Гласувай за оня, който ще санира най-много сгради

Обичайна гледка

© Юлия Лазарова

Обичайна гледкаНе, това не е шега, а съвсем сериозно предложение. Ето защо.


Ако запитате повечето български гласоподаватели кой е най-сериозният проблем на България, с който бъдещото правителство ще трябва да се захване, надали санирането на сградите ще попадне в списъка. На хората им е омръзнало да са бедни, правосъдието да не работи и децата им да заминават в чужбина.


България трябва да раздвижи бизнеса, да изправи на крака икономиката си, хората да имат работа, животът им да се подобрява по-бързо. Бъдещото правителство трябва да намали зависимостта от вносна енергия, да прочисти въздуха, да намали шума, в който тънем, и да подобри здравеопазването.
Какво общо има това със санирането на сградите?


Българинът живее зле. Той е най-бедният в Европа, живее най-кратко. Прекарва живота си в зле отоплено или много студено, или много топло - мръсно, влажно и нездравословно жилище, което не се проветрява добре, мирише на мухъл, развъжда микроорганизми и неприятни бубулечки.


Около 50% от българите не могат да си позволят
да отопляват достатъчно жилищата си


През зимата много хора отопляват само част от жилищата, а останалата част просто я затварят. Така много българи реално живеят в по-малки жилища, отколкото на практика притежават.


Цените на електроенергията ще се качат. Колкото и яйца да хвърчат към енергийния регулатор, цените ще трябва да се качат още, за да се закърпят дупките в енергийната система и за да постигне тя някаква степен на приемлива устойчивост.


Ще се качват най-вероятно и цените на различните горива. Бляновете за това как сме щели да се присъединим към Енергийния съюз и цената на енергията щяла да падне с 30% няма да се материализират.


Единственото разумно и устойчиво решение за контрол върху сметките за енергия и значителното намаляване на енергийната бедност в България е масовата промяна на енергийните характеристики на съществуващите сгради. Тогава


хората ще плащат значително по-малко, дори и при по-висока цена на тока,
ще живеят в добре отоплени сухи жилища, с чист въздух


Дотук добре. Всеки кандидат за парламента може да каже, хубаво, аз ще санирам всички сгради, изберете ме. Работата е по-сложна. Санирането на сградния фонд на България е задача, която струва десетки милиарди. В зависимост от стандарта на изолация и необходимите конструктивни мерки, качественото саниране би излязло между 10 и 30 хиляди лева на жилище. Така нареченото дълбоко саниране струва повече, доста над €300 на квадратен метър жилищна площ, но нека засега да го оставим настрана и да се спрем на една съвсем груба средна сума от €10 000 (или 20 000 лева) на жилище. В България има 3.8 милиона жилища, от които около 3 милиона са обитаеми. Тоест става дума за една хубава сума от порядъка на €30 милиарда. И това е консервативна оценка. Освен това жилищният фонд представлява само 80% от общата застроена площ. Като се прибавят всички обществени сгради, задачата става още по-сложна и по-скъпа. Можем да направим и друга сметка. България разполага със застроена площ от около 300 хиляди квадратни метра. По €100 на квадратен метър пак излиза около €30 милиарда. Това са минималните приемливи стандарти. Всичко друго би било популистка далавера.

Незаконните къщи в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора

© Георги Кожухаров

Незаконните къщи в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора


През следващите 7 години България очаква да получи от Европейския съюз, основният източник на обществени инвестиции, около €7 милиарда. С тези пари трябва да се строят пътища, железопътни линии, пречиствателни станции, напоителни системи и какво ли още не. За саниране я се намерят няколкостотин милиона, я не.


Ето защо задачата е трудна. Именно в тази трудност обаче се съдържа най-привлекателната страна на ускореното масово саниране. Някой, а този някой трябва да е правителство, избрано от хората, ще трябва да вземе един или два милиарда лева и да ги превърне в 40 или 60 милиарда.


Възможно ли е това с небиблейски похвати?


Да, възможно е. Но не е никак лесно. Санирането на сградите ще донесе широка палитра ползи – от спестяване на пари за енергия, през увеличаване на енергийната сигурност на България, подобряване на здравето на хората, увеличаване на заетостта, значително раздвижване на малкия и среден бизнес, увеличаване на брутния вътрешен продукт, раздвижване на производството на материали, необходими за изолация на сградата (голямата част от тях трябва да се произвеждат местно, а не да се внасят). Санирането ще увеличи значително и ползваемата жилищна площ и така рязко ще направи хората по-заможни. Това са само част от измеримите ползи.


Задачата е в това как тези бъдещи ползи да бъдат трансформиране в налична в момента инвестиция, за да може масовото качествено саниране на сградите най-сетне да започне.


Ето


няколко начина, по които тази работа няма да стане


Няма да стане със 100% финансиране на санирането, което би било безотговорно прахосване на обществени средства на принципа на харизания кон.
Няма да стане с централизиран фонд, който да дава грантове за всеки отделен проект.
Няма да стане със списък на държавно одобрени фирми, които да санират сградите на цени, два пъти по-високи от пазарните.
Няма да стане с налепяне на сградите с 5 сантиметров стиропор.
Нито с допускането на частично саниране на отделни апартаменти, каквато е сегашната масова практика.


Всъщност ако се огледаме наоколо и видим колко малко са сградите, които са що-годе свестно санирани, ще видим колко трудна е тази задача.


В същото време, оня, за когото гласуваш, ще трябва от всеки лев даден като грант, да привлече като начало поне още 5 лева частна инвестиция. Пътьом ще трябва не само да не краде, не само да не разхищава, но и да не допусне други да крадат и да разхищават. После ще трябва да въведе такива закони и разпоредби, че когато хората спестят от сметки, тези спестявания да се върнат обратно в инвестиция в енергийна ефективност. Също така ще трябва да убеди хората, че е по-добре да си вложат парите в енергийна ефективност, отколкото да ги държат в някоя банка за черни дни (в момента българинът държи около 50 милиарда лева в банкови влогове).


Този, за когото ще гласуваш, ще трябва да действа бързо, ефективно и умно


Ще трябва да може да привлече компетентни хора и да отстрани некомпетентните. Ще трябва да е в състояние да делегира, защото санирането няма как да стане централизирано, то трябва да се управлява на местно равнище, та и по-надолу. Ще трябва да умее да въвежда разумни стандарти и да следи за спазването им.


На всичко отгоре санирането не е без сериозни прикрити противници, които имат интереси в енергийния сектор и, крайно плиткоумно, смятат, че високата енергийна ефективност на сградите няма да е в техен интерес, защото хората щели да купуват по-малко енергия. С други думи оня за когото ще гласуваш, ще трябва да може успешно да се изправи срещу тоя тип лобистки интереси.


Накратко, трансформацията на сградния фонд на една цяла държава не е просто нещо. От друга страна тази работа значително ще подобри качеството на живот на хората и ще рестартира икономиката. Струва си в такъв случай да се замислиш за това, кой наистина ще може да санира най-много сгради и да гласуваш за него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Добър текст.
  Бих гласувал обаче, за този, който има потенциал да санира съдебната система и да проведе ефективна лустрация.

  the more we learn, the more we die...
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Тра ла ла. Аз живея в изолирано с уж най-добрите материали жилище и с ръка на сърцето казвам, ефекта не е чак толкова голям. Тека далаверата прозира отвсякъде. Както на всякъде в изтерзаната ни държавица. Последен пример фабриката дето гръмна и затри толкова много хора. Договор за 1000 000 000 шефовете с по 13 000 заплати, а матряла се изпарява при взрив за 240 кинта. И със санирането ще е така. Санирането ще е на цената на ново строителство, едни ще се чудят с какви екстри да си угодят на живота, други ще висят на въжета и счупени седалки от столове на кафенета по стените на панелките за минимално възнаграждение.

 3. 3 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 699 Весело

  Аз вече гласувах за ''моя''- за санирането на къщата !

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Така нареченото дълбоко саниране струва повече, доста над €300 на квадратен метър жилищна площ,
  айде бе . кражбата на века .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#3] от "ytrewq":

  Изпратих субсидии, санираха преди две години. Има разлика, ми казаха.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  или тоя които има най много или най голямата фирма за саниране,всичко което се пречупи по български няма как да не бъде опорочено,с тая съдебна система и дс измет навсякъде резултата е предизвестен

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Глупости на търкала. Ще гласуваме за онзи, който обещае ДЕКОМУНИЗАЦИЯ и ЛУСТРАЦИЯ. Имаше такъв проектозакон, който предвиждаше:
  ".. ограничения на заемане на ръководна длъжност в изпълнителната власт и в предприятията с над 30 процента държавно участие, в държавните медии и в организации на бюджетна издръжка за следните лица:

  ● кадрови служители и сътрудници на ДС;
  ● секретари на първични партийни организации на БКП;
  ● номенклатурни кадри от апарата на ЦК на БКП, ОФ, ДКМС и БЗНС;
  ● участници в т. нар. „възродителен процес“;
  ● преподавателите и учителите в АОНСУ, школите на ЦК на БКП и КПСС и в учебните заведения на КГБ..."

  Да не говорим за закона"Панев", отменен от БСП/БКП/.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 8. 8 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 689 Неутрално

  При санирането ползите са по-малко, отколкото вредите. Практиката при тези, които започнаха преди нас показва, че материалите, използвани при санирането имат сравнително кратък срок на годност. При смяната или премахването им отпадъците ще представляват екологичен проблем. И то сериозен. Както са сега найлоновите отпадъци.
  Освен това би имало някакъв ефект, ако се санира цялата сграда. Както е у нас е мижав. Да не говорим за естетика - тук розово, до него мръсно жълто и прочее, да му се приплаче на човек. Досущ сиромашка парцалена черга!...

 9. 9 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"442"]Аз живея в изолирано с уж най-добрите материали жилище и с ръка на сърцето казвам, ефекта не е чак толкова голям. [/quote]
  Прекарали са те. Особено умните ги прекарват, само за това стават.

 10. 10 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#8:"nonsens2"]При санирането ползите са по-малко, отколкото вредите. [/quote]

  Не, не е истина какви интелекти пишат тук...
  Поклон!

 11. 11 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Гласувай за оня, който ще санира най-много сгради
  ....................................................

  Нормалните хора в нормалните държави биха казали "Гласувай за оня, който е санирал най-много сгради". Малка разлика в глаголното време, която отмерва дистанцията между разумните граждани и шараните!

 12. 12 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Липсва нормативна уредба, регламентираща тази дейност от финансирането до реализацията и предаването на обекта. Тази липса заедно с постоянното намаляване на финансовите възможности на масовия собственик (над 80%) повече от 20 години не позволяват да се разгърне процесът саниране на жилищния сграден фонд в необходимите мащаби и последователно да се реализира икономия на енергия.

 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4782 Весело

  ,,Гласувай за оня, който ще санира най-много сгради,,

  Ааа нье, гласувайте само за БСП и ДПС който направиха единстваното правителство в България което успя да свали цената на тока с цели 7%. Ако мислити чи лажа провирети молъ в гугълът.
  Дъ жувеят БСП и ДПС. Дъ жювей тяхнатъ дружбъ и управление

 14. 14 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В статията идеите са добри, не съм сигурна за цифрите, но иначе според мен разсъжденията са верни. С изключение на това за гласуването. Всички кандидати са яхнали енергетиката в момента и никой не отваря и дума за саниране, камо ли да каже колко средства смята че трябва да се заделят и как да се изхарчат

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  То саниране , че трябва, трябва, ама май първо трябва да проветрим и да изринем боклука, дето ни вмирисва и вгорчава живота!

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4782 Весело

  ,,Гласувай за оня, който ще санира най-много сгради,,

  Ааа нье, гласувайте само за БСП и ДПС който направиха единстваното правителство в България което успя да свали цената на тока с цели 7%. Ако мислити чи лажа провирети молъ в гугълът.
  Дъ жувеят БСП и ДПС. Дъ жювей тяхнатъ дружбъ и управление.
  Те ако земат на нову управлениету ша санирът целъ България. И току шъй биз пъри и вудътъ същу шъ съ лей биз пари, мъ сичку шъ съ лей биз пъри

 17. 17 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Санирането - новите магистрали?

  Марш мекерета! Аз вече се санирах сам!

  Не ме засяга никакво саниране вече. Искам свястно училище за детето, свястна болница за старите и работещи държавни структури за мен.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  10 000 лв.....Пълна глупост.Повечето панелки са по около 70 кв.
  Няма как да излезе толкова пари.

  До коментар [#2] от "442":


  "Аз живея в изолирано с уж най-добрите материали жилище и с ръка на сърцето казвам, ефекта не е чак толкова голям."

  Материалите може да са много добри,но е важно и как са използвани.2 см. вътрешна изолация е по-ефективна от 5 см. външна,просто защото затваря стената(разбирай камъка).
  Зависи и от изработката на дограмата,монтажа...
  Дори и да оставим пода,то тавана е абсолютно задължително да бъде изолиран(в моята къща е с 2 см. фибран;лепен на плочата,а върху картона под покрива,два пласта вата)...

 19. 19 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Санирането е един от стълбовете в сегашната програма на ГЕРБ, ерго, гласувайте за ГЕРБ." Можеше да улесните читателите и с това изречение.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 20. 20 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 469 Неутрално

  ... а бе саниране, гласуване, избори... качеството на живот не се измерва с поставянето на външна изолация и PVC дограма. Световен принос в простотията е българския патент - хората да си "затварят" терасите и да прекарват времето си там, пред едно прозорче, което не отварят въобще. После що имало мухъл, плесен... За смяната на ВиК и ел. инсталация въобще не говорим. То и защо да говорим, когато има населени места в България без електричество и питейна вода. А системите за контрол на достъпа във входовете и видеонаблюдението звучат като научна фантастика. А липсата на улично осветление и места за паркиране? Като настане вечер и ще се избием докато си паркираме колите. Отделно всеки се пише "архитект" и така си е надупчил жилището, без да съобрази носещи стени ли са това. Но важното е стената да е изправена с гипсокартон. Не дай боже земята да се разлюлее малко по-така... А качеството на това, което яде българина, и което смело нарича храна... а качеството на административните услуги, пътища, детски градини... та такива мити-немити санирания и гласувания

 21. 21 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ще гласувам за този, който обещае да намери хиляди тонове злато, платина и диаманти в двора си....Чакам...

 22. 22 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Някой, а този някой трябва да е правителство, избрано от хората, ще трябва да вземе един или два милиарда лева и да ги превърне в 40 или 60 милиарда"
  Айзък Азимов бледне пред автора на статията. Всъщност автора може да доразвие тезата си ако да речем събори валутния борд и БНБ направо да ги отпечата тези пари.

 23. 23 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Тиквоча обеща за две години да санира ВСИЧКИ панелки и то с държавни пари. Юлианча можеше и по-простичко да подкрепи мутренската групировка за изборите.

 24. 24 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Аууу, и да познаем ли кои фирми на кои олигарси , свързани с прецедента ще санират?То бива, бива наглост, ама чак толкова не бива.Да се санират стари панелки на цена 300 евро на квадрат,щото на едни честни бизнесмени все им е малко, при положение, че за толкова пари могат да се постоят нови жилища, а болшинството панелки в провинцията са далеч по-евтини, и всичко това отново за сметка на матряла? Наглост, прецедентно-прокопиева наглост.

 25. 25 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Също така ще трябва да убеди хората, че е по-добре да си вложат парите в енергийна ефективност, отколкото да ги държат в някоя банка за черни дни (в момента българинът държи около 50 милиарда лева в банкови влогове)."

  Точно така, правим една хубава национализация на банковата система и решаваме всички проблеми в държавата, нали...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  1. Дневник да смени снимката на Юлиан с по-актуална!
  2. Да се измери ефекта от различни проблеми по ясна методика (какво ще струва да намалаеят с още 50% жертвите по пътищата, какъв ефект ще има да се пусне скоростен влак до Бургас и Турция, колко имоти и човешки животи ще спаси залесяването в горните дялове на реките, колко пари спестява за в бъдеще лев инвестиран в здрава профилактика или ранна детска грижа ... ?)
  3. Всеки да си хареса по една кауза и да започне повече да работи и по-малко да мрънка!

  Никола Йорданов
 28. 28 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 402 Гневно

  Санирането на сгради е бизнес за администрация, фирми подготвящи документи и за банки! Не бих се унижавал да се занимавам с толкова институции, за да получа некви парички! И да напълня гушката на фирми близки до поредните управляващи!
  Всичко българско се превръща в клиентелизъм и бюрокрация! Парите от ЕС заздравяват корупицята и кръговете от фирми!

 29. 29 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 948 Неутрално

  При положение, че безплатен обяд няма, за да се случи това масово саниране някой трябва да го плати. Ако е държавата- това са всъщност са всички данъкоплатци и ако аз живея в панелен апартамент, а Вуте в къща на село, която вече си е изолирал, справедливо ли ще бъде Вуте да плаща и за санирането на моя апартамент? Другия по и реален вариант- хората да бъдат принудени да изтеглят кредити, за 20 000 лв. месечно само лихвите ще са над 100лв. и баба Пена вместо да си купи лекарства ще си дава половината пенсия на банката. Драги гербаджии, наистина от строителство се краде най-лесно, но напънете се малко (все пак внимателно, за да не изцапате гащите) и навярно ще се сетите и за други начини как да напълните джобовете.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 30. 30 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "deribeev":

  300E на м2 е цена, за която може да се построи нова сграда (ниско качество). Но по принцип сте прав, качественото саниране е близко като цена до ново строителство. Но от друга страна ЕС дава 75% от парите в момента. Според мен си заслужава. Алтернативата би била да не се прави нищо и градовете да станат още по-голями гета...

 31. 31 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dorian Gray":

  Като се разпаднат панелите на бабичката под теб и пропадне пода на апартамента ти ще разбереш какъв и*иот си като не ти пука за съседите ти около теб.

 32. 32 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#30:"yws02375476"]ЕС дава 75% от парите в момента[/quote]
  Дава, дръжки.

 33. 33 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Правила съм сметки- ако изтеглиш заем от банка по програмата за енергийна ефективност гранта, който получаваш ти покриа лихвите и таксите по кредита.

 34. 34 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Звучи логично и разумно, но като чета коментарите си мисля, че подобен проект би ударил на камък.
  И си правя извода, че гражданите ни са изключително оскъдно информирани, а много от тях пък и мразят да мислят и да си правят сметката.
  И не, не подкрепям на ГЕРБ идеята, защото виждаме как уродливата им програма за Енергийно Обновяване на българските домове НЕ РАБОТИ!!!

  [quote#0:"статията"]Този, за когото ще гласуваш, ще трябва да действа бързо, ефективно и умно

  Ще трябва да може да привлече компетентни хора и да отстрани некомпетентните. Ще трябва да е в състояние да делегира, защото санирането няма как да стане централизирано, то трябва да се управлява на местно равнище, та и по-надолу. Ще трябва да умее да въвежда разумни стандарти и да следи за спазването им.[/quote]
  Ще трябва и да не краде....
  Не го виждам, как ще стане, честна дума....

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Това да не е платена реклама на ГЕРБ?Питам само,защото имам чувстото,че Лиляна Павлова има пръст в тази статия.

 36. 36 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#30:"yws02375476"]ЕС дава 75% от парите в момента[/quote]
  Дай да видим коя е тази програма да подам проектно предложение.
  http://mrrb.government.bg/?controller=category&;catid=5

  ако говорите за тази забележете, че говорим за финансиране на ОБЩИТЕ ЧАСТИ до 75%!

 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Е няма да гласувам за човек, който иска да ме набута задължително с 10 000 за ремонт струващ 5 000, които да дам само и единствено на неговия човек, без възможност за избор и конкуренция и в заем с лихви, които да плащат и наследниците ми.
  Още повече, че тая работа със санирането у нас отдавна вече е свършена.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#35] от "rosiraycheva50._":

  На тази и подобни статии е достатъчно да се прочетат само последните три реда. Очевидно е писана под диктовката на Лиляна.

 40. 40 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много тъпа статия, тоя дето ще санира ще оплете такава мрежа от корупция, че не ми се мисли...

 41. 41 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отсега мога да ви кажа каква е целта-няколко герберски и турски фирми на Ердоган да налапат милиарди,а работата ще я свършат колкото с разпадащите се ''магистрали''(1 довършена и 1 до Перник).Ще гласувам за партия която:вкара доживот в затвора авторите на гранде далаверите ТЕЦ 1,3,АЕЦ Белене,Цанков камък,превъртането на дълга,ЮП ,прочисти корумпираната съдебна система,ореже с поне 50% нищонеправещите държавни чиновници и увеличи значително заплащането на работещите такива,спре контрабандата,премахне циничните партийни субсидии,остави частния капитал намира да се развива и назначава нови кадри.Това е азбучна истина в нормалните страни и никой дори не го коментира.А , и още нео,когато някой ''лидер'' завоалирано ми казва на тези съвсем законни претенции ''Няма как'',си правя логичния извод-този ''лидер''е част от мафията или в най-добрия случай управляващата мафия го държи здраво за топките.

 42. 42 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Може да се намерят и по - съществени теми, свързани с изборите!
  Но нали санирането е в програмата на Герб!
  Предстоящото бъдеще ще ви покаже по - ясно разликата между истината и демагогията!
  Само дето ще обеднеем още!

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Весело

  Мдам.
  Туй чудо идеално пасва на рубриката, в която е публикувано.
  "Избори 2014".

  Лакърдии, мила моя майнольо, лакърдии като от Хоремага.
  Лаф да става ...

 44. 44 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Цената от 10 000 евро разбира се и на мен лично ми изглежда прекалено висока, но все пак в нея по презумпция мисля влизат следните неща: пълна подмяна на дограма - във входа вкл.; изолация на тръбите на парното, също и мазетата; ремонт/изолация на покривната част на сградата. И така малко по-малко почва да се доближава общата сметка до тази на автора. Не съм правил мои собствени изчисления колко би струвало всичко това за моето жилище, но ми се струва че ще еуспея да го докарам до по-ниска сума.
  И още нещо, почти всеки ве днешно време е аправил по-нещо от изброените неща, така че едва ли ще се прави всичко отначало. Ако идеята на хората зад проекта (а и на автора в частност) е да се прави пак от- до това вече е съвсем друг въпрос.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 45. 45 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 529 Весело

  Юлиане, вкарвайте и малко мисъл, като пишете Т'ва милиони жилища, т'ва десетки милиарди за саниране, т'ва цифрите за нищо ги нямате

  "Санирането на панелните блокове в страната, които са около 18 700, ще елиминира нуждата от енергийна мощност в порядъка на 1600 мегавата, приблизително колкото проекта АЕЦ "Белене". Това каза днес министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев на форума "Зелена икономика", организиран от в. "КАПИТАЛ". Санирането на панелките ще струва около 4 милиарда евро, сочат изчисленията на МРРБ. В тях се помещават 700 000 домакинства или 2.7 милиона души в страната, каза Плевнелиев....."

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 46. 46 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "... смятат, че високата енергийна ефективност на сградите няма да е в техен интерес, защото хората щели да купуват по-малко енергия."

  Всъщност при саниране в много случаи количеството закупувана енергия няма да намалее значително - защото то и сега е малко в жилищата, които се недоотопляват. Някакво намаление сигурно ще има, но основната част от ефекта от санирането ще отиде за подобряване на топлинния комфорт. Това ясно се видя още от пилотните проекти, изпълнени през деветдесетте години на миналия век.

 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Е те тва е:
  "После ще трябва да въведе такива закони и разпоредби, че когато хората спестят от сметки, тези спестявания да се върнат обратно в инвестиция в енергийна ефективност. Също така ще трябва да убеди хората, че е по-добре да си вложат парите в енергийна ефективност, отколкото да ги държат в някоя банка за черни дни.."
  Цело перпетуум мобиле. От енергийна ефективност към енергийна ефективност, та така до края на света.
  И що трябва "хората" да насочват всичките си усилия и живот у енергийната ви ефективност? Та даже и спестяванията за "черни дни"?
  Няма да коментирам онова за държавата.
  Като цъфне далавера и държава веднага става нужна, де да насочи ресурс за пенсионни фондове, ама частни, де за саниране и лепене на топлоизолации наред, та даже и по летните вили.

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Той няма да санира, а просто ще ни бръкне монополно в джоба. Вече е научно доказано, че санираните сгради са опасни за здравето на човека, защото задържат радиоактивния елемент радон. Така че аз съм против да ми се санира сградата, ако искате да мрете, от радиация, санирайте си ги и да давате куп пари на строителната олигархия, която явно няма реален пазар и е заграбила държавните пари, а сега иска и от частните.

 49. 49 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  поредната измама, защо се допуска тока да расте, при положение че при Виктор Орбан намалява драстично и никой инвеститор не е фалирал. Да фалира най-накрая НЕК и така да се отърве държавата от зависимостта си от енергийната мафия.
  Има хиляди начини да се отървем от разбойниците, а тук да се вдигал тока. Не, мерси.

 50. 50 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "v_vendeta":
  Извинявай, натиснах - вместо +

  Happy face says, adios !
 51. 51 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 658 Весело

  Какво търси добре охранения предприемач с безизразно празен поглед Гроздан Караджов на избираемото второ място в Реформаторската листа на 24 МИР ? Нищо лично, ала за да повярваме в каузата на РБ за извоюване на справдливост в нашето обществтво, негово лице в парламента би следвало да бъдат необременени от досегашни управления хора млади и неподкупни идеалисти. Като например младата преодавателка по политология в Дания и председател на ДСБ-Средец Марта Георгиева, която заема 8 място в листата на РБ за 24 МИР и която с удоволствие бих маркирал с преференциален вот !

 52. 52 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 658 Весело

  Какво търси добре охранения предприемач с безизразно празен поглед Гроздан Караджов на избираемото второ място в Реформаторската листа на 24 МИР ? Нищо лично, ала за да повярваме в каузата на РБ за извоюване на справдливост в нашето корумпирано общество, негово лице в парламента би следвало да бъдат необременени от досегашни управления млади и неподкупни идеалисти. Като например преодавателката по политология в Дания и председател на ДСБ-Средец Марта Георгиева, която заема 8 място в листата на РБ за 24 МИР и която с удоволствие бих маркирал с преференциален вот !

 53. 53 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1144 Весело

  Статията успя да ме развесели!
  Хвала на тойзи автор!
  Сгради опаковани в стиропор - мечтата на поета

 54. 54 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ще гласувам за този, който може да санира съдебната система, корупцията, образованието и здравеопазването. След това, хората ще си санират сами апартаментите и то по най-добрия начин.

  Ефективно, субсидирано саниране в страна с прогнила съдебна система и корупция няма да има. От например 10 млрд. евро, не повече от 1 млрд. ще отидат за реално саниране и ако това стане, ще е успех.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#34] от "Orchid":

  Съгласен съм напълно. Просто четеш и не вярваш на очите си.
  Един го дразни, че това е една от тезите на Борисов, друг го дразни, че видиш ли, фирмите "ще бъдат от лошите", трети пък вече се бил самосанирал и затова не му пука.
  Ако трябва малко по-сериозно да разсъждаваме, може да се говори по приоритетите ( съдебна, в здравеопазването и къде ли не трябват реформи), но не виждам къде е взаимовръзката и с какво санирането пречи на реформите.
  А предвид състоянието на енергетиката и факта, че освен за атакистите, мисля че е ясно на всеки, че настоящата цена на тока и енергията въобще, няма как да се държи на това ниво ( е, освен ако не си изберем пак някой "магьосник" като др. Стойнев). И при такава перспектива, ще излезе че тази мярка си идва съвсем на място. И ако тук си говорим теоретично, вижте какво става в Австрия, в Германия, въпреки че тяхното строителство изначално е било с по-добро качество. Между другото, никъде и никога не е ставало дума, да се санира страната за година-две. Това обаче може, а според мен и трябва, да стане една постоянна за следващите над 10 години задача, като за целта се предвидят и съответните средства от бюджета и евентуално добавки от ЕС.
  Та какво предпочитате - Ангел Найденов да ви говори за "нови" ( само трета употреба) самолети ли и не знам какви си военни кораби или да санираме?

 56. 56 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "deribeev":
  под "дълбоко саниране" явно автора има в предвид "ново строителство"

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 57. 57 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 984 Гневно

  До коментар [#14] от "стига толкова":

  Не е вярно, има една партия, която говореше за санирането на панелките, но няма да й кажа името. Тази седмица е млъкнала, може би си опакова европейските помощи са санирането на панелки с панделка. Ако не са се сборичкали кой да прави санирането, че то там си е голяма далавера.

 58. 58 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Между другото някой забелязал ли е щетите от градушката по новоизолираните сгради? Приличат на френско сирене, защото са направени с най-евтините материали и най-евтината мазилка, а каква е гаранцията, че ще бъдат използвани най-качествените материали в субсидираното от Европа саниране? Няма такава!

 59. 59 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "стига толкова":

  "никой не отваря и дума за саниране, камо ли да каже колко средства смята че трябва да се заделят и как да се изхарчат" - не агитирам за ГЕРБ, но за да говорим с факти, ето какво пише на стр. 24 от Програма за реформи - 2014 на ПП ГЕРБ: "Създаване на фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради с ресурс за първа фаза от 2 млрд. лева, достатъчни за санирането на над 50% от тези сгради в България. Фондът ще осигури 100% безвъзмездна помощ за бенефициентите през първите две години. След този период интензитета на помощта ще намалее до 75% и в програмата ще бъдат включени и еднофамилни жилища."

 60. 60 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#32] от "viva13":

  Да, с пари от ЕС може да се възстановят 75% от направените за саниране разходи, но само ако за целта се сдружат за вземане на кредит всички собственици на сградата/входа, както и да се съгласят санирането да се извърши от определени фирми (а те не е задължително да дава качество и приемливи цени!).

 61. 61 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  "Единственото разумно и устойчиво решение за контрол върху сметките за енергия и значителното намаляване на енергийната бедност в България е масовата промяна на енергийните характеристики на съществуващите сгради. "

  Човек трябва да е луд или с 0 идея какво става, за да каже това. Сега вдигнаха цената на тока с 10%, защото НЕК има разходи, които не могат да се покрият- стари задължения и лихви, подръжка на мощности и т.н. Производството на ток е няколко пъти над потребеното и всички разходи и договорени печалби на производителите трябва да се изплащат със сметките, съответно се говори, че и 40-50% увеличение на сметките е малко.

  Как в цялата каша саниране и по-малко потребление ще спасят българите с ниски разходи за ток? Ако средно в страната потреблението на домакинствата падне с 50%, то НЕК ще може да работи само с увеличение на цената на тока по 2 и пак ще се реве, че е пред фалит, т.е. сметките ВИНАГИ ЩЕ СА СЪЩИТЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОТРЕБЕНИТЕ КИЛОВАТИ, защото винаги ще се търси същият брой потребители да внесе накрая същата сума от няколкостотин милиона месечно.

  За да направиш опит за реклама на партия, която се чуди как да набута схеми за саниране на сгради, кредити за самоучастието на домакинствата и т.н., не е нужно да правиш хората на глупаци. Ако и такива глупави идеи се очаква да вдигнат икономиката....

 62. 62 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  И това беше министър ?! Господи, упази ни от такива лаладжии.

 63. 63 Профил на Козле №7
  Козле №7
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#53] от "ju.li":
  "Сгради опаковани в стиропор - мечтата на поета"

  Не. Това е менюто "Гербаджийския готвач":
  Първо: Таратор на лентички
  Второ: Асфалт с бордюри
  За десерт: Стиропор с минерална глазура

  И една студена вода за добър апетит!

  Бълчо от Банки всъщност е дърт червен маймун!
 64. 64 Профил на Козле №7
  Козле №7
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#61] от "атанас":
  "защото НЕК има разходи, които не могат да се покрият- стари задължения и лихви, подръжка на мощности и т.н."

  А кой прибираше на НЕК 80% дивидент? Да Си ги харчи паричките както Му е угодно?

  Бълчо от Банки всъщност е дърт червен маймун!
 65. 65 Профил на Козле №7
  Козле №7
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "атанас":
  "Как в цялата каша саниране и по-малко потребление ще спасят българите с ниски разходи за ток? Ако средно в страната потреблението на домакинствата падне с 50%, то НЕК ще може да работи само с увеличение на цената на тока по 2 и пак ще се реве, че е пред фалит, т.е. сметките ВИНАГИ ЩЕ СА СЪЩИТЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОТРЕБЕНИТЕ КИЛОВАТИ, защото винаги ще се търси същият брой потребители да внесе накрая същата сума от няколкостотин милиона месечно."

  Толкова е елементарно това. Винаги съм го твърдял. Няма да платим по-малко. Ако ще да се увием с два метра стиропор. Общо. Освен отделни домакинства за съвсем къс период от време.


  Бълчо от Банки всъщност е дърт червен маймун!
 66. 66 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#59] от "Антоанета Йотова":

  даже да допуснем че имат реалното желание да го изпълнят това, смятате ли че ще стигнат до 24-та страница на реформите.... и трябва ли да преровя всички програми на всички партии или партиите трябва да намерят начин да достигнат до мен, кой знае по колко страници са им програмите.... а времето е ценно, поне за мен

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 67. 67 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 658 Весело

  САМО МАСОВОТО ГЛАСУВАНЕ (ДОРИ И С НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА) МОЖЕ ДА ПОТОПИ ПОД 4% БАРИЕРА КЛОНИНГИТЕ НА БСП И ДПС !

 68. 68 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#66] от "стига толкова":

  Съгласна съм, че партиите би трябвало да намерят начин да стигнат до всеки избирател, но у нас не си правят труд да го правят. Предизборните програми и платформи също се пишат "проформа", защото много малко избиратели ги четат и не по тях решават за кого да гласуват. Все пак, когато се твърди, че "никой не отваря и дума за саниране, камо ли да каже колко средства смята че трябва да се заделят и как да се изхарчат", трябва да е прочел програмите поне на 2 партии. Иначе просто си пишем тук да става нещо, от което няма полза. А и много от коментарите показват най-малкото съвсем повърхностен прочит на статията, която коментират!

 69. 69 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Енергийната ефективност е важна, но малко хора схващат проблема. Те искат като при комунизма да живеят, да плащат стотинки за електроенергия и печките на макс във всички стаи. Не се замислят за саниране и удължаване живота на жилището. Затова и станаха протестите за цените на тока, плюс някои външни вмешатели. Дори милионерите в богатите държави не се отопляват на ток. Затова са и богати. Елемтарно е, но малко се замислят. Разсъдъкът на повечето е заседнало някъде по пътя юрта-колиба-комунизъм.

 70. 70 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2565 Любопитно

  До коментар [#59] от "Антоанета Йотова":
  Интересно ми е, как бихте коментирали преобладаващият брой минуси за поста ви? Аз сложих плюс, защото това което казвате е суров факт. Обяснявам си го единствено с културата на преобладаващите участници и политическото им кривогледство.
  Болшевишки прийоми под плуралистична маска - ултраси на ДСБ, коментиращи политически опонент.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2565 Гневно

  До коментар [#67] от "objective":
  ПОДКРЕПЯМ С ПЪЛНО ГЪРЛО!!!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 72. 72 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  За мен санирането е: задължителна смяна на дървената стара дограма с ПВЦ дограма, топлоизолация на покрива и мазетата, поправка на ВиК инсталациите. Лепенето на стиропор от вън е вредно за мен. По-добре коркови тапети вътре. Това би намалило енергията за отопление и би оздравило жилищата. Всъщност това са и ЕДИНСТВЕНИТЕ европейски пари, които може да ползва ЛИЧНО българския гражданин. Останалите отиват в джобовете на ФИРМАДЖИИТЕ /така наричам т.н. капиталисти в България/.
  Така че, аз съм ЗА този, който успее да осъществи цялостно саниране на жил.фонд.
  НО: трябва да се направи нещо за премахване на незаконните и опасни сгради...
  Имам предложение: покупката на жилища на живеещите в бордеи също да се брои за саниране. Бордеят се събаря, а пък пазарът на жилища е ликвиден, та чак се пука....

 73. 73 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#70] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Трите (засега) "минуса" за моя пост № 59 вероятно са заради подозрение, че "лобирам" за ГЕРБ, което не отговаря на истината. А за да има изобщо смисъл от коментирането, би било добре то да не е след съвсем повърхностен прочит на самата статия и на другите коментари, както отбелязвам в пост № 68.

 74. 74 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1653 Весело

  О, неразумний "юродиве", поради что се срамиш открито да се назовеш бойкоборисовец?
  О, неразумний "юродиве", поради что се срамиш открито да искаш развитието на една строителна бизнесвселена?
  О, неразумний "юродиве", проради что се срамиш открито да призоваваш за любимата си партия?
  ГЕРБ е имала царство и пак ще го има.
  О, неразумний "юродиве" ... саниран!
  !

 75. 75 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "Антоанета Йотова":

  моля да ми покажете коя е тази програма да кандидатствам, помолих вече един - все още няма отговор.

 76. 76 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "Антоанета Йотова":

  имате минус от мен не заради политическите пристрастия, а защото не сте вникнали в това, което цитирате. Според Вас става ли ясно от къде ще се набират средства във фонда, правилна ли е оценката че ще стигнат парите за 50% от многофамилните сгради?

 77. 77 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#76] от "zlobar":

  За информация по въпроса от пост № 75 вижте тук: http://www.mrrb.government.bg/index.php?controller=category&catid=5
  Относно пост № 76: С цитата в пост № 59 целях само аргументирам, че поне в някои предизборни програми има конкретни намерения, така че не може да се твърди "никой не отваря и дума за саниране, камо ли да каже колко средства смята че трябва да се заделят и как да се изхарчат". Друг е въпросът дали посочените в програмата на ГЕРБ цифри се базират на съответни оценки, както и откъде ще се намерят средства за фонда, но пак без да съм привърженик на тази партия, според мен не е мястото това да се казва в предизборна програма.

 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  [quote#30:"yws02375476"]Но от друга страна ЕС дава 75% от парите в момента.[/quote]
  Какво дава ЕС?

 79. 79 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#77:"Антоанета Йотова"]За информация по въпроса от пост № 75 вижте тук: http://www.mrrb.government.bg/index.php?controller=category&catid=5 [/quote]
  вижте коментар 36, пропускате важен момент, много скъпо ми идва по този проект.
  [quote#77:"Антоанета Йотова"]според мен не е мястото това да се казва в предизборна програма. [/quote]
  в момента полужението в България не е розово, с исканията и за бюджетна актуализация, която ще ни вкара в процедура за свръхдефицит точно последното за което бих се сетил е санирането и то дори и да го впиша в предизборна програма.

 80. 80 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Меркел: Борисов и ГЕРБ могат да осигурят на България икономическа стабилност

  http://frognews.bg/news_77428/Merkel-Borisov-i-GERB-mogat-da-osiguriat-na-Balgariia-ikonomicheska-stabilnost/

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 81. 81 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Баце пред Ройтерс, запитан за 2-та милиарда от бюджета, които се кани да излее, увеличавайки дълга:
  "Ние предлагаме тези пари да се дадат пряко за хората. Ще минат през фирмите, които ще правят това саниране... Хората ще видят, като се върнат от работа, че 15 майстори мажат блока, слагат изолация и сменят дограмата."

 82. 82 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Бих посъветвал автора на статията първо да отвори сайта на АЕЕ (Агенцията за Енергийна Ефективност) и да прочете първа част на националния план за ЕЕ, който е своеобразен договор с ЕС. (втора част от плана ще я оставим за друг път)! След това може да напише статията още веднъж!
  На второ място бих го посъветвал да разучи опита в областта на други страни от ЕС - например Чехия! След това да напише статията за трети път!
  И най-вече бих го посъветвал да вземе калкулатора и да пресметне "300 хиляди квадратни метра." в декари - по точно дека ари!
  1 ар = 100 кв.м
  дека = 10
  и може да напише статията за четвърти път!

 83. 83 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Само ГЕРБ и Зелените предлагат саниране с държавни пари.

  ГЕРБ наблягат на санирането като такова, включително конструкция.

  Зелените наблягат на изолациите за енергийна ефективност и покрай тях саниране на блокове.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 84. 84 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#77] от "Антоанета Йотова":
  Както виждате от единственият пожелал да си направи труда - зле прикрита антигерберщина. Характерно е за преобладаващите в този форум. Вижте и невероятните резултати в анкетите "За кого ще гласувате".
  Желая им успех. На ГЕРБ - повече!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK