"Стари деца" ще наблюдават изборите във Варна

"Стари деца" ще наблюдават изборите във Варна

© Юлия ЛазароваПовече от 550 наблюдатели за предстоящите в неделя извънредни парламентарни избори е регистрирала варненската неправителствена организация "Сдружение клуб олд кидз" (*от англ. old kids – стари деца). Това показа проверка на "Дневник" и "Института за развитие на публичната среда". От нея става известно, че до момента сдружението се е занимавало предимно с организирането на културни събития, а участието му като наблюдател в тазгодишните избори ще бъде дебют.


Според електронния архив на Общинския съвет във Варна "Сдружение клуб олд кидз" е кандидатствало и получавало финансиране за реализацията на свои музикални проекти от фонд "Култура" на Община Варна. Така например само през 2012г. то е получило общинско финансиране по два проекта - "Музикология" и фестивал на сетивата, наречен "SENCE". За втория от тях от общинския бюджет са отпуснати 4 хил.лв.


"... процесите, които вървят в България"
Потърсен за повече информация около новата активност на сдружението, във вторник председателят му Георги Тушев отклони телефонния разговор с мотива, че е зает. По тази причина въпросите на "Дневник" му бяха изпратени писмено.


Те касаеха начина, по който "Олд кидз" са набирали наблюдателите си и възнамерява да организира обучението им, логистиката и финансирането на работата по време на изборите. Други въпроси касаеха каналите, по които ще бъдат обявени резултатите от наблюдението. В сряда Тушев отново отклони телефонния разговора по зададените въпроси като обясни, че не е имал време да се запознае със съдържанието им и да ги предаде за коментар на сътрудниците си.Мейлът от сдружението, който не съдържа нито един конкретен отговор на зададените въпроси, пристигна едва в края на работния ден в четвъртък. (С пълното му съдържание можете да се запознаете в прикачения файл).


"Сдружение "Клуб олд кидз" се регистрира за първи път като наблюдател на избори. Причината е, че ръководството на сдружението взе решение да участваме по-активно в процесите, които вървят в България, с оглед изпълнение на основните му цели и задачи", пише в отговорите на зададените от "Дневник" въпроси. "В тази връзка сдружението започна преди два месеца и повече да набира доброволци, които да бъдат наблюдатели по време на предстоящите (...) избори (...) за територията на Североизточна България (...)".


Обичате ли...


Според текста, под който стои името, но не и подписа на Георги Тушев, появата на "Клуб олд кидз" като наблюдател на предстоящите избори не би трябвало да е изненада, тъй като сдружението и преди се е занимавало с граждански каузи. Като пример той посочи "проучване на общественото мнение" на тема "Обичате ли Варна" и създаването на страницата във Фейсбук, наречена "Обществено мнение".


Според информацията, публикувана на страницата, нейни администратори са четири сдружения с нестопанска цел, чиято официално обявена дейност е твърде далеч от наблюдението на избори и проучване на обществените нагласи. За това говорят и имената им - "Клуб Олд кидз", "Център за изобретатели и предприемачи – ЦИП", Спортен Клуб "PowerJump", Неформална група "АН" и "Сдружение МИМАНСА". През последните няколко години повечето от тях също са получавали общинско финансиране за различни проекти.


Страницата "Обичате ли Варна" е създадена в началото на септември 2011 г. - около месец преди проведените тогава избори за местна власт. Тя съдържа линкове към статии от различни медии, свързани с политически и социални проблеми, както и няколко видеоматериала от вече споменатата анкета "Обичате ли Варна".


На страницата "Обществено мнение" са постнати и няколко снимки с линкове към информация за един от неуспелите кандидати за кмет на Варна - Добромир Джиков. Тогава той влезе в Общинския съвет на града с листата на "Българска партия либерали", а в момента е кандидат-депутат от движението "АБВ" на Георги Първанов.


Copy/Paste


Пак според писмените отговори на въпросите, зададени от "Дневник", принципът, по който са набирани кандидатите за наблюдатели на "Клуб олд кидз", е изисквал те да са доброволци, да са навършили 18 г. и да имат възможност и желание за полагане на безвъзмезден труд. "Набирането им се осъществяваше, чрез пряко участие на нашите членове в обществени прояви, свързани икономическия, социалния, културен и обществен живот на гр. Варна и областта, чрез разговори и пряк контакт със всеки един от тях", пише още в текста.


Съпоставката на списъка с наблюдатели, регистрирани от "Клуб олд кидз" с други, запазени в архива на Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче, показва странни съвпадения.


Няколко дни преди последните избори за Европейски парламент, проведени у нас на 25 май т. г., друга варненска неправителствена организация - "Гражданско сдружение В" е регистрирала списък с 414 наблюдатели.


В началото на септември т.г. ЦИК започна проверки за политическа обвързаност на организациите, които предлагат наблюдатели за предстоящите предсрочни избори, и техните кандидати. По тази причина на 193 наблюдатели от "Гражданско сдружение В" бе отказана регистрация. Причината – неговият председател Ивайло Нелковски е заместник-председател на "Българска партия Либерали". В момента тя е коалиционен партньор на "АБВ".


Списъкът с наблюдатели, предложени от "Гражданско сдружение В" и отхвърлен от ЦИК, не е достъпен на сайта на комисията. Но извършената проверка показа, че голяма част от наблюдателите на гражданското сдружение, регистрирани през май, сега ще наблюдават извънредните парламентарни избори от името на "Клуб олд кидз". Сравняването на двата списъка, съставени от двете организации, показва, че става дума не за съвпадение на отделни имена в тях, а на цели групи и семейства, като при това е запазена дори последователността при подреждането им. (Двата списъка са достъпни през електронния архив на сайта на ЦИК - тук и тук)


"Нямам никаква представа как се е случило това", каза членът на управителния съвет на "Гражданско сдружение В" Васил Василев. В момента той е председател на Синдикалния регионален съюз КТ "Подкрепа" във Варна. Вероятно повече информация можете да получите от представляващия сдружението адвокат Ивайло Нелковски", препоръча Василев.


Без ресурс и без бюджет


"Организирането на 550 души като наблюдатели в изборния ден е изключително тежка задача и изисква сериозно финансиране, компетенции и капацитет, коментира Антоанета Цонева от "Института за развитие на публичната среда". В този смисъл е странно за дебютанти в тази дейност, каквито явно са "Клуб олд кидз" и "Гражданско сдружение В", да стартират дейността си с толкова солидни групи наблюдатели".


Според Цонева след евроизборите, проведени през май, "Гражданско сдружение В" не е изпратило до ЦИК и доклад за резултатите от дейността си. "Законът не съдържа задължителен текст в този смисъл", уточни Цонева. "Но въпреки това, докладът за извършеното наблюдение на изборите е единственото доказателство за свършената работа от наблюдателите, както и за експертизата на организацията, която стои зад тях".


Днес председателят на "Гражданско сдружение В" Ивайло Нелковски не отговаряше нито на мобилния, нито на стационарния си телефон.


От сдружение "Клуб олд кидз" също не отговориха на въпроса на "Дневник" кой и как финансира дейността на 550-те наблюдатели, регистрирани от тях. Вместо това, от неправителствената организация получихме следното уточнение:


"Принципа, по който са набирани кандидатите за наблюдатели бе, те да са доброволци, да са навършили 18 г. и да имат възможност и желание за полагане на безвъзмезден труд. Поради липса на необходимите ресурси и бюджет, сме преценили да разполагаме наблюдателите индивидуално по секции, а при възможности от страна на отделни наблюдатели, самите те могат да сформират мобилни екипи".


Броят на наблюдателите, регистрирани от "Клуб олд кидз", за предстоящите в неделя извънредни парламентарни избори показва, че най-малко по един от тях ще наблюдава всяка от изборните секции във Варна.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Клона започва да натежава и накрая съвсем ще се счупи,явно трябва нормативната база да се реконстроира..........,ако има кой......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 506 Весело

  От снимката да разбирам, че са наблюдатели на Гоце ли!?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3538 Весело

  До коментар [#1] от "sto67nes":
  Няма да има кой, защото КОЙ се е овъртолил ...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3538 Весело

  [quote#2:"dustman"]От снимката да разбирам, че са наблюдатели на Гоце ли!? [/quote]
  Ми от текста е видно, че на тия 500 съдържател им е местният шеф на Подкрепа

  И ги дава под наем.
  Ту на либерали нек'ви, ту на Гоце ...
  Кой си плАти ...
  Синдикален бизнес, един вид ...

 5. 5 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#2] от "dustman":

  Основателните подозрения за връзка с АБВ са достатъчно ясно очертани в текста. Снимката на Юлия Лазарова се оказа просто невероятно точна илюстрация.

 6. 6 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Алеко, Алеко, де да можеше да видиш, Алеко, бай ти Ганя как се е изпедепсал, и към днешна дата, какви избори мое да прави...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 7. 7 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 772 Разстроено

  "Организирането на 550 души като наблюдатели в изборния ден е изключително тежка задача и изисква сериозно финансиране, компетенции и капацитет"..

  Бъдете сигурни, че "сериозното финасиране" е факт..
  Другото - фира!

  Очевидно "старците разбойници" са спечелили някоя "обществена поръчка".. я от букварите, я от бебеците...

  ПП: И сега ако не се събуди този мат'рял и отиде да гласува - сериозно ще се замисля да сменя паспорта!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 8. 8 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "Спас Спасов":
  Въпроса ми беше риторичен.
  Моите адмирации за прекрасно поднесената статия. Така се прави разследваща журналистика!
  Много успехи Ви желая!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 9. 9 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Спасе, жесток си! Браво!

 10. 10 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Община Варна:

  Иван Портних - ГЕРБ
  Общински съвет- Преобладава Герб, БСП
  "Старите деца"- Получили субсидии от Община Варна.

  Въпрос - Чии наблюдатели са?
  (плюс- ГЕРБ, БСП;
  минус- Други)...

 11. 11 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#10] от "nonsens2":

  Субсидията за "Клуб олд кидз" е отпусната през 2012г., когато кмет на града беше Кирил Йорданов. В момента той е (все още) неофициален член/симпатизант на АБВ.

 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#2] от "dustman":

  Даже и от текста!

 13. 13 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Този Тушев не е ли служител на Петя Славова ?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 14. 14 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Стари деца ще наблюдават как тъпи лица гласуват за кретени и подставени лица на комунистите.
  Мила родна картинка!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Ако СИК-овете си изпълняват стриктно задълженията,няма нужда от никакви наблюдатели,нито застъпници,нито каквито и да са хора в секциите,освен членовете на СИК.Ето,така се купуват законно гласове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK