Михаил Миков, БСП: Националният интерес на България не е съвместим със санкциите срещу Русия

Михаил Миков

© Велко Ангелов, Капитал

Михаил МиковТестът на "Дневник". Така накратко могат да бъдат представени 13-те въпроса, които "Дневник" отправи преди изборите към лидери на основни партии, които според социологическите проучвания се очаква да влязат в следващия парламент и на формации, чиято кампания направи впечатление. (Повече за теста - тук).


Поредицата започва с мнението на лидера на бившата управляваща партия Михаил Миков, който отговори писмено днес. Той не е посочил дали подкрепя структурни промени във Висшия съдебен съвет на две колегии на съдии и прокурори, но отбелязва, че трагичният инцидент в Горни Лом ни кара да мислим и за силата на държавата. "Силната държава не е едноличната власт на някого. Силна е справедливата, правовата държава, в която всеки уважава закона и правата на другите, в която всеки се отнася грижливо и към собствените си задължения. Всеки служител в администрацията и в съдебната система е призован за спазването на закона постоянно. Ефективността на контрола не е на нужното ниво. Това води и до по-общо усещане за недоверие в закона, което пък прави държавата по-слаба", посочва той.


Ще подкрепите ли разследване на незаконното икономическо влияние и корупционните сделки на Делян Пеевски, Ахмед Доган и ДПС за последните 20 години?
- Ще подкрепя разследване на всяко престъпление, разбира се. Но така зададен, въпросът създава впечатлението, че това е единствената посока, по която следва да се проверява. А за периода, за който ме питате – 20 години назад – аз мога да Ви върна назад – към управлението на ОДС и начина, по който се приватизира индустрията.


Хубаво е да не забравяме и управлението на ГЕРБ, при което се случиха много странни неща с остатъчния държавен дял от ЕРП-тата, в митницата, а и в самата държава. Нали у Вас не е останало усещането, че обществените поръчки в полза на дружествата около Делян Пеевски и ДПС са станали, въпреки волята на Борисов и Цветанов? Аз по-скоро мисля точно обратното – че икономическият възход на дружествата, за които ме питате, беше стимулиран от правителството на ГЕРБ. Защо и как е ставало това – разбира се, хубаво е да се знае. И ако някой някога е престъпвал закона, то той следва да понесе и съответната отговорност за това.


Важно е да изясним ролята на БСП в последните 15-20 години, тъй като партията непрестанно получава закачливи въпроси за едно или друго случило се в държавата ни. Но БСП не е управлявала самостоятелно през тези години. Тя е била в опозиция или в коалиция с други партии. Разликите  в самостоятелно и коалиционно управление са огромни. БСП носи отговорността си, когато е била част от управлението, но тази отговорност е споделена и това не бива да бъде подминавано с лека ръка. А ГЕРБ и ОДС управляваха самостоятелно.


Подкрепяте ли тезата, че за да се ограничи зависимостта на институциите от Пеевски и Доган, ДПС трябва да остане извън следващото управление?


- Не е демократично да се отрича правото на която и да е партия, която се явява на избори, да може да управлява, ако конфигурацията след изборите позволява това. Ние, от "БСП лява България", продължаваме да си даваме сметка за това, че живеем в условията на парламентарна и многопартийна демокрация, при която подобни твърдения не бива да се толерират. Те са по-подходящи за политиците у нас с по-непосредствени възгледи за живота.


Обаче, ако поставим въпроса по-правилно – харесваме ли политиката на ДПС – ще стигнем до друг отговор. Това е либерална партия. Следователно, ние, като представител на автентичното ляво в България, не можем да нямаме с тях съществени различия по някои основни въпроси – напр. за прогресивния данък, който ние искаме да въведем, а те желаят да запазят плоския данък.


Трета тема е дали споделяме начина, по който ДПС прави политика? И тук нещата не са еднозначни, ние видяхме как в рамките на 42-рото Народно събрание се оформи коалицията между ДПС и ГЕРБ, въпреки че ДПС се бяха обявили в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. На какви принципи беше построена тази коалиция, аз няма как да знам, но видяхме координирани действия по отношение на темата с КТБ и банковата ваканция, актуализацията на бюджета и редица други повече или по-малко контроверсни теми. Но в крайна сметка всеки върши нещата така, както ги разбира, а хората на изборите дават оценка на това дали харесват, или не, едно поведение.


Подкрепяте ли идеята КТБ да бъде спасена на всяка цена с около 5 млрд. лева пари на данъкоплатците?


- Подкрепям идеята да се спазва законът. Законът съдържа достатъчно ясна уредба как следва да процедира Централната банка в случай, че търговска банка преустанови възможността си да изпълнява ликвидни и изискуеми задължения. По-важно е, че законът предвижда достатъчно ясно и за какво трябва да следи и контролира БНБ, за да не стигат търговските банки до състояние, в което изпитват видими затруднения да изпълняват ликвидните си изискуеми задължения.


От моя гледна точка проблемът с КТБ е колкото в неадекватните мерки на БНБ от началото на лятото досега, толкова и в начина, по който БНБ е вършила надзорните си функции за дълъг период от време преди това. Проблемът, разбира се, се задълбочи от непремерените действия на всички онези, които с действията си от онзи период поставиха на карта стабилността на цялата банкова система, за да обслужат нечии егоистични интереси.


Ние не изключваме възможността КТБ да продължи дейността си. Това означава БНБ най-сетне да спре да дава неясни сигнали и да каже какво е имуществото, какви са активите на КТБ. Може да се окаже и че те са повече от задълженията, чийто размер вече приблизително е известен. Но виждате, че вече повече от три месеца ние не разполагаме с нищо конкретно – всичко е приблизително, всичко е "по всяка вероятност".


Дори и за 5-те милиарда, за които ме питате, не ми е ясно как сте стигнали до тази стойност. Опасно лесно започнахме да боравим с милиардите напоследък, което все пак по-скоро идва да покаже, че държавните финанси не са в такова лошо състояние, в което се опитва да ги представи ГЕРБ.


Ако пък се окаже, че КТБ е в несъстоятелност, очаквам БНБ да отнеме лиценза й и да се пристъпи към заплащане на гарантираните влогове и – което е особено важно – запазване на имуществото й и разпродаването му на пазарни цени и при висок стандарт на прозрачност. Защото не толкова задълженията, колкото активите на КТБ са всъщност интересни и важни за обществото оттук насетне.


Независимо, че г-н Плевнелиев отказва да предостави достъп на обществото до стенограмите от консултациите на партиите по този въпрос, които се проведоха при него, аз продължавам да считам, че това е важно. За да се успокои напрежението в обществото по темата, е нужно да се видят позициите на партиите. Считам, че е справедливо за всички този акт да бъде извършен преди 5 октомври., защото от съдържанието на стенограмите някои хора могат да преценят как да упражнят правото си на глас. И въобще – кого пази президентът, като отказва този достъп?


Подкрепяте ли и влизането на България в Банковия съюз на ЕС и еврозоната?


- Да – за банковия съюз. За Еврозоната – влизането там следва да се прецени много внимателно. Както преждевременното, така и закъснялото присъединяване към Еврозоната, може да донесе негативни последици за една държава. Затова е важен изборът на най-верния момент, в който икономиката на страната е достатъчно подготвена, в който социалните отношения и степента на социална закрила са на необходимото ниво, за да не понесат отново хората тежестта от подобно важно решение.


Подкрепяте ли идеята да бъдат публикувани всички документи по двата големи енергийни проекта - "Южен поток" и "Уестингхаус", независимо от търговската тайна?


- Аз не знам какви са тези документи, за да мога да отговоря еднозначно. Но мисля, че нещата, свързани най-малкото с проекта "Южен поток", са достатъчно ясни за онези, които са имали интерес към темата. Онова, което остана недостатъчно изяснено, сякаш е защо се появиха и кое мотивира гласове срещу осъществяването на проекта "Южен поток". Може би трябва да бъдат попитани и тези хора – подкрепят ли идеята да разкрият мотивите си за тяхната съпротива срещу "Южен поток".


В крайна сметка, хубаво е да си кажем и това, че енергийната независимост на страната е пряко свързана с националната сигурност. Затова изискването за пълна прозрачност не бива априори да се превръща в абсолют, за да не ни изиграе лоша шега. Няма разумна държава на света, която да разкрива изцяло информацията за стратегическите си енергийни проекти, просто защото една или друга неправителствена организация е поискала това.


Подкрепяте ли идеята, вместо в "Южен поток" и нов реактор на АЕЦ Козлодуй от "Уестингхаус", България да инвестира същата сума - 10 млрд. евро, в образование, здравеопазване и енергийна ефективност? Или ако предлагате друга сфера?


- Заблуда е, че в "Южен поток" ще инвестира държавата. Инвеститор е дружество, в което участие има България. Само от ДДС-то от реализирането на проекта обаче в държавния бюджет ще влязат постъпления от повече от 1,4 млрд. лева. Отделно, при експлоатацията на газопровода ежегодно ще има приходи за държавата в значителен размер от транзитните такси. Да не говорим за транзитните такси и икономическото оживление, за десетките хиляди работни места и т. н.


Мисля, че е далеч по-разумно така акумулираните значителни средства да се вложат в образование, начинание и енергийна ефективност. Така страната ни ще има всичко, за което питате – и енергийната независимост на страната ще се увеличи, и ще има средства за социална политика, за здравеопазване, култура, строителство.


Подкрепяте ли налагането на строги санкции срещу Русия, в рамките на санкции от страна на ЕС, или настоявате България да наложи вето?


- Ние сме изразили позицията си по този въпрос достатъчно ясно и категорично в предизборната си платформа. Националният интерес на България не е съвместим със санкциите срещу Русия. Има несправедливост в цялата работа – има европейски държави, които се обявяват срещу "Южен поток", без да дават правни аргументи за това, но не предлагат и адекватни компенсации за страна ни. Има държави, които са за по-строги санкции срещу Русия, но самите те най-често въобще не са засегнати от тези санкции – нито икономически, нито емоционално. И тези държави искат, но не държат сметка за интересите на държави като България, които не желаят такива санкции. Въобще крайно време е да спрем да се срамуваме да отстояваме националните си интереси по-категорично. Решенията на ЕС са баланс между интересите на държавите членки. "БСП лява България" настоява България да не подкрепя нови санкции срещу Русия.


Ще подкрепите ли постоянното присъствие на войски на НАТО на българска територия, във връзка гарантиране на сигурността на страната?


- Във връзка с коя точно заплаха се налага гарантирането на сигурността на България от чужди сили? Или питате за разполагането на натовски войски на наша територия и за наша сметка по принцип? Защото, като страна-членка на НАТО, ние имаме определени права и задължения, които трябва да спазваме и от които можем да се възползваме, ако е необходимо. Аз не мисля, че в момента има ситуация, която да оправдае постоянно присъствие на чужда войска на българска територия, за да ни гарантира сигурността. Затова и няма да отговоря положително на така зададения въпрос.


Какви мерки трябва да предприема България във връзка с войната за нов Халифат в Близкия Изток и с разпростирането на радикалния ислям в посока нашата територия?


- България е страна-членка на ООН, на ЕС и на НАТО. Намирам, че преди поне тези организации да вземат официална позиция по този въпрос, всяко мнение по посока на ангажиране на официалната позиция на страната ще е опасно за сигурността й. Виждам, че сте написали "Халифат" с главна буква. За Вас това аморфно образование сякаш се асоциира с някаква държавност. Аз по-скоро бих се присъединил към определението в Резолюция 2170 (2014) на Съвета за сигурност, която определя организацията като "екстремистка група".


Пак казвам, според нас не бива да се избързва с каквито и да е крайни позиции по този въпрос. Ясно е, че се противопоставяме на всяка проява на тероризъм, каквито наблюдаваме в Близкия Изток напоследък. Но също така е ясно, че по този сложен въпрос България не бива да бъде крайна. Само с координирани и внимателно претеглени, но решителни действия, заедно с нашите партньори можем да се противопоставим на религиозния екстремизъм.


"Реформите трябва да се правят, не да се говорят. Много приказки се изговарят за промени, и  накрая се оказват само приказки.  Аз бих попитал защо два парламента не избраха главен съдебен инспектор, и то след приемане на два пъти на процедури, говорене колко важно е да има избор и тъй нататък - и накрая  нищо...Нека да видим какви мнозинства ще се оформят в новия парламент и тогава да обсъждаме такъв важен въпрос какъвто е  съдебната власт."


Споделяте ли мнението, че дефлацията е най-сериозният макроикономически проблем и какво ще предприемете в тази връзка?


- Споделям мнението, че дефлацията може да бъде сериозен проблем също толкова, колкото и инфлацията, или пък колкото самоцелното поддържане на ниски бюджетни дефицити за сметка на хората, което наблюдавахме при управлението на ГЕРБ. Всъщност, един от макроикономическите проблеми, които не бива да подценяваме, може да се окаже и недостатъчно добрият финансов министър, както показва историята ни.


Но, за да отговоря на въпроса Ви, все пак, мисля, че има буфери по отношение на нивата на бюджетния дефицит, има и други икономически лостове, които могат да се използват, за да генерират здравословни импулси на инфлация и оживление на потреблението. Ако имаме смелостта да боравим с тях правилно, няма да изпаднем в стагнацията на икономиката от времето на Дянков. Не виждам смисъл дефицитът да се държи по-нисък, отколкото е в скандинавските страни, ако това е вредно за икономиката. Максималните размери на дефицита са сложени, за да може този финансов инструмент да се използва според нуждите на икономиката на всяка отделна държава. И престараването, което за някои се разбираше като "ние сме отличниците на Европа", даде резултат, който ни превърна в най-бедните отличници на Европа.


Подкрепяте ли структурни промени във Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии на съдии и прокурори? И защо?


- Реформите трябва да се правят, не да се говорят. Много приказки се изговарят за промени, и  накрая се оказват само приказки.  Аз бих попитал защо два парламента не избраха главен съдебен инспектор, и то след приемане на два пъти на процедури, говорене колко важно е да има избор и тъй нататък - и накрая  нищо... Нека да видим какви мнозинства ще се оформят в новия парламент и тогава да обсъждаме такъв важен въпрос какъвто е  съдебната власт.


Ще закривате ли университети, училища и болници?


- Едва ли щяхте да ми поставите въпроса за закриването на университети и училища, ако не бе толкова ниско нивото на раждаемост, а това пряко е свързано с начина на живот на населението. Ролята на политиците е да предоставят възможност гражданите да осигурят по-добро бъдеще за себе си и децата си. Такава е политиката на "БСП лява България" – насочена към хората, затова и нивата на раждаемост в периода 2005-2009 бяха рекордно високи, при управлението на ГЕРБ спаднаха драстично, за да се увеличат отново – за пръв път след 5 години на спад при управлението ни от последната година. 


Нямаме план, който предвижда закриването на университети, училища и болници. Факт е, че у нас има нужда от по-дългосрочна стратегия в областта на образованието и здравеопазването. Решението в тези области виждаме като резултат от национално съгласие, защото една цялостна реформа, за да даде желания резултат, има нужда да се реализира за период от време, който е по-дълъг от 4 години. И ако в резултат на така проведената реформа, продукт на такова национално съгласие, се стигне до оптимизиране на броя, да кажем – на университетите, то това ще е, защото това изисква националният интерес, а не защото това иска БСП лява България.


С кои партии може да се коалирате и с кои твърдо не бихте управлявали заедно?


- Според резултатите от изборите можем да се коалираме с всяка парламентарно представена партия или коалиция. Стига, разбира се, да имаме ясно и недвусмислено писмено споразумение за всички съществени политики и приоритети. Стига, също така, те да са съобразени с нашите предизборни ангажименти, с принципите на политиката на "БСП лява България". Ако всичко това е налице, ще имаме и по-ясно разпределение на отговорностите между коалиционните партньори, ще са ясни техните ангажименти и задължения в управлението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Националният интерес на България е съвместим с водката.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Миков, поредната мурзилка от БСП.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 834 Неутрално

  ние видяхме как в рамките на 42-рото Народно събрание се оформи коалицията между ДПС и ГЕРБ, въпреки че ДПС се бяха обявили в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

  Така си е, всички знаем че БСП беше в опозиция.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  значи да разбираме ,че ако още веднъж управляват комунистите ,ще станем не рай ,а супер развита държава тип Северна Корея , даже ще ни осигуряват по един хляб и едно млекце без да чакаме по 5-6 часа ,както в най развитите години ,когато ни управляваше БСП и раждаемостта хвъркаше към небесата -1997 година ,спомням си с умиление лекарската ми заплата от 6 долара и как я вземах ,след като давах 10 долара за да си платя автобуса до работа и назад ,супер беше .

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 663 Любопитно

  Националния интерес на България съвсем не е свързан с БСП и РФ, а още по малко и пияни мурзилки.
  БСП има интереса на кукувицата да се насади в чуждо гнездо и да цоца и цица

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#3] от "foxa5":

  да бе и аз забелязах как ББ се бие с нокти и зъби да прави коалиция със БСП и ДПС ,ама то за да го повозят и него на яхтата на бея бе , даже могат да ги качат и на летящата чиния ,еееехей .

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1040 Весело

  "Заблуда е, че в "Южен поток" ще инвестира държавата. Инвеститор е дружество, в което участие има България."

  Нагла ЛЪЖА и самоопровержение в едно изречение.

  Типично за нагъл и некадърен комунист представящ се за социалист.

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 834 Неутрално

  ....даде резултат, който ни превърна в най-бедните отличници на Европа.

  Преди това бяхме най-богатите ли. Неадекватен като всеки социалист.

 11. 11 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ех Миков,Миков май забравяш,че сме в ЕС , а не в Евразийския !

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 545 Весело

  Под тази статия форума ще е единен!
  Тъкмо ще видим кои са мурзилките "под прикритие"

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1040 Весело

  "И престараването, което за някои се разбираше като "ние сме отличниците на Европа", даде резултат, който ни превърна в най-бедните отличници на Европа."

  Поредната нагла комунистическа ЛЪЖА и манипулация, защото България зависи от развитието на световната икономика, която от 2008 до 2012г. беше в рецесия, а не обратното!

  Не може да си двойкаджия от тройната коалиция и да направиш българите богати.

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Направо се чуствам емоционално ограбен след ато прочетох това словоблудство на др Миков. Поне накрая да беше казал едно наздраве.

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  "Според резултатите от изборите можем да се коалираме с всяка парламентарно представена партия или коалиция..."


  Браво! Широкоскроена партия от тесномислещ електрорат!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Националният интерес на България не може да е свързан с болшевишкия диктаторски режим на Путин,а не въобще срещу Русия.Има разлика бе другарю Миков.

 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Много точно казано.
  Видно е даже и от истеричните реакции

 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Националният ни интерес и Русия са думи,които нямат място заедно.

 20. 20 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Миков се изказа и "Гълъп" се изцвъка.
  Трагедия...

  Happy face says, adios !
 21. 21 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 425 Неутрално
 22. 22 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#3] от "foxa5":

  муахахахахаха, да! много добър коментар!

  и само БСП се биеха с лошите а лошите се коалираха един с друг и винаги с дявола

  РЕФОРМИ !
 23. 23 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Партийния интерес на БСП не е съвместим със санкцйте на ЕС към Русия .

 24. 24 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Да МУ съградиш килия !
  Ох аман, заман...

  Happy face says, adios !
 25. 25 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мдаа, както казах и преди: алкохола не прощава

 26. 26 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  уеуе мише,ми ти си ми умник..гоуем при това

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4691 Гневно

  Просто не ми се коментира Миков! Нека даде поне един пример, когато интересите на България и Русия са съвпадали?

 28. 28 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "Михаил Миков, БСП: Националният интерес на България не е съвместим със санкциите срещу Русия"

  Миков, пияницо недна, националният интерес на България не е съвместим със съществуването на БСП на територията на България!

  отивайте си в Русия и там защитавайте каузата си против санкциите, или каквото ви харесва...

  РЕФОРМИ !
 29. 29 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  на мен ми се струва че задкулисието иска да заличи бсп от политическия живот,не че няма да назначат други кукли ама избора на мишето е история с предизвестен край наздраве мише !!!

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Чемодан - вокзал -Москва

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#17:"chicago514"]
  Националният интерес на България не може да е свързан с болшевишкия диктаторски режим на Путин,а не въобще срещу Русия.Има разлика бе другарю Миков. [/quote]
  Сто плюса от мен. Дрогарете имат сериозен проблем с обосновката на тезата, че изобщо трябва да сме си близки с Русия, защото и те не знаят защо трябва. Един вид, просто трябва и туйто.

 32. 32 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#26:"ммм..."]уеуе мише,ми ти си ми умник..гоуем при това [/quote]
  уеке

 33. 33 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Кулски айсук и пияница..

 34. 34 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 632 Неутрално
 35. 35 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 442 Неутрално

  О, съвместим е, съвместим е! Дано да нямате повече от 30 депутати, червени подлоги!

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Не санкциите,българските национални интереси не са съвместими с тези на Русия.

 37. 37 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нещастнико, тази държава се казва БЪЛГАРИЯ, не Распутия!

 38. 38 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ами то и БСП изначално не е съвместима с българските национални интереси, Фъфляк Видински!

 39. 39 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Да си алкохолик е много лошо. Да си комунист е ужасно. А да си едновременно и двете и да говориш за национален интерес е смешно...

 40. 40 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Нали у Вас не е останало усещането, че обществените поръчки в полза на дружествата около Делян Пеевски и ДПС са станали, въпреки волята на Борисов и Цветанов"...
  А аз си мисля, че повече не трябва да се изказвате,
  а да си КАЖЕТЕ !

  Happy face says, adios !
 41. 41 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 763 Неутрално

  всички от комунистичеста партия да се махат от тук заедно с електората хайде към северна азия.Да се радвате на джуджи

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 42. 42 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#38] от "bodensee":

  Не е видински, кулски е!

 43. 43 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябваше да го питате дали признава за валиден референдума в Крим.

 44. 44 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Най-националния интерес на българия е вие шайка бандити от БСП ДПС АБВ ББЦ да бъдете изринати от политиката. Нещо повече трябва да стоим по-близо до Запада и по-далече от Русия.

 45. 45 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Националният интерес на България е всички русофи ... всъщност вие не сте русофили, вие сте нещо което ще ми трябват доста думи за да окачествя ( а на модито студен душ ) та, националния интерес на България е вие ( вие си знаете кои сте ) да бъдете извозени с конски вагони към най-близките стадиони, а там ... е питайте г-н Пиночет.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 46. 46 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Националния ни интерес е да откопаем парчето земя наречено България ( но заедно с климата ! ) ( хайде от мен да мине и с хората ! ) и да го отнесем колкото се може по-далеч от Русия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 47. 47 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Понякога завиждам на доминиканците и на хаитяните - там няма русофили.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Този пияница и всичките му дружки никога няма да се откажат от паричната подкрепа на Русия към тяханта презтъпна БСП.
  За това и за тях интересът е перманетна защита на Русия, а България ако ще да загива.
  Срам и позор за тези предатели на България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3548 Весело

  До коментар [#3] от "foxa5":

  Много дебелооки са комунетата
  До коментар [#18] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Разбира се, комунетата национални предатели трябва да се покрепяте. Като ви е толкова мила Русия, може да служите на нейния национален интерес, но не го смествайте с българския.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Ясно е за всеки нормален гражданин, че сътрудничеството с Русия е изключително важно, колкото и да вият русофобите. Но е тягостно БСП да лобира за това. Те по-скоро вредят, отколкото помагат на това сътрудничество. Затова ще е добре да се отдръпнат. Поне за известно време. А лумпените нека да си вият.

 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Весело

  До коментар [#9] от "BlueWater":


  [quote#9:"BlueWater"]"Заблуда е, че в "Южен поток" ще инвестира държавата. Инвеститор е дружество, в което участие има България."

  Нагла ЛЪЖА и самоопровержение в едно изречение.[/quote]Дружество,в което е акционер българска държавна фирма.То и в края няа миналата година не България преведе 200 милиона за Южен Поток-НЕК ги преведе...

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Весело

  Алкохолът вреди на умствената дейснот.Видно е,обаче че при Миков не може кой знае колко да навреди-там няма кой знае къде надолу да пада...

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#52] от "judjuk":


  [quote#52:"judjuk"]сътрудничеството с Русия е изключително важно[/quote]Аз пране на руски пари,подкупване с тях на български политици и налагане на ненужни и скъпи за нас енергийни проекти,не бих могъл да нарека "сътрудничество" ."Изнудване" , "рекетиране" по-стават..

 56. 56 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ха, щял да прави коалиция с всяка една партия. Ами че то нито една не ги ще и са като прокажени вече. А най-върховно зрелище ще бъде, когато др. Миков обяснява, че вече са трети, понеже ето какво каззаха от Алфа рисърч

  "При прогнозните резултати на ДПС от 15,4% взимаме предвид около 90 000 гласа, които те са получавали през изминали години от чужбина, преобладаващо в Турция. Ако те имат по-добър резултат, е възможно дори да минат и над БСП, в зависимост как се стекат нещата в левицата. Те са като скачени съдове с АБВ”, заяви Стоянов.

 57. 57 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Миков, както може да се очаква от такова нещо като него, пак не е в час. Самият той, понеже не е съвсем прост, знае, че позицията му е глуповата и незащитима. Но... какъвто електорат са си отгледали кремльовските епигони, на такъв електорат ще се стремят да се харесат... Дори и когато се налага да защитават незащитимигледни точки.

  Свобода за Надежда Савченко!
 58. 58 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "judjuk":

  Мда, комунистите оплюха Вигенин, че изказал европейската позиция за Украйна и го изкараха ренегат. По-добре Атака да ни свърже с Русия, Сидеров ще е много доволен Путин да ни анексира като Крим.
  Провалът на БСП и Атака се дължи точно на това, че са руската пета колона у нас, а народът избра Европа.

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  [quote#55:"yanne"]Аз пране на руски пари,подкупване с тях на български политици и налагане на ненужни и скъпи за нас енергийни проекти,не бих могъл да нарека "сътрудничество" ."Изнудване" , "рекетиране" по-стават.. [/quote]
  Е как ги виждаш тези работи? Да не би да имаш рентгенови очи?
  И как разбра, че газ от Русия е по-скъп от такъв от Аляска. А какво ще кажеш за онова...Уестхаузен, или какво беше....уф, забравих го, мамка му.

 60. 60 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1404 Весело

  [quote#4:"Rage Against"]Миков е прост като задник[/quote]
  "Прост" е разтегливо, и бая субективно, понятие. На мен ми беше достатъчно заглавието и отговора на първия въпрос (ама вие защо биехте негрите), за да прескоча статията и мина да чета коментарите.

  КОЕТО ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ РАЗБИРАМ е как така българските избиратели 3 (ТРИ) пъти след прехода са поставяли комунистите на власт?!?
  До коментар [#4] от "Rage Against":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 61. 61 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1404 Весело

  П.С. Ама има едно нещо което харесвам на Миков-той май е най подходящият да закОпа още по надолу БКП

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4593 Неутрално

  ,,- Ще подкрепя разследване на всяко престъпление, разбира се. Но така зададен, въпросът създава впечатлението, че това е единствената посока, по която следва да се проверява. А за периода, за който ме питате – 20 години назад – аз мога да Ви върна назад – към управлението на ОДС и начина, по който се приватизира индустрията.,,

  Другарю Миков, а какво ще кажете за периода 1995-1997 година когато БСП начело с Виденов еднолично управлява. Когато създавахте кредитните милионери и техните банки.
  Много избирателно като партиен секретар действате другарю Миков. Сакън, нас БСП и нашите партньори ДПС да не се бутат, да се разследват най напред другите, ОДС, СДС, ГЕРБ

 63. 63 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  По мое мнение националния интерес е несъвместим с БКП и нейните производни.

 64. 64 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#16:"Rim"]Браво! Широкоскроена партия от тесномислещ електрорат![/quote]
  Е, то по едно време имаше и песен - И аз ще съм с таз, която е на власт.

 65. 65 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  Купуването на енергийни източници от Русия може да е като сътрудничество. А може и да е като купуване от враг.
  По време на СССР - СССР така купуваше някои технологии от запада - на двойна, или на тройна цена. Защото бяха врагове.
  Та, утре ако Русия утрои цената на енергийните източници за България - да знаеш, че именно ти също си допринесъл.

 66. 66 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#62] от "сидер":

  Е какво да каже - ще ти обясни че е изтекла давността за тези престъпления. Комунистите са много добри в обясненията.

 67. 67 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ми манталитет. Ще ни се да бачкаме по комунистически, и да папаме по капиталистически. Ама то не става така.
  А, да - също така с лекота намираме кой ни е виновен. Назначаваме го - те Путин ни е виновен за нашата корупция. А после се чудим, що Путин неще да ни продава евтина газ.
  И никви референдуми. Не са демократични явно.

 68. 68 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мойше! Толкоз!!!":

  е какво има за неразбиране?!?

  в днешна България живеят около 6 милиона откровени тъпанари. ама такива, долни, пропаднали, комплексирани, алчни, прости, бедни и гнусни хорица

  но и да не са 6 милиона, 2 милиона да са. те са най-активните, най-квичащите, най-крадящите и най-агресивните.

  РЕФОРМИ !
 69. 69 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1612 Гневно

  Националните предатели имат едно име - БСП!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 70. 70 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1612 Весело

  [quote#60:"Мойше! Толкоз!!!"]КОЕТО ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ РАЗБИРАМ е как така българските избиратели 3 (ТРИ) пъти след прехода са поставяли комунистите на власт?!?
  До коментар [#4] от "Rage Against": [/quote]
  Защото сме прости като гръсти, Мойше!
  Даже и повече

  пп За незнаещите: Гръсти - коноп, отглеждан заради влакното, не заради шумата или листата! Основно техническо земеделско растение, но младежите не знаят за него.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 71. 71 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#68] от "Rage Against":
  [quote#68:"Rage Against"]е какво има за неразбиране?!?
  в днешна България живеят около 6 милиона откровени тъпанари. ама такива, долни, пропаднали, комплексирани, алчни, прости, бедни и гнусни хорица.
  но и да не са 6 милиона, 2 милиона да са. те са най-активните, най-квичащите, най-крадящите и най-агресивните. [/quote]
  Май съм тъп, щото ВСЕ ОЩЕ не разбирам, НЕ ВЪЗПРИЕМАМ,
  този феномен който описваш
  "Изчезнах" през 68, в 91 имахме съученическа сбирка (техникума Киров, нашия клас, випуск 64, нямаше "ненадеждни")

  След бая поркане попитах-има ли още комунисти между нас? Само един каза "ДА, аз съм комунист", ама той си беше зевзек от време оно, та не знам дали се е измайтапил с мен, или не.

  От друга страна...преизбират ги комунистите, или тяхните кукли (царвула), та...май си прав за мат'ряла

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 72. 72 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2638 Весело

  Бате Мишо се огледа в еуектората на Волния Сид, ама малко късничко...
  Друго си е да извъртиш едно караоке с Кобзон!

  I Want To Believe
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3830 Весело

  [quote#18:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Много точно казано.
  Видно е даже и от истеричните реакции[/quote]
  Хайде сега да обясниш как точното изказване на Миков че "националният интерес на България не е съвместим със санкциите срещу Русия" обяснява "истеричните реакции"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Някой по-компетентен от мен (например счетоводител) може ли да ми обясни, как при реализиране на инвестиционен проект ДДС-то може да влезе в държавата? ДДС е данък върху потреблението. При инвестиция, дружеството внесло ДДС има право на данъчен кредит от която то обикновено се възползва и месец два след вноса/покупката на оборудването то си възстановява ДДС-то. Господин Миков казва, че ще влязат 1.4 милиарда ДДС - по каква счетоводна схема?

 75. 75 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1612 Весело

  [quote#74:"Технолог"] Господин Миков казва, че ще влязат 1.4 милиарда ДДС - по каква счетоводна схема? [/quote]
  По такава - социалистическа!
  Социалист най-мрази да плаща данъци и социалист най-обича да получава помощи!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 76. 76 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България не е в политически съюз с Русия; България не е в икономически съюз с Русия; България не е във военен съюз с Русия. Къде видя "съвместимост",бе Миков? Мишо,спри с този "Отел",от него дупки в мозъка се отварят.В Европа навсякъде това вино е забранено(дори следа да има пратката се връща!),в Русия не знам как е-ама ние сме Европа,колкото и да не ти харесва.

 77. 77 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 392 Весело

  [quote#61:"Мойше! Толкоз!!!"]Миков-той май е най подходящият да закОпа още по надолу БКП[/quote]

  Там няма неподходящ за тази работа.

 78. 78 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  националният интерес на България не е съвместим с интересите на Миков & Товарищи

  Birds of a feather flock together.
 79. 79 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Националният интерес на България не е съвместим с БС(К)П!

 80. 80 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Tozi e hardliner. Po-dobre. Dano zakopae BSP po-barzo i ot Stanishev.

 81. 81 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 589 Неутрално

  България има два пътя на кръстопът: или с Русия заедно или с Европейският съюз. В момента е в ЕС, има гласове да бъде изхвърлена, тъй че не е проблем да бъде част от Русия. От бедна по бедна, руснаците обещават благоденствие.Na, was kommt es jetzt?
  БСП: добре е за пенсионерите
  ГЕРБ: добре е за младежта

  Es muß Geld fließen!
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Нали за това избраха тебе МИШЕ!

  klimentm
 83. 83 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Веро, националното предателство на БСП е несъвместимо с националния интерес.

  chavo64
 84. 84 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мойше! Толкоз!!!":

  ако правилно съм разбрал, ти живееш извън България.
  в коя част на света? Близкия Запад, Близкия Изток, или Северна Америка?

  може би малко преувеличавам за положението на нещата в България, но материалът тук наистина е лош. и много мързелив и мрънкащ (аз също съм мрънкало) и с тежка ориентация към корупция и заобикаляне на законите и дисциплината...

  РЕФОРМИ !
 85. 85 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#77] от "fribble":

  Поздравления!

 86. 86 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#84:"Rage Against"]ако правилно съм разбрал, ти живееш извън България.
  в коя част на света? Близкия Запад, Близкия Изток, или Северна Америка?[/quote]
  В Близкият Изток, на окрадените от палестинците земиАма през последните 4 г' предимно в България
  [quote#84:"Rage Against"]може би малко преувеличавам за положението на нещата в България, но материалът тук наистина е лош. и много мързелив и мрънкащ (аз също съм мрънкало) и с тежка ориентация към корупция и заобикаляне на законите и дисциплината...[/quote]

  Повечето от описаното го виждам ежедневно около мен. По близките ми околни не са от мързеливите, но това са хора с професия и амбиции...мотивация, поне в личен план. Иначе са мрънкала, и инертни политически, класическото "всички са маскари, няма за кого да гласувам". Но поне не си продават гласа, както става в определени райони

  Понякога се питаме-познавате ли някой който ще гласува за дудука, атака или БКП Парадокса е че САМО ЕДИН (познат на познат, не лично познат) се е аргументирал що годе разбираемо защо ще гласува за дудука: Той бил антибойковист и за това ще гласува за най голямият му душманин-дудука.

  А възрастните им роднини (родители чичовци и лели) традиционно си гласуват за БКП Щото им дигнали пенсиите, понижили цената на тока и куп подобни глупости. Ама този електорат си отива с ускорени темпове, та поне в следващите избри ще е значително по малък
  До коментар [#84] от "Rage Against":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3879 Разстроено

  да бе да

  "Мулти Таня Ванко 1: Напред. Движения, движения и пак движения!"

  "Мики Маус: Стани Азийски евро шеф! Националния интерес
  на РБ не е съвместим със санкции срещу сссР 2.0"

  "Мигрена Ку: Не прилагане, а налагане на законите със сила трябва!"

 88. 88 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  според БСП националният интерес на България е присъединяване към СССР (една неосъществена мечта от миналото)

 89. 89 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  хубаво плюете, но къде е на Боко отговора или диспута?

  липсата на отговор какво е? Нещо хубаво?

 90. 90 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  интересно дали разбираш или просто плюеш. Мисля че те е яд, че твоя гуру това не може да го каже..

 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  относно: Столетна Тоталитарница

  Предишни опити на БКП БСП за присъединяване на България
  към СССР се увенчали с неуспех.
  СССР е бил силен и ефективно се съпротивлявал.

  За да реализира сега неосъществената си мечта,
  БКП БСП трябва първо да вдигне и възроди СССР.

  Или, точно сега е "златният" БКП БСП шанс - при паднал СССР?

  До коментар [#88] от "bladeroko":

  според БСП националният интерес на България е присъединяване към СССР (една неосъществена мечта от миналото)

 92. 92 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#86] от "Мойше! Толкоз!!!":

  ей, окрадохте им земичките на тия хорица, бедните и прости филистимчета

  п.п. не познавам някой гласувал за Бюряков. но познавам хора гласували за Атака... за БКП-тата редовно гласуват по-възрастните ми роднини и близки... и най-много са за ГЕРБ и ако аз успея да убедя някой да подкрепи ДСБ/Синя Коалиция или сега за РБ, то съм спечелил една глас за правдата

  РЕФОРМИ !
 93. 93 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1005 Весело

  Миков , що за русофобско интервю? Национален интерес , дрън дрън.
  Време е да заявим открито : Да живеят другарите: Путин , Сталин, Ленин , Димитров , Ким чен ир, Башар Асад , Сидеров, Първанов.
  Станишев и всички знайни и незнайни наши таваришчи

  Пряма им в морду!

 94. 94 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Гневно

  Излиза, че националният ни интерес е съвместим с диктатурата, демагогията и международната агресия!?
  Някой в БСП мисли ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK