Кабинетът прие стратегия за висшето образование

сграда министерски съвет

© Юлия Лазарова

сграда министерски съветКабинетът одобри актуализиран вариант на стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 г. и предлага на Народното събрание да я приеме, съобщиха от правителствената пресслужба. Стратегията е съобразена с българските и европейските документи за развитие на висшето образование в новия програмен период и е координирана с проекта на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".


Сред конкретните цели, залегнали в стратегията, са подобряване на достъпа и увеличаване на дела на завършилите висше образование (достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 години през 2020 г.), съществено повишаване на качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските системи за висше образование, както и изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда и постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование.


Предвижда се още стимулиране на научноизследователската дейност във висшите училища и развитието на иновации, ориентирани към пазарната икономика, модернизация на системата за управление на висшите училища, повишаване на средствата за финансиране на висшето образование и науката и на ефективността на използването им, преодоляване на негативните тенденции в кариерното израстване на преподавателите във висшите учебни заведения и стимулиране на най-добрите, разширяване и укрепване на мрежата за учене през целия живот.
Към стратегията е приложен подробен план за действие. Средствата, необходими за изпълнението му, ще бъдат осигурени от два източника – програмно финансиране от националния бюджет за предвидените реформи в периода 2014-2020 г. и средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, уточняват от правителствената пресслужба.


С правителствено решение от днес е приет и отчет за 2013 г., както и план за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).


Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни тенденции през 2013 г. могат да се отчетат намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението, се уточнява в съобщението на правителствената пресслужба.


Населението в България (от 7 245 677 души) продължава да намалява, но с по-забавени темпове, сочат конкретните показатели. Намалението през 2013 г. се дължи на отрицателен естествен прираст, а не толкова на външна миграция. 

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Балансирано, ефективно, стимулирано, динамично, пазарно ориентирано, координирано...никакво.

  Думи...думи...думи...думи...думи...думи...думи...и така вече 25 години.

 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#1] от "Колкото и да търкате, все тая.":
  Е, думи думи, но такава стратегия не сме имали и ако я приеме новият парламент, хората в системата на образованието ще усетят разликата.


 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#2] от "авторът":

  При нас винаги е "ще"

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Бе то хубаво да имаме вишисти безчет, ама все пак, освен дипломата си, да имат и знания някакви. Щото "мбонго-мбонго" студент с чалга манталитет и речник от 8 думи... как ще гради светлото бъдеще?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"авторът"]ако я приеме новият парламент, хората в системата на образованието ще усетят разликата[/quote]
  Ко рече?
  Он парламенто че я приеме, ама кой че я реализирва?

 6. 6 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Реална стратегия за подобряване на висшето трябва да започне от тук:
  http://www.novini.bg/news/55223-39-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%81.html

  Всичко друго е разтягане на локуми.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Това беше колекция от общи приказки. Ще има същият ефект какъвто имаха и предишни концепции.

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#5] от "matthew.g":
  Ще я реализират заинтересованите хора, работещи в системата на образованието. Става дума за веща, които не са известни на широката публика.

 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Николов":
  Ако просто става дума за концепция, си прав. Тук обаче става дума за това какво ще искаме от ЕС и как ще го разпределяме в българските образователни институции, т. е. има ясен практически ефект.

 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сашо":
  Това не влиза в споменатата стратегия, но съм напълно съгласен, че е супер важно. Но няма как да стане лустрация само в университетите, а в партиите и институциите да не се направи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK