Изборната нощ: ГЕРБ не приема условия, ДПС и реформаторите готови на преговори, БСП - в опозиция (обобщение)

Изборната нощ: ГЕРБ не приема условия, ДПС и реформаторите готови на преговори, БСП - в опозиция (обобщение)

© ДневникПървите прогнозни резултати в изборната нощ обещават силно фрагментиран парламент от 7 или 8 партии, идващ след слабо представяне на доскоро управляващата БСП, отлив на гласове от левицата към малки партии и засилване на дясноцентристкото гласуване. ГЕРБ запазва лидерската си позиция, но с недостатъчен брой депутати, за да сформира самостоятелно правителство. ДПС скъсява дистанцията с БСП за втората позиция. 


В тази напрегната ситуация най-голямата партия отказа да даде официална пресконференция през нощта. Освен тях, изявления в международния пресцентър в НДК няма да направят ББЦ и АБВ. 


"Дневник" следи на живо случващото се в изборната нощ - последните резултати на социолозите, както и заявките на партийните лидери. 

Как вървят засега резултатите, според прогнозата на "Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване на гласовете:

1.59ч. Пресконференцията на реформаторите приключва, а с това официалната част на изборната нощ приключва. В 11ч. сутринта се очаква пресконференция на АБВ, а в 13ч. - на ББЦ. Не е сигурно дали ГЕРБ ще говорят отново пред медиите в понеделник или в някой от следващите дни. Засега няма обявена медийна изява и на "Атака".


В понеделник сутрин се очакват първите предварителни резултати от Централната избирателна комисия за получените гласове и процентното отношение между партиите. По-късно през седмицата ще станат известни официалните резултати и данните за преференциалното гласуване. Имената на новите народни представители трябва да бъдат обявени най-късно на 12 октомври.

Create Infographics


1.47ч. Божидар Лукарски отрича да е използвал думите "трик за вдигане на нашия електорат", коментирайки в интервю по-рано тази вечер условията, поставяни преди изборите от реформаторите към ГЕРБ. Декларира, че не е бил разбран правилно и не е цитиран точно, като подчертава, че не е употребявал думата "трик". 


Радан Кънев защитава Лукарски, заявявайки, че му вярва, че не е цитиран точно. 


1.30ч. Дали мандатът на следващият парламент ще е пълен, не зависи от ГЕРБ, защото не постигнаха своите политически цели, заявява лидерът на ДСБ Радан Кънев. Допълва, че смята за все по-актуална идеята си за Народно събрание с кратък живот и ясно очертани приоритети за спешни реформи, след което да има нови избори.  


1.20ч. Божидар Лукарски повтаря, че реформаторите няма да поставят ултиматуми на ГЕРБ, защото са национално отговорни политици. ГЕРБ са в правото си да определят както персоналния състав на правителството, така и с кого ще преговаря, казва той. Думата взима лидерът на ДСБ Радан Кънев, който посочва, че със сигурност реформаторите няма да участват в управление с ДПС.


Предсрочни парламентарни избори 2014 пресконференция на Реформаторски блок Меглена Кунева, Божидар Лукарски

© Георги Кожухаров

Предсрочни парламентарни избори 2014 пресконференция на Реформаторски блок Меглена Кунева, Божидар Лукарски


1.15ч.   Ако ГЕРБ не е в състояние за втори път да състави правителство, след като е първа политическа сила, значи има нещо дълбоко ненаред, казва Меглена Кунева ("Движение България на гражданите") на въпрос дали реформаторите ще поставят условия на ГЕРБ за подкрепа и какви.


1.08ч. Започва пресконференцията на реформаторите. Лидерът на СДС Лукарски оцени като много добро представянето на блока и повтори, че очаква резултатите да станат още по-високи след като пристигнат данни за гласуването в чужбина. 


0.53ч. В интервю за "24 часа" Божидар Лукарски обявява, че реформаторите не са в положение да поставят условия на ГЕРБ в замяна на своята подкрепа и че е нормално лидерът на победилата в изборите партия да бъде излъчен за премиер. Той допълва, че поставянето на условия Борисов да не е министър-председател е било "трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега". Интервюто беше публикувано два часа, след като Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи премиерския пост на друг и призова партиите да премислят резултатите си и условията, които поставят на ГЕРБ преди да се стигне до разговори за бъдещето на страната. Очаква се на пресконференцията да бъде поставен въпросът дали условията са още актуални и какви ще са те. 


0.44ч. Очаква се последната пресконференция за тази нощ да е на "Реформаторския блок". Останалите партии след четвъртата позиция отказаха да говорят тази вечер и вероятно ще направят изявления утре. 


0.36ч. Местан упорито избягва директен отговор за възможни коалиции и евентуалното участие на ДПС в бъдещото управление, като оставя възможности за всякакви преговори. Той подчертава за втори път тази вечер, че от устата му няма да бъде чуто "заклинание за непартниране" и повтаря, че основното изискване на партията му е новата власт да има евроатлантическа ориентация.  


Според него ценностното мнозинство без ДПС е трудно мислимо, защото стойността на българския етнически модел нараствал и партията му - като един от съархитектите на този проект, трябва да се осмисли като стратегически ресурс на България.


Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви Местан


0.22ч. Не поставяме условия пред никого, още по-малко пред партията, която е първа по резултат, заявява лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обаче допълва, че евроатлантизмът, върху който задължително трябва да стъпи следващото управление, не предполага участието на крайно националистически формации в управлението. 


0. 15ч. Започва пресконференцията на ДПС


0.08ч. Пред сградата на НДК, където се помещава Районната избирателна комисия в София, се вие опашка от представители на секционни комисии, които чакат да предадат изборните книжа, съобщава БНТ.


23.48ч. Не смятам, че БСП щеше да постигне по-добър резултат, ако се беше явила самостоятелно, казва Миков в отговор на въпрос на "Дневник". На друг въпрос той коментира, че някои от съпартийците му са се увлекли в преференциалната кампания и са размили фокуса на партийната кампания, но уточнява, че не предвижда наказания за тях. 


23.36ч.  Лидерът на БСП заявява, че носи лична отговорност за резултатите на социалистите на вота днес.


23.23ч. - "Трудно се постига стабилност, когато не се отстъпва" - с тези думи Михаил Миков отговаря на въпрос дали изключва напълно възможността партията му да не е в опозицията, а да участва в преговори за участие в управлението. По-рано тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова партиите да преспят, да изчакат окончателните резултати и да осмислят условията, които поставят на победителя в изборите. 


23.10ч. Лидерът на БСП Михаил Миков признава поражението на партията си и декларира, че тя ще бъде отговорна опозиция. Заявява готовност да участва в преговори по важните за обществото теми, но не и в задкулисни уговорки.


23.06ч. Първата пресконференция за изборната нощ - на БСП, започва. "Дневник" излъчва пряко пресконференциите от НДК. 


22.59ч. Данни за гласуването за различните партии по пол22.57ч. Данни за избирателната активност по населени места.


22.55ч. Осем формации в парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторският блок", "Патриотичният фронт", "България без цензура", "Атака" и АБВ.  Това сочат прогнозите на социологическата агенция "Алфа рисърч" при 100% паралелно броене на гласовете. 


22.11ч. Очаква се първата пресконференция тази нощ да започне в 23ч. Тя ще е на БСП. Лидерът на партията Михаил Миков отказа изявления на влизане в НДК. 


22.09ч. Гласувалите за Реформаторския блок са използвали най-много възможностите на преференцията днес, показват данните от екзит пола на "Алфа рисърч". Според тях 55 на сто от далите гласа си за тази партия са направили и преференциален избор.


21.52ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че силното представяне на ДПС е добра новина за България и направи анонс към ГЕРБ за съвместни действия в името на волята на избирателя.

"От мен няма да чуете заклинание за непартниране", декларира Местан.


Лютви Местан, ДПС

© Георги Кожухаров

Лютви Местан, ДПС


"Силният вот за ДПС е възможно най-добрата новина за България, защото гласовете за ДПС, са гласове за националното съгласие. Време е да скъсаме с изолационизма и да намерим воля за съгласие. Нека преспим с окончателни резултати, да ги анализираме с дължимото уважение към суверена и да прочетем вярно онова, което е кодирано във вота на избирателя", призова Местан, като повтори призива на Бойко Борисов по-рано тази вечер за смирение и преосмисляне на резултатите, позициите и условията на партийните лидери. 


Мая Манолова на влизане в НДК

© Георги Кожухаров

Мая Манолова на влизане в НДК


21.45ч. Мая Манолова (БСП): Загубата е сериозна, хората ни наказаха. Това каза на влизане в НДК  


21.40 ч. Всеки втори ром е гласувал за ДПС, сред хората с основно образование първа политическа сила също е ДПС. Това показват резултатите на "Алфа рисърч"


21.35 ч. Никой не спечели тези избори. Всички ги загубиха. По-добре да се отиде към коалиция в управлението, отколкото да не бъде сформирано правителство. Около това мнение се обединиха в студиото на "Нова телевизия" Георги Кадиев от БСП и Ивайло Калфин от АБВ


21.29ч. Разочарование от изборните резултати, предвещаващи нестабилност, упреци към неучаствалите и към пусналите "неправилна" бюлетина. Това са настроенията, които преобладават в първите отзиви във "Фейсбук" след предсрочното гласуване 


Фотогалерия: Политиците на влизане в НДК >


21.25 ч. Според 80% от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" партиите в 43-тото Народно събрание ще са осем.


Социалистите са притеснени да не се окажат трета политическа сила.


21.15 ч. "Алфа рисърч" обяви данни за избирателите на основните партии по възраст.


21.10 ч. "Алфа Рисърч": ДПС и "Атака" са наравно сред избирателите във Варна и Пловдив към 18 ч.


21.05 ч. Данните, след 50% паралено преброяване на "Алфа рисърч", дават прогноза за осем партии в парламента: ГЕРБ получава 33%, БСП 15.2%, ДПС 14.2%, Реформаторски блок 9.1%, Патриотичен фронт 7.5, България без цензура 6.1, АБВ 4.4%, Атака 4.4%. При това положение ГЕРБ ще има 85 депутати, БСП 39, ДПС 36, Реформаторски блок 23, "Патриотичен фронт 19, България без цензура 16, АБВ 11 и Атака 11 народни представителя.


20.45ч. Прогнозната избирателна активност към 19 ч. за страната е била 49 %, показват данните на агенция "Алфа рисърч", предаде БНТ. Данните на ЦИК са 46.6% от представена информация от 16 избирателни комисии. Вижте сравнение с избирателната активност на последните два парламентарни вота: 


Create Infographics
20.35ч. Корнелия Нинова: Хората ни изпращат в опозиция, спечелилите да поемат управлението


20.30 ч. Радан Кънев: "Не виждам мандат за Бойко Борисов да бъде премиер. Очевидно е, че "Реформаторският блок" взе двоен резултат на това, което ни се предричаше. Другото очевидно е, че българите гласуваха за коалиция. Категорично против сме еднолично управление".


20.00 ч. Общо 77 059 български граждани са упражнили своя вот в изборите за Народно събрание в чужбина до 19 ч. българско време, съобщиха от външно министерство. Най-много са гласувалите в Турция – 38 766 души.


20.05ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че макар и убедителен победител, трудно ще състави правителство при толкова силно фрагментиран парламент. В половинчасово изявление, с което замести официалната си пресконференция в нощта след вота, той призова лидерите на останалите партиид а си дадат сметка за получените резултати и за тежестта си в политическия живот, след което да премислят условията си и едва тогава да започнат преговори за бъдещето на страната. 


Георги Кадиев, БСП

© Георги Кожухаров

Георги Кадиев, БСП


20.00 ч. Депутатът от БСП Георги Кадиев разкритикува и предишното, и сегашното ръководство на лявата партия, пропуснало, според него времето да направи промени и реформи в партията.


20.00чЦентралната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално край на изборния ден Избирателната активност по данни на ЦИК към 17.30 часа е 39.2 %. Според "Алфа рисърч" в края на изборния денизбирателната активност е 49%. В ЦИК са постъпили над 200 сигнала за нарушения.


19.50 ч. Избирателната активност в известния като "бастион на ДПС" град Кърджали е била неочаквано ниска - едва 32 %. Това сочат прогнозните резултати на "Алфа рисърч"


19.15 ч. Първите реакции от партиите:


Румяна Бъчварова (ГЕРБ): Търсим дясноцентристко управление и правителство. Ако тези резултати се запазят, това може би ще е възможно. 


Петър Москов, РБ

© Георги Кожухаров

Петър Москов, РБ


Петър Москов, "Реформаторски блок""Нови политики и реформи трябва да се вършат от нови лица. Ние няма да подкрепяме БСП или ГЕРБ, а програмна декларация за управление. Хората не са кандидатствали за работа при Бойко Борисов или Петър Москов, а за промяна", коментира той пред "Нова телевизия".

Божидар Лукарски от Реформаторския блок:
 За нас единствената възможна коалиция е дясно-център. Нашият резултат ще се вдигнат с гласовете от чужбина.


Атанас Мерджанов, БСП: Очевидно това е тежък провал на изборите за БСП. 


Николай Бареков, лидер на "България без цензура": Правителство трябва да има, категоричен съм. Тази вечер няма да правя повече коментари по прогнозните резултати. Политиците обсъждат изборите в телевизионните студиа - тези хора ми изглеждат смешни, защото говорят преди да са известни  окончателните данни.


Ангел Джамбазки, ВМРО: Много ще е трудно ББЦ да подкрепи мнозинство, съставено от ГЕРБ и Реформаторите. Все пак, по-добре е да има правителство, отколкото нови избори.


19.00 ч. Първите резултати и разпределение на мандати


19.00 ч. "Алфа рисърч" първи прогнозни данни от екзитпол към 18 часа - ГЕРБ 33.2%, БСП 16.5%, ДПС 14.1%, РБ 8.7%, ББЦ 6.3%, Патриотичен фронт 6.0, АБВ 4.1, Атака 3.9.


"Галъп" първи прогнозни данни - ГЕРБ 33.9%, БСП 16.1%, ДПС 14.0%, РБ 8.6%, Патриотичен фронт 6.3, ББЦ 5.9%, Атака 4.9, АБВ 4.4.


Според "Алфа рисърч" при шест партии в парламента ГЕРБ ще има 90 депутати, БСП - 45, ДПС - 38, РБ- 23, ББЦ - 17, "Патриотичен фронт" - 16 и АБВ - народни представители.


Данните на "Екзакта Рисърч Груп: ГЕРБ 35%, "БСП лява България"15%, ДПС 14%, Реформаторския блок 9.5%, "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" 6,5%, Коалиция "България без цензура" 6.5%, "Атака" 5%, АБВ 4%.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ДПС, Дудук-ДПС, Атака, АБВ, ПФ... няма какво, голям напредък!
  Единствено присъствието на реформаторите ще е някаква искрица надежда...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Весело

  Мая Манолова: Хората ни наказаха

  5 октомври 2014 21:49
  Водачът на листата на „БСП-лява България" в Кюстендилско Мая Манолова, призна, че загубата на партията е сериозна, съобщава Нова телевизия.

  „Хората ни наказаха", каза на влизане в НДК Манолова.

  По думите й са допуснали много грешки и трябва анализ и промени.

  Според нея проблемът не е в лидерът Михаил Миков. „Най-лесно е да се хвърли вината върху един новоизбран председател", каза тя.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  ако няма правителсто по добре да има ВНС, да оправи съдебната скистема предния път КС отмени промените от обикновеното

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 907 Неутрално

  екзактния пак маже ако по тв

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  АТАКА, ПФ и АБВ (както и ДПС) тепърва ще вдигат - още ще идват данни от селца и паланки, където се гласува за разни такива маргинали...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"Чардо"]Мая Манолова: Хората ни наказаха[/quote]

  Ау!! И в Кюстендил ли изгубихте?

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  правителството ще бъде подкрепено от ГЕРБ, ПФ и АБВ + няколко души отцепили се от РБ.

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Екзактния още малко и ще започне да се пр@зни от кеф пред камерите.
  Ама май няма кой да направи коалиция с него.
  Халал да са им купените гласове на ДПС.

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#7] от "Forrest Gump":

  най лошия вариант е това тип "Беров"

 10. 10 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ше има ли пресконференции тая вечер?

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 11. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  абе не е лошо да се повторят изборите още 3-4 пъти да видим иматл и пари дпс и бареков да копуват всеки път и ще налива на волен руското посолство рубли безкрайно...

 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако РБ бяха взели по-категорична позиция още в началото и не се въртяха да се чешат където не ги сърби (за сметка на ГЕРБ), то сега щяха да имат повече мандати и шанс за коалиция с ГЕРБ.

  Сега Радане, бих перифразирал: "Късно е за либе... щото китката ви увехна още преди изорите"

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#1] от "virtual brain":
  Надежда само за командира,за вас ще последва разочарование

 14. 14 Профил на rskaarul
  rskaarul
  Рейтинг: 233 Неутрално

  само,че като дойдат резултатите от Турция,да няма пак изненади

 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2326 Разстроено

  [quote#5:"Тюфлекчия"]АТАКА, ПФ и АБВ (както и ДПС) тепърва ще вдигат - още ще идват данни от селца и паланки, където се гласува за разни такива маргинали...[/quote]

  Мда. Малко пребързахме да се радваме за РБ.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#5:"Тюфлекчия"]АТАКА, ПФ и АБВ (както и ДПС) тепърва ще вдигат - още ще идват данни от селца и паланки, където се гласува за разни такива маргинали...[/quote]

  Всички говореха за висока избирателна активност, но положиха страхотни усилия тя да е само в "селата и паланките"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 17. 17 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Боже, току що слушах Местан.
  Притесняваме колко еднакво говорят с Бойко.
  Как трябвало да преспят, да бъдат смирени в изказа, евроатлантическо бъдеще..иска им се ама как да станело?!

  Да вземат да преспят като искат да преспиват и да им видим после постановката?!?

  Дали не е за постановка- "Ами то, не че ни се иска, ама като преспахме и май това е единственото решение! Разберете ни!"

 18. 18 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Правителството ще е Герб-ДПС-ББЦ с негласна подкрепа от АБВ, Атака и ПФ.
  Ще има и преливане от партия в партия. Това се очертава според мен.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 19. 19 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И като дойдат турските резултати, Местан ще завика, " Ха, ами то ние аме втори и е най-удачно да се съберем с първите!"...

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1407 Гневно

  Според мен се направи ОПИТ да се пресече преференциалното гласуване.Не може лелките по секции да командват:А сега застани зад монитора и си избери партия?Моля?

 21. 21 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Грозно е това, което сами си причинихме.

 22. 22 Профил на sweet_candy
  sweet_candy
  Рейтинг: 402 Неутрално
 23. 23 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изборната нощ е ясна - същата като резултатите - пълна каша и гадаене, кой какво с кого!

 24. 24 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  ДО МОДЕРАТОРА:
  с рефреш на страницата на всеки 30 секунди е трудно да се напише коментар!

  Истината ни прави свободни.
 25. 25 Профил на katyamatya
  katyamatya
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Такива мишоци има в тоя списък - купуваха гласове, агитираха на таджикистански... изобщо за рев е работата!

 26. 26 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не ни чакат добри времена.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "AzDebil":
  [quote#27:"AzDebil"]ГЕРБ - ДПС![/quote]
  По-вероятно да си разменят телефоните с Миков. Червените телефони.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  До коментар [#28] от "ПАВЛА - SorryLol":

  Да си ги разменят?
  Техните телефони са в група. И не само на двамата. Няма какво да разменят.
  !

 30. 30 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Волен пак се е напушил, твърди че ГЕРБ била коалиция от 4 партии - РЗС и БЗНС били към тях... Нямам информация Яне Янев да е в листите на ГЕРБ, нито някой от БЗНС...

 31. 31 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "AzDebil":
  По случай "победата" може да им раздадат нови номера, знаеш ли?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Волния по Нова говори срещу колониалистите. Ще повърна!

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  До коментар [#31] от "ПАВЛА - SorryLol":

  Кое точно ти е проблема, червените им телефони или червените им номера?
  Това няма да измести реалностите : ГЕРБ - ДПС!
  !

 34. 34 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "lol":

  Правилно, щом корпорациите могат да си позволят апреизъл на персонала и мениджмънта, всеки 6 месеца, какво пречи на земния Рай

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 35. 35 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-демократичната и представителна избирателна система е когато кандидатите събират необходимият брой гласове от цялата страна и така влизат в парламента. Това е технически изпълнимо в съвременни условия. При 240 народни представители и 6 милиона избиратели, на един народен представител се падат 25 000 гласоподаватели. Как се прави това? Прави се с електронно гласуване и, когато един кандидат събере тези 25 000, светва червен надпис, че е избран и за него не може вече да се гласува. В края на изборният ден резултатът се знае. Тези ,които не са събрали 25 000 гласа, се класират в низходящ ред и попълват незаетите места. https://www.facebook.com/notes/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/397742080336029

  Обичам да питам
 36. 36 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#12:"tolex"]Ако РБ бяха взели по-категорична позиция още в началото и не се въртяха да се чешат където не ги сърби (за сметка на ГЕРБ), то сега щяха да имат повече мандати и шанс за коалиция с ГЕРБ. [/quote]
  ама вие герберите май наистина бавно схващате, ГЕРБ спечели с 25 депутата по малко от най мрачните си собствени прогнози а РБ двойно на прогнозните, как да ти го напиша за да го разбереш

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 37 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Весело

  Сега вече почти всеки гласувал има представител в Народното събрание. Да му мислят негласувалите

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Волен пак започна да се пъчи, Миков и той говори за отговорности

 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1634 Весело

  До коментар [#36] от "stg":

  Безсмилено е да му го обясняваш. Не вдяват. Нямат способности. Нито вродени нито придобити.

 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  нали се сещате че бандата ГЕРБ- ДСП- АБВ, вече разпределя постове за следващото правителство

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 402 Весело

  От инфографиката излиза, че 31 % от гласувалите за ГЕРБ са мъже, а 34% от гласувалите за ГЕРБ са жени! А какъв % са останалите до 100% :L :lol ?

 42. 42 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#41] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  Мъртви души....

  I'm addicted to the truth.
 43. 43 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "RIP БСП":
  [quote#6:"RIP БСП"]И в Кюстендил ли изгубихте?[/quote]
  Избирателната система е нечестна! В Кюстендил участието е 20%, в София над 40%! Така в Кюстендил се избира депутат с двойно по-малко гласове от София!Така е при многомандатните райони! При национална пропорционална листа, глас в София ще е равен на глас в Кюстендил!

 44. 44 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "stg":

  Не си прав/а поне половината от Блока ще изприпкат при ББ. Това съм го казвал много пъти и скоро ще се докаже.

  I'm addicted to the truth.
 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#44:"Политическа сценка"]Не си прав/а поне половината от Блока ще изприпкат при ББ. Това съм го казвал много пъти и скоро ще се докаже. [/quote]
  че кой ще се засили да се качва на потъващ кораб

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  8 партии. Добре дошли на купона.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Възможно ли е свикване на Велико Народно Събрание?

  California Über Alles
 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  Добра нощ Бойкостан!
  В момента говори Местан в НДК.
  Вгледайте се внимателно в лицето му, в устните му, в очичките му, погледа му. Вслушайте се в интонацията му.
  Надменна ехидност и заплашителност.
  Борисов и Местан - ТЕ прецакаха ВСИЧКИ!
  Сега са ТЕ!
  ГЕРБ - ДПС!
  Обречени на хищническа прегръдка!
  Да ги оставим да се изядат.
  Под контрол.
  И да довършим, който от тях оцелее. В бъдеще!
  Заради ОЦЕЛЯВАНУТО на България!
  !

 50. 50 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Нима отстояването на евроатлантическите ценности трябва да става на цената на генериране на мафиотизъм и корупция, г-н Местан ?

 51. 51 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Евроатлантизъм - вече така ли се казва на еврофондовете ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално
 53. 53 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 807 Неутрално

  феса е усетил че бсп ще завъртят държавата към рашките и бутнаха правителството. затова май цяла вечер повтаря евроатлантическа ориентация.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 54. 54 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Пече се Бостана. Може да стане и РБостан, Кунева се предложи на Боко още рано-рано.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  До коментар [#50] от "objective":

  Многократното повторение "евроатлантизъм" е евфемизъм.
  Местан съвършено прецизно, повтарям, съвършено прецизно многократно, не просто повтаря, той НАСАЖДА!
  Насажда съвсем директно и неприкрито послание : ДПС е САЩ!
  Не Европа, не ЕС!
  ДПС е САЩ!
  Борисов парадира с подкрепата на САЩ.
  Местан ОБЕКТИВИРА!
  Играта е, кой ще бъде по-полезният за ТЯХ!
  НО коалицията ЩЕ Е ФАКТ!
  Още от първият мандат!
  Честито Борисов.
  Лека нощ Бойкостан!
  !

 56. 56 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Каквото и да стане едно е ясно - Баце се оттича в канала! Въпрос на време е дали ще се оттече вследствие негово второ управление или след нови предсрочни избори.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 57. 57 Профил на tisho_tsd
  tisho_tsd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  2000 мили път за да гласуваме... Е скоро пак...Спрете тези на които им трябват преводач и/или пари за гласуват и може България да си избере правилния път за развитие...

 58. 58 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#54] от "Dorian Gray":

  Ем тъй Ценности

  I'm addicted to the truth.
 59. 59 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Всека мишка се скрива и терпере когато излезе лъва Бойко Борисов.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 60. До коментар [#56] от "BG?":

  От кога на президентството му викаш канал?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "Wornoxmaniak":

  Е плевня ли да му викаме?

  I'm addicted to the truth.
 63. 63 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#59] от "Wornoxmaniak":

  терпере?

  I'm addicted to the truth.
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  [quote#59:"Wornoxmaniak"]Всека мишка се скрива и терпере когато излезе лъва Бойко Борисов.[/quote]
  Много шубелия тоз балканский лев?

  klimentm
 65. 65 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Имам приятел, който казва че българския народ е див и варварски. Е, не точно така мисля, но все пак има достатъчно от тази порода плюс такива които продават и майка си за 50 лв. Как иначе да си обясним резултата на Атака (след всички приказки срещу ДПС и след това подкрепата за Орешко); резултата на ББЦ (то това даже не заслужава да се описва); че даже и патриотичния блок?

 66. 66 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Промяна не може да има, тъй като 90% от депутатите са били вече в политиката под една или друга форма. Както се казва със стари к...и нов бардак не става.

 67. 67 Профил на ha4o
  *****
  Любопитно

  Борисов за кой път вече бие комунягите на избори? 15-ти?

 68. 68 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Все пак мисля, че можеше и да е по-зле. При всички положения е по-добре от миналия парламент. Има някои комбинации, които биха могли да бъдат полезни за България, като например ГЕРБ - РБ - АБВ. Да се молим за разум в главите политиците.

  ALL IS WELL
 69. 69 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Огледал се Илия..па в тия...

 70. 70 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#68:"muad"]Има някои комбинации, които биха могли да бъдат полезни за България, като например ГЕРБ - РБ - АБВ.[/quote]
  Мдаааааааа, реформаторите и агент Гоце. То си беше ясно, че така ще стане.

 71. 71 Профил на lavenda
  lavenda
  Рейтинг: 8 Гневно

  Сега ще си проличи (след тези "наказателни" резултати) има ли партия на която да й пука за изтормозения и беден български народ. Да си седнат на задниците,да си посмачкат самочувствията и да съставят правителство,което ВЕДНАГА да се захваща за работа,защото тежката зима,която ни очаква може да "кипне" народното търпение.А под "работа на правителството" нямам предвид разчистване на сметки,постове за наши и ваши и пропуснати срокове,поради бездействие.Работете за добруването и достоен живот на тези,които са ви избрали и които ви плащат заплатите !!!

 72. 72 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Любопитно

  КУЛТИВИРАНЕ на НЕВЕЖЕСТВОТО!

  Поощряване на невежеството, управляващите постигат чрез комерсиализиране на образованието и влошаване качеството на образованието, достъпно за широките маси. Както и дезинформиране, посредством СМИ. Същевременно се издигат в култ нискоинтелигентни личности със скандална известност - характерно за Celebrity Culture.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  БСП изяде як шут от червените за Киев,
  а ГЕРБ загуби стратегическа инициатива
  РЕГРЕСИЯ : 117, 97, ... 8? ... Свиквайте!
  ЧЕСТИТА ПОБЕДА на Г_Е_Р_Б !
  Честито завръщане на РБ /... след Оня/
  Честито на ББЦ и ПФ ... браво на Атака!
  Честито на АБВ и Татяна/Д21/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ГЕРБ ще управляват САМИ, поне 100 дни! Това е лесно постижимо, но ще бъде възможно единствено до първия вот на недоверие, което може да ги разклати. Сега ще се аргументирам - ГЕРБ ще имат 90 депутата, до приемането на някакъв закон ще са нужни 50%+1 глас ОТ КВОРУМА на парламента, т.е. ако ГЕРБ имат дисциплината и при отсъстващи депутати от други групи, те със сигурност ще могат да прокарат КАКЪВТО си искат закон поради основната причина, че в парламента има още 7 диаметрално противоположни партии, т.е. винаги ще има 2 формации, които ще подкрепят даден закон и още 5 , които няма да го подкрепят - чиста математика. НО една такава формула няма да има дълъг живот... да видим - аз ако бях на мястото на Бойко бих го изиграл точно по тази схема - хем ще си направи правителство, хем няма да избяга от отговорност, хем няма да влиза в коалиции, най-малкото и с ДПС, хем няма да му извива никой ръцете, хем ще си изпълни мандатоносителската тежест и няма да избяга от отговорност... Айде да ги видим другите тогава? Хитро, а? Хем пък на следващи избори ще има огромен шанс да им начука канчето на всички останали - най-малкото АБВ, АТАКА, ББЦ и тем подобните израстъци просто ще им е свършило финансирането и ще останат извън бариерата и ще ги намачкоти на следващи избори...

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#67] от "ha4o": "Борисов за кой път вече бие комунягите на избори? 15-ти?"
  Не е важно колко голям го вадиш, а къде го слагаш ! = мъдрост от Строителни войски.
  ... никой не е бил комуняките - те сами си вбесиха червените с евроатлантическо плещене.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Единственият спечелил е Сергей Станишев,у който овреме се омете в Брюксел.

 77. 77 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е, драги приятели на пропорционалната избирателна система и парламентарната демокрация. Това ни натресоха Майчето Манолова, която на въпросите на Сашо Диков се облизваше като котарак пред гранясало сирене и ГЕРБ. Голямото притеснение на същата госпожа, че щели да влязат при мажоритарна система само 2-3 партии ни докара до 8 и пълна дестабилизация в политически и социален план за идните поне 5 години. Майчето и Станишев, за които писах още преди две години, че за тях БСП означава, не Българска социалистическа партия, а Български социалистически проект. Проектът на Станишев да оправи двете си деца Дария И Георги (да са му живи и здрави) и съпругата му Моника. Дали Станишев не се хили на Миков пред плазмата си в Брюксел? Все тая...
  А Мая се оказа напълно изхабена и тотално провалена. Такова падение на столетницата никога не е било...

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK