След взрива в Горни Лом (обзор)

Тук са били взривилите се две свързани сгради на експлоадиралия цех.

© МВР

Тук са били взривилите се две свързани сгради на експлоадиралия цех.Какво е ясно към момента:  


- Жертвите след взрива в завода са 15. Това стана известно от думите на шефа на пожарната Николай Николов, малко след 13.30 ч. Това беше и най-често споменаваният брой, защото толкова се предполагаше че са били намиращите се в момента в завода - 12 работници и 3-ма от ръководството (по думите на социалния министър Йордан Христосков). Загиналите са 13 мъже и 2 жени.


- С акт на Инспекцията по труда заводът в Горни Лом е затворен и най-вероятно никога повече няма да работи.
- Цехът в който стана взрива е изпепелен, а части от постройките са излетели на километър. Няма никакви следи от хора в района на взрива.


- Сред вероятните причини е неправилното съхранение на боеприпасите. 


- Трети октомври е обявен за ден на национален траур.


- Все още няма потвърдена информация какво точно се е взривило. Според главният секретар Светлозар Лазаров взривът не може да е предизвикан от утилизация на мини. Според експерти там в момента са се обезвреждали гръцки мини.


- Различни са информациите за установените нарушения в завода и по колко от тях са били предприети мерки. Според Христосков има 7 акта от началото на годината. Според Лазаров проверка от 26 септември е установила, че указанията след нарушенията са били изпълнение.


- След врзива на мястото са влезли служители на МВР, но са били изтеглени, заради вторичните взривове 


-  Близките на работещите в завода бяха уведомени за случилото се по обяд на среща с вътрешния и социалния министър.


- Безпилотен самолет направи оглед на мястото на взрива, а по-късно там бяха допуснати части на МВР и техника на министерството на отбраната. Същинският оглед ще започне утре рано сутринта. Разследването се води от Национална следствена служба под ръководството на главния прокурор.


- Сформирани са съвместни екипи между Следствието, Прокуратурата, МВР, СОБТ, Българскта армия и експерти, които ще имат за задача да извършат професионално процесуално-следствените действия, за да се стигне до обективните истината за причините на инцидента.Следете тук на живо информациите от Горни Лом:

16:30 ч. По настояване на областния управител на Русе Симеон Иванов е организирана незабавна проверка на военния завод "Дунарит".


16:00 ч. С акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. "Едва ли някога този завод ще заработи", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков


15:20 ч. МВР разпространи първи официални кадри от мястото на взрива, които за заснети с изпратения над района безпилотен самолет. Освен снимки, до медиите беше пуснато и видео.


15:15 ч. Загиналите работници са от Горни Лом, Чипровци, Средогрив и Монтана. Ръководителите на предприятието, които също са сред жертвите, са от София.


15:10 ч. "Хората не само имат право да търсят отговори, те задължително трябва да ги получат. Настроението в щаба е такова, че следователите и окръжния прокурор са готови да изровят всичко, за да им ги дадат", заяви министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, след като с вицепремиера Йордан Христосков се срещнаха с близките на загиналите във взрива в завода в Горни Лом.


14:50 ч. Пожарникарите, които с риск за живота си и в нарушение на всички правила са отишли на мястото на взрива минути след него, с надеждата да помогнат на оцелели, ще бъдат предложени за награда, каза началникът на пожарната главен комисар Николай Николов

Кутии от различни боеприпаси, складирани зад сградата на кметството

© Юлия Лазарова

Кутии от различни боеприпаси, складирани зад сградата на кметството


14:25 ч.
Прокуратурата е иззела всичко в свои ръце, разпредено е какво да се прави оттук нататък, сформирани са съвместни екипи между Следствието, Прокуратурата, МВР, СОБТ, Българскта армия, експерти, които ще имат за задача да извършат професионално процесуално-следствените действия, за да се стигне до обективните истината за причините на инцидента, каза началникът на пожарна главен комисар Николай Николов.


14:07 ч. Близките на хората, които са били в цеха са известени, че те са загинали. Досега те се водеха, че са в неизвестност. Не се отказваме въпреки минималните надежди ще продължим да наблюдаваме, каза началникът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов

© Юлия Лазарова

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов


13:50 ч. Президентът Росен Плевнелиев изказа съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото възстановяване на ранените при трагичния инцидент в село Горни Лом


13:47 ч. Служебният здравен министър Мирослав Ненков заяви, че на мястото на завода всичко е било изпарено


13:30 ч. Няма надежди за намирането на оцелели хора, заяви шефът на пожарната Николай Николов.
13 мъже и 2 жени са загиналите след взрива в Горни Лом, заяви още Николов, цитиран от БГНЕС.


12:55 ч. Българският червен кръст ще увеличи с 8-10 специалисти екипа си от психолози в село Горни Лом, съобщи Христо Григоров, председател на организацията.
"По молба на ген. Николов (бел. ред. шефът на Пожарната) и във връзка с изключително тежките ситуация ние подсилваме този екип с между 8-10 професионалисти, които ще работят от днес със семейства на пострадалите", обясни Григоров. Той посочи, че  екипът ще остане  докогато е необходимо. "Страхувам се и се надявам, да не съм лош пророк, че загиналите ще бъдат повече, отколкото всички загинали по време на наводненията в България", каза още Григоров.

Жители на Горни Лом все още очакват информация в близост до оградите, отцепващи района

© Юлия Лазарова

Жители на Горни Лом все още очакват информация в близост до оградите, отцепващи района


12:49 ч. Същинският оглед на мястото на взрива в завода в село Горни Лом ще започне утре сутринта, предаде "Фокус" - Видин. Ще бъде спазен срокът от 24 часа, който изтича довечера в 21.40 часа, но поради това, че в този час на денонощието е тъмно и няма да има възможност служителите на военните и МВР да направят огледа, затова той ще започне утре рано по светло.


12:31 ч. Проверка на "Дневник" в информационната система ДАКСИ показа, че фирмата  "Видекс" АД участва като собственик с 13.2 % в Мина Чукурово, свързана с Христо Ковачки. "Дневник" търси коментар по случая.


12:21 ч. Няма замърсяване на въздуха в района на взрива в завода до село Горни Лом, съобщават от Министерството на околната среда и водите, цитирани от БГНЕС. В рамките на три часа експерти от Регионална лаборатория - Монтана са правили измервания. Резултатите не показват превишаване на показателите серен диоксид и азотен диоксид. Извършена бе и проба на р. Бърза, преминаваща покрай завода и през селото. Извършените експресни анализи установиха стойности по показатели рН, температура, електропроводимост и разтворен кислород, които са характерни за реката.


12:19 ч. МВР и други представители на кризисния щаб ще дадат брифинг в 13 ч.


12:17 ч. Утре - трети октомври ще е ден на национален траур, реши правителството.


11:30 ч.  Офисът в София на фирмата собственик - "Видекс" АД е бил претърсен и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се множество свидетели.


11:27 ч. Главният прокурор Сотир Цацаров поема лично координацията по действията по разследването. По негово разпореждане на място е изпратен втори екип от следователи от Националното следствие. Предстои изземване на документация в Административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана, съобщи агенция "Фокус"


10:44 ч. Екип от специалисти от Министерството на отбраната и МВР вече работи на терен в завода в село Горни Лом, съобщи служебният вътрешен министър Йордан Бакалов, цитиран от агенция "Фокус".

Районът към завода е отцепен, на мястото са струпани пожарни коли и линейки

© БТА

Районът към завода е отцепен, на мястото са струпани пожарни коли и линейки


"Тяхната задача е да огледат за невзривени боеприпаси и да направят т. нар. проход, защото когато тези 24 часа от последния взрив изтекат, следователите трябва да могат да влязат и да работят спокойно, за да се установи от къде точно е тръгнал взривът. Това е решението на кризисния щаб, всичко се извършва под ръководството на окръжния прокурор на град Видин", допълни министърът.


10.05 часа - Приключи събранието на Кризисния щаб с участието на министъра на външните работи Йордан Бакалов, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на пожарната Николай Николов и вицепремиера и социален министър Йордан Христосков. Бакалов съобщи, цитиран от "Фокус", че снимките на безпилотните самолети показват, че всичко е разрушено. Предприятието се е самозакрило, казаха двамата министри.  


10 часа - За този час се очакваше да започне пресконференция, но заседанието на кризисния щаб все още продължава, съобщи БТА. 


9.43 часа  Смята се, че 15 души са били в завода по време на взрива. От тях  трима ръководители и 12 работници, потвърди вицепремиерът Христосков пред БНР. Последната платена заплата е 240 лв., далеч под минималната.  


9:33 часа - Следователи от Националното следствие поемат разследването на инцидента завода край Горни Лом, съобщи пресцентърът на прокуратурата.


9.20 часа - Прокуратурата е разрешила служители на МВР и военна техника да влязат във фабриката "Миджур" в Горни Лом, съобщи "Нова телевизия".


9:10 часа -  В завода се е експериментирало с нов продукт от вчера, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БиТиВи. 


8:35 часа - Проверка на инспекцията по труда от автуст е установила 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на труда Йордан Христосков. Взривни вещества се съхраняват на изхода на цеха за тротилова пресовка и това пречи на излизането на работниците. 


8:15 часаИма опасност от нови взривове, но няма пряка опасност за жителите на Горни Лом, заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пред медиите в Горни Лом. 


Следете специалната метатема на "Дневник" - "Взривът в Горни Лом" 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stive.
  stive.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С опасността от нови взривове ще оправдаваме липсата на каквито и да е било действия над 15 часа.

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#1] от "stive.":

  Ако правилата казват, че се влиза най-рано 24 ч. след последния взрив трябва да чакат. Не за друго, а защото ако влязат преди това и не дай Боже нещо стане и загинат още хора вероятно ти и други ще коментирате, че са постъпили безотговорно и се оправдават и за това се е случило еди-какво-си.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Имат система за качество, но не се знае какво са работили?

 4. 4 Профил на doodko
  doodko
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Не се знае броят на жертвите, не се знае какво точно са правили (първо беше утилизиране на мини, после не било това), не се знаят причините (за това обектовно е наистина рано, но все пак), не се знае почти нищо за актовете и нарушенията - какви, защо, какви мерки са предприети. А още по-лошото е, че няма и да се разбере... А най-лошото е, че цялата тази "мъгла" означава, че е станало нещо наистина ужасно. Четох вчера един коментар, че не остана в България цех за боеприпаси, който да не е гръмнал. Мир на прахта на загиналите.

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2513 Разстроено

  От прибързани действия няма полза !
  Няма нужда от нови сакатлъци !
  А за експериментите ,
  то те не се правят в заводски условия ,
  а в специални лаборатории
  и то с минимални количества !
  Няма нужда от празни приказки !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Челопечене, Казанлък, Костенец, Петолъчката, сега и Горни Лом - докога взривове, докога жертви? И всичко това щото не се използват скъпи технологии, а се разчита на евтин човешки труд... В какво се превърнахме? В място за "утилизация" на боеприпаси, заплащани с човешки живот... Докога?

 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#6:"abygale"]докога взривове, докога жертви? [/quote]

  Вижте коментарите на министъра на социалната политика и си направете изводите защо е така. Инспекцията по труда е констатирала фрапиращи нарушения преди 15 дни и си е затворила очите! Издали са предписание и дотам. А има и пожарна, има служба КОС в МВР и какви ли още не тунеядци на заплата. Докато няма затворено предприятие или опандизен шеф, така ще е!

  Спонмете си и за затрупаните в рудник Ораново.

 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#6:"abygale"] а се разчита на евтин човешки труд.[/quote]

  Никога няма да забравя как бившият ни президент канеше чужденците да си вложат парите у нас: "Инвестирайте в България, тук е най-евтината работна ръка".
  Престъпници!

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  " Предприятието се е самозакрило, казаха двамата министри."

  ма то и през 2010 пак така се е самозакрило това същото "предприятие"... я питайте Боце и Гоце

 10. 10 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Немърливост и безотговорност. Жалко за хората.

  Да живее България и българският народ.
 11. 11 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Спазването на процедури и мерки за безопасност е нещо, което го няма в дискетата на нашего братя.

  Каква система за качество, бе?!
  Кой ги е одитирал?!
  Тези дето ги одитират, компетентни ли са за такъв тип производство?

  Язък за хората...

  То и в цив. държави гръмва по някой завод, но от 100 завода, гръмва 1, а тук - от 10 - вече май 3

 12. 12 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#6] от "abygale":

  Демокрация и пазарна икономика в действие- роби без зъби обезвреждат мини за 120 евро на месец - колкото да си платят тока на зелените олигарси, включително и собственика на този сайт.А правозащитниците и либерал –демократите реват за правата на „бежанците“ от третия свят, на които същите тези роби осигуряват жилище, храна, безплатни ток, вода, медицинско обслужване и джобни….

 13. 13 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  и кое му е на живото? ни снимки ни видео

 14. 14 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Пардон, по нагоре прочетох - от 10 завода - 5 са гърмяли вече!!

 15. 15 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Жалко за хората и семействата им......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 16. 16 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "Според Лазаров проверка от 26 септември е установила, че указанията след нарушенията са били изпълнени."

  Дали проверката не е минала с плик под масата?

 17. 17 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "abygale":

  Докато стане по-евтина работната сила в някое друго мизерно място на света.....Я в Африка, я в Азия.
  Корумпирана държавичка, с озверяло от бедност и простотия население - ПЕРФЕКТНОТО място за подобни "заводи".

 18. 18 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тъжно е, когато се спестява от сигурността на хората. За съжаление в България човешкият живот не се цени. Навсякъде стават инциденти, но у нас всичко остава без последствия и без поука. И после упреквайте българските майки, които отглеждат децата си в цивилизования свят. Там, където сигурността и човешкия живот са ценност.

 19. 19 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Жалко за хората!

  СРАМ ЗА УПРАВНИЦИТЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ (НЕ Е ДЪРЖАВА, ДЪРЖАВА ТУК НЯМА), ПОЗВОЛЯВАЩИ ПРЕЗ 2014, В ЕС ДА СЕ РАБОТИ ТАКАВА РАБОТА ЗА 240 ЛВ И БЕЗ НИКАКЪВ КОНТРОЛ!!!

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8759 Неутрално

  Жалко е за загиналите хора, и за семействата загубили така трагично своите близки.

 21. 21 Профил на xari123
  xari123
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Политиците на богатите държави колонизират чуждите народа, за да живеят техните добре. Нашите престъпници колонизираха своя собствен народ, за да живеят само те добре.

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Жалко за загиналите.
  Пренебрегнали са опасността,за да издържат семействата си.
  Съболезнования.

 23. 23 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Инспекцията по труда е трябвало да затвори завода, след като е установила нолкова нарушения, но не те са непреклонни когато става въпрос за някое малко магазинче, а за истински опасните обекти зи затварят очите...

 24. 24 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има ли един, само един човек в България, търгуващ с оръжие (без значение количеството), да не е одобрен от ДС-БКП-МВР консорциума?

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 25. 25 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "viva13":

  роби са единствено на липсата на пазарна конкуренция, виж кой е шефа на тоя завод и ми кажи има ли качества да е шеф. Тоя на свободния пазар щеше да е в .... затвора!

 26. 26 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Искрено съчуствам на близките! Загубата е непрежалима. Колко още такива случаи са небходими за да се освободят управниците от чуството за безхаберие и безнаказаност? Как е възможно все още обществеността да не разполага с информация за числото на загиналите и пострадалите ? Фирмата-собственик не знае ли колко души ежедневно трябва да са на работните си места?

 27. 27 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#25] от "ungeheuer":

  Да бе, да, на липсата на конкуренция били роби и на липсата на свободен пазар...Много моля, троловете на либералните НПО-та да замълчат поне при такава трагедия.
  Защо няма конкуренция - при тези африкански заплати? И защо да не е свободен пазара - свобода и свободия колкото си искаш.
  Нали искате колкото се може по -малко държава- еми ето липсата на държава до какво води.
  Много моля, тези, на които им е вечно прекалено много държавата, да бъдат така добри да ходят да живеят и правят бизнес в Сомалия - там ДЪРЖАВА ИЗОБЩО НЯМА - няма правителство, няма данъци, няма армия, няма полиция, няма държавни училища и болници, няма и икономика - никаква, с изключение на отвличания на бели хора кораби.
  Всички, без изключение, апологети на тезата как прекалено многото държава пречела на бизнеса и развитието на икономиката, да се изнасят веднага към Сомалия, преди България да е станала Сомалия.

 28. 28 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Под снимка 3 - 'Жители на Горни Лом все още...' :/

 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "viva13":

  аз не съм анархист и не искам 0 държава, а искам като някой селтак като тоя собственик си е авер с Първанката (или Боко или който и да е), това да не му дава автоматично монопол над някаква територия, в която няма кой да му дойде да вземе бизнеса му. И като няма безопасност, работниците да не са безгласни букви и да не мълчат в страх от побой.

  Ако шефа не е баровец и авер с властта, кой ще му търпи зулумите 10 години??

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  До коментар [#6] от "abygale": "Челопечене, Казанлък, Костенец, Петолъчката, сега и Горни Лом - докога взривове, докога жертви?"

  # ... докато е частно ще е така ...

  = Поне на ОПАСНИТЕ форми трябва да е 50 % държавно и да има държавен контрол.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1088 Разстроено

  "Според Христосков има 7 акта от началото на годината."

  А директорът арестуван ли е?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#29] от "ungeheuer":

  Не е въпроса само дали е баровец собственика – просто в северозападнала България е така- имам позната, работи на смени като шивачка за 150- максимум 200 лева на месец, въпреки че я осигуряват на минималната заплата – там във всички шивашки цехове е така.Че и от тези „пари“ си плаща на чорбаджията за автобуса, с който ходи на работа.И тези 150 лева ги взима,ако си изпълни нормата, а доста от другите шивачки, които не са толкова бързи и сръчни, взимат по 60-100 лева месечно.Какво да правиш – пазарни отношения…

 33. 33 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Мир на праха на загиналите. Каква трагедия!

  Светлозар Лазаров - отново неадектватен. Преди това експерти обясняваха как точно се образуват азотни окиси при разхерметизация, но кой да ги слуша.

 34. 34 Профил на rtrtrt
  rtrtrt
  Рейтинг: 217 Неутрално

  То бива див капитализъм, бива, ама да пожертваш собствения си син в името на печалбата го има само в България.

 35. 35 Профил на stive.
  stive.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":
  А ти как ще коментираш ако както според теб задължително трябва да се изчакат 24 часа и тогава да влязат следните факти:
  21 часа отново е тъмно и с какъв акъл някой тогава ще тръгне сред минно поле и следователи да разследват какво точно се е случило. Ок, следва извода, че чакаме другата сутрин, но тогава какво точно обясняваме на роднините след като си повтарял, че трябва да се изчака 24 часа, а не 40 както се налага. Мисля, че може и да разбереш какво имам предвид, а не сляпо да повтаряме 24 часа, още повече няма пожар и т.н.

 36. 36 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#32] от "viva13":

  това е едната страна. а защо тази жена няма избор да отиде при друг? Защото чорбаджията си е авер с който трябва и няма мърдане. Ако е наистина прозводителна, каквато тя явно е, със сигурност някой ще е готов да плати повече. Един шеф за да си заслужава голямата заплата трябва да прави нещо, а тоя чорбаджия явно нищо не прави а просто прави кинти на гърба на работниците си.

 37. 37 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#30] от "dark'star":

  Какъв държавен контрол - това е бълнуване - то и сега има възможност за контрол, но НИКОИ не го извършва....

  www.soundcloud.com/x2805
 38. 38 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#36] от "ungeheuer":

  Къде да отиде, след като всички плащат толкова? Пазарна икономика - има голямо предлагане на труд и почти никакво търсене.

 39. 39 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#35:"stive."]21 часа отново е тъмно и с какъв акъл някой тогава ще тръгне сред минно поле и следователи да разследват какво точно се е случило. [/quote]
  очевидно са влезли по-рано от предвиденото. те няма да разследват - ще търсят първо трупове или каквото е останало от жертвите ако изобщо нещо е останало след такава експлозия. второ тия протоколи за изчакването вероятно не са писани случайно. вероятно за да има такова правило някой вече е патил. ти какво ще обясняваш на семействата на загиналите разследващи и пожарникари ако дадеш разпореждане да се влезе преди да е изтекъл предписания от закона срок и нещо вземе че избухне?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleko":

  тия като не са чужденци, все едно по-добре - 240лв заплата... безопасност - к*а ми янко

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "Haflinger":

  сигурно и сред нелегалните няма такъв...

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "viva13":

  бкп-то да не се обажда

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "viva13":

  така е, щото са се обявили за съветска република още от 1923 и са си все същите комунисти там

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#25] от "ungeheuer":


  [quote#25:"ungeheuer"] виж кой е шефа на тоя завод и ми кажи има ли качества да е шеф.[/quote]
  При пазарната икономика е важно кой е собственик, а не какви качества има, нали?

 45. 45 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  бреййй колко много служби ,службици ,проверяващи и всичко това тотално неработещо

 46. 46 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#44] от "viva13":

  Напротив, това е важно при посткомунистическият режим, може да нямаш качества но те назначават за капиталист. Важното е да си "наше момче"

  Birds of a feather flock together.
 47. 47 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#46] от "rldkfl":

  Да, сещам се за един подобен, назначен за капиталист, съдружник на един прецедент, междувпрочем -той изтрови цял град с арсен - Меричели - в името на печалбата от каолина...

 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "viva13":

  как хем всички плащат толкова, хем заплатата ниска, хем печалбите на шефа - високи? Това не е възможно, ако има налице конкуренция - друг веднага ще ги наеме на малко по-висока заплата и т.н. докато печалбата се нормализира.

  Много добре знаеш, че случая ни няма нищо общо със Сомалия, а със това хора без качества да се ползват с протекции от властта във всичките и форми.

  И за мен това е неприемливо.

 49. 49 Профил на Carlin
  Carlin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Какво означава днес Миджур? Досега си мислехме, че е връх в Стара планина. Но се оказа и обратното на връх: голяма дупка, кратер сред останките от фабрика за утилизиране на хора, фабрика на смъртта „Миджур”, в която са били унищожавани боеприпаси по начин, който води до изчезването на неизвестен брой хора след ужасяващ взрив в Горни Лом вчера.

  За да не изчезне в кратера на престъпното мълчание още една хипотеза, ето я във вида, в които се появява тя във фейсбук, препечатана вече в един пернишки сайт ( в Перник знаят много неща, но са безсилни пред отдавна организираната престъпна групова симбиоза между четирите власти):

  Новини за Перник

  Фейсбук: Ilian Nistorov

  Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката”, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някои „геройства” на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод “Миджур”. През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит, произведен от Видекс, се взривява до открития рудник “Република” близо до Перник и нанася много материални щети. При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. На 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур” отне живота на 28- годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. На 3-ти февруари 2010 предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода. Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано „благосклонното” отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов. А наказани от фирмата просто няма.”"

  От блога на Иво Инджев.

  "Когато БОГОВЕТЕ говорят, ФАКТИТЕ мълчат"
 50. 50 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "viva13":

  що само за него се сещаш, понеже не е от "ваще"
  ако това е вярно за Меричлери, да са го затворили орешарските експерти, нали им беше враг номер едно

  Birds of a feather flock together.
 51. 51 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#48:"ungeheuer"]Това не е възможно, ако има налице конкуренция [/quote]
  Еми ето - няма конкуренция- иди във Видин, отвори шивашки цех, и избий рибата като даваш по 500 лева на шивачките.Нали всички стевелики бизнесмени, специалист и икономисти тук, в този форум.

 52. 52 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Пожарникарите, които с риск за живота си и в нарушение на всички правила са отишли на мястото на взрива минути след него, с надеждата да помогнат на оцелели, ще бъдат предложени за награда."

  Съжалявам, но това е малоумие.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 53. 53 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#50] от "rldkfl":


  [quote#50:"rldkfl"]ако това е вярно за Меричлери, да са го затворили орешарските експерти, нали им беше враг номер едно[/quote]
  Те всички са от една партия - партията на златни телец, какъв враг, какви пет лева.Просто там хората умират тихо от рак, няма взривове, за това се мълчи.

 54. 54 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "Няма никакви следи от хора"

  То от цеха няма следи, та от хората.

 55. 55 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Не знам за това правило за 24 часа да не се влиза,ами ако взрива е малък и има двама убити и 10 ранени дето им изтича кръвта.Ако и десетте умрат кой ще е виновен.Нещо не ми се вързва.Явно още от снощи са знаели,че 15 човека са "изпарени"но не са казвали-защо ли.По стар комунистически навик-да не се плашат хората.Ами те така и така на другия ден ще разберат-близките им ги няма.Комунистическа работа.

 56. 56 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 598 Гневно

  Държавата ни загива, а случаят Горни Лом е показателен. Преди 20-30 години е имало по едно циганче в клас , а сега класовете са предимно от цигани. Белите хора изчезват и остават предимно роми и пенсионери. Ходил съм много пъти на лов там , качвал съм връх Миджур, спал съм в хижа Миджур. Циганията и безхаберието настъпват неудържимо. Днес Горни Лом , утре целия северозапад , други ден-цялата държава...

 57. 57 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#51] от "viva13": Очевидно печалбата от шивашките цехове не толкова голяма, иначе инвеститорите щеше да се избиват.

 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#56] от "vloti":

  не са изчезнали хората, избягали са от комунистическия рай

  Birds of a feather flock together.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Много неизвестни има в това уравнение със земята...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  До коментар [#37] от "x2805": "Какъв държавен контрол - това е бълнуване"
  Не е бълнуване, а реалност = публично-държавно партньорство = и държавата като собственик на някакъв процент си следи за собствеността .... съответно и за мерките по безопасност с ПРАВО НА РЕШАВАЩ ГЛАС. В Турция е 40 %, в Китай 50 % държавно съфинансиране ... и системата работи къде по-добре. В ЕС също го има = много от големите фирми да са държавни, или държавно -частни, или общинско-частни. Има ли проблем?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#58] от "rldkfl":


  Хехе, прав си избегали са от безплатни жилища, и вили и къщи на село, кредити без лихва, спестовни влогове които не се топят като лански сняг, гарантирана работа, отпуска, почивка и медицинсло облужване.
  Пръв димократ Филип с разбиваето на индустриалното земеделие започна упадка на малките градове, които бяха индустриализирани, за да преработват продукцията на АПКтата, Само един 40 хляден град като Лом имаше 10тина големи завода, включително завод на Балканкар. Сега няма нищо дори бирената май е затворена. Какво да правят хората там изнасят се от капиталистическия рай към по големите градове.

 63. 63 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Мир на праха на нелепо загиналите...жалко за роднините, че няма да има кого да погребат като гледам апокалиптичните снимки от мястото на взрива...

 64. 64 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  Има - че никой в държават не си гледа работата...

  www.soundcloud.com/x2805
 65. 65 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#57] от "fec32306340":

  То явно и от обезвреждането на боеприпаси печалбата хич не е голяма, щото след последния взрив през 2010 г. предприятието е било постоянно на загуба, за това и собственика- мултимилионер е плащал такива заплати, от жалост към горките работници- да не ги остави съвсем без никакви доходи...

 66. 66 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  [quote#55:"dolna4erti4ka"]Явно още от снощи са знаели,че 15 човека са "изпарени"но не са казвали-защо ли.[/quote]

  абсолютно права си, за съжаление

  тук е записа от пресконференцията на правителството... първосигналния отговор на Близнашки и замацването после:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1334058


  съвсем ясно отговаря със „Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере дали имаме жертви или ранени.”

  Чуека вече знае че няма закъде да се бърза... а в статиите по повод това изказване цитатите изглежда са се пооплескали... защо ли?

 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#65] от "viva13":

  ноо силно се съмнявам се че тея глупости ще минат дори и в пенсионерски клуб

 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#62] от "alcapone":

  еми кво да ги правиш, глупави хора, бягаха от социалистическия рай още когато се стреляше на месо, а отмъщението на тато ги застигаше с изстрел от чадър дори зад граница

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#59] от "alcapone":

  бъди сигурен, че нито един от въпросните на снимката местни жители, от древноиндийски произход, никога не е работил в Миджур.За тях има помощи, детски, инвалидни пенсии и пр. благинки, доста по-големи от заплатите на работниците в Миджур - и това отново е следствие на толерал-либерал-демокрацията, която ни наложиха бившите комунисти, заедно със западните им "партньори".

 70. 70 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#40] от "rldkfl":

  Евтината работна ръка е за всички, всички са свикнали да плащат малко. Ама ние сме си виновни, че не сме ги подхванали с гьостериците.

 71. 71 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Класически "Костинброд 2". Браво на КГБ и отдел "Диверсия и саботаж". А българското ДАНС и НРС са безполезни институции и най-добре да ги закрият!

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3957 Разстроено

  Ужас!Невероятна трагедия!Лека им пръст на загиналите хора!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 425 Неутрално

  и после национален траур заради безхаберните мангали! що?

  аз не знам на мангалите от Аспарухово и на тях ли им дадоха обезщетения? на тия които причиниха смъртта на други хора!?

  така и тука ще им дадат обезщетения! що?

 75. 75 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 425 Неутрално

  на, четете! то още л@йна ще се разбъркат...

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345646

 76. 76 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "doodko": поне един остана...змеево до стара загора....

 77. 77 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ....поклон пред паметта им!!!

 78. 78 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Във вечерното предаване на Милен Цветков гостуваше Маргарита Михнева. Тя каза, че във съобщение на ВКП се казва, че в конфискуваните дакументи на фирмата става ясно, че договорът с Гърция за тази дейност е в размер на 1 милиард (лева?)
  Също в това предаване се каза, че собственикът е член на БСП.

  The best way out is always through Robert Frost
 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  [quote#75:"p.i.p."]то още л@йна ще се разбъркат[/quote]

  тъй... щото са социалисти, толкова си могат... кво казаа в централата, професора ли е дал на мангала тоя железен чук... или сина му

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар №2:"bludniq_sin" "Боже нещо стане и загинат още хора вероятно ти и други ще коментирате, че са постъпили безотговорно и се оправдават и за това се е случило еди-какво-си."
  То по твоята логика на 11 септември когато самолетите се врязоха в кулите-близнаци и ги подпалиха, американските пожарникари трябваше да изчакат на безопасно разстояние докато кулите паднат съвсем и чак тогава да се намесват!!!

 84. 84 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар №78:"Realistka" "Също в това предаване се каза, че собственикът е член на БСП. "
  Защо се учудваш ??? Та кой приватизира държавата и с обраните пари на банки и народ ??? Комунистите, които след това са социалисти и крупни бизнесмени- Илия Павлов какъв е, Петър Манджуков какъв е, Георги Гергов какъв е, Васил Божков какъв е, Цеко Минев, Цветан Василев и Стоян Александров не са ли бивши партийни величия и още стотици знайни и незнайни бивши други и техните деца успешно се правят на бизнесмени с крадени пари !!! Та и собственикът на "Миджур" е приятел на Гоце Първанов !!! Такива "бизнесмени" не са свикнали законите да важат за тях !!! Но народа прост, страхлив, търпелив на мизерия и тормоз до поредния нещастен случай.... и после пак същото !!! Докога !!!

 85. 85 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#68] от "rldkfl":

  Е, сега нали са свободни - с 250 лева заплата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK