Балканска нумерология или няколко интересни числа за ДПС

Oткриване на 42-ото Народно събрание, избрано след предсрочните избори на 12 май  Делян Пеевски Лютви Местан

© Анелия Николова

Oткриване на 42-ото Народно събрание, избрано след предсрочните избори на 12 май Делян Пеевски Лютви МестанПубликуваме текста на Давид Джамбазов заедно със сайта "Отворен парламент". Всички цитирани данни в него са от ЦИК и НСИ.


3.7%.


Това е разликата между БСП и ДПС в последното предизборно проучване на Алфа Рисърч. Тези данни поставят ДПС почти на една статистическа грешка разстояние от второ място на парламентарните избори.
В публичното пространство традиционно се посочват три фактора за силно представяне на ДПС на изборите: "ниска избирателна активност", "мобилизиран твърд малцинствен вот" и "гласове от секциите в република Турция" – трите стожера на предизборнита полемика. Свикнали сме им. Приемаме ги за даденост.


Дали обаче заявката на ДПС за втора сила в българския политически живот се обяснява толкова лесно? Как партията успява да задържи нивото на подкрепа през всичките проблеми и кризи от 1990 година насам, въпреки честото си участие не само в управлението, но и в много от скандалите? Дали става въпрос за далновидна защита на интересите на електората, или пък за ефективност на предизборно красноречие – дарба, с която са известни и Ахмед Доган, и Лютви Местан, а най-вече Делян Пеевски?

# 1 | Create Infographics


# 2 | Create Infographics


Тук ще изложим няколко любопитни числа от изборната история на Движението, които могат да поставят заявката за толкова силно представяне на партията в перспектива.


Число 1: На евроизборите 67% от вота за ДПС за страната идва от секции, където ДПС печели над 50% от бюлетините. В България това са 1623 секции. Най-голямата партия, ГЕРБ, има 581 такива секции, събиращи само 9% от нейния общ резултат. Спрямо парламентарните избори 2013, през 2014 ДПС губи 50 хиляди гласа от чужбина, най-вероятно от Турция, поради условието за 6-месечно пребиваване на територията на ЕС. Въпреки това, общият резултат е само с 14 хиляди гласа по-малко от 2013. Следователно ДПС отбелязва ръст от 36 хиляди гласа (близо 10%) в страната. Това е на фона на загуба на 400 хиляди гласа от ГЕРБ и на 500 хиляди гласа от БСП.


Инфографика 3

# 3 | Create Infographics


Число 3: 86% от секциите, в които ДПС има над 80% (848 на брой), са в 9-те МИР-а на североизточна и южна България с концентрация на българи от турски етнически произход: Благоевград, Бургас, Кърджали, Пазарджик, Разград, Силистра, Търговище, Хасково, Шумен.


Инфографика 4

# 4 | Create Infographics


Число 4: 70% от вота на ДПС идва от тези 9 традиционни МИР-а. Изненадващо, 78% от електоралния прираст на ДПС спрямо 2013 идва от секции в другите 17 МИР-а, места с много по-ниска концентрация на турско етническо малцинство.


Инфографика 5
Инфографика 5 показва карта на разпределението на секциите, където ДПС печели над 50% дял от вота. Цветовете на секциите представляват абсолютната разлика в бройката гласове за ДПС спрямо парламентарните избори 2013 година. Светлата страна на спектъра показва загуба на вот, а по-тъмните цветове индикират секции, където ДПС печели нови гласове. Вижда се ясно концентрацията на секции със много силни резултати за ДПС в традиционните региони с турско малцинство, но тези региони са и по-светли на цвят, индикирайки загуба на гласове. Най-много напредък за ДПС се забелязва в северозападна България, Благоевградски и Варненски МИР.


Число 5: За всички 8 парламентарни избори от 1989 година насам, средният вот за ДПС е 401 хиляди гласа. С едно изключение резултатът се движи в относително тясна рамка около средното – от 368 до 467 хиляди. Единствено през 2009, ДПС постига фантастичните 610 хиляди гласа – 150% от обичайното. От допълнителните 200 хиляди, само 50 хиляди идват от увеличен чуждестранен вот.


Инфографика 6

# 6 | Create Infographics


Число 6: 85% от разликата между фантастичната за ДПС 2009 и евровота 2014 е в отлив на гласове от традиционно силните за ДПС девет МИР-а и чуждестранни секции. Това означава, че в останалата част от страната ДПС остава на близки на 2009 нетрадиционно добри позиции. Дори се наблюдава засилване спрямо 2013 в много райони на централна и северозападна България.


Число 7: В смятаното за крепост на ДПС Кърджали, гласовете за партията са едва 49% от турското население, докато в Монтана вотът за партията е 50 пъти по-голям от броя на местните български турци.


На какви мисли навеждат тези интересни числа?


Явно идеята за бетонирания твърд етнически електорат на партията не е толкова солидна, колкото изглежда. Водещи фигури като Делян Пеевски, Йордан Цонев, Христо Бисеров и други етнически българи започват да изменят лика на партията от етнически към корпоративен, контролиращ електората чрез огромни икономически ресурси. Същевременно, малцинственият вот остава от огромна важност за целите на партията. Докато ромският вот все още се разпределя между всички играчи, ДПС се вижда като монополист сред българските турци. Излиза въпросът, какво може да им предложи, освен традиционната "защита" от изкуствената заплаха от нов Възродителен процес. Като че ли само това вече не е достатъчно.


Противопоставянето на българи и турци е всъщност база и емоционален център на пост-социалистическия политически модел в България. И докато действията на българите не са особено податливи на подтици към екстремизъм, политическото им поведение явно е. Точно това е бензиностанцията, наляла гориво в огъня на Атака и реципрочно на ДПС.


От данните изглежда, че може би българските турци започват да се уморяват от тази лъжа. Това е много важно, защото докато за българите Атака е вече затихващ феномен, ДПС все още остава доминиращ еднопартиен деспот в политическия живот на малцинството. Най-лошото възможно нещо за ДПС е подаване на ръка от българите към българските турци. Идеята "нека заедно си направим държавата хубава" е анатема за политиците и бизнесмени, извлекли огромни ресурси върху гърба на страховете на хората едни от други.


Може би именно затова Николай Бареков, сподвижникът на Делян Пеевски, сега устройва медийни "шоута" по границата с Турция. Неговият престъпен спектакъл е не просто популистко домогване до властта на човек, непригоден за нея, но и опит да се максимизира резултатът на ДПС на тези избори като се сплашат българските турци.


В тази връзка, един последен любопитен статистически факт. През месеца на изборите 2013 година – май – се наблюдава спад на преминалите границата с Турция български граждани спрямо предишната (неизборна) година от 30 хиляди души. А за целия месец юни 2009 (около датата на рекордните за ДПС избори) преминават 112 хиляди – число, идентично с туристическия поток за юни месец във всяка от годините 2008, 2010, 2011 и 2012 г. Явно автобуси с гласоподаватели пристигащи от или завръщащи се към южната съседка не е имало, няма и да има.


Инфографика 7

# 7 | Create Infographics


Историческите данни капват доза съмнение в две от общоприетите обяснения за силата на ДПС – твърдостта на твърдия електорат и "традиционните" 90  хиляди гласа от Турция (резултат, постиган само през странната 2009 – 87 826 гласа)."


Остава третият фактор – ниската избирателна активност.


Обикновените хора, българи и български турци, трябва да осъзнаем, че само заедно можем се измъкнем от хитро устроения от политическите играчи капан, в който и едните и другите неуспешно се мъчим да видим някакво бъдеще за себе си и децата си. Но първо, каквото и да правите, гласувайте.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  да ,хубав коментар , показващ, че не ДПС е добре ,а българските партии не са

 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  На Иконографика 6 е ясно, че ДПС получава горе долу едни и същи гласове, като бройка. Разликата в процентите е, че все по-малко се гласува...
  Решението е да има повече хора, които глсуват.
  Може и да бъркам...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на sweet_candy
  sweet_candy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Според Алфа , ДПС ще са втора политическа сила. Коментирайте моля!

 4. 4 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И аз мисля, че проблемът с ДПС може да се реши, само когато гласуват повече хора.

 5. 5 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Колко много цифри и графики, за да ни обяснят едно ....
  ДПС е "етническа партия". Т.е. тя е неполитическо образувание ако се мисли в категориите на нормалния политически пейзаж - леви, десни, консерватори, либерали и т.н.
  Тя е мислима само в схемата - ние, нашите и - те чуждите...
  С една дума, тумор във всеки нормален демократичен, политически организъм...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 6. 6 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За да сломим анти българското ДПС,нека подкрепим единствената партия,която е против тях,а именно ББЦ!!!

 7. 7 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Голяма заигравка с числата )

 8. 8 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 482 Неутрално

  ДПС дали има 30 или 40 депутата, дали гласуват в турция или не на кого му пука. Проблема е ,че БСП и НДСВ направиха правителства с тях..... Ако Сергей не беше заслепен от злоба към Б.Б. щеше ли ДПС да е в централната власт и да назначи областни управители ......Разделяй и владей......

 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ...Но първо, каквото и да правите, гласувайте....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Без масово гласуване няма как да станат нещата. Купеният вот ще продължава да решава съдбите ни.

 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Гневно

  До коментар [#6] от "tonio26":

  Ако нямаш кибрит и бензин, да се подпалиш сам, кажи къде си - идвам!
  Мухльо!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "1_bulgarin":

  Проблема тръгна още през 2001-ва когато НДСВ и ОДС не направиха правителство. Тогава ДПС вече беше от няколко години извън властта и паричните потоци бяха намалели. Ако НДСВ не се бяха коалирали с тях, Доган щеше да пости още 4 г. и нещата щяха да са други.

  ПП Иначе кой и защо не е искал коалиция между НДСВ и ОДС не знам и вече не ми и пука.

 13. 13 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Истината е, че през всичките тези години всяко правителство си затваряше очите за престъпленията на ДПС или правеше коалиция с етническата партия.

 14. 14 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най-виновни са политиците за инвазията на обществото ни от ДПС,само и само да не изтърват кокала са готови да се коалират с тях и даже да играят по тяхната свирка...

 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Водещи фигури като Делян Пеевски, Йордан Цонев, Христо Бисеров и други етнически българи започват да изменят лика на партията от етнически към корпоративен, контролиращ електората чрез огромни икономически ресурси. "

  Което е страшно!
  Ах как само се изпусна навремето сопола, да разкрие тактиката си за в бъдеще!

  Страшно е ,че и никой не можа ИЛИ ПО ТОЧНО НЕ ПОЖЕЛА да го спре!

  Сега попълват редиците си със алчни бюреци, вмирисани чобанчета и все повече и повече притискат малкия човек към беднотия и зависимост!

 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Статията е превъзходна!
  Когато цифрите и логиката говорят, трябва да им се обърне сериозно внимание!

  Дано много много хора я прочетат!

 17. 17 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"Sinergy"]ПП Иначе кой и защо не е искал коалиция между НДСВ и ОДС не знам и вече не ми и пука.[/quote]

  ОДС - как кой - тогава го играеха обидени госпожички...

  А иначе - изключително много ми е жал за българските турци. Това са едни много свестни, обикновенни и трудолюбиви хора държани вече 25 години в РОБСТВО от ДПС. И то много по страшно от онова от преди 150 години - факт!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1715 Весело

  Пред цифрите (фактите) и боговете мълчат замислено
  Дано цифрите са верни !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  БСП вече по проценти е колкото ДПС, браво на СерГей.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#12] от "Sinergy":

  Грешката тогава направи Иван Костов! След сравнително успешното му управление се взе прекалено на сериозно и чрез различни врътки направи Крадлив Симо толкова популярен, че му позволи да "ни оправи за 800 дни"! Един умел политик би могъл много нежно да се справи с популярността на Крадлив Симо, ако му бе позволил да се кандидатира и да стане президент.

 21. 21 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":
  Напълно си прав!

 22. 22 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 713 Неутрално

  ''Обикновените хора, българи и български турци, трябва да осъзнаем, че само заедно можем се измъкнем от хитро устроения от политическите играчи капан, в който и едните и другите неуспешно се мъчим да видим някакво бъдеще за себе си и децата си. Но първо, каквото и да правите, гласувайте.''
  ________________________________________
  Значи, хем ''трябва да осъзнаем, че само заедно можем се измъкнем от хитро устроения от политическите играчи капан'', хем да отидем да гласуваме за същите тези играчи подкрепяйки досегашното статукво. И това ако не е оксиморон, погледнато от всякъде, нейсе!!
  Точно така!! Идете, гласувайте пак за същите, многократно доказани, дебело-серковци, и се надявайте 'успешно' да видите ''някакво бъдеще за себе си и децата си''!!
  Ха дано! . . Ама, надали!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Оттук следва,че ДПС фалшифицира изборите в турските райони и купува гласове/гл.цигански/в слаборазвитите.

 24. 24 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да бе да":

  Аз я споделих във Фейсбус и Туитър!

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9655 Неутрално

  Стана така, че да се срамуваме че сме българи, за това ГЛАСУВАЙТЕ.

 26. 26 Профил на Йордан Станкулов
  Йордан Станкулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди 4 години един човек и една политическа партия се нагърбиха с тежкия кръст и поведоха България в правилната посока …..Финансова стабилност и икономически показатели сред най-добрите в Европейския съюз, изключително благоприятна данъчна среда за чуждите инвеститори, огромен удар по престъпността.....Бойко Борисов е принуден да търпи всекидневни критики, гнусни интриги или просто инсинуации.А в същото време БЪЛГАРСКИЯТ премиер е приет радушно от всички световни политически лидери.........................енергията, уменията и принципността, показани от Бойко Борисов са гаранция, че пътят напред ще продължи. И това трябва да бъде осъзнато от максимален брой наши сънародници. Които не се подвеждат по истеричните крясъци и инсинуациите на политиците, а виждат трезво с очите си напредъка на България.

 27. 27 Профил на Арсо Сираков
  Арсо Сираков
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Докато не се промени прословутият български манталитет,така ще продължим да копаем напред и надолу тунела.А за да не продължава все така предлагам всеки един кандидат-депутат да прочете "Бай Ганьо" на великия Алеко Константинов.И то по няколко пъти,та дано нещо да разберат.А когато бъдат избрани,преди да положат клетва да ги накарат да цитират А.Константинов.Освен това според мен не трябва да имат имунитет въобще!Не трябва да се разреши на хора с присъди,разследвани и влезли в съда дела да стават кандидат-депутати и евентуално депутати.

 28. 28 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Всички тези данни сочат само едно:все повече българи намират в ДПС истински защитници на своите интереси и права.Проекто -закона за разкриване на финансовите и кредитни досиета на политици и други комунистически и агентурни престъпници и офшорните им фирми отхвърлен от ГЕРБ,БСП,АТАКА и другите в предишния парламент и сега отново преработен и разширен и чакащ да влезе като първо преложен законопроект от ДПС.Такава е истината !..

 29. 29 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#5] от "graoveca":

  Не си разбрал основното послание. То е "ДПС минава от етническа към бизнес партия".

 30. 30 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Много добра статия, написана с научна строгост на изложението и методите, а не с емоционални манипулации на читателя. Развенчаването на мита за автобусите от Турция е необходима стъпка към осъзнаването на истинския проблем: амбициите на ДПС далеч надхвърлят етническите малцинства...

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2345 Весело

  Проблемът ще се реши с мажоритарни избори.
  Тогава депесарите ще имат 15 депутата. Най-много...

 32. 32 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дневник.. честно.. след тази статия останах без думи. Бях изгубил надежда в българската журналистика. Ето така се прави!!

  Искам да цитирам нещо, за което говоря от години:

  "Най-лошото възможно нещо за ДПС е подаване на ръка от българите към българските турци. Идеята "нека заедно си направим държавата хубава" е анатема за политиците и бизнесмени, извлекли огромни ресурси върху гърба на страховете на хората едни от други."

  Хора, никой няма да ни оправи държавата, ако не го направим ние! А най - ефикасния начин да заблуждаваш един народ е чрез страх и обещания. ДПС и Атака играят този театър от години - едните плашат, че може да има нов възродителен процес, другите обещават, че ще премахнат ДПС. И така се манипулират хора и от двете страни.

  Дневник, сериозно..оправихте ми деня с тази статия. Това се казва аргументиран анализ, а не празни приказки и философии. А сега е наш ред.. да гласуваме!!

  "We need men who can dream of things that never were." - John F. Kennedy
 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 841 Разстроено

  Още едно число за ДПС (поправете ме ако бъркам):
  10% (и расте!) от населението са цигани чийто глас се търгува.
  Да свикваме ДПС да има все повече депутати

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 449 Любопитно

  Интересен анализ с диаграми/инфографики!

  И може би още един възможен и важен извод:

  РАЗКОВНИЧЕТО на решението на казуса "ДПС" за българското общество минава през предизвикателството пред останалите партии да успеят да уверят и да гарантират политическо представителство на хората от основния "консолидиран пакет гласоподаватели" на ДПС.
  Т.е. българските граждани с турски етнически произход, както и българските граждани с български етнически произход, но с мюсюлманско/по-правилно- мохамеданско/ вероизповедание, "да видят" отражение на себе си в останалите партии, а от там и в съответните власти- основно- законодателна и изпълнителна!

  П.с. Апропо, авторът прави в коментарите си точно тази "сюблимна" грешка, като говори (инфографика 4 или число 3) за смесени райони и за концентрация на турско етническо малцинство в силни на гласове за ДПС райони. Там например цитира като такъв МИР 1- Благоевград. Но това не е вярно, защото в област Благоевград има "миниатюрен процент" граждани с турски етнически произход. Огромната част от населението в област Благоевград, изповядващо исляма като религия, НЕ Е С ТУРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД И САМОСЪЗНАНИЕ!
  Смятам, че е важна тази "тънка" разлика, защото от непознаването на реалната картина или от погрешното и познаване, и най-вече от последващите поведенчески модели на голяма част от българските граждани с български етнически произход и с християнско вероизповедание, произхождат "злините", хайде да ги наречем- деформациите в горните инфографики! Грубо и най-общо казано- когато българското общество само сегрегира свои представители по дискриминационен признак, какъвто е религията, а и етноса, няма какво да се чуди и мае, че съответните му представители, чуствайки се "отлъчени", се консолидират именно по такъв признак в политическия субект ДПС. Това разбира се е супер нездравословно за обществото ни и за крехката ни криворазбрана на места демокрация.
  И за това докато едни по-обикновени хорица търсят обяснение на тези явления (казусът ДПС) в разни автобуси и в разни страхове от миналото (възрод.процес), то що годе по-грамотните (като четящите и коментиращи в Дневник) сме призвани по будистки да търсим "врага навън вътре в себе си". И да си задаваме риторични въпроси от сорта на "Правим ли всъщност достатъчно (като индивиди и като общетсво) за това съгражданите ни от друг етнос или религия да не се чустват "второкласни граждани на републиката" при все, че са равноправни по конституция, а и като редови данъкоплатци?!".

 35. 35 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 449 Весело

  П.с. Към горния ми коментар!
  Май е удачно да добавя, че аз самият съм един от многото български граждани с мохамеданско вероизповедание.
  И за протокола в контекста на статията- не само никога не съм гласувал за ДПС, но дори съм се борил винаги срещу ДПС. Именно осъзнавайки каузалността на това, че няма как една партия да е полезна за когото и да е било, ако тя самата по дифолт те прави "другият в обществото"!
  И още една добавка по темата на статията- проблемът не е в това, че ДПС работи интензивно и последователно в районите с мюсюлманско население, а в това че другите партии или въобще не работят, или не го правят достатъчно ефективно, та да е по-нормално европейска политическата картинка, а от там и ежедневието ни!

 36. 36 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#3:"sweet_candy"]Според Алфа , ДПС ще са втора политическа сила. Коментирайте моля! [/quote]
  Няма какво да се коментира! В последните 4-5 години ясно се видя, че реално между трите водещи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, няма никаква разлика, само за пред "Матриала" играят роли на дясна, лява и либерална партия, а всъщност са еднакви като еднояйчни близнаци, и от тук след логичния извод, е няма никакво значени дали ДПС е втора или трета сила. Капиш?

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 37. 37 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Страхотно поднесен анализ от страна на Дневник - точно и ясно изложени данни с необходимите числа и графики. Всеки сам може да си направи необходимите извод. Браво.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 38. 38 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Поздравления за г-н Давид Джамбазов!
  Отличен анализ и много важни хипотези са тествани
  Освен всичко друго те обличат в числа тезата за проклютието ДПС, което никой досега не е правил толкова безспорно

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK