Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

© Юлия ЛазароваДнес е денят за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори, в който е забранена всякаква предизборна агитация.


Изборният кодекс не допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.


Забранено е обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.
6 897 881 избиратели ще могат утре да пуснат бюлетина за 18 партии, 7 коалиции и трима независими кандидати (в Благоевград, Бургас и Хасково).


Гласуването на 5 октомври започва в 6 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 ч.


В страната врати ще отворят 11 434 секционни избирателни комисии, като от тях 96 са подвижните избирателни секции. Българите зад граница ще могат да гласуват там, ако има разкрита секция, дори и да не са подали заявление за гласуване в чужбина.


Студентите могат да гласуват в населеното място, в което учат срещу заверена студентска книжка и документ за самоличност. Ако нямат заверена студентска книжка, ще могат да гласуват и с уверение от съответното висше учебно заведение, че се обучават в него.Уважаеми потребители,
забраната за агитация в деня за размисъл и утрешния ден за гласуване се разпростира също върху коментарите във форума и върху имената, аватарите и подписите на потребителски профили в "Дневник".  Молим Ви да промените идентификацията в профилите си, за да отговарят на законовите изисквания. Всеки профил, който не отговаря на ограниченията, ще бъде временно блокиран от модераторите на сайта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK