"Внимание! Тази алея в този общински парк е частна!"

Снимката е архивна и е от читател на "Дневник"

© xalikarans

Снимката е архивна и е от читател на "Дневник"Внимание! Тази алея в този общински парк е частна!" Ако срещнете подобна табелка, докато спокойно си се разхождате из парка, в който си се разхождате от години, сигурно ще се поусмихнете и ще продължите. Ще си кажете, че някой си прави шега и че подобен абсурд не може да е истина. Защото как може да съществува частна алея в парк, който не е частен?


Абсурдно, но не и у нас. Това е положението в столичния парк "Въртопо", намиращ се между районите "Младост" и "Студентски".


Паркът се състои предимно от частни имоти. Или поне десетки са хората, които все още имат земи, попадащи в парка (бивши ниви на село Дървеница). Тези собственици не могат да правят нищо с тях, защото попадат в парк. Но и не могат да бъдат компенсирани от общината, защото няма толкова налични средства.

Та така си седи положението от години, като тук-там и лека-полека се пръква някоя къщичка, някое блокче.
Така и тази година. Точно на ръба на парка, от страната на "Младост", започна поредният строеж на блок. Нищо лошо, ще си кажете – нали не е в парка, на границата му е.


Да, но както си се разхождах една сутрин, барабар с дете и куче в съответния парк по съответната алея... отгоре ми полетяха огромни буци пръст, сред тях - по някое камъче. Поглеждам и установявам – хубаво, строежът е на края на парка, леко нагоре по хълмчето, но изкопаната пръст от съответния строеж бива изсипвана с камиони директно долу върху алеята.

Камион, два, три... и от въпросната алея не остава почти нищо.

Отивам при началника на строителния обект и го моля за обяснение как я мислят те тая работа... защото нали тук е парк все пак, така поне пише в плана на общината. "А, госпожо, ние притежаваме терена чааак долу до дерето, демек и там, където вие вървите."


Вдигам рамене, моля го поне да е безопасно преминаването, защото и деца...


Пиша на общината. Тя проверява и също ми пише.


По-абсурден отговор аз, честно, рядко съм получавала. Та значи: 


"Насипването на земни маси се извършва в дерето и върху съществуващата алея в парка "Въртопо", тъй като същите попадат в имота на възложителя... За насипаните земни маси не се изисква разрешение, тъй 
като ще се използват за обратен насип."


"Внимание! Тази алея в този общински парк е частна!"

Та така – значи общината признава, че парк има. Има и алея в този парк. Дотук добре. Също така признава и установява, че върху съответната алея в съответния парк биват насипвани пръст и камъни. Пак добре. Но това можело, защото всъщност било частен имот. Кое? Как кое – алеята? 
Която е част от парка. Та те същите били частен имот.


А за изсипването на пръст, което евентуално трябва да се разреши, сега не се налагало разрешение, защото строителят щял след време да си я събере. Я си я събере, я не, последните няколко подобни не си я събраха, но пък върху насипите изникнаха нови блокове – удобство един вид.

Та така – "Внимание! Тази алея е частна!"


И докато висящото положение частен парк продължава да стои, доволни надали ще има. Няма да са доволни хората със земи в парка. Както и тези, които биха искали да се стопанисва и поддържа намаляващата зеленина. А също надали ще са доволни и хората, които искат строителствата да стават при ясни правила и на определени за целта места. А не кой където и както се дореди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 808 Гневно

  Гадове корумпирани. Всички притежавали. 70% от тези "притежаващи" са нагли измамници - това е съотношението от историите,които знам, а за истинските притежатели - искрено съжалявам, те по-често се разминават с реални обезщетения и сигурно не биха постъпвали по такъв начин.

 2. 2 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това не е единсвеният абсурд на "прехода". Никъде в света не е правена като нашата реституция на земеделски земи.

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Нема да се пуашите щом няма и автомобилни гуми, стърган асфалт и други боклуци значи е обратен насип.
  При мен случаят беше идентичен и снимка направих на камиона който изсипваше остатъците от разрушена стара къща и подадох сигнал на зам. кмета Мария Бояджийска и жалба баща ми пусна и се оказа, че шофьора брад'чед на кмета ни ГЕРБерски и било така насипано понеже там щели да правят оранжерия и то в съсобствен имот и не им е минало през акъла как е направена заменка без съсобствениците да знаят а самата заменка е еди колко си кв.м. се заменят за два кубика дървен материал с доплащане еди колко си лева !
  На карая казаха,че са глобили шофьора само, че как не знам защото адреса му е моя личен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Въпросната госпожа с детето и кучето трябваше да попита и колко парички са снесли на обшинарите по - личните им банкови сметки ?

  Ама защо ли питам, като знам, че никой нема отговора ?

  ))

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5274 Гневно

  дикови истории !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#4:"tequila_sunrise"]Въпросната госпожа с детето и кучето трябваше да попита и колко парички са снесли на обшинарите по - личните им банкови сметки ?[/quote]

  Да бе по сметка ползу джобу кеш на ръка даже не е и на ръка а е по някакъв йезуитски начин консултиран предварително с юрист .
  Малко са обикновенните лемури дето още при първия рушвет ги хващат всичко е канализирано, прошнуровано и прономеровано за да няма фал инак почва разтоварване и ходене по цацаратурата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Не само парковете, но горите, пътищата, плажовете, реките, морето и въздуха, всичко ще стане частно. Борихме се за тоз капитализъм, получихме си го. Сега какво, ресто?

 8. 8 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Насипването на земни маси се извършва в дерето..."

  Ко? Пак засипват дере? Не! Отново се подиграват с природата. Отново правят прегради, а после след наводнението - комунистите са виновни!

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1914 Весело

  До коментар [#8] от "Бат Димо":"Ко? Пак засипват дере? Не! Отново се подиграват с природата. Отново правят прегради, а после след наводнението - комунистите са виновни!"

  Ми кой друг?! ГЕРБераните какви са?

 10. 10 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Весело

  Правовата държава и върховенството на закона в действие - уж било парк, ама не съвсем според не знам коя си запетайка :roll:

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Весело

  Е щом не са запознали да правят посолства както в Южния Парк не е чак толкова зле положението !
  За Борисовата Градина да не говорим !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  огромна простотия беше реституцията в реални граници, поколения ще страдат заради нея

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Реституцията е една голяма измама, по време на която мошеници прилапаха апетитни имоти в комбина с чиновниците, а после изхвърлиха документацията и казаха, че има взлом, образуваха прокурорски преписки за кражбата на документи и потулиха работата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Хех, кво се чудите, преди няколко години установих, че моя частен наследствен скициран имот, на който пазя скиците рисувани на ръка с писалка и надписани с мастило и с "ь" в края на думите, се намира насред ...... частно ловно стопанство.
  6000 хектара, на посдтсвени лица на министерката Шулева, която е от едно съседно село, братски прегърната с герберската управа и с нейна благословия.
  Та в страната на чудеста всичко е възможно...
  Добре че още не са ми забранили да си стигам ди къщата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец. В нашата неолиберална, либертарианска Държава всичко е оставено на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила. После се чудим от де ни е дошло.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Пореден "български прочит" на "Параграф 22"...
  Не са виновни общинари, нито държавни служители. Виновни сме ние всички, които днес сме "електорат", а не тълпа.
  Мислете, когато гласувате!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":

  Боко да си оправи градината.
  След утре...

 18. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Прекарал съм голяма част от детсвото си в игри тук. Някои от по-находчивите собственици са си направили градинки с малки леки постройки, на което имат право и си прекарват много приятно.
  Но като цяло строителното настъпление е с широк размах.

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 19 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всичко зависи от общината.
  И на моето семейство върнаха част от Северния парк, там преди години са били имоти на прадядо ми, но, не сме си го заградили и все още си е "отворен".
  Та, както казах всичко зависи от общината...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK