Кампания 2014: Отбиване на номера, без супергерои и настроение

Кампания 2014: Отбиване на номера, без супергерои и настроение

© Юлия ЛазароваНевидима", "инерционна", "рутинна", без настроение и с отбиване на номера. Така политолози и социолози описаха пред "Дневник" отминаващата предизборна кампания, която официално приключва днес. 


Причините за вялата агитация обаче са различни. Според едни това се дължи на липсата на силен и атрактивен играч, за други - на предизвестения победител, за трети - никой не иска да се ангажира с решение и политика по основните проблеми като казуса КТБ и енергетиката.


Наблюдателите са единодушни, че интересното тепърва предстои - най-важният въпрос за избирателите е кой и как ще управлява, след като не се очертава еднопартийно мнозинство. Размитите послания в кампанията в известна степен се дължат и на това, че участниците във вота не смеят да посочат бъдещи коалиционни партньори и с кого се наемат да управляват заедно.
Евгений Дайнов: ГЕРБ, БСП и ДПС няма да отстъпят от експеримента за руски тип управление


Политологът Евгений Дайнов критикува липсата на лидерски дебати - "идиотска практика", наложена от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Така според него остава напълно неясно за какво се борят партиите, наред с отсъстващите предизборни платформи. "Само малките спорят. Големите не ни казаха какво ще правят с властта, когато я получат", обобщи пред "Дневник" Дайнов.


Той отдаде вялата предизборна агитация на това, че по основните проблеми пред българското общество, като казуса КТБ и положението в енергетиката, "всички са накиснати в едни и същи ... и искат това да продължи, за да могат да изсмукват ресурси".  


Дайнов отново разви тезата си за "цивилизационен сблъсък", в който трите основни партии БСП, ДПС и ГЕРБ, наговаряйки се помежду си, се опитват решително и устойчиво "да ни нахлузят евразийски модел на олигархично управление." Трите партии ни показаха ясно с тази невидима кампания, че нямат никакво намерение да отстъпват от експеримента да въведат в България трайно руски тип управление, каза още той.


Политологът оцени като най-добра кампанията на "Десните", "направена по канон". "Липсата на кампания върна БСП в състояние не отпреди 2 или 22, а 42 години", каза той и добави, че единственото, което чул от социалистите, било: "Да живее 9 септември и братската дружба с великия Съветски съюз". С това партията разбулила същността си - след като доскорошният председател Сергей Станишев престанал да тормози съпартийците си да се развиват в европейска партия, те подали ясен сигнал, че "с удоволствие ще се върнат, за да бъдат секция на КПСС".


По думите на Дайнов с акцията си да блокира границата с Турция "България без цензура" си присвоява атакистки лозунги. Успехът на такава тактика обаче не е сигурен - когато влезеш в говора на друга партия, или ти я поглъщаш, или тя теб, смята политологът.  В кампанията според него присъствието на ДПС било изумително нахално, защото формацията непрекъснато изтъквала, че хората й са на всички нива в държавата. "Това е смайващо нахалство. Ахмед Доган не правеше такива неща", отбеляза Дайнов.  


Посланието на ГЕРБ според него е, че партията на Борисов иска властта на всяка цена. "Ще се коалираме със социалистите, ще се уважаваме с ДПС, ще се обичаме с патриотите, които не са "Атака", ще се взимаме с Реформаторския блок (или може би не) – те са всеядни в името на властта", обобщи политологът. Това показвало, че ГЕРБ не се е превърнала в политическа партия, а е останала шайка, наравно с другите основни формации.


"Зелените" излязоха с лозунга "Legalize it" и веднага станаха видими, каза още той.


Юрий Асланов: Възход на Реформаторите и Патриотичния фронт


Това е втора предизборна кампания за годината, вероятно народът се умори, партиите се умориха или пък парите им свършиха, коментира пред "Дневник" социологът от "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов.


Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е сменил ролята си - превърнал се е в обединител, патриарх, обърнал е гръб на своите и започнал да се кара с Реформаторите. ДПС е черна кутия и тепърва ще видим какво са направили, а невидимата, "бабешка" кампания на БСП от врата на врата очевидно дава резултат, каза още Асланов. Той допусна, че резултатът на левицата може да се дължи и на липсата на основния дразнител - бившия лидер Сергей Станишев.


В предизборната кампания реално две формации претърпяха възход, коментира Асланов. Това са Реформаторският блок и Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО). Според социолога очевидно дясната коалиция е напипала правилното място на своите избиратели и данните отчитат, че са прибрали обратно онези антигерберски гласове, които миналата година са отишли за БСП.


"България без цензура" спихна, но ще се закачи за парламента, прогнозира Асланов. "Да внесе малко екзотика и да замести Яне Янев", добави той. Според него с акцията си на българо-турската граница Бареков всъщност обслужва ДПС, чийто електорат отново се сплотява заради някакво сплашване.


За АБВ социологът отчита, че стои добре на декларативно ниво, но всъщност има слаба мобилизация и силно колебание сред поддръжниците на формацията на предишния президент Георги Първанов. Вероятно причината е и това, че част от тях се връщат към партията-майка след оттеглянето на Сергей Станишев.


Асланов не отписва "Атака", която в началото на кампанията е била с около 1 % подкрепа, а дни преди изборите е малко над 4%. Заплахата за "Атака" може да се окаже вотът от чужбина, смята той.


Геновева Петрова: Водещите партии отсъстват


Краткото определение за кампанията до момента е пасивна, вяла, скучна. Избирателите не можаха нито да видят сериозен дебат между политическите сили по важните за обществото проблеми, нито да чуят атрактивни, запомнящи се послания (освен отделни популистки призиви), коментира пред "Дневник" политологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.


Според нея все пак кампанията има специфики, които я отличават от предишните. Поради възможността за преференциално гласуване, по-сериозните съревнования като че ли протичат вътре в политическите сили, отколкото помежду им. Преференциалната кампания на отделни кандидати през последните дни е значително по-различима от тази на политическите сили, които представляват.


Друга специфика е отсъствието на водещите партии от кампанията, смята Петрова. В предишни години, включително при предсрочните избори от 2013г., бяхме свидетели на сериозен сблъсък между лидерите в електоралните предпочитания на избирателите, а сега такъв липсва, посочи тя.


С активност в кампанията се открояват по-малките партии, особено националистическите и популистки формации. Не случайно, с по-висока мобилизация в последните седмици се отличава радикалният вот, разпределящ се между партии като ББЦ, Патриотичния фронт, Атака. Макар и по-слабо същата тенденция бележи и протестния вот в ляво, което подобрява позициите на АБВ и "Движение 21", коментира Геновева Петрова.


Част от тези по-малки партии имат шансове да излязат като големи печеливши от кампанията, ако успеят да получат места в 43-то НС. Повече представени участници обаче, означава по-трудно сформиране на правителство, отбеляза тя.


Първан Симеонов: Никой не се натиска да управлява


Политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов смята, че причината за вялата кампания може да е в липсата на "голямо вдъхновение" като Бойко Борисов през 2009 г., Симеон Сакскобургготски през 2001 г. или Волен Сидеров през 2005 г. Няма нищо ново, няма нищо голямо, въпреки АБВ на Георги Първанов и "България без цензура" на Николай Бареков, които вече участваха на избори.


Освен това няма яснота за формулата след изборите - ясно е, че ГЕРБ ще участва и ще са махалото, но не провокира кой знае какви надежди, коментира Първан Симеонов. Според него никой не се натиска да управлява. "Предстои оздравяване на КТБ, предстоят тежки икономически условия, непопулярни мерки, всеки би искал да сподели отговорността, дори и да излезе с много напред в изборния резултат", посочи той. Имам чувството, че в ГЕРБ няма огромен ентусиазъм за самостоятелно управление, добави Симеонов.


Липсата на супергерой, която е причина за рутинната предизборна кампания, всъщност е по-скоро път към нормализация, отколкото безизходица, смята политологът. Това ми прилича на нормална ротация във властта - управляваха леви, по всичко личи, че ще управляват десни, добави той.


Симеонов е на мнение, че влияние за нивото на кампанията оказва и предизвестеният победител. Има интрига с колко ще победи ГЕРБ, но по-интересно е как ще се управлява страната. Макар да са твърде малко вероятни, той не изключва напълно скандали като "Костинбродските бюлетини" през 2013 г. Дотолкова развихме имунитет към подобни случаи като "Костинброд", изявленията на Ахмед Доган за обръчите от фирми (през 2005 г.) и за разпределянето на порциите във властта (в Кочан през 2009г.), че въображението на скандалджиите трябва да е много голямо, коментира Симеонов.


Вместо битка между лагерите в тази кампания има повече вътрелагерни битки - ГЕРБ с Реформаторския блок, чиято коалиция уж е нарисувана, а после Реформаторите работели за БСП; БСП се дебне постоянно с АБВ; Патриотичният фронт също се съизмерва с "Атака", посочи политологът. Той отбеляза, че БСП е много обърната навътре към собствените си проблеми, а новият й председател почти отсъства - има само 3-4 по-ярки изяви от избирането му. Това означава, че БСП със затаен дъх очаква резултата, от който ще си проличи дали се е съвзела от евровота през май, или е поела трайно по спиралата надолу.


ДПС е партията с много сериозна мобилизация и ще се стреми да бъде наистина незаобиколим фактор. Обикновено се говори, че в ДПС сами се възпират в изборния резултат, но организационното им поведение говори, че този път не биха имали скрупули, каза Симеонов.


Даниел Смилов: Продължават да се "състезават" инженерни проекти на корпоративни интереси


Политологът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов коментира с профила си във "Фейсбук", че това е "кампания на инерцията" - повечето партии залагат на инерционни процеси, които да ги изведат до място в новия парламент. "ГЕРБ разчита на махалото към дясното. БСП - на адаптивността и устойчивостта на твърдия си електорат. На този фон само инженерната фауна показва признаци на възможност за самостоятелно задвижване, особено при наличие на финансов ресурс", посочи той.


Кампанията е бледа, защото основните проблеми бяха съзнателно отложени за решаване след изборите. И припомни, че по казуса със спасяването на КТБ двете най-големи партии са уклончиви. Сходна е ситуацията и в енергетиката, не е ясен и бюджетът за следващата година.


Какъвто и да е резултатът от вота, най-вероятно ще имаме коалиция, която ще се договаря ad hoc в последния момент, пише още Смилов. "Трите най-големи партии плюс ББЦ, АБВ (а защо не Патриотичния фронт и "Атака") могат да се коалират с абсолютно всеки", добавя той. Затова и програмите на партиите са въпрос единствено на "декорация". "Някои, като ББЦ, започнаха да пишат неща в тях, просто за да обърнат внимание към себе си. Вместо да сложиш разголена дама на първа страница, изписваш с големи букви 1 млн. работни места: притегателният ефект е сходен, според маркетолозите. Други нарекоха подхода "метафора", имайки предвид сигурно "хипербола", пише политологът.


Смилов не очаква след изборите да има ясни споразумения между партиите за коалиция, тъй като заради натиска за бързо сформиране на кабинет няма да има време. "Ако надеждата е била кампанията да отсее политическата плява от сериозните партии, програми и политици, резултататът е спорен. Очевидно инженерни проекти - проекции на корпоративни интереси - продължават да се "състезават", да насищат ефира с циркаджилъци и манипулации", смята политологът. "Партиите, които претендират за сериозност, не си изработиха инструменти за ясно разграничаване от инженерната продукция. Напротив, повечето не изключват коалиции с тях. Това е не само жалко, но и опасно. Размива политическия процес, унищожава всякакво доверие в него", добавя той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Безспорно тази кампания беше вяла, някак на сила, но го отдавам на това, че доста се напънаха на евровота и се отчели, че ефектът е еднакъв.

 2. 2 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За мен остава изводът, че липсата на дебат е поради факта, че първите три водещи партии вече са се споразумяли за властта. Дори нямаше някаква остра престрелка между тях, а напротив - мина доста тихо. Освен това ми е изключително странно как цяла предизборна кампания не се състоя дебат на лидерите на големите партии. Просто разиграват цирк за пред хората.

 3. 3 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ами всички са комуняги, какво очаквате? Ако имаше поне една антикомунистическа партия, щеше да бъде по-различно...ама няма...

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 718 Неутрално

  "Политологът оцени като най-добра кампанията на "Десните", "направена по канон". "-това ми направи впечатление от анализа на Евгений Дайнов,защото и аз го забелязвам.Десните наистина се държат като десни.Но кукловодите са се погрижили това да остане незабелязано,като са накачили табелки "дясно" по разни други субекти от челната петица,които са неизлечимо и преднамерено леви.

 5. 5 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Еми повечето са били в управлението и са се омаскарили. Пак гласувайте за тях.

 6. 6 Профил на nikola_hristov
  nikola_hristov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  КОАЛИЦИЯТА „КОСТИНБРОД” ДЕЙСТВА, ТОЗИ ПЪТ Е ПОДГОТВИЛА БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ ПРЕЗ ЯНУАРИ

  Георги Марков

  Според него сценарият е – на 21 декември изтича срокът за КТБ и до 20 дни бюджетът ще олекне, защото трябва де се изплатят всички гарантирани влогове

  Bulgaria-news | 01.10.2014 16:32

  Бившият конституционен съдия Георги Марков заяви, че в ход този път е план „Костинброд2” на едноименната коалиция (БСП, ДПС), като сега свалянето на ГЕРБ е заложено през януари.

  През телевизия „Европа” Марков поясни, че няма да се размине лесно и този път. Преди година БСП и ДПС спретнаха измисления скандала с костинбродските бюлетини, а този път бомбата със закъснител ще избухне през януари. Той нарече коалиция „Костинброд 2” авторите на този сценарии. Марков обясни, че именно групата Орешарски-Местан и Станишев направиха така, че проверките в КТБ да продължат до края на годината и тогава вече в 20-дневен срок трябва да бъдат изплатени гарантираните влогове, което реално ще срути бюджета. „Тогава ще летят камъни по улиците и няма значение кой управлява и кой е виновен. Това е абсолютна бомба със закъснител. Затова БСП и ДПС да отговорят в неделя защо го направиха това, от неграмотност или нарочно. За мен това категорично е план „Костинброд2”.

  Марков коментира и липсата на сериозни политически дебати преди изборите в неделя. „Държавата се разпадна след една година управление на Орешарски и поради това е безсмислено да има дебати. Ясно е кой какво може и какво направи.”

  Марков сравни ситуацията с 1990-а година и според него сега е важно да покажем, че най-после късаме с посткомунизма, като в неделя гласуваме, и то повече за ГЕРБ. Той се обоснова, че това е необходимо да направят дори тези, които не харесват Бойко Борисов. „Защото няма друг политик който да поеме отговорността за страната сега.” Марков допълни, че редица европейски ръководители заявиха това – че ще ни подкрепят, но ако Борисов отново е премиер.

  За липсата на дебати преди тези избори Марков поясни, че само лидерът на ГЕРБ даде ясни послания към хората – да се спазва член 1 от Конституцията, да се слуша гласът на народа, и да има национално съгласие по основните проблеми на страната.

  Марков бе категоричен, че ГЕРБ ще спечели изборите с повече от 20% пред втората партия и това ще позволи на бъдещето правителство да измъкне България от блатото.
  Той обясни как би постъпил Борисов със скандала между двама души (Цветан Василев-Пеевски), ако бе премиер. „Той нямаше да допусне този скандал да разтресе държавата. Ако трябваше, Борисов щеше да ги привика при него и ако трябва ще решат нещата на дуел и там да се реши кой ще умре”, описа ситуацията Георги Марков.

  Бившият конституционен съдия е категоричен, че трябва да управлява партийно правителство, а не други формати или коалиции. „Първо не разбирам какво значи правителство на съгласието или други подобни. Това е безотговорно, не може всички да управляват и в същото време всички да са в опозиция. Освен това, с кого ГЕРБ да направи коалиция? Самият Реформаторски блок е коалиция. Най-лошото нещо е да се прави коалиция с ненадежден партньор. Така Борисов ще съсипе и партията си и на власт отново се върнат олигарсите под формата на някакво програмно правителство. Не разбирам и условията, че не искат Бойко Борисов за премиер. Като не го искат, ще дойде на власт коалицията „Костинброд2” и ще изкарат отново най-много година.”

  Марков припомни, че през тази година на управление на кабинета „Орешарски” животът в България спря, беше едно безвремие.
  Бившият съдия и депутат заяви категорично, че сега ГЕРБ ще направи световен рекорд, като за 8 години постигне 9-а поредна победа и то защото играе сама и чисто. Марков допълни мнението си за Реформаторите и защо ГЕРБ не трябва да прави коалиция с тях. „ Не може да се прави нещо общо с лоши хора. В Блока може да са всякакви, но са много лоши хора. Това се вижда и по говоренето им.”

  Накрая Георги Марков заяви, че оценката му за четвъртвековните демократични промени у нас е противоречива. Така, че на 10 ноември българите няма да празнуват, защото сега не им е до песен.

 7. 7 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази кампания беше доста постна, на фона на последната, за европейските избори. Тогава имаше някой и друг дебат, а сега бяха само караници и надвиквания. Пошла работа.

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Сбирщайн" от еклектика и душевни ч*к**!
  Писанието отгоре...
  Разбирай - партиите този път минаха "тънко" и не платиха на социолозите и медиите и всички са недоволни!
  Хем отричаме "лидерските" партии, хем търсим лидерски дебати...

  Какво очаквахте? Кандидатите да изпълняват номера на въже, салта или да се появят с червени носове (някои - да..) и широки, шарени панталони? Или с лъв на каишка?
  Направиха си програмите (някои!, други не), представиха листите, пообиколиха тук-таме и толкова!
  Аз пък не искам пътуващо шоу тип "Бърбореков" или назидателни лекции "Втори адвокатски колектив"...
  Като им видя листите и като ги чуя по веднъж - стига ми!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Никаква кампания не може да се прави в България.Народа е оскотял и приказки за безплатно здравеопазване и средноевропейски доходи веднага,носят бързи дивиденти.Въобще не може да става дума за борба на програми,хората просто не искат да слушат това.Това е положението.

 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Кампанията като цяло е махленска - на обидно ниско ниво с клиширани лозунги и подценяване на интелектуалното ниво на избирателите. Липсва смислен дебат с аргументи.

 11. 11 Профил на evq15491716
  evq15491716
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Политологът Евгений Дайнов критикува липсата на лидерски дебати - "идиотска практика", наложена от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.
  Само да припомня, че тази практика е въведена от Дедо Мони- Сакскобурготски, а ББ е негов ученик

 12. 12 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Съвсем нормална кампания - в рамките на очакваното толкова скоро след евроизборите. Що се отнася до липсата на лидерски дебати... като гледам нивото на лидерите, добре е, че поне този горчив хап не ни се наложи да преглъщаме.

  Свобода за Надежда Савченко!
 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Съгласен съм с Вас.
  Основните лозунги на първите три партии са свързани с битовизми - помощи под всякаква форма (за ток, тютюн, дърва...), пътища и спортни зали. Няма дискусия на ниво система - ефективно и бързо правосъдие, бизнес-среда, прозрачност и т.н. Ако тези три неща са наред, ще има и социална политика и пътища и като цяло ще живеем по-добре.

 14. 14 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хората не искат да слушат за идеи и перспективи. Искат някой да дава - пенсии, заплати, помощи за топло и студено, детски, първолачевски, ученически и студентски стипендии, безплатно здравеопазване и учене.... А кой ще работи,къде и как - да го решават управляващите...Резултатите - взривове и надница от 10 лв. за нещастниците и по 550 лв. за "членове на борда," дето не знаят къде е завода....

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Плъховете силно се разшаваха в последните дни. На изборите мощно за ГЕРБ и ще издухаме последните плачковци разплакали се за по-нататъшна безпътица от сорта на това което имахме през последната година. Дайнов определено е един от виновниците за общия ни провал. Сега между два коняка пак ги реди в същия дух на самоубийствено пораженсто.За каквото са му платили това и пише.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 16. 16 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Евгений Дайнов: ГЕРБ, БСП и ДПС няма да отстъпят от експеримента за руски тип управление
  Политологът Евгений Дайнов критикува липсата на лидерски дебати - "идиотска практика"

  Абе, Дайнов, тъкмо дълбокото навеждане пред лидерското е руски тип управление.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 17. 17 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ГЕРБ, БСП и ДПС вече са се разбрали да управляват заедно, може би през проксито на дПС, Бареков.

  За това и никой не прави кампания. Това е сценария на ДС. Да държат хората вкъщи, защото като излезат от там и живота на ДС агентурата става по-труден.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Приканвам всички които ще Фърлят седмицата да минат към агитация сред колебаещи се приятели, близки, роднини, комшии и прочие фаче-фаче. В краен случай скайп, телефон, джиесем, елписмо. Онзи ден осигурих 6 гласа. Вчера 7. Днес, дотук-4, а денят още не е започнал.
  Половината от програмата да осъществи РБ и България най-сетне тръгва в точната посока. Какво по-хубаво от това, Законът над всичко, цацацурата да стане прокуратура, да се спрат партийните назначения, и т.н. и т.н.
  Имам реална представа какво означават работеща система в която правилата не са само на хартия.


 20. 20 Профил на blondy2323
  blondy2323
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Иска ви да изкарате хората неадекватни, а те просто не искат да манипулирани

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8404 Неутрално

  Планетата на маймуните.

 22. 22 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Много ще се зарадвам ако стремежа към ниска избирателна активност се обърне срещу ГЕРБ, БСП, ДПС и Бареков. Техните избиратели да не излезат а другите да се мобилизират.

 23. 23 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Разстроено

  До коментар [#22] от "kai":

  А кой точно са "другите"?
  Останалите 3.5% ли?

  Надай се на ниска, вероятно си си купил вече вазелин!
  При ДПС няма "ниска", там всичко е осчетоводено предварително!
  Само такива глупаци, като теб, не могат да го проумеят, а продължават да се взират в едни препикани теменужки!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  С отвращение и без надежда.

 25. 25 Профил на Георги Борисов
  Георги Борисов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Каквато и да е кампанията, трябва да се гласува. Или център-дясно или само дясно....въпрос на лично виждане. Но задължително трябва да се гласува. С апатия и "всички са маскари" няма да се получи. Високата избирателна активност гарантира намаляване на тежестта на купуния и корпоративен вод, както и марионетките Волен и Бареков да извиват ръцете на бъдещата колиция, защото не им достигат депутати. Така че в неделя всички пред урните.

 26. 26 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ма да си гласуват ДПС - те така и така сами не могат да имат мнозинство. Но ако не гласуват привържениците на другите боклуци ще има по-малко боклуци в парламента и ще се вдигне дела на свестните партии е и ДПС. Но те само боклуци правят явни или тайни коалиции с ДПС

 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#26] от "kai":

  Т.е - искаш да кажеш, че с очакваните 4.5% за теменужките и 60% негласували, теменужките ще вкарат има-няма 30-тина депутата...
  А не ти ли идва на ума, че на ДПС ще станат поне 100-тина, поне още 40-50 на цензурата???
  Страшни сте, ей...
  Най-вредните сектанти сте точно вие!
  По-горе съм ти написал какъв си!


  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "The Core":

  Еми ок да направят ДПС и Бареков правителство. Аз нямам нищо против. След това изведнъж ще му дойде акъла на българския електорат. Иначе ще си стоят все овце за стригане, до като някой не им одере кожата

 29. 29 Профил на Десислава Антонова
  Десислава Антонова
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Именно поради вялата кампания и липсата на комуникация на идеи и програми, за обикновения избирател е трудно да направи своя информиран избор и да прецени за кого да гласува. Затова и филмът се повтаря- гласува за "познатите лица", за тези, от които до вчера е недоволствал. И понеже кандидат-политиците не са от особена полза, в изграждането на предпочитания към дадена партия, на помощ ни дойдоха няколко платформи, които да ни помогнат в избора. Аз лично използвах ВремеЗаИзбор и да, отговори на очакванията ми, но по-важното е, че ми показа синтезирана версия на партийни позии, по важни за мен въпроси. Така че, ако и вие все още не сте направили своя информиран избор, може да я изпробвате. Добрите практики трябва да се споделят! http://www.vremezaizbor.com/

 30. 30 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  [quote#6:"nikola_hristov"]Според него сценарият е – на 21 декември изтича срокът за КТБ и до 20 дни бюджетът ще олекне, защото трябва де се изплатят всички гарантирани влогове [/quote]
  Не вярвам на ченгесарски приказки, но странното тук е пълното съвпадение с "полугаданието-полузаплаха" на др. Костов, който също говореше за някаква шейна и улей, от който тя щяла да изхвърчи по Коледа. Като нищо от червения КГБ-ДС "мозъчен тръст" е разработен нов специален план за обявяване на държавата в несъстоятелност и поднасянето й на тепсия на господаря им от Москва. Не сме забравили, че анексията на Крим беше само първата крачка от т.н. "План Путин"... Черно море трябва да бъде негово... НО от нас зависи какво ще се случи. В неделя трябва да им го докажем!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 31. 31 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Атака и ПФ щяха да са твърдо под 4%! ББЦ -?
  ама защо никой не коментира, че новия Костинброд е цената на тока! защото:
  1. Бойко , заради егото си, поиска да вдигнат цената ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ - да не вдига той.
  ако бе по-умен - можеше да го направи след изборите, но преди да се състави правителство! ама някой глупак го посъветвал - да се вдига преди изборите, щото ти ще си спечелил и мисловно-по-сеплите (електорат на ГЕРБ, АТАКА, ББЦ и ПФ) - ще асоциират вдигането с ТЕБЕ! и ще отидат при АТАКА, ББЦ и ПФ!
  2. Медиите манипулативно насочиха вниманието само върху тока (а то е с 4 до 8 лева месечно!) загърбвайки всички други по-важни неща!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK