Татяна Дончева, "Движение 21": Да се осветли кои магистрати, хора от спецслужби и МВР, висши служители имат изгода от КТБ

Татяна Дончева. Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Татяна Дончева. Снимката е архивна.Тестът на "Дневник". Така накратко могат да бъдат представени 13-те въпроса, които "Дневник" отправи преди изборите към лидери на основни партии, които според социологическите проучвания се очаква да влязат в следващия парламент и на формации, чиято кампания направи впечатление. (Повече за теста - тук).


Поредицата започна с мнението на лидера на бившата управляваща партия Михаил Миков, отговорите на Румяна Бъчварова, член на ръководството на ГЕРБ, на лидера на ДСБ Радан Кънев (Реформаторски блок) и съпредседателя на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО) Валери Симеонов.


Следва мнението на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева.
Ще подкрепите ли разследване на незаконното икономическо влияние и корупционните сделки на Делян Пеевски, Ахмед Доган и ДПС за последните 20 години?


- ДПС стана фактор след 2001 година, оттогава то разви обръчите и икономическото си влияние. Към днешна дата ДПС владее съдебната система и е започнало да прави тази инвазия от 2003 г. насам, като е участвало в подбора на председатели на Върховните съдилища, на главен прокурор и на други ключови фигури в системата.


Затова "Движение 21" категорично застава зад идеята за разследване на това влияние. За целта трябва да се направят радикални промени в съдебната система, за каквито ние настояваме. Без тях всяко разследване няма да доведе до нищо.


Подкрепяте ли тезата, че за да се ограничи зависимостта на институциите от Пеевски и Доган, ДПС трябва да остане извън следващото управление?


- Да, но това не е достатъчно. Най-големият проблем е липсата на професионален капацитет в държавната администрация. Трябва да се отиде на единен централизиран конкурс за държавна администрация и да се даде възможност на хора с висок професионален ценз и опит да застанат на ключовите позиции. В последните години на тези постове заставаха само хора с политически протекции.


Подкрепяте ли идеята КТБ да бъде спасена на всяка цена с около 5 млрд. лева пари на данъкоплатците?


- Такива пари ще трябват при затваряне на банката и това е най-скъпо струващото упражнение. За отваряне на банката не са необходими такива пари. Ние работим с два екипа по практическите действия, които трябва да се извършат за отваряне на КТБ. Смятаме, че пасивното поведение на БНБ е много непрофесионално.


Вероятно ще бъдат използвани държавни средства, но не в такива размери. За тези пари също има начини за възвращаемост, включително чрез продажба на някои активи, собственост на досегашните акционери на КТБ. Обсъжда се и вариант банката да отвори и с промяна на собствеността на банката.


КТБ е кутията на Пандора и ние настояваме да се стигне докрай като бъде осветлено кои магистрати, служители на специални служби, МВР, висши държавни служители имат безлимитни кредитни карти и депозити с неясен произход и какви лихви са получавали по тях.


Голям проблем при кризата с КТБ е цялостното отражение от евентуалното й затваряне върху българската икономика. Там има пари на много фирми, които трябва да работят - на военно-промишления комплекс, на софийската "Топлофикация", на дребния и средния бизнес, на болници, на общини и др. Затова всичко трябва да бъде много внимателно преценено преди да се вземе окончателното решение.
Подкрепяте ли и влизането на България в Банковия съюз на ЕС и еврозоната?


- Европейските институции биха могли да упражняват допълнителен контрол върху българските финансови структури и да дават допълнителна сигурност както на чуждестранните инвеститори, така и на българските финансови институции. По този начин се намалява рискът от такива случаи като КТБ. Но се опасявам, че това не може да стане бързо.


Подкрепяте ли идеята да бъдат публикувани всички документи по двата големи енергийни проекта - "Южен поток" и "Уестингхаус", независимо от търговската тайна?


- Публично трябва да бъдат извадени финансовите параметри и консултантските договори по тези проекти, тъй като става дума за огромни инвестиции, които ще бъдат изплащани и от следващите поколения. Затова българите имат право на тази информация.


Тръжните процедурите, свързани с "Южен поток" трябва да бъдат публични, за да е ясно колко ще струва строителството, тъй като от това зависи колко ще получава държавата от такси след приспадане на разходите.


Подкрепяте ли идеята, вместо в "Южен поток" и нов реактор на АЕЦ Козлодуй от "Уестингхаус", България да инвестира същата сума - 10 млрд. евро, в образование, здравеопазване и енергийна ефективност? Или ако предлагате друга сфера?


- Не са свързани нещата и не може да се съпоставят големите инфраструктурни проекти с инвестициите в образование и здравеопазване, защото и трите са изключително важни за страната ни. Безспорно държавата трябва рязко да увеличи вложенията в образование, за да може то да отговори на високите съвременни изисквания и на нуждите на пазара. А по отношение на здравеопазването спешно трябва да се ревизира системата и да се оптимизира харченето на средствата за здраве, защото течовете там са огромни. България харчи годишно немалка сума за здравеопазване, но едновременно с това нацията ни става все по-болна. Това показва, че формулата е сбъркана и трябва ново решение на уравнението.


Подкрепяте ли налагането на строги санкции срещу Русия, в рамките на санкции от страна на ЕС, или настоявате България да наложи вето?


- Не е добре да бъдем като жабата във вица, която видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак.


Ще подкрепите ли постоянното присъствие на войски на НАТО на българска територия, във връзка гарантиране на сигурността на страната?


- "Движение 21" е против нашата територия да бъде използвана като плацдарм за такива действия, има достатъчно други кандидати.


Какви мерки трябва да предприема България във връзка с войната за нов Халифат в Близкия Изток и с разпростирането на радикалния ислям в посока нашата територия?


- Трябва да се създаде нова служба за сигурност по модел на модерните страни в Европа, на която да се възложат функции по гарантиране на националната сигурност и никакви други измислици. За целта, ако се наложи да мобилизират за около година онези офицери от службите за сигурност, които бяха пенсионирани по несподелени с обществото причини от последните две правителства.


Споделяте ли мнението, че дефлацията е най-сериозният макроикономически проблем и какво ще предприемете в тази връзка?


- Дефлацията е най-сериозният макроикономически проблем. Падането на цените е едно от нещата, които ликвидират производителите. Основната причина за дефлация са санкциите срещу Русия и заливането на пазара ни с евтина селскостопанска стока, която няма пазар за реализация, но такава тенденция няма при индустриалните стоки и строителство. Според нашия екип към момента няма опасност от трайна дефлация. За да има такава тенденция е необходимо да бъде отчетено поевтиняване на стоки 2-3 четвъртини поред. Засега такива данни няма, но това не означава, че не трябва да се следи внимателно този процес и да се реагира адекватно при подобни сигнали.


Подкрепяте ли структурни промени във Висшия съдебен съвет на две колегии на съдии и прокурори? И защо?


- Спрямо съдебната система трябва да се действа радикално. Затова "Движение 21" ще работи за промени, които ще доведат до изваждане на прокуратурата извън съдебната система, за нов модел за избор на Висш съдебен съвет – на практика пряко от съдиите, до сменяемост на прокурорите, избираемост на главния прокурор от парламента.


Ще закривате ли университети, училища и болници?


- Нашето разбиране е, че образованието трябва да е свързано с нуждите на пазара. Трябва да се промени структурата на средното образование като голяма част от учебните заведения да дават професионална квалификация в достатъчен обем часове.


Необходима е промяна в държавната политика за финансиране, при която не парите да вървят заедно със студента, а да се стимулира производството на висши кадри, свързани с търсенето най-вече в реалния сектор.


С кои партии може да се коалирате и с кои твърдо не бихте управлявали заедно?


- С всички партии, които работят по нашите приоритети можем да си партнираме, което изобщо не значи, че трябва да се коалираме.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако става въпрос за политици - двама са вече ясни - Вежди и Костов

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  А дано ама надали.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Костов не е политик!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Честно казано според мен реформаторите ако бяха направили един скандал здрав с Костов че не се харесват щяха да спечелят много повече доверие,те постоянно смятат че ще спечелят с тези хора с които до момента са гласували за тях!Няма такова нещо!Можеше отчетливо да покажат че не са съгласни с мнението на Костов и да кажат пред народа че той си е просто един преподавател в момента и да не се бърка в политиката!Особено тяхната!Реформаторите губят от това че: 1.Имат здрава връзка с Костов 2.Не са достатъчно много популисти за да хванат периферията 3.Погледни 1 и 2!

 5. 5 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Татян Дончев - единствения мъж - свестен политик....

 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 689 Неутрално

  За съжаление Дончева няма никакви шансове за влизане, а би била полезна с радикализма си.

 7. 7 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всъщност това ДВижение21 е сто пъти по-нормално от БСП, ББЦ,Атака и АБВ и е жалко, че няма да влезе в НСи ползата му ще е само, че ще обере поне 50 хиляди гласа от БСП.

 8. 8 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  За Веждито е ясно той е главен мултак. Само не мога да разбера защо комунистите плюете по Костов за да му поддържате ореола на десен? Нека си припомним Костов беше финансов министър при едно от двете най- долни правителства на Беров и Оглушарски. После Оглушарски-експерта беше финансов министър на Костов след това стана експерт-премиер по препоръка на Костов. Бисеров и ментата също бивши сдсари ортаци на Костов при крадитизацията. 1996 година когато Виденов искаше да въвежда валутен борд Костов го заклейми като най строгото държавно престъпление и 1997 се обърна на 180 градуса когато долара беше скочил толкова че направо създаде и защити кредитните милионери. Спазари с Добрев властта и обещае няма да ви гони и си изпълни обещанието. Та въпросът ми е: защо му поддържате ореола на антикомунист?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#5:"hinin37"]Татян Дончев - единствения мъж - свестен политик....[/quote]
  Достойна и за партиен лидер. След като напусна БСП. Там Кирил Добрев я е употребявал като жена, "по друг начин".

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  ДОнчева е много адекватна и жалко, че няма да влезе на тези избори в НС

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  Татяна говори разумно като за партия на заначтии и дребен бизнес, ама няма достатъчно електорат, който да не е радикализиран и да си пренебрегва интереса за да си навие на ината . Сега да вземе 1 % колкото за заявка в политиката ... това не са последните избориза нея - ще има и други. Има добра перспектоива.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Кандилото на съдебната власт е много слабо и не може да освети никой !

 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  Татянче, вий първо "осветлете" тези от КГБ. Другото ще си излезе само...

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  Проблемът на Татяна е , че иска да е малко "дясна". Те всички люспи от БСП това искат и всички се провалят или се връщат към БСП защото по центъра свободен електорат няма. В ляво на отцепниците не се гледа с добро око. От друга страна много народ обедня жестоко. Периферията на БСП е поне 4 пъти по-голяма ... ама не гласува = БСП не е достатъчно лява. Тези от периферията на БСП които се измъкнаха от мизерията предпочитат да скъсат с лявото , а не да се декларират като социал-демократи или социал-либерали. Голям електорат има на ляво от БСП ... ама там никой не смее да ходи - там няма "бизнес спонсори".

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#14] от "dark'star":

  кога ще се оттървеме от тази лява периферия ,разсипаха държавата ,толкова са нагли ,че всеха да трепят десетки хора с безхаберието си и наглостта си и алчността си ,по бетер сме от арабски терористи които трепят хората по улицата ,онези поне пускат по някой клип за да предизвикат отмъщение ,а нашите червени направо изпаряват хората и нищо не остава от тях

 16. 16 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Повечето партии нямат и един читав икономист с визия за развитие на България. Изключение правят РБ, Зелените и Нова България. За жалост от тях само РБ имат реален шанс за парламента.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":
  Приятел, хайде да разделим нещата.
  - Не левите, а частниците трепят работници бетер от терористи -"НАШИТЕ ХОРА" са проблема
  - леви ще има винаги - Обама и Оланд са
  - след половин век соц = поне 4 милиона са имали някакъв пт БКП в рода си - това е периферията за която комунист звучи като баща или дядо ...
  Аз съм ляв, но се боря с НОМЕНКЛАТУРАТА от 1984
  Не всички са лоши Честит Празник !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До До коментар [#8] от "zuk_trombon":
  Млади момко,
  Имате много голямо основание за това което сте написали.Особено по отношение на историята
  Но има и неща, които поради /вероятно/ зелената Ви младост не сте дооценили. Например, фарисея Костов по мантилитет е комуне. И като такъв, и поради голямото си его, той направи и продължава да прави една голяма грешка. Не допусна сближаване на РБ с другото комуне - Борисов и постоянно работи срещу братското ссътрудничество между двете комунистически фракции

 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "Без соц":
  Вярно е. И никога не е бил.
  Проблема е, че много му се иска да е такъв и да дърпа конците. И не позволява да се случи съюз между ГЕРБ и РБ

 20. 20 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дяволът членува в БСП и ББЦ":

  Нямаш на представа колко си прав!

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Дончева е пекан адвокат и политик. Но да не хвърля кьорфишеци по темата КТБ. Много добре знае, че безлимитните кредитни карти и големите ипотечни кредити с гратисни периоди на висши магистрати през последния месец са покрити и следите замазани. Прилича на Местан, месец мълча, и когато квесторите заметоха далаверите на техните хора, се провикна за отваряне на ОСТАНАЛИТЕ досиета в КТБ!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#3] от "Без соц":

  Абе той и Доган уж не е...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#18] от "ПРОРОК ИЛИЯ":. Не допусна сближаване на РБ с другото комуне - Борисов и постоянно работи срещу братското ссътрудничество между двете комунистически фракции "

  -Дори само за това да е,признавам го за велик.Не сме комунета,но Борисов е всичкото зло.

 24. 24 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  И. Костов не се занимава с политика от 1 година насам... Няма ли да ви омръзне да го дъвчете най-накрая?

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Движение Мулти Таня Ванко 2.1

  Не съм от тех и не мий по характера...

  Агент Маркс агент Ленин агент Сталин агент Гоце агент Сава агент Павел...

  Не съм ги чувАла, не съм ги виждАла, не ща да ги видя.

  Това нещо - КаТеБето,
  хакнаха го (общо взето).

  Банка ли е - да намазва,
  много кадър се подмазва.

  Корпулентно... корупционнно...
  Случва се и незаконно.

  Има и по-тежки случаи?

  7 банки - с Джей Пи Морган
  най-отгоре и отпред
  хакнати биле през Юли
  в анти банков "правов" ред.

  http://money.cnn.com/2014/10/02/technology/security/jpmorgan-hack/index.html?iid=Lead&hpt=hp_t3

  http://money.cnn.com/2014/08/28/technology/security/bank-hack/index.html?iid=EL

 26. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#22] от "952":

  Какво общо има Доган в случая? Или моабед да става?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 27. 27 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#19] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ако твърдиш,че никога не бил Пич на колко си години и в чий кучи г@з си се заровил.
  Средноинтелигентен човек не може да не забележи колко плиткоумен човек е Б.Б и колко безообразно Цв.Цв прикрива мафиотски кръгове. На теб ти харесват простотиите на Б.Б на привържениците на РБ това не се харесва.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  За мен тази госпожа не съществува като политик от момента, в който заложи името и авторитета си за Ванко-1.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK