Евангелистки църкви са в схема за купуване на гласове, показа разследване на "Нова телевизия"

Евангелистки църкви са в схема за купуване на гласове, показа разследване на "Нова телевизия"

© Анелия НиколоваЕвангелистки църкви са част от схема за купуване на гласове, показа разследване на "Нова телевизия", излъчено тази сутрин. Свързвайки се с един от пасторите - Александър Тодоров от Самоков, репортерът под прикритие, който се представя за представител на нова партия, получава уверение за над 7000 гласа срещу сумата от 50 000 лева. Подкрепата трябва да дойде от посетителите в над 140 евангелистки храма в цялата страна.


Александър Тодоров, известен с прякора си Сашо Хлебаря, е старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Освен това е общински съветник в Самоков. За да демонстрира как работи схемата, той кани функционерите на новата партия на демонстрация в Перущица.


Там мнимите купувачи на гласове дава на пастора послание, което да повтори пред посетителите в храма. То гласи: "В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!"
Пасторът повторя почти дословно текста, а след убедителната демонстрация се уговарят и подробностите по сделката. Първо за услугата пасторите искат различни дарения за църквите, но в крайна сметка дават оферта за гарантирани над 7000 гласа в страната от общо около 140 църкви срещу 50 000 лева.


Официално попитан от екип на "Нова телевизия" за дейността си като посредник в купуването на гласове, Александър Тодоров отрече всичко казано преди това и заснето със скрита камера.


По повод разследването от групата "Християни на протест" са изпратили писмо до телевизията, в което изразяват "своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори". "Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона", се казва в него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK