22 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Задунайците си проличаха! Мислете като гласувате.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#17] от "marker":

  +++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Питам всеки поддържащ строежа на газопровода: Защо цената за строеж на газопровод на километър при нас е 3 пъти по-висока от колкото в другите държави участнички? Отговорът е ясен: За да има какво да се краде. Кой и как е определил тази цена? Кой го е подписал от българска страна? Докато не се изясни това и не проведе реален търг за строител, никакъв ЮП не ни трябва. Но тогава и руснаците няма да искат да го строят.

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Роси, бе! Докато го уволниха от Министерството преди няколко години Христо Казанджиев работеше в унисон с цялата останала банда от чиновници за това, срещу което сега вика... Този проект ще си стане поради фактори, до които нашенската дясна публика въобще не се е докосвала, нежели да ги е някога истински анализирала (за което трябва капацитет). Во истина, днес е национален ден на глупаците.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  С известо учудване не можем да не отбележим, че "Зелените" имат най-адекватната позиция - пълно и безусловно спиране на проекта и наритване на газпромските мутанти обратно в тайгата. Дори един уж десен Мартинчо нещо е тръгнал да търси друг изпълнител... Какви договори бе, какви неустойки! Каква необратимост! Да ви подпукат хората с паветата ли трябва за да проумеете, че договор с руснак е договор с дявола. Анатема и да се пържите в ада всички руски подлоги.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  [quote#18:"peni_nikol.53."]Съд и ефективни присъди за бившото комунистическо правителство, подписало договорите[/quote]
  Що риташ срещу умрял кон ма госпожа?

 28. 28 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  [quote#26:"Lemmy"]С известо учудване не можем да не отбележим, че "Зелените" имат най-адекватната позиция - пълно и безусловно спиране на проекта и наритване на газпромските мутанти обратно в тайгата. [/quote]

  Не е за учудване - гласувах за Зелените и пак ще гласувам за тях. Това е единствената политическа организация, която излиза на улиците, протестира със собствените си хора и лидери, излага се на произвола на комунистическата полиция, жертва благополучието на активистите си, за да спаси тук и там нещо останало за спасяване. Нещо, което не може да се каже за нито една партия или политик извън Зелените в последните 25 години.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 29. 29 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Какъв е интереса на България в един проект ,от който страната 20-25 години при най-добро стечение на обстоятелствата и най-вероятно никога няма да получи нито цент,нито копейка нито лев.Въпреки ,че една чужда тръба –най-вероятно руска ще цепи България открай докрай през най-плодородните земи?Чули ли сте някой да е споменал ,че България ще получава газ от ЮП?
  При тези условия какви разрешения се дават, какъв договор сключваме и в чий интерес ?? Руснаците искали да си продават газ на запад ама да заобиколят Украйна ,а западняците искали руски газ от още една тръба .България няма да получава ни газ ,ни пари обаче иска да се надупи и на едните и на другите ,като междувременно вземе заем за участие в проект без грам полза с единствена цел определени „честни строители” да прилапат някой милиард.
  Ако някой на запад иска руски газ да му разрешим да построи газопровод и да си получава. Ама за тая екстра да плащат . Да плащат такса- кеф им такса пренос ,кеф им твърда такса съобразно проектна мощност – тече ,не тече да плащат .Имало –немало газ в тръбите –да плащат. И след 25 години - тръбите да станат наши .Защото и земята е наша . И още едно условие – ако открием достатъчно газ в Черно море да може да се включим в този газопровод.
  Е на това му казвам български интерес в газопровод през българска територия.И този български интерес не го виждам никъде в Патока.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 30. 30 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#17] от "marker":А ми да много точно сте го написали, но според мен привържениците на патока няма да го разберат, защото една част са глупаци а другата по малката са мошеници.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България трябва да иска само такса за земята, която си върви без значение тръбата работи или не. Пълна лудост е ние да инвестираме пари в тоя проект в който нищо не зависи от нас. Нито ние сме крайния потребител, нито сме производителя на газ.
  Утре ЕС може и ще фалира и западняците няма да имат пари за свещи камо ли за газ и тая тръба ще стои празна и ще ръждясва. Другия вариант е Китай да изкупи всичката руска газ, нещо което става все по-вероятно и отново ще пърдим в празната тръба.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 33. 33 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#29] от "navy":Да съгласен съм с вас. Имам само една забележка че ако открием газ никакъв южен поток не ни трябва, защото можем да си построим сами газопровод през България, той ще е просто съоръжение няма да минава по дъното на морето. Пък и си имаме съществуваща мрежа.

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Цената на БАРЕЛ НЕФТ ПАДНА до

  94.60 долара за барел !!!!!!!!!

  РУБЛАТА ТВЪРДО ДЪРЖИ 50-така.
  От вчера официалният курс е 50 РУБЛИ за 1 ЕВРО !

  Нещата вече стават не само необратими,но и скоротечни
  Ха-аааааа.....

 35. 35 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Приятели,защо някой не каже колко са сега транзитните такси на нашия газ през Украйна ,Молдова,Румъния.Смятам че като мине тръбопровода на дъното на Черно море горните такси ще отпаднат?Австрийците луди ли са като искат Южен поток?

 36. 36 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Русия си купи мнозенството в още неизбрания парламент.
  (Честито)ако небеше много-тъжно..!!

 37. 37 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма такова нещо идващо от необятната което за нещо да става.Доказано.

 38. 38 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Такова нещо като "Южен поток строен (от режима на Путин) според европейските правила" не съществува. Герб да не се правят на гламави.

 39. 39 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "42":

  Искам 50% процента от минаващото през тръбата.Много ли е?Тогава искам 80%.На когото не му изнася да минава през космоса.Абе хора,дайте поне местоположението си да осребряваме,ако не можем друго.Ако говорим сериозно,трябва да сме твърдо против.Натоварването-политическо,стратегическо и икономическо не си струва цената.А и така не разбрахме с какво толкова е жизненоважна за нас тази суровина(точно тази и точно оттам иточно по този начин транслирана).

 40. 40 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "pomnesht":

  Съгласен съм и с двама ви.Искам да допълня нещо любопитно.В Русия Шел сондира за газ в шисти!Знае ли се това?Тук руснаците финансират(както научаваме с 36 млн.)протестите против т.н. шистов газ,а самите те искат да добиват.Да не стане така,че по тези тръби точно такъв газ да потече в някое време(ако технологично е възможно,но смисълът не се променя).Така нагло ни "работят"другарчетата от Москва!

 41. 41 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вярвам на Мартин Димитров, не на Гоце и Боце! Патокът е катастрофа за Бг и Европа, защото това е дубинка на Путин, нищо общо няма с икономика, енергийна ефективност, ясна полза за БГ! Патокът е бомба без закъснител, защото ако Путя реши да мачка европа ще го направи и с Патока! Абсолютно условие е докато Русия не избере свой президент при честни избори с международни наблюдатели и представителство на опозицията във всеки изборен пункт и докато Путя е на власт никакви руски енергийни проекти в Европа!

 42. 42 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "navy": нещо по0-лошо има - Патокът е източник на безкрайна и убийствена корупция през всички страни където мине - този Щонов не можа да обясни защо километър български равнинен участък е 3 пъти /Три пъти/ по-скъп от километър участък в алпийска Словения??? Няма нищо написано за конкретни и недвусмислени ползи за Бг - Русщяла да си прихваща минимум 8 години таксите, за да си възвърне инвестицията, а след това я камилата, я камиларя! Това е бандитски проект от А до Я - да гласуваме за партиите които са срещу патока ! Герб ще гризне дървото на пети октомври ако рубладжиите го възседнат!

 43. 43 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "putlernopassaran":

  Аз тези цифри не ги знаех! Крещете бе хора,вие които знаете истината крещете та цяля България да ви чуе!И да знаят "заинтересуваните",че крещенето е предпоследното нещо преди деиствието.Дано поне това подейства.

 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  На някои може да звучи наивно,но е толкова просто:
  1. Нека има Южен поток,но да бъде построен с частни средства и държавата просто прибира такси под една или друга форма. И по правилата на ЕС,не мераците на Кремъл.
  2. Ударно изграждане на интерконекторни връзки със всички съседи. Който е против е национален предател,агент на чужди интереси и корумпиран/съответно клиент на прокуратурата,засега обаче имаме само цацаратура/ или глупак.
  3. Какви санкции??? Всеки договор подписан не спрямо местните и европейски закони и правила е невалиден. Тайни договори с национално и стратегическо значение,а и без такова,са невалидни и според сегашното законодаделство.
  4. Политическото бръщолевене трябва да спре. Партията или политикът, които освободят съда и прокуратурата да си свършат работата - Доган в затвора за Цанков камък и хубавците сътворили гьола в Белене за милиарди да му правят компания,ще управляват следващите 25 години. И много глупости ще им бъдат простени от избирателите.....

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#42] от "putlernopassaran":
  1. Ясно е, че с Южния паток Путин се стреми да заобиколи Украйна,която никога не е била 100% под Кремълски контрол след 1991-ва / нещо което вбесява мужиците,да си припомним как дори Янукович започна да се изплъзва/
  2. Москва иска да налага господство. Да забравим за съвременен бизнес,те искат нещо от рода на модела на Британската Остиндийска компания от XVIII в.
  3. Да си го строят сами и с частни компании/по правилата на ЕС за различни доставчици / и да плащат такси на държавата. Тогава ако искат един километър да го направят 20 пъти по-скъп от Словенските участъци,данъчните да ги емнат за пране на пари

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2134 Любопитно

  До коментар [#3] от "Калин": "съд и каторга за престъпниците от предишното правителсво, подписали договорите!"
  Хубаво!
  ами за по-предишното,
  ами за още по-предишното ...
  ами за още по-предните правителства ...
  За ликвидирането на четерите малки блока на АЕЦ, за хилядите заводи ... Каторга е малко ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Между неясното минало и несигурното бъдеще стоим ние! Изгубени в нищото!

  goblenka
 48. 48 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#17:"marker"]Който иска да продава газ в Европа, да си строи с негови средства газопровода, да си плати за правото за строеж, а когато тръгне да продава газ, да плаща и транзитна такса за всеки преминал кубик.[/quote]
  Всичко извън това НЕ Е бизнес.

 49. 49 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "goblenka":

  Много е поетично ,но за съжаление не е практично.Трябва да си подредим държавата,колкото и да е трудно.Но преди това да я разчистим,колкото и да е мръсно.За да стане първо е необходимо да знаем историята която дотук ни е довела-да прочетем историята и да я осъзнаем .Без такъв прочит ще стъпваме в безвъздушно пространство.

 50. 50 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#49] от "alteration":

  Прав си! Но, какво да прочетем, като историята е засекретена! Като онова, което все пак ни казват, не е истина?! Толкова противоречиви неща се говорят! И, не е само за ЮП! Не е само за енергетиката! За всичко! Колко хора се напъват да разберат и осъзнаят ставащото? Следователно, да излезем от безвъздушното пространство и да си почистим, подредим държавата не е предстояща възможност!

  goblenka
 51. 51 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "goblenka":

  Ами нека тогава тези които "на тъмно"ни държат да ги поизплашим,като им напомним че нощта ражда поети,но и чудовища ражда!
  Имай хубав ден.Добро утро и на всички останали.

 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#51] от "alteration":

  Благодаря за пожеланието! И аз искам да ги стреснем! За уплах - зор! Не се плашат! Ама да ги стреснем - можем!

  goblenka
 53. 53 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  толкова въпросителни има пред Южен поток, че дори няма яснота как и какви комисионни ще си разпределят крадливите комунисти.

  този проект трябва да бъде спрян публично, с истинско ожесточение против проекта от страна на следващото правителство, а всичката документация и комуникация между българската и руската страна да бъде публично изгорена и заварените тръби на Олигарски и руския му владетел да бъдат засипанани с бетон и заровени някъде около връх Ком, или хвърлени в Дяволското гърло...

  РЕФОРМИ !
 54. 54 Профил на Dznika
  Dznika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "venelingeologia":
  Чарли, ае стига си писал глупости, най-малкото защото просто не си наясно за какво иде реч, наистина, гледай си геологията и се въздържай да коментираш теми, от които определено не разбираш...а що се отнася до Казанджиев, лично той НИКОГА не е подкрепял проекта под каквото и да е форма...капиш???

  Ако не знаеш къде отиваш, винаги стигаш другаде
 55. 55 Профил на blondy2323
  blondy2323
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вече всички подкрепят, а преди плюехте срещу БСП

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK