Училищна екскурзия – ако искаш, но ще си плащаш колкото ти се каже

Училищна екскурзия – ако искаш, но ще си плащаш колкото ти се каже

© Георги КожухаровЕкскурзиите не са задължителни, родителите сами избират дали да включат детето или не. С това се изчерпват почти напълно обясненията на всички по веригата, когато стане въпрос за цената, на която учениците ходят на екскурзии. За ангажименти и отговорности не става дума.


Неотдавна родители на деца от столично училище получили изненадваща за тях оферта за училищна екскурзия – срещу 17 лева се предлага ученикът да посети забележителности в центъра на София и да отиде до историческия музей. Изчислили, че при 50 деца това са 850 лева за един ден, а при изисквания минимум от 40 – 650 лева. И в писмо до "Дневник" попитаха какво гори този автобус, че да изминава въпросните 30 километра за подобни суми.


"Дневник" се обърна към Министерството на образованието и науката, към директора на училището, към училищното настоятелство, към фирмата оператор. И всички казаха: Е, нали е по желание. Училищното настоятелство прехвърли към директора и фирмата оператор, директорът каза, че цената се определя от фирмата и той няма подробни разбивки, а фирмата заяви – "тайна!". От министерството пък отговориха, че те правомощия в случая нямат, цената изобщо не я коментират. И така и не отговарят на въпросите имат ли идея как се избират фирмите туроператори, с които работят училищата, и има ли министерството намерение да централизира по някакъв начин подобни избори. Или поне да следи за тях.
Министерството: Отговорността не е наша


"Отговорност за законосъобразността на договора, както и на условия като цена и пр., носят самите страни, респективно туроператор и директор на учебното заведение. МОН или неговите структури нямат правомощия да се произнасят по конкретните условия на пътуването като цена, маршрут и пр.", заявяват  от МОН до "Дневник". Посочват, че контрол по законността на договора трябва да се осъществява от комисията за защита на потребителите. Но и самата комисия няма думата при определяне на цената, а само дали са спазени изискванията на закона за превоз на деца.


След лаконичния си отговор министерството посочва, че екскурзиите не са задължителен елемент от учебния процес.


Директорът: Учителите предлагат


"Цената на услугата се определя от фирмата туроператор, при нас разбивка няма", пък каза пред "Дневник" директорът на въпросното 81 СОУ "Виктор Юго" Емил Христов. В офертата пишело, че сумата е за транспорт, застраховка и екскурзовод, но не и кое колко струва. При нас практиката е, че в учителската стая има оферти на няколко фирми за различни екскурзии, гледаме да организираме както културни, исторически, така и спортни екскурзии, отдих, за да разнообразяваме децата в почивни и празнични дни и да отменяме родителите, посочи той.


Това не е изключение
Николай Чадаров, председател на Училищното настоятелство при 81 СОУ "Виктор Юго"
:
Как е определена цената на въпросната екскурзия, питайте фирмата, която я организира. Доколкото съм запознат, в цената влиза транспортът, застраховката и екскурзовод. За въпросния ден - 6 октомври, са подадени три оферти за ученически екскурзии и всеки клас е избирал на коя да се спре. Денят е неучебен и организираните екскурзии не са задължителни. Родителите сами избират дали цената и условията ги удоволетворяват. Екскурзиите се организират след сключен договор с директора на училището. Затова се обърнете към него за повече подробности. Училищното настоятелство не участва по никакъв начин в организацията и контрола на пътуванията. Самите ние не сме получавали сигнал от въпросния родител, за да говорим за някакъв казус. Не мисля, че 81 СОУ прави някакво изключение по организирането на ученически екскурзии. Проверете как стои въпросът и в други столични училища.

Училището работело с 3-4 фирми, които организирали екскурзиите. Спрели сме се на няколко, защото искаме да се гарантира сигурността на децата, а и качеството и достоверността на услугата, поясни Христов. Учителите са запознати с оферитте на фирмите и те решават къде и как да се отиде съобразно възрастта на децата, времето и т.н., добави той.


Учителите отправяли предложение до директора и той разрешавал екскурзията и съответно сключвал договор с фирмата. След получаване на вашето питане се свързах и с останалите фирми, с които работим, те ми отговориха, че и при тях цената е същата, и то от няколко години е такава, каза Емил Христов. В отговор на въпрос той заяви, че не му е известно училището или някой от учителите да получава част от сумите, които се плащат за екскурзията. Единствено, че придружаващите учители не плащат такси за транспорт и подобни, допълни той.


Туроператорът: Търговска тайна


От туристическата фирма - организатор на обиколката, "СитНикол" отказаха да дадат разбивка за това кое колко струва и на какво се базира цената на екскурзията. Неколкократно от фирмата заявиха, че както печалбата, така и подобни разбивки са търговска тайна. "Навсякъде това е конфиденциално" "Вие питате ли такива неща, когато отидете за хляб", "Ние питаме ли колко ви е заплатата", "Ние плащаме офис, консумативи, имаме други разходи, данъци", "Щом всички подобни фирми за детски екскурзии дават тази цена, защо търсите далаверата, а не се замислите, че това е реалната цена" бяха част от изявленията на служители на фирмата. Те изтъкнаха, че са сертифцирани към министерството на образованието за извършване на превози на деца, а не всеки бил. Ако на някого не му харесва цената, да организира той екскурзията, да не ни ползва нас, но да си мине през всичките процедури по сертифициране, а и в крайна сметка екскурзиите не са задължителни, допълниха по телефона от фирмата.


В официалния си писмен отговор те отново посочват, че "цената на екскурзията е пакетна и включва: * транспорт с категоризиран за превоз на ученици автобус; * медицинска застраховка; * екскурзоводско обслужване по време на екскурзията; * професионален екскурзовод от Историческия музей за всяка група от около 15 - 20 деца. Екскурзията е с продължителност от 8,30 до 17,30 часа, т.е. цял работен ден - 9 часа, отбелязват от "СитНикол" и допълват, че това също оскъпява.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Така си е. Ако всеки можеше да е туроператор, щеше да се чудим защо има инциденти с автобусите (да не дава Господ!).

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  През миналата година купона за стола в училището на дъщеря ми струваше 1.50 лв. Сега направиха конкурс и го спечели фирма с цена от 3.20 лв! Поради възникналите спорове, все още продължава предишната фирма, на старата цена. Същата работа е и с "доброволните" екскурзии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Докато Българите не отметнат оковите ще е така.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Тука тарикатлъка е друг и другарите от фирмите да не излизат с номера за хляба, за заплати и т.н. Бил съм свидетел как се уреждат екскурзии из страната с пакет "транспорт-спане-храна",а за чужбина леле мале.

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#2] от "Большая Советская Мизерия":

  Абе вие скоро влизали ли сте в магазин за хранителни стоки ? И виждали ли сте цените на кайма от месо, на сирене от мляко и т.н. продукти ?. И как мислите, за 1.5лв дали може да се приготви цяло меню - първо, второ, десерт от истински продукти а не от евтини ментета ?!?

 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  Ученическите екскурзии не ги ли забраниха по едно време и каква е ползата от тях? Децата нали си имат родители, да ги водят насам натам, приятелските ни семейства постоянно го правят, даже и по спортни мероприятия в чужбина

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Автобусът-такси!
  Което дете е оцеляло след храна в стола,отива на "екскурзия",която може да се осъществи и с градски транспорт.

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#3] от "tarikata":

  Абе какви оково, какви глупости. Защо смотаните скъперници не се поинтересуват от цените на доброволните детски летни занимални ?. Няма качествена занимална ( с храна, транспорт и вход за забележителности) за под 25-30лв на ден на дете при група 16 деца. А тук им предлагат същото за 17лв само защото е голяма група и ще напълнят голям автобус.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#6] от "Consumer":

  Айде стига с тия забрани бе, ходете в Северна Корея да ви забраняват каквото им скимне.

 10. 10 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 522 Неутрално

  За да няма злоупотреби в ръководството на училището трябва да има представител и на родителите, който да контролира подобни оферти.

  Родителят обаче, който дава примера с бензина на автобуса изобщо не смята, че самият автобус също има цена, шофьорът иска заплата, а да не говорим за данъци, осигуровки, екскурзовод, застраховки и т.н. Наемането на една четириместна кола без шофьор екскурзувод и т.н. струва поне 70-80 лева на ден, защо един 40 местен автобус, а шофьор, екскурзовод и т.н. да не струва 10 пъти повече? Нищо фрапиращо не виждам в цената!

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Ами влизал съм, да. Знам и каква им е манджата в стола. Хубава е. Значи може.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на ofq21311242
  ofq21311242
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Толкова глупава статия от Дневник отдавна не съм чел. Страхотно журналистическо разследване. Частна фирма отказала да им разкрие как ценообразува. Директорът, учителите и дори министерството не се интересували и не знаели какви са разходите отделно за гориво на автобуса, застраховка и екскурзовод. Е и?

 13. 13 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Повечето "софиянчета" наистина имат нужда от екскурзия из забележителностите на София - мама и тате освен мола, Метро, Икеа и някои кафенета друго не знаят...:( лично съм чувал определението "оня пазар с книгите" ...много тъжно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#9] от "m17":

  Просто питам, любопитно ми е. Като ревете против нещо защо го ползвате? За да е качествена храната при тристепенно меню (3-Gangenmenu) санитарния минимум трябва да е 6.00 лв

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 15 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Че, колко казваш трябва да е доходът на семейство за да прати дете на занималня?Ами, ако са две?А, ако изплаща кредит?
  Ако някой си е докарал 3-4 евра месечно, по добре да си ходи в Германия, примерно.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 16. 16 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#10:"Ал Бънди"]Наемането на една четириместна кола без шофьор екскурзувод и т.н. струва поне 70-80 лева на ден, защо един 40 местен автобус, а шофьор, екскурзовод и т.н. да не струва 10 пъти повече? [/quote]
  И отговорът е икономии от мащаби. Защо мислите, че има изискване за минимална бройка? По темата е очевадно, че 17 лв. не е реална цена- вече и децата го знаят.

 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  Баси робският манталитет, хем Тато го каза в прав текст:
  "Може да решава тоя, който има пари, бе!"
  Е какво искате от държавата, когато в случая точно Вие сте тези с парите и вие можете да решавате? Ми накажете фирмата и учителката, като откажете екскурзия на такава цена.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#15] от "soul":

  Хубаво, ама като отиде в Германия ще му вземат над 1/3 за данъци, а тук максималния осигурителен праг е 1000 евро, пък и нещо може да скатаеш
  А в БГ с тия пари се живее по-добре отколкото в Германия, личен опит Там явлението "Студентски град" го няма затова се размазват из Испания и Слънчев бряг

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 19 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  Подкрепям! Нищо фрапантно според мен! Както казва и фирмата - те са лицензирани за превоз на деца, което добавя още един разход да отговарят на изискванията.

 20. 20 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#16:"zlobar"]И отговорът е икономии от мащаби. Защо мислите, че има изискване за минимална бройка? По темата е очевадно, че 17 лв. не е реална цена- вече и децата го знаят. [/quote]

  Точно това ти обяснявах, че икономията на мащабите се компенсира със заплатата на шофьора, екскурзовода и т.н.
  Ако някой родител се беше наел да кара автобуса и да обяснява на децата за забележителностите можеше да излезе и по евтино. Не може да сравняваш едно към едно наема на кола при която няма шофьор и екскурзовод с автобус с наема на автобус с персонал.

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  е хората са си казали що цените са такива, нали требе си избият разходите по врътките из МОН... от кого другиго...

  Родителите от 81-во пак са имали късмет че при представянето на офертите госпожите не са им чели Конституцията, в оная и част:..."Чл. 47.
  (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата."

 22. 22 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 409 Весело

  Днешният градски човек(най-вече софийски), ако трябва да плати нещо което не е на промоция или с отстъпка, се чувства излъган.
  От другата страна обикновено се предлагат да се плащат безумни неща, като тази "екскурзия" в града в който живееш.
  И накрая криворазбраната родителска грижа за детето - да има всичко обяснява подобни статии.
  Дневник това журналистическо разследване ли е?

 23. 23 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#18] от "Consumer":

  А , аз си мисля, че именно тези "явления" ми идват в МНОГО повече от границата на търпимост.За съжаление не мога да си пренеса източниците на доходи на някои по "скучни" места.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 24. 24 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Така не е коректно. Що за въпрос : какво гори автобута. Автобуса ще изгори 15 кила нафта. Лично съм навит да им дам на въростните родители една туба с 20 литра нафта, да видим как ще се закарат децата. Някой трябва да купи автобус, да го поддържа, да си плати лиценз, да плаща заплата на шофьор, че да му остане и някой лев. И да носи риска , че може да се запишат 8 деца и пак трябва да ги закара и да не си покрие разходите. Много лесно се прави сметка на чуждите пари и разходи.

 25. 25 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "zlobar":

  Бъркаш цена и себестойност.
  Реалната цена е толкова за колкото можеш да го продадеш. Каквото и да е.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  Е-е-е-е де, сетиха се от Дневник да открият топлата вода...! В случая дребния страничен бизнес на училищните директори и учители! Такива схеми си вървят от край време по училища и детски градини! Естествено министерството и общините не знаят, защото всичко било по инициатива и със съгласие на родителите! Схемата е следната:
  Винаги е имало родители с болни амбиции за децата си... Техните деца са най-умни, най-талантливи и т.н. ... Те дават мило и драго на децата им да се пишат само шестици и да има специално отношение от учителите към тях! Те са най-отпред на родителските срещи, сфромират родителски комитети и какви ли не инициативи! Учителите веднага ги усещат и знаят много добре за какво става въпрос и не след дълго започват да спускат на тези родители желанията си за екскурзии, закупуване на разни работи за учебния процес, заплащането на разни такси за охрана или други работи и така нататък...! По този начин полека и неусетно всичко, което искат директора и учителите става желание и на тези родители, те поемат инициативата на драго сърце и започват да убеждават останалите, пишат предложение до директора и така вече всичко се оформя, като родителска инициатива...! Е някои се дърпат и задават въпроси за цени и други подробности, но всичко се размива защото става въпрос все пак за децата...! Понякога нещата с цените и мероприятията вземат застрашителни размери и се пишат жалби до министерството или общината, но както казахме по-горе - всичко е по родителска инициатива и те не могат да направят нищо...! Не че, не знаят - знаят, но това си е дългогодишна практика и просто нямат желание да я прекратят...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  [quote#22:"pavkata2010"]От другата страна обикновено се предлагат да се плащат безумни неща, като тази "екскурзия" в града в който живееш. [/quote]

  и по-безумни неща се предлагат... впрочем, не се предлагат, а се представят като решения... в общи линии, гледат да избият минимум 150-200 кинта годишно/дете безотчетни... ако не броим лагерите де

 28. 28 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Журналистите без работа ли останахте, че ни занимавате с глупости?

 29. 29 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не разбрах в тази цена има ли включено посещение на някакви музеи или е само туристическ обиколка с автобуса? Дори да е само за автобус пак цената е съвсем нормална. Нищо фрапантно. Като седнете на кафе ви звемат по 10 лв за 2 кафета и 2 коли, ама не ревете, а пафкате цигарите нали! Тази статия е пълна бесзмислица. Освен това стига с тези желания държавата да контролира всички и всичко. Аман вече от държавни служители, които да решават може ли, не може ли. Скоро ще искате от МОН да решават може ли да избършете носа на детето си.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  [quote#26:"tww09306483"]всичко е по родителска инициатива[/quote]
  тъй де, само дето цирковете се разиграват по време на родителските срещи... онзи ден слушах предложения от родители активисти да се наказват с отстраняване от заниманията деца, чиито родители отказват да плащат прищевките на директорката... госпожите мълчаха и се подхилкваха благосклонно... дънотоооо, дъното... ама нито МОН, нито общинските служби имат нещо общо де

 31. 31 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "darkwing":

  В условията на свободен пазар, хммм я пак помислете бъркам ли? Колко според Вас е една нормална печалба в конкурентни условия?


 32. 32 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ал Бънди":

  Давай да почваме да смятаме- ще ми трябва помоща Ви че съм зает.
  9 часа - да вземем средна работна заплата за Култура, спорт, развлечения максимум през месец март 701 лв. на месец - сложи ги 40 лв. на ден;
  ексурзовод 2 броя- 100 лв. стига ли им?
  гориво -
  амортизации на база пробег-
  застраховка-
  административни разходи-

  оставям ги празни за да посочите Вие сума, но така като гледам се побираме във 100% печалба. Това нормално ли е?

 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Изобщо НЕ Е ДОБРОВОЛНА! Имат десетки начини да принудят учениците, особено по-малките... и родителите им...

 34. 34 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Разстроено

  [quote#30:"extraCACA"]чиито родители отказват да плащат прищевките на директорката... госпожите мълчаха и се подхилкваха благосклонно... дънотоооо, дъното...[/quote]
  +++++ На щерката събраха по 30лв. за проектор "за стаята", по 15.лв. за щори, няколко пъти по 5лв. за топки, които постоянно "се крадат и пукат".... Та се питам, за какво ли отива издръжката от, мисля към, 1500лв. на ученик годишно... но започнеш ли много да вдигаш шум на родителските срещи, детето ти става "различно", а за малките ученици, това си е голям проблем...търпим ги, както търпим комунягите вече 70г...това е....

 35. 35 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Мисля, че изобщо не сте в час с голямата далавера с тия конкурси, и кой и как ги печели. 3.20 Плаща родител, но има и дотация от държавата.

 36. 36 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "molon.labe":

  Голяма заблуда!

 37. 37 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#32] от "zlobar":

  Няма туристическа фирма, която може да осигури 100% заетост на кадрите си, така че не може да смятяш заплатите им само за един ден. Наемът на един 40 местен автобус може спокойно да го сметнеш минимум 400-500 лева на ден и няма как да излезе 100% печалба. Много по вероятно е печалбата да е минимална, защото нито автобуса, ното работниците могат да бъдат плътно заети цял месец.
  Цената на един нов 40 местен автобус е около 100 000 евро.

 38. 38 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ако беше такава далавера, защо никой от изказващите се срещу цената не е направил бизнес да произвежда храна за училищни столове или да осъществява ученически екскурзии??

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#34] от "Коки":

  че лесно сте се отървали, какво... аз до тук съм на 210 + 75, а сега се почва... тая година вдигнаха мизата, миналата за малките стартираха от 180

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#15] от "soul":

  Комунизма свърши и НИКОЙ не го интересува вашия доход. Има пазар, има много оферти, всеки си избира дали да ползва и коя оферта да ползва.

 41. 41 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Когато се наема автобус/микробус за един ден в града и се знае, че няма да има изминати километри/пробег/, се дава една твърда цена, защото никоя транспортна фирма няма да пусне 50 местен автобус за 1 ден за пробег от 10 км. /10 км х 2.50/км = 250 лв./. Цената от 17 лв. на човек е реална. Тя включва наема на автобуса /в т.ч. шофьор/, екскурзовод и печалба на фирмата. Прав е туроператорът да не дава разбивка - когато се прави пакет е така. Ако клиентът не е съгласен - обръща се към друг туроператор. Поне сега сме свободни да избираме.

 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Весело

  [quote#38:"Izida"]защо никой от изказващите се срещу цената не е направил бизнес да произвежда храна за училищни столове [/quote]

  а сега де, ние ли ще обясняваме що гербаджийския екс баничар/ екс шеф на АЕЦ не пише във фирумето

 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  [quote#40:"m17"]Има пазар, има много оферти, всеки си избира дали да ползва и коя оферта да ползва. [/quote]

  глупости... ти във училище/ ДГ влизал ли си наскоро

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#43] от "extraCACA":

  Глупости вие пиете, имам две деца в училищна възраст !!!

 45. 45 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2035 Весело

  [quote#44:"m17"]вие пиете[/quote]

  тц, не пия... а коментара ми касаеше по-скоро практиките, отколкото бройката на децата

 46. 46 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И тази, и предишната свързана статия са "боза".
  Повечето хора само знаят да плюят без да се замислят. Да, цените на организираните ученически екскурзии са малко по-високи от организираните екскурзии за възрастни. защо е така ли? Защото туроператорските фирми заплащат на учителите "командировъчни". Никой учител не би се съгласил да води деца на обществено място, особено когато има и нощуване, ако не е материално стимулиран. Вие наясно ли сте колко е трудно да бдиш какво правят 10-20 деца на обществено място - какво пипат, къде стъпват, коя улица пресичат, какво ядат...
  Трябва да се легализират тези плащания към учителите и всичко ще дойде на мястото.
  Родителите трябва да са по-отговорни и да ценят труда и на другите - учители, туроператори, шофьори, екскурзоводи, а не само собствения си труд.

  И ще си позволя малко отклонение от статията, като коментирам някои коментари.

  Нормално столово хранене за 1,50? Наистина ли? Ако се сервира "супа" (реално воден бульон с малко химия в него), боб или леща и нишесте с вода, може и да постигнете такава цена. Минималната цена на пълноценно хранене с качествени продукти е поне 3-4 лева за обяд.

  Занималните са безплатни за малките ученици, има така нареченото (незадължително) целодневно обучение, което е безплатно.

 47. 47 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  егати андрешковците.

  айде минете един курс за гид на тема софийски забележителности, натоварете си чавето в колата нов внос от 2003г, платете целодневния паркинг за 9 часа в центъра, разходете го по всички забележителности и ще прецените дали цената е реална!

  "сит търбух за наука глух"

 48. 48 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  В държавицата ни никога, за нищо няма виновни

 49. 49 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#46:"simo87"]Минималната цена на пълноценно хранене с качествени продукти е поне 3-4 лева за обяд. [/quote]

  Не че не Ви вярвам, но не бих имала нищо против да разбера защо в едно училище цената на обяда е 1,60 и учители, и ученици се хранят на стол, защото я намират за супер вкусна, а в друго училище цената е 2,60, учителите не стъпват изобщо в стола, а децата само побутват някакви неидентифицирани неща в чинията си и в общия случай връщат всичко, почти недокоснато....

  [quote#46:"simo87"]Занималните са безплатни за малките ученици, има така нареченото (незадължително) целодневно обучение, което е безплатно. [/quote]

  Да, безплатно като изключим, че помагалата, които трябва да има всяко дете възлизат на минимум 50 лв.

 50. 50 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#40:"m17"]Комунизма свърши и НИКОЙ не го интересува вашия доход.[/quote]
  Ха-хаааа, стига вицове, бре!...комунизмът бил свършил...не и в България...

 51. 51 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#46:"simo87"]Защото туроператорските фирми заплащат на учителите "командировъчни". Никой учител не би се съгласил да води деца на обществено място, особено когато има и нощуване, ако не е материално стимулиран.[/quote]
  Опаааааааа... каква стана тя?! Да си дойдем на думата....

 52. 52 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#37:"Ал Бънди"]Няма туристическа фирма, която може да осигури 100% заетост на кадрите си[/quote]
  това не е проблем на потребителя на услугата
  ...хммм...по нататък сте прав, в примера си приех, че туроператора има собствен транспорт. И май наистина наема е около 400 лв., но си мисля, че на редовни клиенти правят отстъпки, нали?
  [quote#37:"Ал Бънди"]Цената на един нов 40 местен автобус е около 100 000 евро.[/quote]
  също не е проблем на потребителя на услугата.

 53. 53 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#52:"zlobar"]това не е проблем на потребителя на услугата[/quote]
  Грешите! Ако потребителят на услугата иска да има някой, който да му я предлага, ще поеме и част от негативите! В случая висока дневна надница понеже заетоста не е ежедневна. Трябва да говорим за средна дневна надница на екскурзовода, която не е равна на цената, която взима на една екскурзия!

 54. 54 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Аз, лично не познавам по върл антикомунист от себе си, но в случая става въпрос за друго ,за леката принуда да си запишеш детето, на спорна цена, само за да не си по "назад" от другите.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 55. 55 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#49] от "veragena":

  Вкусна храна не винаги съвпада с полезна и качествена. Аз мога да ви направя пържени кюфтета (от кайма тип "народна", с много подправки и дори по-вкусна от истинската) и пържени картофи и цената на обяда да е ниска, но надали искате детето ви да яде това, поне не и редовно.

  Помагалата в зависимост от класа и училището са в диапазона 25-70 лева. Разделете тази сума на 9 месеца (това е броя на учебните месеци) или на 36 седмици (броя на учебните седмици), ще получите нещо от сорта на 1-2 лева на седмица или 3-7 лева месечно. Мислите ли, че това е много? Като знам колко хора пушат цигари, пият алкохол или кафета по заведенията, а им е свидно да дадат някой лев за образованието на децата си...
  Става ми доста болно, че обществото няма ценностна система. Не казвам, че вие попадате под този общ знаменател, но са много хората, които са точно такива.

 56. 56 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#52] от "zlobar":

  Не е проблем на потребителя, но обяснява цената. Ако някой може да управлява по евтино и ефективно туристическа фирма нека го направи!

  17 лева за еднодневна екскурзия с автобус, не само, че е евтино, ами си е направо без пари дори и в България! Има държави в Европа, където за 8,5 евро не може да изпиете и едно кафе!

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  [quote#38:"Izida"]Ако беше такава далавера, защо никой от изказващите се срещу цената не е направил бизнес да произвежда храна за училищни столове или да осъществява ученически екскурзии??[/quote]
  Щото от държавата не плащат. Ако знаеш колко народ се хвана на тази въдица и фалира... И останаха тези, дето имат як гръб, ама як гръб означава и яко захлебване, та всеки сам да се сеща.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Подобни еднодневни екскурзии особено в рамките на града не е нужно да се правят от тур-оператор, защото по закон това не е туристически пакет.
  Трябва директно да се организира от автобуснен превозвач, които си има тарифи на км., примерно вози на 2-3 лв/км както има и тарифа но престоя.
  В тези тарифи е калкулирана и печалбата, така че директорът на училището и туроператорската фирма да не се правят на утрепани. Всеки знае, че изборът на фирма не е случаен.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#58] от "rattrack":

  А екскурзовода, а входните такси на обектите, а обяда ?. Организирането на всичко това също струва пари, кой да го направи ей така ?

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#54] от "soul":

  Какво значи "принуда" ?. Ако искате го записвате, ако не винаги може да се измъкнете с някакво правдоподобно обяснение.

 61. 61 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#60] от "m17":
  Ами, принуда е например, като отиде дъщеря ми да вземе детето си от градина да и кажат (предложат) ,да си купи ако иска няколко снимки, които са вече там, готови.Направени от незнаен, поканен от директорката фотограф ,който бил направил фотосесия на цялата група!Цената е 5лв. броя! Или пък да и съобщят, че активни родители са предложили и приели по 200лв. на дете да се дадат, понеже точно тяхната група нямала игрална площадка в двора на градината.Между другото градината е общинска ,за деца със здравословни проблеми.Не че повечето не са с връзки и фиктивни диагнози.Така че, комунизмът не е свършил, ами сме в най лошата му част-това което е след падането му.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK