Димитър Димитров, политолог: Обяснението за резултатите на ДПС и Бареков на евровота е участие, мотивирано с пари

Димитър Димитров

© Юлия Лазарова

Димитър ДимитровПолитолозите от Софийския университет Димитър Димитров и Стойчо Стойчев анализират резултатите от евроизборите и установяват голям ръст на ДПС в райони, в които партията традиционно има слаб се представя слабо. На същите места "България без цензура" постига силен резултат. За Димитър Димитров единственото логично обяснение е избирателите да са били мотивирани с пари, а единственият начин за противодействие - граждански активните хора да "подкупят" безучастните си приятели също да гласуват.


Направихте анализ на промените в гласовете за отделните партии от предсрочните парламентарни избори през 2013 г. до евроизборите през 2014 г. Какво показа той?


- Последните европейски избори са изключително благоприятни за оценка на онези гласове, които класифицираме като мотивирани от отношения извън политиката – зависимости, крайната форма на които е чистото купуване на гласове.
При евроизборите по принцип участието е по-ниско. Въпреки това данните показват някои особености. Първо, ДПС, за разлика от всички останали партии, е получило повече гласове в сравнение с парламентарните избори (като се изключат гласовете от чужбина). Второ, Движението е загубило около 7 хиляди гласа в "своите" райони – Кърджали, Шумен, Разград, както и в Русе. Добавило си е 43 хиляди гласа в места, на които досега е присъствало, но в общия случай символично – например в Северозападна България. Трето, на тези избори имаше нова партия - "България без цензура" (ББЦ). И друг път са се появявали нови формации на евроизбори, но въпреки това "България без цензура" е интересна.


И така се стигна до идеята да се направи статистически анализ на равнище избирателни райони за това какво е влиянието на активността и какви са особеностите на този тип регионална специфика на гласоподаването за ДПС. Защото това са неща, които не са ставали на предишни избори, и всъщност имаме нещо уникално.


Установихме, че там, където ББЦ печели 100 гласа, ГЕРБ губи 60 гласа, БСП - 57, "Атака" - 75, Реформаторският блок (сравнен със "Синята коалиция" година по-рано) - 44, а ДПС печели 39 гласа. Равнището на участие намалява, най-силно засегната от появата на ББЦ и ниската активност очаквано е "Атака", при нея спадът е най-стръмен, а най-малко засегнат е Реформаторският блок.


Освен ръстът в подкрепата на ДПС, какво друго Ви направи впечатление?


- Голямата изненада е установяването на връзка между нарастването на гласовете за ДПС и по-високите стойности в подкрепа за ББЦ. В районите, в които ДПС е увеличила гласовете за себе си значително, ББЦ се е представила добре в сравнение с останалите райони в страната.


Направихме и целева извадка от 100 секции, подбрани там, където ДПС печели много гласове. Избрани са територии на запад от Плевен, защото в трите северозападни района – Видин, Монтана и Враца, ДПС е набрало огромна скорост на тези избори. Има и други райони с ръст – Пазарджик, Благоевград, но там може да има други популярни обяснения, като религията например.


В половината от стоте секции ДПС е получило гласове около стойностите от миналата година. Но има около 50 секции, в които скокът в гласовете е удивителен.


Димитър Димитров, политолог: Обяснението за резултатите на ДПС и Бареков на евровота е участие, мотивирано с пари

© Димитър Димитров


Може ли на базата на данните да се говори за връзка между гласовете за "България без цензура" и ДПС?


- Не. Може за се говори за еднотипно поведение. Със сигурност двете партии не са се договорили да разделят тези райони, защото биха се разделили на контролирани от ДПС и от ББЦ. Но е факт, че там, където нарастват гласовете на ДПС, нарастват и гласовете на ББЦ. Това е. Вижда се на равнище район, а в извадката – още повече.


Лидерът на ДПС Лютви Местан казва, че ръстът на Движението в Северозападна България се дължи на факта, че партията инвестира в развитието на малцинствените квартали в градовете.


- Инвестицията в село Долни Цибър е нула, в Буковлък може би е отрицателна, а в Галиче, ако някой е инвестирал, е инвестирал в кмета. Идеята, че определени общности са разбрали посланието на ДПС, че е от голямо значение за страната Филиз Хюсменова да седне в Европейския парламент, където със сложните отношения с останалите и с доминиращите над парламента институции ще донесе полза за конкретната общност, е абсурдна.


Кой може да обясни защо в едно село като Долни Цибър, ако на националните избори в една секция са гласували 234 избиратели, на европейските избори са се появили 324? В друга - през 2013 г. 336, а през 2014 г. - 436? Останалите не ги интересува националната политика, но са вперили поглед в предполагаемите функции на г-жа Хюсменова, описани в кампанията? Или на Пеевски?


Когато се погледнат такива файлове и такива признаци са налични, не остава нищо друго, освен с вероятност, с каквато обикновено се говори в статистиката, да предположим, че са потекли едни пари, които са мотивирали участие, и то в полза на ДПС. Това е едното.


Второ, на същите тези места, в този тип общности, гласовете, получени от ДПС и ББЦ, са около конституционното мнозинство. Има отделни избирателни секции, в които има по 90-98% от гласовете, подадени за двете листи. Такива протоколи се появяват в Турция, в Русия, но най-слабото определение за тях от гледна точка на демокрацията е хибриден режим.


Димитър Димитров, политолог: Обяснението за резултатите на ДПС и Бареков на евровота е участие, мотивирано с пари

© Димитър Димитров


Толкова различно ли е това "еднотипно поведение" от това на останалите партии?


- Още в първите години на демокрацията знаехме, че децата в ромските квартали тичат с еднотипни маратонки, там приказката беше "лявата маратонка – преди изборите, дясната – след тях". Появиха се пакетите с храни, олио и т.н. Не е нелогично да привличаш така очевидно бедни общности.


Това обаче се превърна в толерирана форма на кампания от 2005 или 2009 г. В съзнанието ми е останал един жест на Ахмед Доган, който в Рибново пристига с голям, обикновен найлонов плик с пари, и ги предава на свещенослужителя на селото, за да бъдат употребени за асфалтиране на път. Картинката е знакова – посредникът, парите, дарителят – беше абсолютно символично.


Другото обяснение на Местан е: "Ние, за разлика от другите, не само говорим за интеграция на ромите – имаме и ромски кандидати. Хората просто гласуват за своите кандидати".


- Г-н Местан говори, все едно наблюдава процеса от космоса. Колко роми в Столипиново могат да кажат три изречения за човека, за когото гласуват, като изключим Пеевски, който е олицетворението на преуспял млад човек?


Не само роми, много хора не знаят за кого гласуват.


- Така е. Но там се намира тази периферия, за която делът на незнаещите е сред най-големите.


До каква степен масовото гласуване може да преодолее покупката на гласове?


- Не е съвсем вярно, че можем да разтворим тези купени гласове в море от свободно гласуващи.  Но високата активност по правило свива контролирания вот. Четвъртият мандат в Европарламента, който ДПС получи, струваше 21 хиляди гласа. Съвсем сигурно е, че тези 21 хиляди гласа могат да бъдат продукт на договорки в 200 секции, след като аз показвам 100, в които е видно какво е станало. А за парламентарните избори около 12 хиляди гласа означават допълнителен мандат. Партиите, които обичайно са го правили досега и които разполагат с технологията, организацията и ресурса, въобще няма да се поколебаят да активират всички възможни схеми.


Моята идея е, че граждански активните трябва да се погрижат за това да се противопоставят на купуването на гласове, което няма как да ни заобиколи, като направят същото – поприказват с всеки свой познат, отказал се да гласува, и дори го почерпят - "За бога, братя, купувайте", казано накратко. Защото това е единственият начин на противодействие – и хиляда пъти да повторим, че купуването и продаването на гласове е престъпление, то не изчезва.


Вие сте предоставили информация и на полицията?


- Да, изпратил съм в МВР информация за 100 секции. И министерството прояви интерес. Как ще използва информацията, не е мога да знам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не мога да повярвам! Не може да е така. По убеждение е било!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Решението на проблема на давещите се е...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Задълбочено изследване - четох го. За съжаление само регистрира факти, които всички, уви - знаем...

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Обяснението за резултатите на ДПС и Бареков на евровота е участие, мотивирано с пари

  Не думай, ама как така, най-моралните политици в България

 5. 5 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Те нашите политици не правят така ! Не се влияят от парите. Работят по съвест :Д

  Да живее България и българският народ.
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  КОЙ предложи Пеевски?
  КОЙ развъжда ромовете, КОЙ ги кара да се турчеят?
  КОЙ лъже българомохамеданите, че са турци?
  КОЙ изкупува българска земя под масата?
  КОЙ иска да възстановява стари империи?
  КОЙ нарушава декалога като пожелава имотите и земите на другите или откровено ги краде?
  КОЙ?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Бой по Местан и мафиозната му организация. За съжаление от разследването нищо няма да излезе, него ще го заболи само ако има висока избирателна активност и партийката му бъде маргинализирана.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 8. 8 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Важното е да направим правилния избор!!!

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Тези две ужполитически организации (ДПС и ББЦ) трябва да бъдат забранени, защото те усилено КОРУМПИРАТ обществото. Благодарение на тази вседържавно разпространила се корупция, се случват такива катастрофични събития като потопите, падането на асансьори, както и поредицата взривове избили безпричинно толкова млади хора!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бе хубаво е един политолог като вземе да нарежда дадена партия да се огледа и да види с какво разполагат другите. Не прочетох програма на БСП, някакви точки само. Не видях такава и в програмата на ДСП, да не говорим за другите. Като цяло тези избори са пълен фарс. Партиите спряха да пишат програми, щото хората вече си знаят как ги лъжат.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Политолог, който слага под един знаменател електората на ДПС и Бареков, е такъв само по наименование. Бос е човекът в тази материя.

 12. 12 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ръст в подкрепата към ДПС изобщо не ми харесва.. Пак ще си имам негласен управляващ!

 13. 13 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всъщност политологът не казва точно това, което е изведено в заглавието. Парите са останали по-назад като мотиватор - към 2005-2009, когато Доган е дал пари за асфалтирането на някакво село. На този етап става дума за предоставянето на хранителни продукти на изключително бедни хора, което показва само колко е обедняло населението оттогава насам. За съжаление извън големите ни градове положението е такова - всички партии обещават на хората я чрез кметовете по населени места, я чрез емисари на партиите храна, дърва, някаква друга дребна социална придобивка, защото иначе няма как да мотивираш толкова бедни хора да отидат да гласуват. Но като че ли извън турските региони хората вече не се връзват на това.

 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Корпорация дпс скоростно изкупува Северозапада (заедно с хората) => територията на държавата България намалява.

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#13:"sapundzieva"]Но като че ли извън турските региони хората вече не се връзват на това. [/quote]
  Напротив, тепърва ДПС започват да стават силни извън турските региони именно с подаяния за бедното население. Такава е държавната политика от години - дръж ги бедни и прости и ще ги имаш евтино.

 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Хареса ми се това:
  [quote#0:"статията"]а в Галиче, ако някой е инвестирал, е инвестирал в кмета.[/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Този път ДПС няма да изхарчи много пари за изборите. Имат си рекорден брой секции в Турция с благословията на ЦИК.

 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Тенденцията е ясна. Но ако искаме да се запазим като нация, ако искаме да запазим влиянието си в тази страна като българи (защото и все по-силно е присъствието на партии, които защитават чужди интереси), решението да се мобилизираме и гласуваме. Никак не е трудно и не става дума за въстание.

 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#3:"cybersas"]Задълбочено изследване - четох го. За съжаление само регистрира факти, които всички, уви - знаем... [/quote]
  Не просто регистрира факти, а посочва и точните места където се нарушава закона. Сега е ред на полицията да предотврати това.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#17] от "turlakov":

  Вече говорим за прогресия - следващият път ще са дори повече, защото влиянието на ДПС в ЦИК ще е още по-голямо, или най-малкото някой друг партиен лидер ще си "купи" благоразположението им като продаде бъдещето ни.

 21. 21 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 522 Любопитно

  Четири месеца им трябваха да го разберат това или??!?!

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 22. 22 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ДПС е емблематичен пример за мафия. За съжаление и позволихме да стане толкова могъща, че ликвидира държавността. Живеем в халифата на ДПС...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално

  МОЛБА,

  КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
  ЖИВЕЕЩИ И РАБОТЕЩИ
  ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ!!!

  МОЛЯ Ви,
  Направете си труда и идете да гласувате в секциите по местоживеене или посолствата, без значение какъв е избора Ви!
  Не ни оставяйте сами срещу бандитите, опитващи се да се докопат до властта!
  Разграбиха страната ни, а сега е наред да ни харижат нас и родителите Ви за пореден път, пак за личната им изгода.
  Цяла България разчита на Вас!
  Благодарим Ви предварително.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#11:"чобанмахала"]Политолог, който слага под един знаменател електората на ДПС и Бареков, е такъв само по наименование. Бос е човекът в тази материя. [/quote]

  По-скоро обратното - електоратът е един - платен и подлъган.

  От изследването може да нампаривм извод, че двете "партии" са намерили правилните места за да си купят/вербуват избиратели, а вероятно и парите идват от едно и също място ...

 25. 25 Профил на blondy2323
  blondy2323
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Те и сега се опитват пак

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не е загадка защо сме на това дередже.
  И още ще бъдем.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Връзката трябва да се търси по линия БСП+ББЦ+Атака+НФСБ+ГОРД. Това са едни и същи популисти и делят един и същи електорат от цървули, които ако не са при едната партия, тогава търси ги при другата, но предварително е ясно, че няма да гласуват за РБ, Зелените, дори ГЕРБ им се виждат "десни".

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 28. 28 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Виновно не е ДПС ... То дали има 30 или 40 депутате не е важно. Важно е да няма политици от БСП като Станишев който два пъти ги намърда във властта заслепен от злоба към Б.Б. Ако Герб и БСП имат негласна уговорка с ДПС коалиция да не правят и да изчезне тази злоба между ГЕРБ и БСп , което сега е възчожно начело с МИков ДПС си заминава в Кърджали на тютюна.....Това е спасението на България. ГЕРБ и БСП - голяма коалиция с 500 страници споразумение и тотално пренареждане на държавата.....

 29. 29 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ДАЛИ СИ ПРОСТ ИЛИ ХИТРУВАШ .???????????

  КУПУВАТ СЕ СЕКЦИИТЕ ГОСПОДИНЕ .
  ПАРИТЕ ЗА БЕДНЯКА СА САМО ЗА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ КОМАНДВА.!!!!!!!
  КОЙ РАЗДАВА ПОРЦИИТЕ .!!!!!!!!!

  ТУКА ВЪПРОСА Е ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА ТЕЗИ ПОКУПКИ.???????????

  А ТЕ СА ОТ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК И СУБСИДИЯТА ОТ КОИТО СЕ ХРАНИТЕ И ВИЕ .!!!!!!!!

  ЗА ТОВА РЕВЕТЕ : ГЛАСУВАЙТЕ ,ГЛАСУВАЙТЕ .!!!!!!!!!!

  БОЙКОТ БЪЛГАРИ ,ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА КУПУВАТ.!!!!!!!!!!!

  ТОВА Е ОРЪЖИЕТО .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ДОКАТО ИМ СВЪРШАТ ПАРИТЕ .
  И ДОКАТО НЕ НАПРАВЯТ НЕВЪЗМОЖНО ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ .!!!!!!!!
  АКО СЕ ПОДПИШЕТЕ ЩЕ ЯДАТ ТЕ ,АКО ИДЕТЕ ЗА РИБА ИЛИ ГЪБИ , ВИЕ . РЕШАВАЙТЕ СЕГА Е МОМЕНТА.!!!!!

  СВОБОДЕН
 30. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#11] от "чобанмахала":
  ДПС и ББЦ са си братски партии, които се дърпат една-друга, както преди правеха ДПС и Атака. Затова се финансират от едно място и действат като скачени съдове. Ти да не си помислил, че Бареков ще спре турците на границата?! Той само искаше да отклони вниманието от останалите партии и да го насочи към себе си и Местан. Знам, че ги разбираш тези работи, но задачата ти във форума не е да мислиш, а да пречиш на другите да мислят.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Весело

  ДПС и ББЦ, ако нямат общ офис, поне със сигурност имат един и същ “счетоводител”!
  Ползват общо “ноу-хау” как да правят избори и пр.
  Разликата е, че Бареков и “Noseless” ортакът му бият тъпана с патриотарски мотиви и облъчват лумпенизирания BG избирател с глупости ала, “атаката на нож” и пр. дивотии.
  По всичко личи че на тези избори ще ги огрее достатъчно добре.
  Това е много лошо, защото както вече коментирах, ще официализираме и “ДПС за Българи”. Оттук пътят за още по-гнусни комбинации е открит. Любопитно с кого в сараите смятат да “риплейсват” сенилната Робева...

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Не е само за пари. И от липса на интелект и образование е!

 33. 33 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Северозападна България беше дълго време непробиваема червена крепост. Там местните комунистически номенклатурни велможи третираха населението точно по същата схема по която ДПС третира българомохамеданите в "техните" райони - държа ги бедни, гладни и зависими. След толкова години нищоправене от страна на червените, ДПС са решили да им откраднат електората за което имат ноу-хау и ресурс и изследването показва точно това. Населението пък вече е моделирано да е поддатливо и е изключително лесно за купуване срещу голи обещания или жълти стотинки.

  Умен и красив жълтопаветник.
 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Обяснението за резултатите на ДПС и Бареков на евровота е участие, мотивирано с пари

  "Покупката и продажба на гласове е престъпление!"

  Престъплението, за което всички знаем, не изисква ли наказание за партиите, които масово го практикуват? А 15/15 не е ли насилие в/ху правото на свободна воля при избори и не изисква ли също наказание, Пиргова???
  МВР, прокуратура?

 35. 35 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 708 Неутрално

  защо никой не коментира, че новия Костинброд е цената на тока! Атака и ПФ щяха да са твърдо под 4%!!! А с това ГЕРБ+РБ>121! само че:
  1. Бойко , заради егото си, поиска да вдигнат цената ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ - да не вдига той.
  Ако бе по-умен - можеше да го направи след изборите, но преди да се състави правителство! Ама някой глупак го посъветвал - да се вдига преди изборите, щото ти ще си спечелил и мисловно-по-сеплите (електорат на ГЕРБ, АТАКА, ББЦ и ПФ) - ще асоциират вдигането с ТЕБЕ! и ще отидат при АТАКА, ББЦ и ПФ!
  2. Медиите манипулативно насочиха вниманието само върху тока (а то е с 4 до 8 лева месечно!) загърбвайки всички други по-важни неща!

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Съгласен съм с автора и много от нас са го показвали и доказвали с извадки от секциите с концентрация на цигани и дори с онова селце на полско-германската граница.
  И който каквото иска да говори, че всички партии го правят, реалния резултат от гласуването в съответните секции говори сам за себе си по най-красноречив начин, кои са най-напористите и успешни в това направление.
  Между другото, тази теза сме я слушали не веднъж и от проф, Константинов, но автора си е поставил за цел и ни е смлял информацията по начин, който трудно може да бъде оборен.
  Неависимо от всичко, повишаването на активността редуцира това влияние и не за друго, а защото ДПС е стигнало горната точка на мобилизация, все едно със купен и/или изнуден електорат ( за ББЦ нямаме достатъчно натрупани данни и дано не се наложи да ги "трупаме") и при ниска активност теглото на тези гласове расте, а при висока, прави харченето на тези средства излишно и поемането на рискове от компроменттиране безмислено висок.
  Между другото, като минете покрай коя да е по-голяма болница, на вратата ви посрещат цигани, които предлагат при необходимост кръводаряване срещу заплащане.
  Аз лично, не мога да обвиня един човек, който е готов да продава кръвта си, че е решил да си продаде гласа, особено ако му вземе добра цена.

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  Докато красивите, умните и заможните чакаха Годо за да почнат да раждат деца, децата на грозните, простите и бедните достигнаха пълнолетие и започнаха да влияят на изборните резултати!

 38. 38 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  [quote#31:"2.5"]ДПС и ББЦ, ако нямат общ офис, поне със сигурност имат един и същ “счетоводител”! [/quote]

  Накрая съвсем пролича, че ББЦ-то на вътрешно ведомствена сметка при корпорацията ДПС

 39. 39 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 727 Весело

  ВНИМАНИЕ ! САМО МАСОВОТО ГЛАСУВАНЕ (ДОРИ И С НЕВАЛИДНА
  БЮЛЕТИНА) МОЖЕ ДА ПОТОПИ ПОД 4% БАРИЕРА КЛОНИНГИТЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО !

 40. 40 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Изхода е един-задължително гласуване

 41. 41 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Любопитно

  [quote#30:"авторът"] задачата ти във форума не е да мислиш, а да пречиш на другите да мислят.[/quote]
  Щом и задачи ми поставяш. Направо да ходя да си поспя,а?

 42. 42 Профил на veniknik
  veniknik
  Рейтинг: 8 Неутрално
 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това "дознание" е работа за статистици в социологията...
  Политологията отдавна дължи своето сериозно Обобщение,
  но бяга по тъчлинията ...
  Докато в България е пред приключване,
  модерна Политическа ревизия на акта на Съединението...

 44. 44 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За възхода на ДПС, тази вредна за България мафиотска ортанизация, са виновни всички български пишман политици като се почне от Жельо Желев, и се стигне до Симеон, Гоце, Станишев и Борисов !!! Всички те ги оставяха да си развяват байраците,да рекетират, да кадруват, да пият кръвта на държавата чрез обръчите от фирми и да купуват гласове, да турцизират ромите !!! Единия от тези убавци(Гоце) дори предложи "хидроинженера" Доган за орден "Стара планина" ! Какво безочие, а сега се прави на пръв борец против ДПС !!! Елиминирането на ДПС от софрата на която преяждат постоянно е много просто -ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ, ВЪВЕЖДАНЕ НА ЦЕНЗ ЗА ИЗБИРАТЕЛИ(имуществен и образователен) , ОТМЯНА НА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ИЛИ УСЕДНАЛОСТ !!! Или българско или турско гражданство да избират!!! Какви българи са децата на изселниците в Турция, имена български ли носят на "ов" и "ев", данъци ли плащат в България, децата им знаят ли български или гласуват за българска партия ???? Каква ни е ползата от тази привилегия която сме им дали ? Никаква !!! ДПС от години ръководеше българското земеделие и в резултат- то бере душа , а турски и гръцки стоки заливат българския пазар !!! Както се казва "при такива приятели не ти трябват врагове" !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK