Кабинетът прие стратегия за висшето образование

сграда министерски съвет

© Юлия Лазарова

сграда министерски съветКабинетът одобри актуализиран вариант на стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 г. и предлага на Народното събрание да я приеме, съобщиха от правителствената пресслужба. Стратегията е съобразена с българските и европейските документи за развитие на висшето образование в новия програмен период и е координирана с проекта на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".


Сред конкретните цели, залегнали в стратегията, са подобряване на достъпа и увеличаване на дела на завършилите висше образование (достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 години през 2020 г.), съществено повишаване на качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските системи за висше образование, както и изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда и постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование.


Предвижда се още стимулиране на научноизследователската дейност във висшите училища и развитието на иновации, ориентирани към пазарната икономика, модернизация на системата за управление на висшите училища, повишаване на средствата за финансиране на висшето образование и науката и на ефективността на използването им, преодоляване на негативните тенденции в кариерното израстване на преподавателите във висшите учебни заведения и стимулиране на най-добрите, разширяване и укрепване на мрежата за учене през целия живот.
Към стратегията е приложен подробен план за действие. Средствата, необходими за изпълнението му, ще бъдат осигурени от два източника – програмно финансиране от националния бюджет за предвидените реформи в периода 2014-2020 г. и средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, уточняват от правителствената пресслужба.


С правителствено решение от днес е приет и отчет за 2013 г., както и план за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).


Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни тенденции през 2013 г. могат да се отчетат намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението, се уточнява в съобщението на правителствената пресслужба.


Населението в България (от 7 245 677 души) продължава да намалява, но с по-забавени темпове, сочат конкретните показатели. Намалението през 2013 г. се дължи на отрицателен естествен прираст, а не толкова на външна миграция. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK