Горни Лом – как се гласува там?

В Горни Лом след трагедията

© Юлия Лазарова

В Горни Лом след трагедиятаДнес е ден на траур за загиналите от експлозията в с. Горни Лом. Моите мисли са със семействата им.


В онлайн енциклопедията пише за селото: малко населено място, планинско село, в което "голяма част от населението работи в завода за взривни вещества "Миджур" или във водно-електрическите централи". Два цеха от завода вече не съществуват. Пощадените от взрива вероятно ще загубят възможност за работа.


Реших да проверя
как са гласували там хората на последните избори, европейските.


Набиват се на очи следните несъответствия:


с.Горни Лом
 
 
 
Община
 
Чупрене
 
Брой избиратели
 
584
 
Брой действителни гласове
 
239
 
Избирателна активност %
 
40.93
 
печели 1-во
 
ДПС
 
1-во с %
 
39.34
 
Печели 2-ро
 
БСП
 
2-ро с %
 
19.25
 
Реф.Бл.
 
3
 
РБ%
 
1.26
 
ГЕРБ
 
33
 
ГЕРБ%
 
13.81
 
БСП
 
46
 
БСП%
 
19.25
 
АБВ
 
7
 
АБВ%
 
2.93
 
ДПС
 
94
 
ДПС%
 
39.34
 
ББЦ
 
36
 
ББЦ%
 
15.07
 
АТАКА
 
4
 
АТАКА%
 
1.68
 
НФСБ
 
1
 
НФСБ%
 
0.42
 

  • Избирателната активност е над средната за страната. По-голяма активност принципно има в градовете – нетипично е за село с под 600 гласоподаватели.
     
  • Печели ДПС, което инак има много слаб резултат във всички околни населени места.
     
  • Масата гласоподаватели на ДПС в страната са от етнически турски и помашки райони. Районът не е такъв. Избирателят от Горни Лом е извън тази основна категория.

Не е задължително да се занимаваш с избори и политически кампании, за да си дадеш сметка, че при тези обстоятелства има голяма възможност вотът на тези хора да е бил


проконтролиран – "корпоративен вот"


Корпоративен вот е когато някой държи дадена индустрия в населено място и казва на работниците как да гласуват, като пряко или непряко ги заплашва, че могат да изпаднат в немилост, не го ли направят. Колкото е по-малко населеното място, толкова по-лесно се проверява дали работниците са изпълнили заръката. Щом аз мога да извадя резултатите, то може и заинтересованата страна. Колкото е по-важна индустрията за поминъка на населението, толкова по-склонни са хората да изпълнят заръката, защото това им е хлябът. Няма нужда да се споменава каква и къде е липсата на морал и справедливост в такава ситуация.


Село Горни Лом попада пряко в гореописаните рамки. Освен лишени от някакъв стандарт и приемливи и безопасни условия на работа, има голяма вероятност хората да са били лишени, ако ще дори да е в рамките на закона, в нашата объркана съдебна система, от правото си на демократичен избор. Смея да твърдя, че


там където има корпоративен вот, има интерес хората да не забогатяват, да са бедни


за да може да са шантажирани срещу хляба си. Там където има корпоративен вот, няма грижа за работещия човек. С тези думи казвам, че ако действително е имало проконтролиран вот там, то и тези участвали в него са индиректно виновни за немарливостта, довела до експлозията.


Органите, отговорни за честни и прозрачни избори трябва задължително да направят анализ подобен на този (надявам се с далеч по-голяма експертиза), който да разкрие всички подобни места, където е вероятно да има проконтролиран вот. И после да предприемат мерки да окуражат хората да гласуват по съвест, а не по заръка, и да осигурят, че няма да са потърпевши от честния си личен избор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK