Удостоверения за гласуване за хората без лична карта ще се издават днес и утре

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.Избори 2022

Звената за български документи за самоличност ще работят в дните до изборите, за да се осигури възможност на всеки да гласува, информираха от МВР и Централната избирателна комисия (ЦИК).


За да бъде издадено необходимото удостоверение за гласуване на гражданите, които са с изтекли, откраднати или изгубени документи за самоличност, те трябва подадат искане до областните дирекции на полицията и районните управления, които ще работят днес от 8.30 до 17.30 ч., а в неделя от 8 до 18 ч.


Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.


В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде в СДВР, областните дирекции на полицията и районните управления, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK