Серия от пет взрива на до пет тона екзплозив е имало в завод "Миджур", твърде експерт

Серия от пет взрива на до пет тона екзплозив е имало в завод "Миджур", твърде експерт

© Юлия ЛазароваСледи от пет взрива, на съхранявани взривни вещества в експлодиралия цех на завод "Миджур" в Горни Лом и около него, са видели посетили мястото на експлозията експерти, съобщи по "Нова телевизия" един от тях - полк. Красимир Петров – началник на щаб в Министерство на отбраната. Според него не отговарят на истината твърденията, че около мястото на експлозията е имало твърде много опасни вещества.


Става дума за количество между три и пет тона, каза полк. Петров. Според него към момента няма достатъчно доказателства, на базата на които да се даде категорично мнение точно как е станал взрива и кои са виновниците за него.


"Не бива да се отхвърля нито една версия и следствието това нещо го прави. Но най-вероятните причини са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и евентуално нарушение на правилата за безопасност на труда", каза още полк. Красимир Петров.
Като вариант за грешка той посочи възможността сред тротила да е попаднало взривно вещество, което е по чувствително на въздействие и да е експлоадирало при попадането му в машината за раздробяване. Такъв експлозив се поставял в американските мини М-16.


Междувременно кметът на Горни Лом Илиян Михайлов каза пред агенция "Фокус", че огледите в завода продължават. Очакванията са те да приключат днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Гледах тая сутрин по една от телевизиите интервю с работещи в предприятието. Правили са си самоделки за обезвреждането на боеприпасите. Изумих се!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Типичната българска мърлящина.
  Съчетана с високомерието, простащината и алчността на новите български капиталисти.
  Които, за разлика от своите предшественици от преди 100 години, дължат всичко на Партията (с главна буква).
  Тази трагедия е само част от трагедията на нещастния ни народ след 9 септември 1944 г., когато на върха на руските щикове от гората слязоха най-простите, злобни и отмъстителни типове, които (чрез децата и внуците си) ни "управляват" и до днес.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  "Като вариант за грешка той посочи възможността сред тротила да е попаднало взривно вещество, което е по чувствително на въздействие и да е експлоадирало при попадането му в машината за раздробяване."
  А ако е поставено нарочно?

 4. 4 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според мен и самите " експерти",
  май само предполагат...
  Нито един от тях, не посочи някаква
  смислена причина.

  Happy face says, adios !
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2907 Любопитно

  3 до 5 тона малко ли са?

 6. 6 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От изложението разбрах че е имало 5 взрива от един до 5 тона без да се уточни за всеки един или общо за петте.А също и че в България се утилизират американски мини М16.
  Относно първото ако според полковника 5 тона взривно вещество не е много то тогава колко е това много.А за второто ... нямаме си и идея колко много подобни глупости се творят в малка България

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 7. 7 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно, колко хора загиват по света всяка година от мините, произведени от българските военни заводи?

 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Дам...неспазването на технологичната дисциплина явно не се смята за човешка грешка според полковника...

  Изводите можем да си ги направим и сами...

  Същото се отнася и до журналистиката ни...досега нямаме изказване я на собственик я на някакво подобно нещо... Само разни уж "експерти" и още по уж "политици", които на това отгоре въобще не им е работа да говорят за взривове, понеже са явно некомпетентни по тези въпроси.

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Колкото и да търкате, все тая.":

  очевидно собственикът е свръхкомпетентен

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Колкото и да търкате, все тая.":

  и сигурно за това не казва нищо...

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "ppopov_67":

  ... Тя права е когато
  се самовзриви дори!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 12. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Колкото и да търкате, все тая.":
  Появи се по една от телевизиите някакъв собственик, караше се на журналистите, че нищо не разбирали. Цяла България е в траур, той даже и не се престори, че има някаква емоция.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 866 Неутрално

  А вие какво очаквате да каже , та той е проверявал фирмата естествено е да каже че всичко е наред.
  Големият въпрос е кой е разрешил опасни гръцки мини да се вкарват в България за унищожаване, и докога ще продължава това .

 14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Знаех си аз че накрая Американска мина ще излезне виновна за всичко. Ех, къде са сега добрите Съветски мини.

  California Über Alles
 15. 15 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Изобщо не е виновен собственика - гледа да спечели колкото може повече и да даде колкото може по-малко. Това е нормална икономическа логика. Въпросът е, ако тези хора е трябвало да утилизират или както там се казва разфасоването на мини, снаряди, бомби и др. подобни опасни боеприпаси, кой е дал лиценз на това предприятие и кой е извършвал проверки, спазва ли се технологичната дисциплина. Напр. как може младите работници да нямат работно облекло, как може да нямат нужното оборудване, ами отваряли мини на струга и др. подобни глупости. Ако си дал лиценз за такава опасна дейност, не инспекцията по труда, ами някой специализиран държавен орган трябва да проверява периодично тези неща. Като има специфика за утилизирането на различни боеприпаси, в случая на тези гръцки мини, имало ли е специално оборудване за това, че са го правили в това предприятие. Щом са бързали да изпълнят поръчката, значи е била свързана със срокове. Кой проверява дали предприятието може с наличните работници и оборудване да свърши работата в сроковете. Щото ако за да се свърши тази работа за определен срок, вероятно има критерии по които да се прецени предварително дали това може да стане безопасно. Ако не може, значи собственика ще постави в риск живота и здравето на хората, понеже бърза - няма да спазват правилата, ще ползват каквото намерят под ръка, че да разфасоват мините, ще работят без почивка и т.н. Според мен не е виновен собственика, че е безхаберник, виновни са институциите, които е трябвало да контролират работата му. Като имаме предвид, че в цяла България тези предприятия се броят на пръсти и могат да ги проверяват ката ден, значи някой е блял и спал.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Колкото и да си умуваме,хората си отидоха.
  Жалко за тях и близките им.

 17. 17 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#15] от "potrebitel1":

  точно това е
  гледах директора на завода в Казанлък мисля, че беше и той каза, че не са спечелили тази поръчка, защото не са имали технологии за утилизиране на една част от мините а този завод бил имал- и какво има - бронзови чукове.

  кой е издал документи, че завода е екипиран с оборудване и изобщо му е дал разрешително

  Cogito ergo sum :)
 18. 18 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#15] от "potrebitel1":"Според мен не е виновен собственика, че е безхаберник"...И ти не си виновен, че пишеш глупости...а ма ги пишеш. А ми чети кой е собственика и не се чуди. Ако ти или аз поискаме лиценз ще ни бъда ли даден? Не нали, ама на "нашете" другаре е даден. Бил голям специалст щом бил заваршил МГУ в Маскве. И кой организира производството и реда в този "завод", кой го контролира, кой съд му връща 3 пъти отнетия лизенз? Никакъв безхаберник не е тоя комунистически мафиот, а си е чист престъпник! И главната вина е негова. Жалко е, че никога няма да бъде съден и осъден, а мястото му е за дълги години зад решетките...

 19. 19 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Любопитно

  [quote#15:"potrebitel1"] не инспекцията по труда, ами някой специализиран държавен орган трябва да проверява периодично тези неща[/quote]
  Ми че то си има такъв орган. Само дето файда няма от този орган. Какво означава да има нод договор за милион нови мини от чужбина да се утилизират и то бързо?
  През България се карат ей тъй милион мини по договор между разни фирми? Баси идиотията. Ние не сме разграден двор,а нещо още по-лошо.
  И сега са ни вторачили в заплащането на работниците и други такива относително дребни неща, за които отговаря сульо.

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Въпросът над въпросите е защо в България се утилизират оръжия от цяла Европа,а държавата гледа като наблюдател от ООН? Ние ли сме клоаката на демократична Европа,та трябва тук да е кенефът им.
  На това трябва да отговорят политиците,а не да се правят на загрижени за загиналите.

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Ох, Bouncing Betty! Тези противопехотни мини в бойна употреба се изстрелват на 1 - 1.5 метра от повърхността и тогава се взривяват като пръскат околовръст стотици шрапнели. Взривът на много от тях, събрани на едно място води до невъобразимия ад, на който сме свидетели.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#22] от "Lemmy": Аз говоря за "елита", ти-за народа.
  И от краткия ти коментар става ясно че се причисляваш към "елита".

 24. 24 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  и като сетя че тези мини са ги разкарвали с ТИРове по пътищата... :-(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK