Владислав Панев, "Зелените": Големите енергийни проекти са развъдник на корупция, трябва да бъдат спрени

Владислав Панев

© Красимир Юскеселиев

Владислав ПаневТестът на "Дневник". Така накратко могат да бъдат представени 13-те въпроса, които "Дневник" отправи преди изборите към лидери на основни партии, които според социологическите проучвания се очаква да влязат в следващия парламент и на формации, чиято кампания направи впечатление. (Повече за теста - тук).


Публикуваме и отговорите на Владислав Панев, който е член на Националния съвет на "Зелените":


Ще подкрепите ли разследване на незаконното икономическо влияние и корупционните сделки на Делян Пеевски, Ахмед Доган и ДПС за последните 20 години?
– Разбира се. Не виждам защо обаче да се ограничаваме само с Пеевски, Доган и ДПС. Има и други олигарси, достойни за разследване. Все пак това е едно добро начало. Като цяло обаче трябва да видим каква е причината моделът със силна олигархия, близка до всяко правителство да се възпроизвежда, и да я премахнем. Защото смяната на едни клиентелисти с други не е решението.


Подкрепяте ли тезата, че за да се ограничи зависимостта на институциите от Пеевски и Доган, ДПС трябва да остане извън следващото управление?


– Разбира се, че я подкрепяме. Институциите трябва да са независими от всякакво клиентелистко влияние. Единствената им зависимост трябва да бъде от законността и ясните правила.


Подкрепяте ли идеята КТБ да бъде спасена на всяка цена с около 5 млрд. лева пари на данъкоплатците?


– Не подкрепяме идеята каквито и да е държавни пари да бъдат използвани за спасяването на КТБ. Това означава държавата (тоест всички ние) да плати сметката за кражбите на управляващите и близките до банката. Фалит на КТБ ще струва по-евтино на обществото, а обратното ще означава, че си харесваме модела на близка до властта банка, през която да минават корупционни парични потоци. Твърдо не одобряване и всякакво ново законодателство по въпроса с КТБ.


Подкрепяте ли и влизането на България в Банковия съюз на ЕС и еврозоната?


– Да. Влизането в банковия съюз ще означава еднакви с европейските правила за надзор над банките. Това ще намали рисковете от случаи като този с КТБ. България е малка държава, в която надзора и банките се познават добре. Това кара БНБ да си затваря очите пред явни закононарушения. България трябва да стане член на еврозоната, когато е готова за това. Надяваме се да се подготвим в разумни срокове.


Подкрепяте ли идеята да бъдат публикувани всички документи по двата големи енергийни проекта - "Южен поток" и "Уестингхаус", независимо от търговската тайна?


– Да. Големите енергийни проекти са развъдник на корупция, която трябва да бъде осветена. "Зелените" сме против реализирането и на двата проекта, не само защото поставят държавата в зависимости и са неизгодни, но и защото ще забавят значително санирането и енергийната ефективност, които биха намалили влиянието на чужди фактори върху държавата.


Подкрепяте ли идеята, вместо в "Южен поток" и в нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус", България да инвестира същата сума - 10 млрд. евро в образование, здравеопазване и енергийна ефективност? Или ако предлагате друга сфера?


– Да. Половината от тази сума ще е достатъчна за финансиране на енергийната ефективност, който е добрия начин за рязко намаляване на зависимостта на страната. Освен това ще подобри търговското ни салдо в дългосрочен план. Инвестициите в образование и здравеопазване са належащи, за да преодолеем демографската катастрофа, към която се е устремила България. Намаляваме като брой, затова е задължително да сме по-образовани, здрави и съответно конкурентни.


Подкрепят ли налагането на строги санкции срещу Русия, в рамките на санкции от страна на ЕС, или настояват България да наложи вето.  


– Да, България трябва да се придържа към общата европейска политика и да не препятства налагането на санкции. Въпросите с мира и териториалната цялост са важни за нас и не бива да си играем с тях.


Ще подкрепите ли постоянното присъствие на войски на НАТО на българска територия, във връзка  гарантиране на сигурността на страната?


– Не виждаме пряка опасност за сигурността на България. Защитата на страната се осигурява чрез добросъседски отношения, постигане на устойчив икономически растеж и преодоляване на демографската катастрофа. Ако се провалим в тези сектори, присъствието на войски на НАТО няма да ни помогне особено.


Какви мерки трябва да предприема България във връзка войната за нов халифат в Близкия Изток и с разпростирането на радикалния ислям в посока нашата територия?


– Отново подобряване на образованието, включително на най-бедните прослойки в държавата. Информираният и образован човек се поддава много по-трудно на екстремизма. По-добре да инвестираме в подготвени и образовани граждани, отколкото да неглижираме проблемите. По отношение на войната в Близкия изток трябва да подкрепяме операциите срещу крайните ислямистки групировки без да участваме в реални бойни действия.


Споделяте ли мнението, че дефлацията е най-сериозният макроикономически проблем и какво ще предприемете в тази връзка?


– Не смятаме, че е най-сериозният макроикономически проблем. Може да се преодолее обаче чрез повишаване на доходите на работещите българи и по този начин нарастване на потреблението. Нашето предложение в тази посока е въвеждане на необлагаем минимум по ДОД в размер на минималната работна заплата. Това ще освободи около един милиард лева годишно.


Подкрепяте ли структурни промени във Висшия съдебен съвет на две колегии на съдии и прокурори? И защо?


– След серията от непрекъснати скандали и спорни назначения в съдебната система, в които пряко участие взе главния прокурор и членовете на ВСС избрани от политическите партии считаме, че е наложително ВСС да бъде разделен на две колегии - колегия на съда и колегия на прокуратурата и квотата на парламента да бъде намалена до 1/3 от състава на съвета.


По този начин ще бъде ограничено влиянието на политическите партии при назначаването на магистрати. Ще бъде гарантирана независимостта на съда, тъй –като в момента прокурори, които са страна по обвинението могат да влиаят върху кариерното развитие на съдиите и това противоречи на стандартите на Европейската конвенция за правата на човека.


С кои партии може да се коалирате и с кои твърдо не бихте управлявали заедно?


- "Зелените" имаме гласуван от най-висшия ни орган – Националното събрание, "черен списък" на партиите, с които не можем да се коалираме. В него влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", НФСБ, ВМРО и "България без цензура".


Ще закривате ли университети, училища и болници?


- Не смятаме, че административното закриване на учебни заведения и болници е работещо. Съгласни сме с тезата, че търсенето ще определи кои от тези институции имат място в системата и кои са излишни. За целта обаче трябва да имаме предвид демографската ситуация в страната и пропастта между София и някои райони. Закриването единствено по счетоводни причини на училища и болници може да ускори обезлюдяването на цели области, което е неприемливо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Много вярно казано

  Браво

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тези зелени май не са от "дините".

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  За големите енергийни проекти казвам същото, при това доста отдавна го повтарям.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Разстроено

  И тези, както и "Десните" ще "откраднат" около 1% от демократичните гласове, които иначе можеха да отидат към РБ.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 466 Гневно

  Те змалките "зелени" енергии надминаха всички очаквания за коруция и лобизъм в законодателството.

 7. 7 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  "Зелените" имаме гласуван от най-висшия ни орган – Националното събрание, "черен списък" на партиите, с които не можем да се коалираме. В него влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", НФСБ, ВМРО и "България без цензура".

  Хехе... Илияна Раева и Светльо Витков ви остават! Язък! Верно сте зелени отвън, а червени отвътре!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Наблюдавам следната политическа закономерност:
  Колкото по верни и истински неща се говорят от дадена партия, толкова тя събира по малка политическа подкрепа.

  п.п. явно и аз съм от малцинството не вярващи в Дядо Коледа....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  На тоя ми стига само да му видя физиономията. Такова доверие ми вдъхва туй момче, таквоз силно желание изпитвам да му дам глас, очи, далак…

  А и умен - направо тресе върбите.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Любопитно

  [quote#5:"vestonosec"]Тия пък наркоманизирани сектанти изобщо няма какво да дават акъл за енергетика... Щели да ми слагат панели, а кой ще плаща тока?!?! Абе луди хора! [/quote]
  Имаш проблеми с четенето, или си от форумците на щат? Човекът ти говори ясно за приоритета енергийна ефективност, т.е. това, което няма нужда да се потребява, няма нужда и да се произвежда. Аман от чукчи писатели като теб!

 11. 11 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Свестни и интелигентни, ама "свестните у нас считат за луди"...друго са си Болен и Дудука...

  "На поканата на МЕНСА са откликнали 15 кандидат-депутати от ПП Зелените. Сред тях с най висок IQ са Тодор Тодоров и Веселин Веселинов -156. Тодор е част от листите на партията в София - 23 МИР и във Велико Търново. Веселинов е четвърти в София - 23 МИР.
  След него се нареждат Анна Пелова и Владислав Панев със 154, Васил Кънев и Аглика Крушовенска - 150, Константин Момчев, Андрей Ралев и Зарица Динкова - 132, Добромира Григорова и Иван Велков -129, Милен Стоянов - 122, Борислав Сандов - 116, Наталия Димитрова-Попова - 106 и Емил Петров -100."


  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#11:"Бате Бойко го страхува ДПС"]Свестни и интелигентни, ама "свестните у нас считат за луди"...друго са си Болен и Дудука... [/quote]
  Прав/а си, напълно те подкрепям. За съжаление масата се радва най-много на тези, които и каканижат приказки за малоумни. Кой ни е виновен тогава за дереджето ни?

 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv":

  РБ сами са си виновни за допуснатото положение. Предпочетоха да допуснат в коалицията си измислени партии, които печелят по няма и 2 хил. гласа, но са готови да си платят. Като партията на бившите царедворци Б.Великов и Н.Свинаров ( които на миналите избори се коалираха с партията на Хр.Ковачки). Докато за "Зелените" винаги са гласували поне 20 хил.

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#7] от "непукистка":Значи за Вас който не желае да се коалира със старите муцуни е червен?
  Да Ви имам логиката!?

 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  [quote#14:"patsis"]Значи за Вас който не желае да се коалира със старите муцуни е червен?
  Да Ви имам логиката!? [/quote]
  Щеше да бъде добре да можете да я имате. Е, не е болка за умирачка, не се отчайвайте! Всяка жаба да си знае гьола, казват старите хора. И в това си има логика.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Когато неолиберали, неоконсерватори и либертарианци се преструват на Зелени, се получава интервю като това.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Весело

  [quote#15:"непукистка"] Щеше да бъде добре да можете да я имате. Е, не е болка за умирачка, не се отчайвайте! Всяка жаба да си знае гьола, казват старите хора. И в това си има логика. [/quote]
  Особено ако знае кой точно е нейният. Не се отчайвайте, не е болка за умирачка

 18. 18 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пеевски и ДПС трябва да бъдат извадени от политическия живот на България

 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Весело

  [quote#7:"непукистка"]Язък! Верно сте зелени отвън, а червени отвътре! [/quote]
  Аха, понеже не искат да се коалират с милиционерската партия и са червени! Като чета интервюто, ясната им категорична и недвусмислена позиция по възловите въпроси, определено оставам с убеждението, че червените отвътре са ГЕРП!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Mqlko Milkov
  Mqlko Milkov
  Рейтинг: 237 Гневно

  Време беше да се осъзнаете!

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Важно е в неделя да отидеМ да гласуваме всички БЪЛГАРИ, има за кого да се гласува.

 23. 23 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Важното е, в неделя да отидем да гласуваме! И ако не искаме корумпирани политици, да гласуваме за нови лица!

 24. 24 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "moriarti":

  Няма интелигентната осанка на Баце, нали?

  Поздравления за изказаната позиция. Не съм тотален фен на зелените политики, но що се касае за енергетика, имат адекватни идеи. Между другото точно любимата на Баце Германия има амбиции до 2025г. да мине единствено и само на електроенергия от ВЕИ и възобновяеми източници (ветропаркове, фотоволтаици, соларни панели и т.н.).

 25. 25 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от "нуцо":

  Елементарно.. не можеш да си наречеш партията "зелените" и да очакваш някой да гласува за теб. (това го казвам като човек съгласен с 95% от казаното от гн Панев в това интервю). Просто за по-голямата част от хората в България екологията не е най-големия проблем. Да Зелените са ярки и видими, но всичките им инициативи са свързани основно с протести или свръх-рестриктивни промени в законодателството. При тях има една известна крайност, която плаши "средната класа"... голяма част от която логично се ориентира към сбиртока наречен РБ. Щом имат мнение (и то правилно) и по други теми - икономика, правосъдие, външна политика, защо до сега не са го изявили по-категорично?! Къде им е икономическата програма? (пояснявам - 15 точки в сайта им какво трябва да се постигне не е програма, програма е документ 200 страници как ще се постигне). Докато не подходят по-сериозно няма как да постигнат нещо.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 26. 26 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ама то и вие трябва да бъдете спрени...

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Защо и за истинските неща сме толкова разделени.

 28. 28 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ми хайде заради корупцията да отменим и държавното здравеопазване, и държавното образование

  Горбачов
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Този локумко-сладкодумко, сега такива благи ги приказва, но който го познава добре, отлично знае какво ще прави после, ако се докопа до властта.
  За справка: Панев е собственик е на едно от по-старите Управляващи Дружества. Преди се казваше Статус Капитал. После си смени името.
  Целта е ясна - пари, проекти, влияние и накрая нов договорен фонд, инвестиращ в "зелени" проекти.... управляван от неговото УД...
  Много прозрачно, но наивници май няма вече!

 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#28:"Горбачов"]ми хайде заради корупцията да отменим и държавното здравеопазване, и държавното образование [/quote]
  Нещо ти се бъркат понятията за отрасъл и проекти/или политики/или стратегии в рамките на един отрасъл май. Тук се говори за спиране на мега-енергийните проекти, а не за закриване на цялата енергетика.

 32. 32 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 475 Весело

  Благодарение на такива ора "екология " и "зелените" станаха мръсни думи

 33. 33 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Доста смислено, но за жалост няма да влезат в парламента.

  Прави са да искат ревизия на големите енергийни проекти, но това че против голяма базова мощност (нова) не го разбирам. За сега това няма как да стане дори с енергийна ефективност и намаляващо население.

 34. 34 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 702 Неутрално

  С кои партии може да се коалирате и с кои твърдо не бихте управлявали заедно?

  - "Зелените" имаме гласуван от най-висшия ни орган – Националното събрание, "черен списък" на партиите, с които не можем да се коалираме. В него влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", НФСБ, ВМРО и "България без цензура".

  И за мен тези партии са в черния списък!!!
  Аз ще гласувам за пореден път за ПП "Зелените". Държа в парламента да има силно присъствие на екологично мислещи хора. Има още две партии наричащи себе си зелени, но са пълни с комунистически останки.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 35. 35 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#31] от "Хелиана":

  а на теб ти се бърка основния въпрос - проектите вредни ли са, ако не се краде от изпълнението им?

  Горбачов
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "...Владислав Панев, "Зелените": Големите енергийни проекти са развъдник на корупция, трябва да бъдат спрени..."
  Лесно е да се изкажеш по такава тема, защото практиката от изминалите години е пълна с факти потвърждаващи изказването му. Не може да се спори със "зелен" човек. Всъщност вероятно може. Къде бяха зелените при огромната, за десетилетия напред корупционна схема със зелените ВЕИ-та. Милиарди ще бъдат прибрани по линията ВЕИ. Къде бяха при съсипването на екосистеми при строителството на малки водни електроцентрали. Корупцията ще нанесе щети, които не се измерват с пари, а с екологични щети, неизмерими и невъзвратими. А ако съберем парите, които са минали под масата в корупционни малки проекти на общинско и областно ниво, проекти в здравеопазването и образованието, в социалната система, армията, полицията и къде ли още не, сумата която се се получи ще "изчерви" 5-кратно големите проекти, че и отгоре.

 37. 37 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#25] от "FvH":

  Имат даже много хубава програма. Прочетете я на сайта им е. Нека не гласуващите да не се оплакват има за кого да гласуват. Това че сега може да нямат шанс да влязат в парламента не бива да спира никой. 95% е сигурно че ще има нови избори съвсем скоро.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 38. 38 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Големите енергийни проекти са развъдник на корупция, която трябва да бъде осветена. "
  Това е правилният цитат, Дневник.
  "Трябва да бъдат спрени големите енергийни проекти, защото са развъдник на корупция", ми звучи като "трябва никога да не излизам от къщи, защото мога да настина" .

 39. 39 Профил на Да, ама не
  Да, ама не
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "today ":

  Да, защото си проводник на ВЕИ интереси. "Големите" енергийни проекти са тези, които генерират стотици милиони ДДС за фиска, за разлика от зелената и американска мафия, която всяка секунда продължава да декапитализира НЕК. Манията по зеленото е откровена глупост, разбира се, не очаквам платени от Америка за България партии и вестници да го заявят.

 40. 40 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Хващам бас, че тия момченца ще имат избиратели, колкото една кутия клечки за зъби.
  Гадното е друго, а че именно, нестабилността се рекламира и иска.
  Шилетата гласуват, а мекеретата които могат правят пари. Гадно е.
  И когато едните мекерета не могат, джавкат срещу тия, които могат.
  А шилетата гласуват, и тояги няма.
  Не става.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 41. 41 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#34] от "б_еко":

  Що не се избръснеш?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Тези Зелени щяха да са доста симпатични /те ми бяха дори съм гласувал за тях/ ако еко-борбата им не беше толкова селективно насочена анти-западно и замижаващо про-руска.Ако си сложат една диня за партийно лого като че ли ще е точен избор.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да, ама не":
  Трудно можеше да измислиш по-голяма глупост. Да пълним фиска с парите на данъкоплатците, осъществявайки големи проекти на двойно завишени цени, които проекти после да бъдат изплащани от същите данъкоплатци.
  Помоли спонсорите си от Росатом и Уестингхауз да ти организират екскурзия до Чернобил.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 44. 44 Профил на kucarov_ic
  kucarov_ic
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Още един дялан камък, къде го цопнеш и лепва. Що ли ми напомня партиен секретар от преди десети?

 45. 45 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#28] от "Горбачов":

  хайде!!! откога чакам!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK