Поредното осъдително решение в Страсбург срещу България заради полицейско насилие

Властите в България провеждат повърхностно разследване

© Красимир Юскеселиев

Властите в България провеждат повърхностно разследванеАкция от юни 2008 година във варненска интернет фирма с цел да издири и конфискува нелегален софтуер, при която полицията е била въоръжена и маскирана и е използвала, включително и срещу жени,  електорошокови палки, е поредният повод за осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България.


Акцията е била ръководена от тогавашния шеф на отдела за компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев, като резултатите от нея така и не станаха известни, предава "Правен свят".


Според ЕСПЧ българските власти, включително и последвалата прокурорска проверка на полицейския терор, не са успели да представят правдоподобно обяснение за необходимостта от използване на тази сила и средства. ЕСПЧ оценява като особено неудовлетворително, че
прокурорските органи приемат законосъобразността на използването на електрошокови оръжия в случая, знаейки, че те могат да причинят силна болка и временна парализа


при това - въпреки недостатъчните доказателства, че служителите на дружеството са отказали да се подчинят на заповедите на полицаите по начин, който дава основание за използването на такива оръжия.


Делото е образувано по жалби на петима души от дружество "Интербилд" – собственика Aнджело Георгиев, Камелия Декова, Георги Косев, Николай Драгнев и Павел Цеков. Всички те работят за дружеството, базирано във Варна като един от основните интернет доставчици в града. 


Според европейския съд с действията си българските разследващи са нарушили чл. 3  на Европейската конвенция за защита на правата на човека (забрана за нечовешко или унизително отнасяне) по отношение на трима от петимата жалбоподателя – както по отношение на твърденията за малтретиране, така и за неадекватността на разследването.


На 18 юни 2008 г. полицията е проникнала в два от офисите на фирмата, принуждавайки служителите да легнат на земята, нанасяйки им удари, ритници и прилагайки електрошокови оръжия, които причиняват силна болка и парализа. Един от служителите, който тогава е бил 22-годишен, твърди, че


специално той е бил измъчван с електрошок, докато е бил прикован с белезници за решетката на прозореца


Многократно е прилаган електрошок върху служителката Камелия Декова, а Цеков е бил държан един час с белезници зад гърба. Тримата имат медицински документи от прегледа им на следващия ден, които удостоверяват нараняванията им. В същия ден собственикът на фирмата не е бил в офиса.


Пострадалите подават жалба, но след четиримесечно разследване прокуратурата отказва да започне наказателно преследване срещу полицаите, участващи в операцията. От държавното обвинение стигат до извода, че употребена от полицията сила е била оправдана, защото служителите са отказали да се подчинят на полицейските заповеди да легнат на пода и да не пипат нищо, за да се предотврати унищожаването на електронни доказателства, съдържащи се в компютрите на компанията. При обжалване на прокурорския отказ, той е потвърден през април 2009 г., с мотива, че полицаите са използвали разрешени от националното законодателство средства за целите на събирането на веществени доказателства. Жалбоподателите от своя страна твърдят, че те по никакъв начин не са отказвали подчинение, не са се съпротивявали, нито са имали агресивно поведение.


По делото пред Европейския съд


Българските власти не оспорват нито употребата на полицейска сила, белезници и електрошокови палки


но според тях силата е била оправдана. От решението на съда става ясно, че проведеното предварително разследване е било непълноценно и неадекватно.  Не са били установени дори полицаите, които са използвали електрошокови палки.


Съдът отбелязва, че полицейската операция е можело да бъде организирана по друг начин, така че да не се използва физическа сила при влизане в офисите. Разследването според решението на ЕСПЧ не дава отговор на въпроса какво точно съпротивление са оказали жалбоподателите, за да може да обясни защо е било неизбежно при тези обстоятелства използването на сила от страна на полицията.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1100 Гневно

  Данъци отиват за заплата на полицията и за обезщенията на потърпевщите, пак заради тази полиция. Омагьосан кръг.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 2. 2 Профил на olskull
  olskull
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интербилд далече не са цвете за мирисане, но пък действията на полицията в случая са, меко казано, абсурдни. А.С.А.В.

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 898 Гневно

  Стаааария Явор Колев ....
  КОГА полицията ще започне да плаща за малоумното си поведение от заплатите на служителите си ???

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7735 Неутрално

  И тия същите,заради които постоянно плащаме,искат по-високи заплати,по-ранно пенсиониране и всякакви превилегии,които другите хора не са и сънували.

 5. 5 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  "Полицейско" е прекалено силна дума. На територията полиция все още няма. Това са си милиционери. Чисто и просто.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 213 Разстроено

  До коментар [#3] от "Колаборационист":

  НИКОГА!

 7. 7 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"olskull"]действията на полицията в случая са, меко казано, абсурдни[/quote]
  Вие били ли сте там да знаете кой оказвал съпротива и кой не се подчинявал на нареждания на полицията? Мисля си, че понякога полицията се демонизира и от Страсбург са отсъдили по-сигурното.

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 8 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Разбирам за недъзите на полицията, но съм против тоталната омраза към нея, с която ни се проглушават ушите, включително в този форум. Ами да разпуснем полицията тогава? Все едно да разпуснем училищата, защото образованието ни куцало...

  'Let light surround you' Dream Theater
 9. 9 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#5:"BG?"]На територията полиция все още няма. [/quote]

  На коя територия, г-н костовист?

  'Let light surround you' Dream Theater
 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  До коментар [#7] от "ariel28":
  Случаят е от 2008 г., преди управлението на ГЕРБ. Така че по-спокойно с патетиката.

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на olskull
  olskull
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "ariel28":

  За щастие, не съм бил там, но съм много по-склонен да повярвам на изводите на съда в Страсбург, отколкото на твърденията на полицията и мънкането на проКУРатурата.

 12. 12 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само аз ли не разбрах какво е постановил съда?

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Гневно

  Сега виновните (вкл. прокуратурата!) да платят за изродското си поведение от джобовете си! България, т.е. всички нормални граждани, нямаме нищо общо с това!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#7:"ariel28"]Вие били ли сте там да знаете кой оказвал съпротива и кой не се подчинявал на нареждания на полицията? Мисля си, че понякога полицията се демонизира и от Страсбург са отсъдили по-сигурното. [/quote]
  може пък да ги познаваме лично хората и да можем да преценим ще налетят ли на нинджи в пълно бойно или не, а?

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 15. 15 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Европейският съд днес обяви не едно ,а две свои решения по жалби, депозирани от български граждани.
  -Anzhelo Georgiev et autres c. Bulgarie (жалба № 51284/09)>
  http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/Pages/search.aspx#{"languageisocode":["ENG"],"documentcollectionid2":["JUDGMENTS"],"itemid":["001-146567"]}

  - Prezhdarovi c. Bulgarie (№ 8429/05)>
  http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/Pages/search.aspx#{"languageisocode":["ENG"],"documentcollectionid2":["JUDGMENTS"],"itemid":["001-146565"]}

  toni
 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1431 Весело

  До коментар [#7] от "ariel28":

  Ооо, колежка под пагон? Че и гербаджийка, да е мука по-велика..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на ptsekov
  ptsekov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз бях там и знам, че съпротива срещу служители на органите нямаше. Само, който не е попадал в подобна ситуация може да си мисли, че неподготвени хора могат въобще да си помислят да окажат съпротива и да им се получи. Аз лично нямам обяснение защо при една такава акция се налага да участват маскирани нинджи в пълно бойно снаряжение. Става дума за проверка на офис, в който работят естествено офис служители и изпълняват офис задължения.

 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Докато при такива осъдителни решения не започне да плаща виновникът, а в случая това не е данъкоплатецът, а от Миков и надолу до конкретната мутра-"полицай", то тези случаи няма да спрат.
  А ако прокуратурата бъде включена в плащането, ама не от бюджета, т.е. от нас, а от джоба на великите прокурори, то бързо ще се подреди ред у милицията и шапката и, която се е скрила у съдебната власт.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK