Даниел Митов предлага криминализиране на участието на български граждани в "Ислямска държава"

Даниел Митов

© Юлия Лазарова

Даниел МитовМинистърът на външните работи Даниел Митов предлага иницииране на законодателство, което да криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка "Ислямска държава".


"Предвид събитията в Близкия изток "Ислямска държава" е огромна заплаха за нашата национална сигурност и за сигурността на партньорите ни в ЕС и в трансатлантическата общност", каза Митов при откриването на форума "Перспективи пред българската външна политика: рискове и предизвикателства".


Той допълни, че България политически е част от усилията на тази общност да се справи с опасността от "Ислямска държава". Външният министър подчерта, че през последните седмици има ясен и точен ангажимент от страна на НАТО, както и от страна на държавите в Близкия изток.
Усилията са насочени основни към военно неутрализиране, пресичане на финансирането на организацията, както и към делегитимирането й като политически приемлив избор. Освен това се взимат мерки бойци от радикалната сунитска групировка с паспорти от ЕС и от НАТО да бъдат идентифицирани и да се вземат съответните мерки, ако и когато те се завърнат.


"В тази ситуация се нуждаем от силна външна политика и за тази цел имаме нужда от национален консенсус и приоритети, които не зависят от смяната на правителството", каза Митов. "В българската  външна политика трябва да има приемственост и ясен и категорично зададен дневен ред, който да не зависи от това кой е на власт или кой е във външното министерство", допълни той.


Даниел Митов категорично отрече спекулациите за премахването на оградата по границата с Турция. "Това, че сме казали, че съоръжението има временен характер, не означава, че започваме да го махаме. Това е продължение на политиката на предшестващия служебното правителство кабинет. Оградата е изградена с определена цел и предвид обстоятелствата, засягащи бежанската вълна, и за да могат да се контролират определени участъци на граничната зона. Такава е и нашата позиция", подчерта външният министър.


Митов заяви, че "заобикалящите ни кризи (в Украйна и в Близкия изток) изправят страната ни пред нови геополитически предизвикателства и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своите европейски и трансатлантически избор и принадлежност".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ще трябва с Никито Младенов и Соломон Паси да започне да разследва.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 2. 2 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Справедливо, но разните там либерали ще ревнат за правата на изродите от ИДИЛ и ще се оттече работата ...

 3. 3 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да, подкрепям! Навременно предложение и симпатизирам на този министър, особено след предишния.

  "Winter is Coming"
 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#2] от "sam_vimes":
  Няма кой да реве от това. Това е начин да се елиминират тези елементи на законно и признато от демократичния Запад основание. Нещо повече - тази идея трябва да се прилага и от западните държави: щом си участвал в ИДИЛ и пр., влизаш в затвора или най-малкото ти се взема гражданството.

 5. 5 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "авторът":

  Просто следи броя на минусите ми

 6. 6 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За всяка нова терористична организация ли ще пишем поправка в наказателния кодекс, бе умник?!?

 7. 7 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 595 Любопитно

  В момента не е ли криминализирано участието в терористични групировки? Ако да, то защо трябва да се добавя специален закон за ИДИЛ ???

 8. 8 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sinergy":

  Абсолютно вярно. Но момчето никога не е виждало Наказателния кодекс и затова си го представя като телефонен указател, в който са изброени всички терористични организации по света....

 9. 9 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ето това е министър на място! Дано остане и в редовния кабинет!

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sinergy":

  Мисля, че не е. Трябва да си извършил престъпление, за което да могат да те съдят. Но ако се криминализира само "участието", вече се развързват ръцете на правосъдието.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Съвсем прав е.Не може български граждани да са част от подобно престъпление.

 12. 12 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нямаме нужда от касапи у нас !

 13. 13 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този юридически съветници няма ли?
  Или и той е запълнил щата с дашни момиченца.

  Попътен вятър в главите!
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#5] от "sam_vimes":

  Що те притеснява това,да си минусят.

 15. 15 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читателят": Не му трябват. Има други съветници - идва си от Ню Йорк все пак... А иначе ме впечатляват еднопистовите коментари по-горе, които с тешки възторг одобряват откриването на топлата вода. А истината, че участието в терористична организация е криминализирано у нас от сътворението на света, просто някой в Цацаратурата трябва да прилага тази норма, вместо да се занимава с банково клатене и оздравяване....

 16. 16 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sinergy":
  "В момента не е ли криминализирано участието в терористични групировки?"

  Как ще докажеш със задна дата, че е била терористична организация? Трябва да се забрани участие в каквито и да е насилствени операции в чужди държави.

  подпис
 17. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Няма как да се криминализира участието във война в Ирак а да не се отнася участие във война в Украйна. Ако изобщо се цитира ислямска държава или нещо подобно, се превръща в закон но поръчка. Закони по поръчка ще минат в България но другаде не.

  подпис
 18. 18 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да но ми да се добави че не само за тях а за всички групировки които подбуждат към омраза към себеподобните и проповядват за терор и мъст независимо от каква религия са.

 19. 19 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ук той е много прав, но може би трябва да зопочнем с името "държава" е много не подходящо, може би трябва да ги наричаме "ислямска банда" или Ислямска сбирщина. Те не са държава, държавата е нещо законно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#6] от "polux":

  За всички терористични организации - сегашни и бъдещи, ще напишем един закон. Стана ли ти по-ясно?

 21. 21 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#15:"polux"] участието в терористична организация е криминализирано у нас от сътворението на света[/quote]

  А нещо по въпроса с продължителността по доказването пред съда коя организация е терористична да допълните многопистово?

  "Winter is Coming"
 22. 22 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "авторът": Авторе, на мен ми е ясно от доста години, защото това работя. Чудя се на твоя и на този на останалите телешки възторг, с който се радвате на едно предложение за откриване на топлата вода : ))))

  Участието в която и да е терористична организация е инкриминирано доста отдавна в НК. Въпрос на обща култура и малко четене е да го знаеш и да не предлагаш глупости. НК не може, колкото и добри намерения да имаме, да изброи всички терористични организации с всичките им имена. Би станал нещо като поменник така. Но щом искаш - вярвай, че тоя подход е умен. Блажени са вярващите...

 23. 23 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "Катя подкрепя номер 7": Катя, бих Ви преподал нещо, но не съм склонен да го правя от добра воля при Вашия тон Просто четете повече и ще откриете някои прости, но отдавна съществуващи дадености....

 24. 24 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "polux":

  Няма нужда, Вашият тон предизвика моя коментар. Съжалявам, няма нищо лично.

  "Winter is Coming"
 25. 25 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Европейският съюз - безсилен пред своите джихадисти

  Жан-Жак Мевел, в. Фигаро

  Колко са те? Неколцина вълци “единаци” като Мехди Немуш, убиеца от Еврейския музей, който сега излежава присъда в белгийски затвор? Или банда, програмирана да ликвидира по списък внимателно подбрани мишени? Докато Европа осъзнава силата на новия враг в периферията си, тя измерва и колко безсилна е да го разпознае, да открие местоположението му и да го преследва в границите на собствената си територия.

  Жил де Керхов, координатор на ЕС по въпросите на тероризма, не “заравя глава в пясъка” пред дебнещото изпитание независимо от изхода от атаката, предприета от Запада в Ирак и Сирия. “Проблемът е не толкова да се преодолеят разногласията между националните служби, той е по-прозаичен - в това, че не знаем достатъчно”. Ако врагът бъде “унищожен” в Близкия изток, както обещава Барак Обама - постижение само по себе си - след това ще трябва да се справим с връщането на оцелелите, сред които около 3000 европейци, заминали да се бият под знамето на джихада.

  Неколкостотин от тези радикализирани и калени бойци вече се прибраха. Мнозина се връщат уморени от войната, явно като тримата роднини на Мохамед Мера, които френската полиция необяснимо допусна да се измъкнат в Марсилия. Други обаче се прибират във Франция, Великобритания, Германия или Белгия, за да продължат борбата у дома с други средства. Сериозно проучване на норвежката армия проучи информация от разузнавателни среди и установи, че един на всеки девет джихадисти е готов да използва оръжие срещу страната, чийто гражданин е. Никой не е забравил също, че прекият резултат от края на съветската война в Афганистан беше десетгодишната гражданска война в Алжир, последвана от атаките на Ал Каида срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

  “За Афганистан се говореше, че по-малко от стотина европейци и американци са заминали да се бият на страната на ислямистките бойци. Днес се говори, че 3000 или дори 4000 западни граждани участват пряко в джихада и това не са окончателните данни”, отбелязва мрачно високопоставен европейски представител, пожелал анонимност. Полицейските служби в цяла Европа го казват: “Скоро те ще имат числено превъзходство над нас, положението става неконтролируемо, не ни дръжте отговорни, ако стане нещо сериозно”.

  Четиримата убити при атентата в Брюксел на 24 май “трагично конкретизираха заплахата, която ние извадихме наяве”, казва Жил де Керхов. Според европейския координатор по въпросите на тероризма все още няма нито един доказан случай на джихадист, върнал се в Европа с конкретна мисия. Мехди Немуш, макар и да се опираше на солидна международна мрежа, може би е действал на своя глава. След като норвежкият екстремист Андерш Брайвик уби 69 души на остров Ютьоя на 22 юли 2011 г., трудно може да се пренебрегне унищожението, което е способен да причини изпълнен с решимост стрелец. Законов арсенал

  Автоматът АК-47, намерен в спортния сак на Мехди Немуш, бледнее на фона на изчислените до милиметър удари с трите пълни с керосин пътнически самолета, изпратени от Осама бин Ладен срещу кулите на Световния търговски център и Пентагона. Това обаче не пречи на европейското разузнаване да има нова причина за безпокойство: присъствието напоследък в Сирия не на “Ислямска държава”, а на един стар познайник, дошъл от Афганистан - “групировката” Хорасан, която изглежда отчасти оправдава американските бомбардировки в Сирия. Този клон на Ал Каида, станал виртуоз в боравенето с миниатюрни експлозиви, никога не е криел намерението си да удари пряко Запада.

  След като не успя да долови какво се мъти на нейна територия, Европа се опитва спешно да блокира заминаването и най-вече завръщането на джихадисти от Ирак и Сирия. След като дълго даваше превес на ползите от мира обаче, сега тя се оказва изключително неподготвена пред заплахата, дори в законовия си арсенал. Жил де Керхов дава два фрапиращи примера. Първият е невъзможността ЕС да въведе хомогенна система за проследяване на пътници в европейското небе. Европейският парламент, по-загрижен за правото на личния живот на гражданите, отколкото за тяхната сигурност, отхвърли миналата година проект за това.

  Американците, на свой ред, разполагат с прословутата система Пи Ен Ар (Passenger Name Record - данни от досиетата на пътниците), която позволява да се установи незабавно нетипичното поведение: пътуване до райони на конфликти, полети, резервирани в последния момент, и избиране на маршрути с по няколко прекачвания за прикриване на следите. Вторият смущаващ пример, приведен от Керхов - полицейските служби по европейските граници продължават да нямат право да съпоставят паспорт от ЕС с централна база данни на полицията. Отвъд визуалния контрол компютърната проверка се свежда единствено до валидността на документа.

  БТА

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK