След взрива в Горни Лом (обзор)

Тук са били взривилите се две свързани сгради на експлоадиралия цех.

© МВР

Тук са били взривилите се две свързани сгради на експлоадиралия цех.Какво е ясно към момента:  


- Жертвите след взрива в завода са 15. Това стана известно от думите на шефа на пожарната Николай Николов, малко след 13.30 ч. Това беше и най-често споменаваният брой, защото толкова се предполагаше че са били намиращите се в момента в завода - 12 работници и 3-ма от ръководството (по думите на социалния министър Йордан Христосков). Загиналите са 13 мъже и 2 жени.


- С акт на Инспекцията по труда заводът в Горни Лом е затворен и най-вероятно никога повече няма да работи.
- Цехът в който стана взрива е изпепелен, а части от постройките са излетели на километър. Няма никакви следи от хора в района на взрива.


- Сред вероятните причини е неправилното съхранение на боеприпасите. 


- Трети октомври е обявен за ден на национален траур.


- Все още няма потвърдена информация какво точно се е взривило. Според главният секретар Светлозар Лазаров взривът не може да е предизвикан от утилизация на мини. Според експерти там в момента са се обезвреждали гръцки мини.


- Различни са информациите за установените нарушения в завода и по колко от тях са били предприети мерки. Според Христосков има 7 акта от началото на годината. Според Лазаров проверка от 26 септември е установила, че указанията след нарушенията са били изпълнение.


- След врзива на мястото са влезли служители на МВР, но са били изтеглени, заради вторичните взривове 


-  Близките на работещите в завода бяха уведомени за случилото се по обяд на среща с вътрешния и социалния министър.


- Безпилотен самолет направи оглед на мястото на взрива, а по-късно там бяха допуснати части на МВР и техника на министерството на отбраната. Същинският оглед ще започне утре рано сутринта. Разследването се води от Национална следствена служба под ръководството на главния прокурор.


- Сформирани са съвместни екипи между Следствието, Прокуратурата, МВР, СОБТ, Българскта армия и експерти, които ще имат за задача да извършат професионално процесуално-следствените действия, за да се стигне до обективните истината за причините на инцидента.Следете тук на живо информациите от Горни Лом:

16:30 ч. По настояване на областния управител на Русе Симеон Иванов е организирана незабавна проверка на военния завод "Дунарит".


16:00 ч. С акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. "Едва ли някога този завод ще заработи", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков


15:20 ч. МВР разпространи първи официални кадри от мястото на взрива, които за заснети с изпратения над района безпилотен самолет. Освен снимки, до медиите беше пуснато и видео.


15:15 ч. Загиналите работници са от Горни Лом, Чипровци, Средогрив и Монтана. Ръководителите на предприятието, които също са сред жертвите, са от София.


15:10 ч. "Хората не само имат право да търсят отговори, те задължително трябва да ги получат. Настроението в щаба е такова, че следователите и окръжния прокурор са готови да изровят всичко, за да им ги дадат", заяви министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, след като с вицепремиера Йордан Христосков се срещнаха с близките на загиналите във взрива в завода в Горни Лом.


14:50 ч. Пожарникарите, които с риск за живота си и в нарушение на всички правила са отишли на мястото на взрива минути след него, с надеждата да помогнат на оцелели, ще бъдат предложени за награда, каза началникът на пожарната главен комисар Николай Николов

Кутии от различни боеприпаси, складирани зад сградата на кметството

© Юлия Лазарова

Кутии от различни боеприпаси, складирани зад сградата на кметството


14:25 ч.
Прокуратурата е иззела всичко в свои ръце, разпредено е какво да се прави оттук нататък, сформирани са съвместни екипи между Следствието, Прокуратурата, МВР, СОБТ, Българскта армия, експерти, които ще имат за задача да извършат професионално процесуално-следствените действия, за да се стигне до обективните истината за причините на инцидента, каза началникът на пожарна главен комисар Николай Николов.


14:07 ч. Близките на хората, които са били в цеха са известени, че те са загинали. Досега те се водеха, че са в неизвестност. Не се отказваме въпреки минималните надежди ще продължим да наблюдаваме, каза началникът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов

© Юлия Лазарова

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов


13:50 ч. Президентът Росен Плевнелиев изказа съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото възстановяване на ранените при трагичния инцидент в село Горни Лом


13:47 ч. Служебният здравен министър Мирослав Ненков заяви, че на мястото на завода всичко е било изпарено


13:30 ч. Няма надежди за намирането на оцелели хора, заяви шефът на пожарната Николай Николов.
13 мъже и 2 жени са загиналите след взрива в Горни Лом, заяви още Николов, цитиран от БГНЕС.


12:55 ч. Българският червен кръст ще увеличи с 8-10 специалисти екипа си от психолози в село Горни Лом, съобщи Христо Григоров, председател на организацията.
"По молба на ген. Николов (бел. ред. шефът на Пожарната) и във връзка с изключително тежките ситуация ние подсилваме този екип с между 8-10 професионалисти, които ще работят от днес със семейства на пострадалите", обясни Григоров. Той посочи, че  екипът ще остане  докогато е необходимо. "Страхувам се и се надявам, да не съм лош пророк, че загиналите ще бъдат повече, отколкото всички загинали по време на наводненията в България", каза още Григоров.

Жители на Горни Лом все още очакват информация в близост до оградите, отцепващи района

© Юлия Лазарова

Жители на Горни Лом все още очакват информация в близост до оградите, отцепващи района


12:49 ч. Същинският оглед на мястото на взрива в завода в село Горни Лом ще започне утре сутринта, предаде "Фокус" - Видин. Ще бъде спазен срокът от 24 часа, който изтича довечера в 21.40 часа, но поради това, че в този час на денонощието е тъмно и няма да има възможност служителите на военните и МВР да направят огледа, затова той ще започне утре рано по светло.


12:31 ч. Проверка на "Дневник" в информационната система ДАКСИ показа, че фирмата  "Видекс" АД участва като собственик с 13.2 % в Мина Чукурово, свързана с Христо Ковачки. "Дневник" търси коментар по случая.


12:21 ч. Няма замърсяване на въздуха в района на взрива в завода до село Горни Лом, съобщават от Министерството на околната среда и водите, цитирани от БГНЕС. В рамките на три часа експерти от Регионална лаборатория - Монтана са правили измервания. Резултатите не показват превишаване на показателите серен диоксид и азотен диоксид. Извършена бе и проба на р. Бърза, преминаваща покрай завода и през селото. Извършените експресни анализи установиха стойности по показатели рН, температура, електропроводимост и разтворен кислород, които са характерни за реката.


12:19 ч. МВР и други представители на кризисния щаб ще дадат брифинг в 13 ч.


12:17 ч. Утре - трети октомври ще е ден на национален траур, реши правителството.


11:30 ч.  Офисът в София на фирмата собственик - "Видекс" АД е бил претърсен и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се множество свидетели.


11:27 ч. Главният прокурор Сотир Цацаров поема лично координацията по действията по разследването. По негово разпореждане на място е изпратен втори екип от следователи от Националното следствие. Предстои изземване на документация в Административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана, съобщи агенция "Фокус"


10:44 ч. Екип от специалисти от Министерството на отбраната и МВР вече работи на терен в завода в село Горни Лом, съобщи служебният вътрешен министър Йордан Бакалов, цитиран от агенция "Фокус".

Районът към завода е отцепен, на мястото са струпани пожарни коли и линейки

© БТА

Районът към завода е отцепен, на мястото са струпани пожарни коли и линейки


"Тяхната задача е да огледат за невзривени боеприпаси и да направят т. нар. проход, защото когато тези 24 часа от последния взрив изтекат, следователите трябва да могат да влязат и да работят спокойно, за да се установи от къде точно е тръгнал взривът. Това е решението на кризисния щаб, всичко се извършва под ръководството на окръжния прокурор на град Видин", допълни министърът.


10.05 часа - Приключи събранието на Кризисния щаб с участието на министъра на външните работи Йордан Бакалов, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на пожарната Николай Николов и вицепремиера и социален министър Йордан Христосков. Бакалов съобщи, цитиран от "Фокус", че снимките на безпилотните самолети показват, че всичко е разрушено. Предприятието се е самозакрило, казаха двамата министри.  


10 часа - За този час се очакваше да започне пресконференция, но заседанието на кризисния щаб все още продължава, съобщи БТА. 


9.43 часа  Смята се, че 15 души са били в завода по време на взрива. От тях  трима ръководители и 12 работници, потвърди вицепремиерът Христосков пред БНР. Последната платена заплата е 240 лв., далеч под минималната.  


9:33 часа - Следователи от Националното следствие поемат разследването на инцидента завода край Горни Лом, съобщи пресцентърът на прокуратурата.


9.20 часа - Прокуратурата е разрешила служители на МВР и военна техника да влязат във фабриката "Миджур" в Горни Лом, съобщи "Нова телевизия".


9:10 часа -  В завода се е експериментирало с нов продукт от вчера, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БиТиВи. 


8:35 часа - Проверка на инспекцията по труда от автуст е установила 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на труда Йордан Христосков. Взривни вещества се съхраняват на изхода на цеха за тротилова пресовка и това пречи на излизането на работниците. 


8:15 часаИма опасност от нови взривове, но няма пряка опасност за жителите на Горни Лом, заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пред медиите в Горни Лом. 


Следете специалната метатема на "Дневник" - "Взривът в Горни Лом" 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK