Политическите реакции след взрива в Горни Лом (допълнена)

Политическите реакции след взрива в Горни Лом (допълнена)

© Юлия ЛазароваЧасове след взрива в фабриката "Миджур" в Горни Лом коментарите на политиците по случая варират от агитация за по-висока избирателна активност, за да има стабилен кабинет, през отмяна на предизборни събития до искане за отлагане на вота с една седмица. Все още няма официална информация колко са жертвите, като предположенията са за 12 работници и трима от ръководството на завода. До момента се изказаха лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Михаил Миков, на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева, на "България без цензура" Николай Бареков и от "Патриотичен фронт". От "Зелените" излязоха със своя писмена позиция.


Бойко Борисов: Дай Боже да има висока избирателна активност и да се сформира правителство, за да няма по-голяма трагедия


"Явно там нарушения се правят системно и тук трябва кардинален подход – при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензи на тези цехове", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви. Според него въпреки налаганите санкции "собственикът е платил за своето желание да печели повече пари с живота и на сина си, ако е вярно това, което казват".
По думите му това е безобразно. "Толкова много актове с толкова опасна продукция – да си играеш с живота на хората", посочи Борисов и добави, че ситуацията е такава, че да не стане още по-голяма трагедия, трябва да се помисли и "дай Боже да има висока избирателна активност, за да се избере правителство". "Колкото по-стабилна става държавата и по-здраво управление има, толкова по-работещи институции има. С цялото ни съпричастие – още снощи Десислава Атанасова беше на 20 минути от селото, Валентин Радев, всички, които разбират от това, съм ги пратил на място. Мъка, трагедия, хората се борят за поминък", каза още лидерът на ГЕРБ.


Михаил Миков: Не е удачно да има политически разговори в този момент


Лидерът на БСП Михаил Миков вече е в Горни Лом и даде изявление пред журналистите, цитирано от партийния пресцентър. "Преди 14-15 години съм влизал в това предприятие и съм разговарял много пъти с жителите, включително и по въпросите, които възникват сега с особена острота. Има един съществен въпрос – за голямата безработица и за натиска, който се упражнява върху работниците, в това число и по отношение на защитата и безопасността на труда при такива опасни производства", посочи Миков.


Според него, стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда. По думите му не става въпрос за недобросъвестност, а за икономии по отношение на техника, работни заплати, гонене на по-висока производителност, което се отразява.


На въпрос за отказа му от участие в политически дебати днес Миков отговори: "Моля за извинение, но смятам, че не е удачно политически разговори в този момент. Снощи обявихме, че отменяме закриването на кампанията. Призовах всички водачи на листи и областни ръководства да преустановят воденето на кампанията по начина, по който официално се води във финалната й фаза." По думите му публични големи мероприятия в момента са абсурд. "Смятам, че правителството трябва да обяви траур, защото трагедията е огромна."


Меглена Кунева: Не е достатъчно да имаш еврокомисар по бедствия и аварии


Лидерът на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева заяви, че случващото се в Горни Лом отразява всичките притеснения на обществото. Пред "Фокус" тя призова всички граждани от видинския регион да се притекат на помощ за пострадалите.


"Ще трябва разчистване, ще трябва да се помогне и на близките на хората. Има много неща, които трябва да се направят и ще ги направим. Спираме предизборната си кампания навсякъде в страната", каза още Кунева и добави, че да имаш комисар по бедствията и авариите, каквато е Кристалина Георгиева, изглежда не е достатъчно. Според нея обстоятелствата около трагедията трябва да се изяснят, да се направят изводи и да се предприемат мерки, за да не се стига до подобни случаи отново. "На европейско ниво страната ни трябва да почерпи опит, но и да си свършим работата тук, на място, в страната си."


Николай Бареков: Изборите трябва да се отложат с една седмица


Заради необходимостта от нормални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори лидерът на "България без цензура" Николай Бареков е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки, в което иска незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност и отлагане на изборите с една седмица.


Като причини за това искане Бареков посочва вероятността яснота за съдбата на изчезналите работници във фабриката за барут в Горни Лом да има поне след 48 часа. Друг фактор за отлагането са и получените сигнали за предстоящия изборен туризъм на празнуващи Курбан Байрам с двойно гражданство, които в разрез със закона ще гласуват едновременно в Турция и България.


Николай Бареков също е отменил предизборните си събития.


"Атака": Жертвите в Горни Лом ще лежат на съвестта на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Синята коалиция"


Трагедията в с. Долни Лом е резултат от политиката на правителствата на прехода, които прехвърлиха с лека ръка отговорността по обезвреждането на негодни оръжия, боеприпаси и взривни вещества на частни фирми, се посочва в позиция на "Атака" за взрива във военния завод. Поредният взрив нямаше да се случи ако ГЕРБ, БСП, ДПС и "Синята коалиция" не бяха гласували през 2012г. против закона на "Атака" за утилизирането на боеприпасите, който предвиждаше всички дейности и контрол по обезвреждане на боеприпаси и взривни вещества да се осъществяват и контролират от Министерство на отбраната (МО) като първостепенна задача е безопасността на населението и гражданските обекти, в близост до местата за обезвреждане, както и тази на работниците и служителите в тях.


През 2012г. "Атака" настоя да се прекратят всички досегашни договорни отношения, с които на частни предприятия или юридически лица са предоставени оръжия, боеприпаси и взривни вещества, подлежащи на обезвреждане, като всички те бъдат върнати в едномесечен срок в складовете и поделенията на МО, посочват от партията.


"Патриотичен фронт" отменя закриването на кампанията си


"Патриотичен фронт" отмени закриването на предизборната си кампания. Днес в 11 ч. ще бъде открита църквата "Св.Георги Победоносец", която била изградена със средства на ТВ СКАТ и НФСБ, в кв. "Победа", гр. Бургас, след което ще бъде отслужен молебен за хората, останали в неизвестност при взрива на завода за боеприпаси в с. Горни Лом.


Николай Цонев: МВР погреба 13 души


"Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев определи действията на МВР в село Горни Лом като некомпетентни. "МВР погреба 13 души", заяви Цонев.


"Тук не става въпрос за взривно устройство, а за взрив, при който не е необходим такъв период на изчакване", обяснява Цонев. Толкова се чака, за да се убедят, че няма да се задейства взривното устройство след превъртане на циферблата на устройството. В случая става дума за друг тип взрив, при който е възможно след като престане, да влязат в сградата и да потърсят хората, които са ранени, за да им се окаже помощ, каза той.


Цонев попита дали ДАНС знае, че в това завод се извършва утилизация в нарушение и какви мерки е предприела. Според него това за пореден път потвърждава, че там наистина е време някой да си подаде оставката. Партия "Нова алтернатива" вчера поиска оставката на шефа на ДАНС, след като се установи, че са нахлули в нарушение на закона в офиса на член на листата и кандидат депутат на партията от Силистра.


ПП "Зелените" ще настояват за затягане не контрола чрез промени в закона


Абсолютно недопустимо е в 21-ви век в страна членка на ЕС да продължава работата при рискови и опасни производства и съоръжения – при констатирани нарушения в работните процеси и безопасността на технологиите и служителите, заявяват в позицията си във връзка с трагедията в Горни Лом от ПП "Зелените".


Партията ще настоява за промени в законодателството, които да водят до незабавно затваряне на всяко съоръжение или производство в страната, което не отстранява в най-кратък срок нарушенията в производствения процес и безопасността, като носи реален риск за живота и здравето както на служители, така и на граждани, живеещи в близост. В политическата си програма "Зелените" са обявили намерението си за подвеждане под лична законова отговорност от страна на ръководствата на предприятия за аварии, станали по немарливост или поради неприлагане на направени от институциите предписания.


"Сигурни сме, че индустриалните трагедии в България могат да бъдат ограничени единствено с политическа воля за прилагане на система от правила и мерки за безупречен контрол над всички рискови и опасни производства, технологии и съоръжения'" пише още в декалрацията на партията.


Причина за жертвите от трагедията е и ниското ниво на доходите в най-бедните региони на България. В тази връзка "Зелените" напомнят и за нуждата от национална стратегия за преодоляване на изоставането на бедните региони в страната.


"Зелените" застъпват позицията, че България не трябва да подкрепя инвестиции, свързани с военната индустрия на своя територия. "Колкото по-малко подобни складове и заводи съществуват, толкова по-малко рискове ще има за живота и здравето на хората," твърдят "Зелените".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Че то, политиците, кой ги слуша вече?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Най-яката реакция до момента е на министъра на труда Йордан Христосков, който категорично заяви, че заводът повече няма да работи.

  Това аз също го заявявам категорично

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1334140

 3. 3 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Миков "...стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда..." - личи си, че препрочита Маркс.

 4. 4 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичката тази паплач носи вина за смъртта на хората.И има господ.

 5. 5 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само Бареков прояви човещина!!!

 6. 6 Профил на sweet_candy
  sweet_candy
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Трябва да се отменят изборите.

 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Любопитно

  А Радан? Той няма ли да ни осведоми за размислите и страстите си в нЕкакви си 3000 думи? Този завод е бил за затваряне… но как сега да намерят вината на Б.Б.?! Голем проблем за всичките "будьоновки".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Меглена Кунева: Не е достатъчно да имаш еврокомисар по бедствия и аварии

  Ние имахме и цяло министерство по този въпрос и какво от това.....При истински работещи институции това преприятие трябваше да е затворено отдавна, но тук подкупните чиновници се правят на луди...Същото важи и за повечето мини на Ковачки, където и там голямата беля ще се случи всеки момент...

 9. 9 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално
 10. 10 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лошо колкото и неприятно да ми е - реакцията на Миков най- много ми допадна. Да, в тази трагедия няма политика. От друга страна дежурния ББ с глупостите си "при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензи на тези цехове" пък и ако има пълно мнозинство трагедии няма да се случват.

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  Трагедията е голяма.Наистина трябва да се отменят изборите за по-късна дата.

 12. 12 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#2:"Chubachubs"]Йордан Христосков, който категорично заяви, че заводът повече няма да работи.
  [/quote]

  Ами той заводът и хората ги няма. Какво да работи?

 13. 13 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Коментар от 2010-та на жител от Горни Лом за този цех и собственика му.

  Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов.
  Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката", мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. Местните хора говорят, че президентът е истинският собственик на “Видекс”, а може би и на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса.
  Нека споменем за още някой „геройства” на “Видекс”, които определено са доказана истина:
  През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод "Миджур".
  През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов.
  В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит произведен от Видекс, се взривява до открития рудник "Република" близо до Перник и нанася много материални щети.. При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България.
  18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур" отне живота на 28-годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г.
  До кога?

 14. 14 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Изборите трябва да се отменят докато Борисов не събере 121 депутати.

 15. 15 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "xalikarans":


  До коментар [#6] от "sweet_candy":

  Не, че нещо… ама наистина ли го искате това?! Удобно чучнати зад компютрите си. Да спрем да живеем и да потънем в траур?! Ужасната трагедия е една от многото, които се случват в България заради комуноидната пасмина. Кой е собственик на този завод, как го е придобил, защо не са му налагани санкции след многото констатирани нарушения, към кои черни каси е "снасял" за да си върши беззаконията…? Това е трагедията и подобни трагедии има хиляди в нашата държавица.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 16. 16 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "elevation04":

  Съдружник на Христо Ковачки стои зад взривения цех! Кажи ми какви са ти приятелите, за да ти кажа какъв си и ти!

  http://meto76.blog.bg/politika/2014/10/02/sydrujnik-na-hristo-kovachki-stoi-zad-vzriveniia-ceh.1301561

 17. 17 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 250 Разстроено

  изборите трябва да се проведат, но без съпровождащия ги цирк, никакви празненства, никакви конференции, тридневен траур от понеделник и всеки да мисли с главата си какво прави за кого гласува и т.н.

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  ""Явно там нарушения се правят системно и тук трябва кардинален подход – при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензи на тези цехове", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви."

  Боцко, коментирай това:

  ""През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени."
  а, всъщност да, "Причината беше избухнал пожар."

 19. 19 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ето го и собственика. Завършил в Москва… Има ли нужда от коментар???

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391297_koi_e_sobstvenik_na_zavoda_v_gorni_lom/

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 20. 20 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абсурдно (но не и неочаквано) неадекватни реакции на тъпоумните полютици! ... особено на някои “величия“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 21. 21 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Бойко Борисов: Дай Боже да има висока избирателна активност и да се сформира правителство...

  Баце отново е ТОТАЛНО НЕАДЕКВАТЕН!
  Загинали хора, унищожен завод, полиция, прокуратура, линейки, пожарни, а той си повтаря като развалена плоча мантрата за мечтаните 121 гласа.
  Е, няма как да стане, Баце, не е достатъчно да си голям, як и нагъл. Това стига, за да "биеш наред", но за да управляваш, Баце, трябва и акъл. И то поне два и половина пъти повече от твоя "багаж".

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 22. 22 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Всенародната политическа реакция е съжаление за отсъствието на нашите политици от завода по време на взрива.

  Попътен вятър в главите!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#10] от "stivy":
  Пич, Миков ЗНАЕ чие е било цехчето. На отявлен червен съратник, верен син на партията-майка, дружка с Гоцинка и с 99%вероятност да му е "лице" в много начинания.
  Това мазно чучело Валери Митков е толкова омесен в далаверите на бсп, че е цяло чудо как досега не е гръмнало името му покрай другите му скандали.
  Още в МГУ-то си беше гнида-ругаеше пред нас, студентите "гнилия капитализъм", а когато колега му изтъпани справки от Търговския Регистър с негови фирми-побесня.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 25. 25 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#15] от "moriarti":

  Винаги трябва да се намери причина да се освестят другарите от ДС... Удобен повод е всяка човешка трагедия. Имаме достатъчно примери в това отношение вече, които незабавно се превръщаха в опорни точни. Сега няма как да обвинят ГЕРБ или служебното правителство, а и главният секретар на МВР в случая е невинен, тъй че... юруш на динените кори - да спънем цялата държава... що пък не!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Бе Дневник, не ви ли направи впечатление че Миков призова за обявяване на национален траур в 10 часа снощи... ем го написахте... а че в 7 Близнашки мешаше жертви и мачове?

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#21:"BG?"]Баце отново е ТОТАЛНО НЕАДЕКВАТЕН![/quote] Не знам доколко адекватен си ти самият. Изборите са след 3 дни. Какво предлагаш - Борисов да призове да не гласуваме в знак на съпричастност ли? И всички да идем в Горни Лом да се взираме тъжно в кратера и да псуваме съдбата?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "nnf":

  Ми не е ли вярно.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#25] от "непукистка":

  Съфорумецът diegos вече успя да съгледа вината в служебния премиер. Бил на мач и не подал оставка… Странни са комуноидите. 14 месеца не чуваха никого, а сега всички останали трябва на мига да чуят тях. А пак техен човек е виновен за тази трагедия. Алчен комуноид без съвест.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 31. 31 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#24] от "clutch":

  А и цехчето е точно в района на бай Мишо... има си крушка опашка значи...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#29] от "vinety": Това пък какво общо има с призива да се гласува, по дяволите!

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#12] от "dombi":

  Именно

 34. 34 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#27] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Лесно е. Всички трябва да гласуват за БСП/ДПС/"А така!"/ББЦ (в краен случай за РБ) и така ще потъне България в траур поне за 4 години.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#27:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."] И всички да идем в Горни Лом да се взираме тъжно в кратера и да псуваме съдбата? [/quote]

  не бе, ваща артилеристка нали я пратиха още снощи да организира настаняването на матряла в обществени сгради в случай на !евакуация

 36. 36 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#5] от "tonio26":
  [quote#5:"tonio26"]Само Бареков прояви човещина!!! [/quote]

  Може да е "поел вина" заради съдружника на Ковачки ,който е плащал на тия станалите на парчета по 240 лв/месец !
  Както знаеме Дудука е изтъкан от човещина и нищо друго.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 37. 37 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "moriarti":

  А за близо 4 години с гроб всякаш не беше трагедия

 38. 38 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#30] от "moriarti":

  Ми той Близнашки си е комунист... макар и мек.
  И да, като дошъл с морален облик, да си носи моралния кръст. Постъпката му беше не просто неадекватна, а просташка...

 39. 39 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#37] от "vinety":

  Не беше. Долнопробни лъжи и опорни точки. Апропо, получихте 3 рубли бонус за активност.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1995 Любопитно

  До коментар [#15] от "moriarti": "Ужасната трагедия е една от многото, които се случват в България заради комуноидната пасмина."
  То си съществува от 1960 и при "комуноидната пасмина" не е имало никакъв проблем .... Като дошли частниците е имало взрив 2010, сега пак ...
  Що така бе ? Докато е държавно - няма проблеми??
  Дойдат ли частници = взривове и жертви ...
  ... ами защото при частник не се спазват нормите на безопасност - който се обади го пъдят веднага

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#27:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."] И всички да идем в Горни Лом да се взираме тъжно в кратера и да псуваме съдбата? [/quote]

  Там е работата, че не е съдбата. Нея ни приканяха да обвиним за наводненията. Сега някак не върви.
  Мир на загиналите.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#38] от "diegos":

  Доколкото знам, първите данни за загинали хора се получиха след 23,30 снощи, т.е. в края на мача. Първият, който зави на умряло, беше Миков, който явно рано-рано е получил рапорт от собственика на завода (дУругар и спонсор). Но всички останали (начело с МВР) спазваха процедурите и нямаха конкретни данни.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#28] от "vinety":

  Ми вярно е, когато капиталистите са от социалистическата партия. А Миков като е бил в тази фабрика преди 15 години, какво е направил за да помогне на работниците?

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#35:"extraCACA"]настаняването на матряла[/quote] Това са твои думи, дръж си ги, радвай им се, ако искаш. Аз намирам използването им за грозно и обидно.

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#45] от "aralambi":

  Много е направил Миков… Уредил е така нещата, че работниците да работят на минимална заплата, да бъдат бедни и жалки, да бъдат роби, та да може собственика да печели милиони, които да влага в "черната каса" на комуноидите. И не само там...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1995 Любопитно

  До коментар [#36] от "navy": "плащал на тия станалите на парчета по 240 лв/месец ! "
  # едва ли няма специалисти оръжейници
  ... ама струват скъпо и работят бавно
  и спазват педантично всички изисквания.
  # един работодател каза относно опитен колега- кандидат за работа : "За какво сте ми довели тая дърта хиена ? Като го накарам да прави нещо ще започне да ми рецитира правилници. Не го ща."

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#43:"moriarti"] Първият, който зави на умряло, беше Миков[/quote]

  тц, Близнашки, преди да иде на мач, в 19 и нещо

 50. 50 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Съжалявам, но от всички политически партии и лидери само Борисов политизира тази трагедия. От сутринта по БТВ говори политически вместо човешки.

 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 874 Неутрално

  <<Бойко Борисов: Дай Боже да има висока избирателна активност и да се сформира правителство, за да няма по-голяма трагедия>>

  Абе тоя акъл има ли ? Хора са загинали, той коментира избирателната активност. Типична мутра/феодал, на коята не му пука за плебса уупс лошия мат'рял.

  Все си мислех, че след бай Тодар няма да имаме толкоз прост политик, ама втория ешелон на комунягите е на път да ме опровергае.

 52. 52 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#40:"dark'star"]ами защото при частник не се спазват нормите на безопасност - който се обади го пъдят веднага[/quote]

  Прав си, за нашите родни соц-частници. Но в белите държави безопасността на труда е на ниво, което е много високо в сравнение с "комунистическата система". Работил съм във фирма в чужбина, нивото на трудовата безопасност беше чак досадно високо - например за каране на кола без колан или сондьор на сондата без каска се дава последно предупреждение за уволнение. Всяка сутрин инструктаж по ТБ във всяко звено, проверки от началника и отговорника по ТБ поне 2 пъти месечно на всяко звено, ако се намери и най-дребно нарушение - пак жълт картон за виновника, и на следващо нарушение - уволнение. Събрания, на които се иска мнението на всички работещи за подобряване на ТБ и още много проверки и мероприятия. Представител на фирмата-клиент покрай контрол на качеството правеше и стриктен контрол на ТБ ежедневно.

 53. 53 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "dombi":
  Именно!

 54. 54 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#43] от "moriarti":

  Нормално е да лъжеш, в защита на комунист като Бизнашки, новоизлюпен демокряк, но истината е следната:

  19:03

  "Все още нямам подробности по случая. Получих информация от министъра на вътрешните работи и от ръководството на ДАНС. Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след заседание на Министерски съвет във връзка с избухналия взрив във фабрика в Горни Лом, област Видин
  „Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени. До този момент нямаме конкретна информация”, посочи проф. Близнашки."

  Т.е. по това време, той знае, че има жертви, просто не знае колко. А към 21.45, когато почна мача, е било ясно много повече, ако не и всичко. Ама, що да не иде на мач?! Пир по време на чума. Дали не прилича на МВР министър Начев от правителството на Виденов? Ам?

 55. 55 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#27] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  За тиквите е ясно, че ще гласувате! Проблемът е дали и за кого да гласуваме останалите.
  ПП: И тия хорица отидоха курбан на нечия алчност. Страх ме е, че в един момент ще привикнем с подобни трагедии.

 56. 56 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#54:"diegos"]До този момент нямаме конкретна информация”, посочи проф. Близнашки."[/quote]

  Тоест, не ми тълкувайте Евангелието, че ми миришете на сяра. И в момента даже шефа на пожарната обяснява защо не са вкарали свои служители до тази сутрин и не е имало никаква яснота. Ако очаквате министър-председател да рипа нервно от всяка новина без подробности… И да - Близнашки е ваш човек, комуноид. Цункайте си го.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Любопитно

  [quote#55:"macek"]За тиквите е ясно, че ще гласувате! Проблемът е дали и за кого да гласуваме останалите. [/quote] Кои сте това "останалите"? Грубияните с липсващи първи седем години?

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Бойко и от трагедията прави дивиденти.

 59. 59 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#30] от "moriarti":
  Цинизъм е тоят весел статус под подобна тема. Цинизъм е и поведението на Близнашки предната вечер, но се правите, че не забелязвате, щото бил от вашите.

 60. 60 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Разстроено

  До коментар [#59] от "macek":

  Въх! Настроението ми ли ви подразни пък сега, гневний Таско? Траурът е за утре, ако не сте разбрал все още. За днес ще ми позволите да ви се наслаждавам. А вие, освен смях, друго не предизвиквате. Щом казвате - наш е.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 61. 61 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#54:"diegos"]А към 21.45, когато почна мача, е било ясно много повече, ако не и всичко.[/quote]

  да де, само че съпоставката на хронологията на събитията с изцепките на Близнашки и Боце не допада особено на гробарите

 62. 62 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":
  Онези, които не приемаме двойните стандарти, не вървим след победителите, имаме достойнство, емпатията не ни е непозната територия и не се страхуваме да теглим по една на разни сервилни идиоти, самообявили се умни и красиви. Ако това значи да ни липсват първите 7 години, нека да ни липсват.

 63. 63 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#56] от "moriarti":
  [quote#56:"moriarti"].......И да - Близнашки е ваш човек, комуноид. Цункайте си го. [/quote]

  Кога требва са си го цункали !
  Сега цунките са от другите комуноиди / което значи бивш комунист , което пък е нещо като бивш негър/ !
  Да ги изреждам ли ?
  Като почнем от бившия премиер,бившата спикерка на НС,бившия министър на милицията ,преминаваме през целото Политбюро на милиционерската партия и свършим със сегашния президент.
  Можем и да започнем от него.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 64. 64 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#60] от "moriarti":
  На човек може да му се придрайфа от цинизма ти! Коментарът ти те охарактеризира достатъчно-достигнал си дъното и продължаваш да копаеш, щом намираш поводи за забавление от подобна трагедия.

 65. 65 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "clutch":

  аз говорех за думи, делата ясни!

 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#5] от "tonio26":
  Бареков проявява свинщина. Защо не поиска миналата година да се отложат изборите, докато се разследва Костинбродската афера?

 67. 67 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedo pepo":
  Кажи коя политик не прави дивиденти от трагедията!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#68] от "diegos":

  Защо? Не е демократично така… да ме лишавате от думата. Или то така си е прието при вас - дУругарите? Единият кахърно се тюхка, другия се гневи и напопържа, а вие - директно ме лишавате от права?! И всичките дружно - докладвате ли докладвате на модератора. Но пък ги разбирате иначе "тоталитарните цензури". Демократи с будьоновки.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 71. 71 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "olimpipanov":

  Шаран, веднага клъвна. Слушах внимателно какво каза и думите му са извадени от контекста да не говорим че частта след запатайката е нечия глупост.

 72. 72 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#69] от "diegos":
  Ти си най-политизираният участник във форума! Да си дава правителството оставката, защото някой червен олигарх е бил алчен във фирмата си?!? Ами тогава аз ще взривявам по една бомба годишно в някоя фирмичка и ще свалям правителствата всяка година.

 73. 73 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#72] от "авторът":

  Правителството? Стига ми премиера наглец. А шефа на фирмата е имал фирма по по време на 2 служебни кабинета и 3 редовни. Съставени от различни политически сили... няма червени, няма пембени... Близнашки е комунист да речем... и?

  Щял да взривява по една фирмичка... и на всеки взрив, министър председателя ще казва- "дреме ми, отивам на мач" ... тъй ли бе?

 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#73] от "diegos":
  Ти изобщо не си политизиран. Хуманист отвсякъде. Болите от трагедията толкова, че веднага правиш бакалски политически сметки: трябва ти Близнашки, за да удариш Плевнелиев, оттук да удариш ГЕРБ и оттук да качиш БСП на власт и да подкарате каруцата към путинизация.

 75. 75 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябва да се направи много сериозен анализ на грешките и пропуските в институциите, което доведе до тази трагедия!

 76. 76 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Безотговорен и хищен пост комунистически инстинкт за печалба! от бивши комунисти, кадесари, кагевбисти и пагонаджии!
  Защото, както повечето предприятия, и това е било в ръцете на екс-комунисти в случая чадър е оказвал Първанов!
  http://ivo.bg/2014/10/02/12839
  май с това АБВ оттече!
  А шефа е и съветски възпитаник - вероятността да е от КГБ е голяма!
  Съдружник е и на Христо Ковачки!!
  май с това и ББЦ оттече!

 77. 77 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Опасявам се че това беше знак. Боко приключи със самозапалвания. А въпросната трагедия отбелязва мераците му за стъпване на власт. Напред към втората бокова катастрофа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Служебният взема 5 милиарда, Боко да има да харчи, но дума не обелиха да дадат финансова помощ на семействата на загиналите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 79. 79 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До 51: Ама ти чак сега ли?
  Какво може да се очаква от чистачките, шофьорите и бодигардовете на БКП?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 80. 80 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Много мъка ги е налегнала нашичките "политици". още малко и щях да се разрева от умиление.

 81. 81 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#42:"vinety"]Чудег се на простотията и наглоста на този близнашки.Да иде на мач.[/quote]

  Бая зор беше да го докарат до управлението, ама го докараха.

 82. 82 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#40:"dark'star"]Що така бе ? Докато е държавно - няма проблеми?? [/quote]
  Знам,че не му е мястото,но....
  Таньо Танев,ти си ЛЪЖЕЦ.
  Я да вземеш да кажеш колко аварии са ставали в ,,родното,, ти АТЗ-Сатара Загора в преиода 1970-1989 и с колко жертви...
  Айде да те видим.
  Останалите-прощавайте,знам,че моментът и мястото не са подходящи,но въпреки възможния бан не се сдържах да не нарека ЕВТИНИЯТ ДЕБИЛ ТАНЬО ТАНЕВ ОТ СТАРА ЗАГОРА И ЛЪЖЕЦ.
  ЛЪЖЕЦ.

  Homo ludens sum
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK