Ето къде може да видите първите изборни резултати

Ето къде може да видите първите изборни резултати

© Юлия ЛазароваКаква информация ви интересува най-много днес?

Резултатите от изборите, разбира се.

В България обаче е забранено медиите да огласяват данни преди официалното приключване на изборния ден. Затова досега в "Дневник" винаги сме имали проблем - как едновременно да успеем да спазим закона и да информираме читателите си.

Винаги сме били против тези ограничения, защото за нас най-важната роля на медията е да осигурява достъп до информация.

Затова при подготовката за отразяването на извънредните парламентарни избори, които се провеждат днес, "Дневник" и "Капитал" бяха сред инициаторите на писмото, което група медии изпратиха до ЦИК. В него настоявахме комисията да отговори дали е в състояние да прилага Изборния кодекс спрямо всички и за кого ограниченията не важат.

От кореспонденцията стана ясно, че

1. ЦИК реагира за публикувани предварителни данни само по сигнали (на практика, ако за някоя медия няма подаден сигнал, тя няма да получи указание за сваляне на материалите и евентуална санкция и ще продължи да ги публикува) и съответно не дава гаранции за равнопоставено отношение спрямо всички в изборния ден.

2. Потвърди още веднъж, че кодексът не важи за социални мрежи и лични блогове. Това означава, че целта на цялото ограничение да не се съобщават предварителни резултати не е изпълнима и по закон.

Така например почти 3 милиона българи (на колкото се изчисляват личните профили във "Фейсбук") могат да пишат и коментират резултати онлайн, а медиите, които се занимават с темата професионално - не могат да публикуват съдържанието в сайтовете си. Данни могат да бъдат разпространявани и през стотици блогове. Тоест най-търсената информация днес ще бъде достъпна под една или друга форма без гаранция какъв е източникът й и може ли да му имате доверие.


В деня за размисъл попитахме и читателите си в дебат за публикуването на данните дали са "за" или "против". Резултатът на 5 октомври сутринта е 57% на 43 % в полза на публикуването на данните (5817 човека са прочели дебата, 223 са гласували по темата).

Основната причина, по която винаги сме търсили начин да информираме за изборните резултати през целия ден, е, че вярваме, че както политиците имат достъп до тях и ги използват в деня на вота, така и избирателите имат право да бъдат информирани.

И в момента, в който четете този текст, в известни и неизвестни сайтове вече има класации и различни материали, които съобщават по някакъв начин изборни резултати.

"Дневник" избра да последва указанията на ЦИК и да спази изискването на кодекса  - така че на сайта няма да публикуваме никакви предварителни данни.

Ще може обаче да ги следите през целия ден - в профилите ни във "Фейсбук" и "Туитър", за които няма ограничения.

Вижте първите изборни резултати тук.

Харесайте страницата ни във "Фейсбук", за да сте информирани веднага за новите данни и ни последвайте в "Туитър".

Вярваме в правото ви да знаете.
И гласувайте!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK