Избори 2014: Кой?... С кого?

Бойко Борисов пред избор

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов пред изборС правителството на ГЕРБ от 2009 година се очерта нов минипериод в най-новата политическа история на България. Период, доминиран от неизпълнени докрай правителствени мандати, редувани от чести президентски правителства и значителна политическа нестабилност. По всичко изглежда, че вчерашните парламентарни избори за 43-ото Народно събрание не вещаят промяна на тази тенденция.


Миналата година Бойко Борисов се оплете в собствената си игра. Не разчете нито своите, нито противниковите карти навреме. Подаде оставка, очаквайки, че слабостта на противниците му ще компенсира слабостта на управлението му, и направи грешка. Остана в изолация. Сега Борисов си премери силите значително по-точно и не сгреши по същия начин. Малко като в огледалния свят, в изолация обаче изглежда останаха всички други.


Представителност vs фрагментираност
Доколкото можем да се доверим на актуалните данни в 43-ото Народно събрание, най-вероятно ще има 8 политически партии и коалиции. На опашката остават "Атака" и АБВ, за които до окончателното излизане на резултатите с всички протоколи, включително и тези от чужбина, няма да е напълно сигурно дали са във или извън парламента. Ако приемем, че наистина и двете партии са преминали бариерата, това би означавало рекорд на броя на партии в българския парламент. Повече от това и друг по-трудно забележим рекорд би бил ударен – този за минимален процент на хора, упражнили правото си на глас, но останали практически без представителство в парламента, защото партията или коалицията, за която са гласували, не е преминала съответната бариера. Най-вероятно това ще представляват по-малко от 5% от избирателите.


И докато предишният парламент чупеше всички рекорди по непредставителност, този отива в обратния полюс – пълната представителност, потенциално водеща до прекомерна фрагментираност. Парламент, който с големи мъки би могъл да излъчи ефективно мнозинство, а когато евентуално го направи – още по-трудно би го задържал.


Предизборни заявки


Фрагментираността на парламента в голяма степен и е първопричината за изолацията, в която силите, представени в него, се самопоставиха. Ако трябва да обобщим предизборните им заявки, те биха прозвучали така:


Борисов е готов да се коалира с всеки без ДПС, за да спасява държавата. Комунистите са длъжни да го подкрепят и без да участват в управление, защото просто са си зле. Реформаторите нямат право да му поставят условия. За другите няма официална версия, но предполагам, че Първанов все още е неговият президент, а би било повече от логично "правителството на националното спасение" да се направи с Националния фронт за спасение на България. Колкото и динамични да бяха love-hate отношенията между Борисов и Сидеров, би могло да се предположи, че още едно затопляне трудно ще има.


Социалистите са нещастни, че никой вече не гласува за тях, и малко в костовистки стил изглеждат леко обидени. Официално искат да останат в опозиция, но физиономиите им на сърдити първолаци намекват, че по-скоро не знаят точно какво искат. Когато се осъзнаят, биха могли да променят позицията си.


ДПС - там са готови да подкрепят напълно прозрачно, безкористно и самопожертвователно всеки, който иска да управлява. Повече от това, имат и готов план за спасение на България от кризата, в която я постави предишното правителство. За съжаление нямаха план за това да не я поставят в кризата като за начало. Интересното при тях е, че дори не изключват експлицитно и управленски формат с някоя от формациите, които се делегират като техни основни и непреодолими противници, като Патриотичния фронт например.


Реформаторите - поне докато Радан Кънев ефективно лидираше тази коалиция, отказват напълно сътрудничество с ДПС, БСП, и ако допускаха, че "Атака" можеше да влезе, и с нея. С Патриотичния фронт не изглежда да имат някакви напълно непреодолими различия, а за АБВ по презумпция би следвало да се смята, че влиза в графата с партията-майка. По отношение на ГЕРБ позицията е по-комплексна – според официалната декларация на Блока, евентуална коалиция между него и ГЕРБ не трябва да бъде водена от Бойко Борисов като премиер, и не трябва Цветанов и вече позабравеният Дянков да повтарят министерските си мандати.


Или поне такава беше позицията до изборите. Само два-три часа след края на изборния ден разбрахме от Божидар Лукарски на официалната пресконференция и в интервюто му в "24 часа", че всъщност това с условието Борисов да не е премиер е малко като трик и малко на шега?!? Допълнително Лукарски потвърди, че твърденията "Борисов да не е премиер" и "ние нямаме нищо против Борисов да е премиер" са всъщност едно и също нещо казано с различни думи.


А истинската история прозира от километър. Радан Кънев беше лидер и идеолог на Реформаторския блок при създаването му. Той пое инициативата да събере малките партии в дясно след електоралните им провали, да ги преобрази и да ги докара до някакви напълно приемливи резултати, като 9-те процента от вчера. В момента обаче на кормилото на Блока се наместват бавно, но стабилно Кунева и Лукарски. Предстои да видим кое крило ще надделее на очертаващия се конгрес, на който реформаторите трябва да си изберат председател. Това би дало отговор и каква ще бъде финалната коалиционна позиция на блока.


В тази ситуация разделителната линия е дали трябва да се спазят принципите и идеите от предизборната декларация (доминирана от Радан Кънев), в която се заяви, че с Борисов премиер реформи не могат да станат, или да се заеме по-флексибилна позиция. На едната страна стоят Радан Кънев, Петър Москов, повечето десебари и Гражданският съвет. От другата са Меглена Кунева и Божидар Лукарски с респективните си партии. Досега останалите партии в коалицията – земеделците и НПСД, заставаха по-скоро на страната на Кънев, но е напълно възможно в по-малките и нови партии в да се промени водещото мнение.


Патриотичният фронт също страда от известни противоречия в позициите си за възможни партньорства. Сигурно е, че с ДПС не може да има сътрудничество, на основата на това, че Движението е етническа партия, а по продължение на същата логика сътрудничество не може да има с БСП (заради ромските партньори на столетницата) и с реформаторите (заради НПСД).


"България без цензура" стои малко по-встрани от категоричните предварителни заявки. Доколко може да се вярва на обещанията, че с ДПС няма да сътрудничат е под въпрос. От друга страна Бареков обеща, че с БСП ще работи само, когато Станишев не е начело, което вече е факт. По всичко личи, че реформаторите също не се разглеждат като евентуални партньори.


Възможностите


При така очертаните предизборни заявки практически съставяне на правителство е невъзможно. Затова да видим сценариите, в които в най-малка степен се нарушават предварителните обещания и в този смисъл са най-силно вероятни.


Вариант 1: Борисов казва: "Подкрепете ме или се опра‘йте без мене"


През 2009, когато на обичания кмет и генерал не достигаха неколцина депутати за пълно мнозинство, беше сравнително лесно да се осигури подкрепа за еднопартийното правителство на ГЕРБ. В новия парламент това ще е значително по-трудно. Тук Борисов може, вместо да говори от позицията на силата, както през 2009, директно да изнуди другите политически сили за подкрепа. В замяна на това може да им осигури: относително поемане на отговорността на властта, което не е малко в кризисните условия, в които страната се намира; къшеи от ниските и не толкова видими етажи на властта; алиби за това, че не спазват предварителните си заявки за отношенията си с други партии.


При подобен развой парламентарната подкрепа може да идва от различни, разнообразни и променящи се места. Най-вероятно от ДПС, ББЦ или АБВ на първо време, а след това, когато парламентарните групи започнат да оредяват, и от независими.


Вариант 2: Дясно-патриотнична коалиция – ГЕРБ, РБ, Патриотичен фронт


Логиката на подобна схема би била, че идеологически партиите имат споделени ценности. Включително НФСБ са със западна ориентация и не са особено евроскептични. Допълнително част от напрежението може да се премахне ако официално патриотите останат извън изпълнителната власт. Със сигурност това е и предпочитаният вариант за тази част от реформаторите, които са по-податливи към коалиране с ГЕРБ. За да се случи това, трябва допълнително Радан Кънев да бъде изолиран, а Борисов да е в авантюристично настроение, в което му се поема сравнително по-тясна отговорност.


Вариант 3: Голяма коалиция – ГЕРБ, БСП, (АБВ).


Голямата коалиция би спестила на Борисов доближаването до ДПС, което има все по-голямо значение за него с наближаването на президентските избори през 2016 г. Подобна формула играе за Борисов и по друга линия – спокойно ще забие и последните пирони в ковчега на столетницата, което ще го постави вбъдеще в завидната ситуация да има ДПС като своя опозиция (в действителност ДПС може и на тези избори да се окаже втора сила, когато бъдат обработени всички протоколи от чужбина). Стои отворен въпросът доколко социалистите са се поучили от грешките си и биха ли влезли в подобна самоубийствена схема. Опитът от последните години показва, че всеки път го правят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 808 Весело

  "Логиката на подобна схема би била, че идеологически партиите имат споделени ценности."

  __
  Очевидно, че господин Щурм освен да не се подстригва, не е и чел програмата на ПФ

  Цензуриран от "Икономедиа"
 2. 2 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Весело

  Сега погледнах резултатите от секциите в Благоевград Вигенин почти сигурно е пътник, червенотиквеничковчетата масово са използвали преференцията с номер 2 и номер 22...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  ........Вариант 2: Дясно-патриотнична коалиция – ГЕРБ, РБ, Патриотичен фронт......,като че ли изглежда най удачна и най приемлива,стига да направят малко компромиси и щото следващи избори не ни трябват.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Що ли си изгубих времето да чета този "анализ".

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Добър коментар. Аз съм за вариант 2

 6. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Весело

  още вторият абзац "Миналата година Бойко Борисов се оплете в собствената си игра. Не разчете нито своите, нито противниковите карти навреме. " - ме накара да проверя кой е авторът и се оказа, че е любимият ми ПЩК (сериозно, откъде идва Щурм в името????) - ами не дочетох статията. не знам кой го лансира, но от години авторът е доказал, че анализите му са под нивото на Дневник (а то не е високо). и продължава да си личи отдалеч.

 7. 6 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Борисов , прави експертен кабинет. Предлага го .Кой гласува гласува. Иначе да си правят правителство.Тогава да си поставят условия , кой кого не иска.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Най-вероятно ще има правителство на широка коалиция, всеки ще дърпа към себе си, и България ще затъне още повече.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Писах го в друга тема:
  Вариант 4 - Евро-атлантическа коалиция - ГЕРБ+ДПС+РБ. Има здрава основа, но е трудно смилаема както за ГЕРБ и РБ, така и за избирателите.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николов":

  Хайде вие направете по-добър анализ?

 11. 11 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Хайде стига легенди!
  Борисов не си е подавал сам оставката, бе принуден. Откого, можем само да се досещаме.
  Ако Кунева и Лукарски наистина изместват Р. Кънев - това означава че Борисов отново се е захванал да громи реформатори и БСП. Ще го прави до последно, но и той е вече пътник.

 12. 12 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Наистина при този парламент с такава фрагментираност - нищо не става и затова си мисля, че Радан е най-прав - кабинет с кратък хоризонт, който да пооправи бъкиите и най-важното - да промени изборното законодателство така, че да няма явления като ББЦ и резултата на ДПС - примерно - щото - нека са представени - ама чак пък толкоз?! ДПС - на второ място - гив ми а брейк - това показва, че има нещо сбъркано. Колкото и да е отвратително - нека се пробват и със задължително гласуване, щом се налага, да овладеят корпоративния, платения и контролирания вот, да разкрият повече секции зад граница, но по белите държави - и най-накрая да въведат електронното гласуване.

 13. 13 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Понеделнишка дъвка!
  Нищо ново!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 14. 14 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нови предсрочни избори без никакво забавяне, за да бъде неутралузиран платеният вот. Парите в касичката не са безлимитен ресурс.

 15. 15 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всичко друго освен нови избори ще бъде глупаво, защото едно правителствво ще се провали и пак ще се стигне до избори, но държавата ще е още по-умряла от това.

 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#9] от "brutester":

  Вариянта е - ГЕРБ , БСП, ДПС.

  Хиляди пъти казвах че който гласува за малки партии , гласува за БСП И ДПС.
  Това сте гласували господа , това получихте.

 17. 17 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Много близко до истината анализ на ситуацията след изборите.
  Която и партия да подкрепи правителство, ще се самоубие, изключвайки ДПС и Латекса(ДПС2). Парите са похарчени, а сега трябва да се връщат. Една затворена банка вече има.
  Най-приемвливия за мен вариант е "избори до дупка".
  Иначе казано, около коледа, за да заколим прасетата!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 18. 18 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Коалиция трябва да има, но при ясни задачи и условия. Да не се получи както при предишната коалиция със Сидеров и да се извиват ръце. Не са нужни “златен пръст“, а задачи, които да изведат България малко напред.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  Щурмче, твърде много си завоалирал ДПС. Едни такива нежни, мили, податливи и добри...
  ДПС - Стоманеният юмрук на Евроатлантизма.
  Всъщност само на атлантизма и ОТВЪД него.
  Местан снощи направи директната заявка - Генерал-губернатор в сянка!
  Нито повече нито па-малко.
  И това на границата на ЕС.
  Поредната зона на нестабилност, организирана с цел изолацията на ЕС и опитомяването му.
  За слабонервните - нека обвинят Русия.
  !

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво толкова има да се чудим!? Ще има голяма коалиция, ГЕРБ + БСП = 85+40=125 депутата. Борисов каза лятото, "както ни подредят, така".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Въпросът е кой ще може да намери достатъчно допирни точки с останалите. При положение че втората политическа сила има два пъти по-малко гласове от първата, цялата отговорност лежи върху ГЕРБ. Има голяма разлика от резултатите преди година и половина и тя е, че ГЕРБ ще има около 90 вместо 97 депутати, но БСП ще има 45 вместо 84.

  Това значи едно. ГЕРБ няма накъде да се премята. Цялата отговорност е на първата политическа сила, понеже разликата между нея и следващите е огромна.

  Оттук нататък всичко е в ръцете лично на Бойко Борисов. Или ще успее да направи правителство, което изключва БСП и ДПС, втората и третата политически сили. Или каквото и да е друго правителство или е невъзможно, или ще бъде съборено на третия месец.

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "Култура ми Бойко":

  Ще има голяма коалиция, ГЕРБ+БСП

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#19] от "AzDebil":

  Ще има голяма коалиция, ГЕРБ + БСП

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3457 Весело

  "Комунистите са длъжни да го подкрепят и без да участват в управление, защото просто са си зле."

  +++++
  Зле са горките, живи-умрели... Останаха др. Иванов, социален, историк, 2-3 пророци и команданти да им симпатизират. Гоце свършиха добра работа с Татяна, на път са да завършат делото на Станишко по погребване на столетницата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#20] от "socialen":

  А не , не. Гласували сте за ДПС, не ги изхвърляйте.

 26. 26 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не мисля, че нови избори ще променят настоящата картинка, може и по-зле да стане. Хората са обезверени и все по-малко ще стават тези дето ще гласуват.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 27. 27 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За коалиция ГЕРБ+РБ+ПФ има една непреодолима пречка - Корман Исмаилов и Касим Дал, които не е ясно какво правят в РБ след като са в много по-тесни връзки с Ердоган, дори от ДПС...

 28. 28 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Гневно

  Когато на едни място са събрани хора без морал, все тая кой с кого и кой...кого.

 29. 29 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  РБ нямат работа в коалиция с агенти на ДС и откровени путлеристи. Баце да си ги взима и да "спасяват" територията както те си знаят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Автора Петър Константинов има ли някаква политическа подготовка, образование, или си прави размисли ей така, да запълним листа. Ще маркирам само една от многото неточности: Борисов си подаде оставка за да запази падащия си рейтинг 2 месеца преди края на мандата, а не че е "разчел грешно картите". И, лесно е всеки да се упражнява с Бойко, но ще има ли журналист с топки да пише за задкулисието??? Кой плащаше за протестите от 2013 при ГЕРБ та досега, кой бутна Сидеров и турците в едно правителство, кои сили бутат Василев и банката му, докъде се разпростира Руското влияние, кой кой е в ДАНС?

 31. 31 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Интересно-деформаторите не искат Бойко!

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3841 Весело

  До коментар [#23] от "socialen":


  [quote#23:"socialen"]Ще има голяма коалиция, ГЕРБ + БСП [/quote]
  Представяш ли си?
  И кво ще обясни Бойко на електората си?
  Ааааа, сетих се. Намерил си е партиината книжка...

 33. 33 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Вариант 4:
  Ще има ли отлюспили се /продали се / депутати?

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  [quote#4:"grajdanin1"]Що ли си изгубих времето да чета този "анализ".[/quote]
  И аз.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  [quote#30:"prokopi"]Ще маркирам само една от многото неточности:[/quote]
  Човека просто си има Опорни точки и кара по тях. Нали трябва да маскира по някакъв начин факта, че ББ беше свален със активно мероприятие в което доста активни бяха и някои от любимите му реформатори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ПФ ще си подкрепят Борисов и по този начин ще се окаже, че са излъгали симпатизантите си.

 37. 37 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  До коментар [#23] от "socialen":

  Нищо подобно.
  Голямата коалиция ще е ГЕРБ - ДПС!
  ФАКТИЧЕСКИ!
  А как ще изглежда на "фотото" е без значение. Малко "фотошоп", ако ме разбираш правилно. Е, някой може и да се навие да играе ролята на камуфлаж.
  Евроатлантическа коалиция. С наблягане на "атлантическа". Не без акцент и на "босфорска". Заради геостратегическия партньор на атлантическия в Ориента!
  !

 38. 38 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 381 Неутрално
 39. 39 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":

  Ми това е най - сигурния начин всичките дребни актьори дет са навъдиха да останат с пръст в уста. Ше се вдигне вой до небесата обачи.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 40. 40 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 689 Любопитно

  А защо да не се приеме предложението на РБ за експертно правителство с мандат 2 години и обединение на няколко партии зад една програма за реформи? Защо личното его на Бойко, Цецко, Божко, Сульо и Пульо трябва да надделява над интересите на държавата и гражданите?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 41. 41 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#32:"Доби ВЕЛКОВ"]Ааааа, сетих се. Намерил си е партиината книжка...[/quote]
  Ма, скандандално й, господине, со бъдещио премиер да правити си..п...а

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  До коментар [#40] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Защото предложението е глупост. От политическа гледна точка. Само в детската градина се играе така!
  !

 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#40] от "The Dark Prince Of Bankya":
  Да, защо не - ако всяка стъпка през този период преварително е съгласувана на кръгла маса и подписана от всички участници?

 44. 44 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В един момент трябва най-после да се сформира правителство, така че някои заявки трябва да отпаднат. Въпросът е да има ясна граница кой с кого и на каква цена се коалира, без да има задкулисни преговори.

 45. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  Единственото полезно нещо, което може да свърши този парламент е да гласува нов бюджет. След това да се саморазпусне...

 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#37:"AzDebil"]Евроатлантическа коалиция. С наблягане на "атлантическа". Не без акцент и на "босфорска"[/quote]
  Хм..не съм виждал кораб да плава към Атлантика, без да мине през Босфора

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "rorikabc":

  Борисов каза,"както ни подредят, така". Ще има голяма коалиция.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#42] от "AzDebil":

  Ами, значи точно за нивото на Баце

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 49. 49 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#42] от "AzDebil":
  [quote#42:"AzDebil"]Защото предложението е глупост. От политическа гледна точка. Само в детската градина се играе така! [/quote]Как си играете в детската градина не ни интересува. Тук говорим за поемане на отговорност към избирателите.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "FlameWarsКибик":

  +
  Първият умен коментар за днес!
  За ГЕРБ няма хляб повече при 49% от гласувалите вчера. Важни са останалите 51%. Те не са нито десни, нито неолиберали, нито либертарианци, нито нкоконсерватори, нито нацита. Само голяма може да отвори вратата на Борисов към тях и да спаси ГЕРБ. ГЕРБ стагнира и губи от 5 години избиратели.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сега всъщност ще стане ясно , че всички са проститутки

  Все по-хубаво става :)
 52. 52 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#46] от "Култура ми Бойко":

  Ами, не гладай само под нослето си. Като погледнеш от Александрия на запад до Гибралтар, никой кораб не се навира в Босфора на път за Атлантика.
  Ти по добре се сети за оная мадама с телефонното "Фък дъ ЕУ" И не го разглеждай като логорея на кифла, а като Алгоритъм!
  !

 53. 53 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#47:"socialen"]До коментар [#25] от "rorikabc":

  Борисов каза,"както ни подредят, така". Ще има голяма коалиция. [/quote]

  Ами така ги подредихме.
  Слушам конференцията !.
  Първанов се лигавчи че ДПС е незаобиколим фактор. Харесва ми ПФ.

 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#49] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Много натруфено и неубедително. Но можеш да настъпваш мотиката колкото си искаш до правилния отговор. На мен не ми пречи.

 55. 55 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#52:"AzDebil"] никой кораб не се навира в Босфора на път за Атлантика.[/quote]
  Мауее, ако знаеш вчера какви корабе видох у същия тос Босфор..се едно флотилията световна беше там. Верно, "пасажерски" беха, ама от класа

 56. 56 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#2] от "toffeetwr":

  Е, може ли такова дискриминационно отношение към гейовете?

 57. 57 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Вариант 2: Дясно-патриотнична коалиция – ГЕРБ, РБ, Патриотичен фронт
  ***************************

  Това ми се струва най-логичният вариант, изолиращ БСП, ДПС, Атака и Барека едновременно... Дано да стане, а не лидерите да се инатят като магаре на мост.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 58. 58 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "feldmarschall":
  От гласуването в Турция става ясно кой е близо до Ердоган !
  Турция си е полицейска държава и не би изпуснала управлението на вота на т.н. български турци.


 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#55] от "Култура ми Бойко":

  Приятен ден Бойкостан!
  !

 60. 60 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#57] от "Barcelina / Право в Десятката":

  А Корман Исмаилов и Касим Дал? Ислямисти и патриоти накуп? Как да стане?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 61. 61 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#59] от "AzDebil":
  Меуси, джезвето с Баце слагами и чеками..Местан

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  И на мен анализа не ме хвана чак толкова, но въпроса дали ще имаме и ако да какво правителство и коалиция е достатъчно важен, за да му обърнем внимание.
  И аз съм от тези, които смятат че управлението трябва да е на базата на РБ и ГЕРБ + ПФ. За съжаление, поне първите сигнали, особено от Р.Кънев, за мен са доста странни. Искам да кажа, че политическата картина и реалното положение на страната са достатъчно тежки и сложни и в такъв момент ти да изразяваш едва ли не детинска радост, че процентите ти са скочили от 4.5 на 9 е доста неуместно. Аз разбирам че се радват, между другото и аз се радвам за и с тях, но демонстрирането и съобщаването на тази радост в сегашния момент е доста неуместно - като ученик усмихващ се на погребение, понеже не са му писали двойка на контролното от предния ден.
  Също така, израза "да излезем от полето на личните желания и отношения" и посланието което носи са абсолютно двустранни, т.е., ако РБ не размахват своята личностна претенция към Борисов, Цветанов и т.н., а сложат на масата "с вас сме само ако направим това и това в еди кои си области", това би било в духа на избягване на личностното говорене. Вместо това те призовават Борисов да се смири, от позицията на собствената си непримиримост - някак е несериозно нали. И все пак, кой по дяволите е със по-значим принос в евнтуалната коалиция и има ли тази формация някакви права в нея или и се оставя възможността да играе ролята на древногръцкия хор .
  Ако и когато РБ си отговори на тези въпроси и вземе решение не в интерес ( между другото не гарантиран по никакъв начин) на собственото си партийно строителство, а в интерес на страната и разбира се ГЕРБ извървят своя път в приемане на темите и мерките, без които пропадането ще продължи, само тогава може да се разговаря за допълнителна подкрепа от ПФ.
  Но сложността на конструкцията, за наше съжаление гарантира нейната нестабилност, като остава отворена опцията да се върви към следващи избори.

 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#14:"my_self"]
  Нови предсрочни избори без никакво забавяне,[/quote]

  [quote#15:"Дяволът членува в БСП и ББЦ"]Всичко друго освен нови избори ще бъде глупаво,[/quote]

  И докога така? Избори на всеки три месеца? Пък и всеки месец да има избори, не се ли променят кандидатите, които да избираме, реално нищо няма да се промени.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Хм. С цялото ми уважение, изразът на г-н Лукарски че черното и бялото, в частност, са нещо крайно еднакво поражда у мен забравени чувства на лингвистична носталгия по една бивша министърка на спорта.

  Не, извън рамките на шегата: от реформаторският блок зависи дали следващото правителство ще бъде дясно центристко или тотално (ляво-центристко-дясно) ... ама ние май пак се върнахме към горепосочените рамки... на шегата.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Коалиция ГЕРБ-БСП - невъзможна, БСП ближат рани, нанесени им от партньор. А защо Радан не ще Боко за премиер? Просто е, Боко ако се провали /а той ще се провали/, отива на дъното и ще замъкне там и другарчето си. Ако Боко управлява перфектно и няма криза, ще се намерят такива като фронта да го подкрепят.Но при криза ще го разкъсат на парчета. Е не в буквалния смисъл, но почти.

 66. 66 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Изключително тъпо ще бъде "Избори до дупка" (или до 120 депутати на ГЕРБ)!
  Точно този 8-партиен парламент отговаря на желанието на избирателите и точно това "жанрово" многообразие може да управлява с голяма обществена подкрепа, без диктатура и с компромиси. Няма значение личността на премиера, колкото по-независим, толкова по-добре!

  "Winter is Coming"
 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3841 Любопитно

  До коментар [#60] от "galio":


  [quote#60:"galio"]Ислямисти и патриоти накуп? Как да стане? [/quote]
  Е, ислямистите не са ли патриоти?

 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1370 Любопитно

  [quote#60:"galio"]А Корман Исмаилов и Касим Дал? Ислямисти и патриоти накуп? [/quote]

  Не разбирам... тези двамата не са ли от ДПС?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#50] от "socialen":

  Там е работата - и двете сили ше претърпят електорални загуби (освен ако съумеят действително да управляват добре)-прекалено рагорещено се караха.Ше им е трудно да се решат.Но може като в Германия -разбират се публично, пък каквото стане-поне ще има стабилност някаква, а и в обществото поляризацията може малко да понамалее. ПП. Благодарско за "умен коментар " - стараем се

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 70. 70 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Най-важният факт след тези избори е, че гласуваха малцина. По-малко от половината. Повече от половината българи решиха да не гласуват. Това не значи, че не се интересуват. Просто не гласуват. Главното е, че половин България върви все повече към изолация от държавата. Към анклав извън политиката. Нещо трябва да се направи. Колкото по-скоро, толкова по-добре за България.

 71. 71 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 621 Разстроено

  Резултатът от току-що произведените парламентарни избори е очаквано трагичен за България ! След години на задкулисие, на политическа конфронтация и насаждане на омраза българското общество, като резултат и излъченият от него парламент са докарани до състояние на тотално парализиращо противопоставяне !
  КАКВА ПАТОВА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ ! Ситуация, която и при евентуално нови избори, просто ще се повтори ! Забележете каква уникална патова симетрия ! 50% гласуващи/50% негласуващи, две взаимно критикуващи се десни партии – ГЕРБ и РБ, две взаимно критикуващи се леви партии – БСП и АБВ, две взаимно отричащи се националистически партии – ПФ и АТАКА, две мафиотско скачени корпоративни партии – ДПС и ББЦ, леви срещу десни/десни срещу леви, шовинисти срещу сепаратисти. България е в исторически фатален политически и демографски срив, а всеки ход на който и да е "самодоволен от изборния си успех" субект е обречен на отрицание и съпротива.
  Единствената надежда за спасение е ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ПОЕМЕ ИНИЦИАТИВАТА чрез всички законови инструменти , като първо се заеме да тушира напрежението и успокои страстите, след което да намери формулата на консенсус между парламентарно представените политически партии за :
  1. ПРИЕМАНЕ НА ОБЩА СПАСИТЕЛНА ПЛАТФОРМА ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА И РЕФОРМИРАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ДНЕВЕН РЕД ЗА ТЯХНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ;
  2. СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ИЗПЪЛНЯВА ТОЗИ ДНЕВЕН РЕД.

 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  До коментар [#71] от "objective":

  Президента?
  Нито може, нито това му е работата...

 73. 73 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Правителство, подкрепено от ГЕРБ, РБ и ПФ е единственият разумен вариант при това разпределение на силите. При това от патриотите може да не поискат постове в правителството, но вероятно ще настояват турската партия НПСД да не заема никакви властови позиции. Ако се разберат по този въпрос, може да се състави едно много добро правителство. Идеалният случай разбира се е с друг премиер, че борисов показа вече, че не може да управлява.

 74. 74 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#68] от "Barcelina / Право в Десятката":

  Бяха, но сега са в РБ. ПиАрът твърдеше, че така се сегментира вотът на турците и се цепили бастиони.

  Народна партия „Свобода и достойнство” (НПСД) беше създадена през 2012 с председател Корман Исмаилов, бяха афиширани като хората на ердоган тук, но не се представиха изобщо добре по избори и Ердоган си оотегли подкрепата, като я делегира към ДПС преди изборите.

  А Реформаторският Блок е обединение на 5 партии – ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС. На изборите за 43-то Народно събрание се явяват и в коалиция с ХДП и БНД.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 75. 75 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#67] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Прав си, оттеглям си забележката

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 76. 76 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#69] от "FlameWarsКибик":

  Да оставим Германия. Аз смятам, че Борисов е ляв и не се чувства комфортно в ролята, която играе от 2009 година. От нея само губи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#10] от "rorikabc":

  Като пораснеш ще разбереш.

 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#37] от "AzDebil":

  Тъй да е.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Г-н Константинов, баща Ви Щурм ли се казва, или това ви е второто име? Ако е така, барем слагайте тире - Петър-Щурм. Благодаря!

 80. 80 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#76] от "socialen":

  По-скоро център с податки към лявото. Тъй или инак събитията ни изпревариха.

  The sowrd of wisdom always reigns supreme at the end. Mark my words.
 81. 81 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Аз не знам защо някой въобще спряга Патриотичния фронт за участие в управлението. Това е коалицията на бившата "Държавна сигурност" - няма толкова агенти на ДС в друга политическа сила. Красимир Каракачанов ( сам агент на ДС) не е с нищо по-различен от Бареков - смени тонове коалиционни партньори през годините ( за последно бе в коалиция със самия Бареков, а преди това с Ковачки). А самата партия на В.Симеонов бе в общото котило с "Атака", а Симеонов бе кум на Сидеров. И само личните ламтежи на двамата, а не някакви ценностни различия, определиха формирането на втора "патриотична" организация. ПФ са същия тип безпринципно формирование като това на Бареков.

 82. 82 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По-голяма каша от това не можахме да забъркаме... Ще е по - интересно и от миналата година!

 83. 83 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#79] от "sam_vimes":

  Баща му се е казвал Щурм, а майка му Атака.....

 84. 84 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Dark Prince Of Bankya":

  ,,Тук говорим за поемане на отговорност към избирателите. ,,

  А избирателите на ГЕРБ знаеш ли какво казаха. Ще и го кажа в прав текст, Те, избирателите на ГЕРБ казват , да Герб трябва да е за сега първа политическа сила докато на народа му увре главата, че двете партии докарали на тли пъти България до дъното на трапа трябва да бъдат натикани в ъгъла както е в цяла Европа. Да ви припомня, първа катастрофа ,Лукановото управление, сприане плащанията по външния дълг, България де факто е фалирала- БСП, втора катастрофа, след раздаването на шутове от Доган беше съборено правителството на СДС Филип Димитров настъпва периода 1992-1996 период на тайното управление на ДПС период когато долара стигна стойност от 3000 лева за долар. И третата катастрофа, управлението на тройната коалиция БСП, ДПС и АТАКА, когато популистки от орешарски цената на тока беше намалена с цели 7% за да се скрият теглерите заеми в размер на само 3,5 млрзд евра, които като вода у морето потънаха незнайно къде.
  ИО така избирателите на ГЕРБ казват при това положение Борисов трябва да предаде мандата на втората политическа сила БСП или ДПС та тя да си оправя бакиите които за една година управление в тройна коалиция успя да надроби.
  ГЕРБ не трябва в никакъв случай да поема риска да прави някакво правителство защото това е активно мероприятие с цел унищожаването на ГЕРБ. Както стана със СДС и НДСВ употребени от двойната тайна коалиция ДПС, БСП да извадят кестените от огъня и захвърлени.
  СДС 1997-2001 извадиха Блъгария от батака, двойната тайна коалиция БСП, ДПС докара Кобурга на власт, състави се НДСВ, делото на СДС, България да стане стабилна държава беше довършено он НДСВ. Тръгнаха големите пари към България и дойде времето на тройна коалиция БСП, ДПС и НДСВ, като НДСВ беше параван зад който параван настъпи най голямото крадене. 2008 година настъпи Европейската криза, Европа усети кражбите в България и и спря кранчето на парите. Дойде ГЕРБ на власт, кражбите намаляха. Европа отвори крана за парите, Евросубсидийте тръгнаха към България и Гаргантюалската лакомия на лидерите на БСП и ДПС пак се отвори. Станишев Септември 2012 година в прав текст от трибуната на НС каза, че ако ГЕРБ по мирен начин не слезе от власт, то има и други начини ГЕРБ да бъде свалена от власт. И този начин беше намерен, Декември, само с една операция на трите енергийни дружества, когато срока на отчитане изразходваната ел енергия беше удължен на месец и половина, два месеца подред, ГЕРБ беше свален от власт. Дойде времето на новото плюскане, Юни 2013 - Май 2014, когато Европа за пореден път при управление на двойната тайна коалиция ДПС, БСП спира напълно пак парите на България и за да не фалира България както при Луканов, на орешарски се разрешава от Европа да тегли заем за дълговото разплащане, но нали насраща си има Гаргантюа с голямата глътка (БСП и ДПС) парите изчезват като вода у море.
  ДПС виждайки че ще се задавят с тази хапка бламират правителството на орешарски и по този начин го свалят от власт, но орешарски постави една мина с голям разрушителен ефект за този който дойде след него и тя е намалението на тока с цели 7%.Това принуди сегашния временен кабинет да вдигне цената на тока с цели 10%. Ето това е активната разработка на двойната тайна коалиция ДПС, БСП, играта с цената на тока.
  Популистки сваляш цената на тока и принуждаваш тези след тебе да я увеличат което води след себе си едно непосилно бреме за новото правителство, пари в хазната няма, банковата система е разклатена, държавата като институция разрушена. Всичко това ако ГЕРБ вземе властта трябва да бъде възстановено, което ще доведе партия ГЕРБ до фалит

 85. 85 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4371 Неутрално
  До коментар [#49] от "The Dark Prince Of Bankya":

  ,,Тук говорим за поемане на отговорност към избирателите. ,,

  А избирателите на ГЕРБ знаеш ли какво казаха. Ще и го кажа в прав текст, Те, избирателите на ГЕРБ казват , да Герб трябва да е за сега първа политическа сила докато на народа му увре главата, че двете партии докарали на тли пъти България до дъното на трапа трябва да бъдат натикани в ъгъла както е в цяла Европа. И когато тези две партии бъдат наврени в ъгъла тогава ще дадем цялата власт на дясното управление, смятай ГЕРБ и РБ

 86. 86 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Трудно се диша по територията. Непреходни са думите на класикът:
  --Не е народ, а мърша!
  Смърди.

 87. 87 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9499 Неутрално

  Да се опитат с вариант 2, може и да сработят. А нови избори да правят, ще ни писне и няма да гласуват и 30 %.

 88. 88 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Според мен ГЕРБ - РБ - АБВ (и може би подкрепа от НФСБ) би бил най-добър за България, ако си надвият на масрафа

  ALL IS WELL
 89. 89 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#14:"my_self"]Парите в касичката не са безлимитен ресурс. [/quote]

  200,000 гласа по 50 лева = 10 милиона

  Бълха ги ухапала някои.

 90. 90 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Като се извинявам за отделния пост, но по мои сметки при 50% избирателна активност (3,4 милиона), 200,000 е над 5%.

  Трябва да се намали броя на депутатите и да се намали държавната субсидия за партиите, щото иначе е елементарна инвестиция, която се възвръща сама.

 91. 91 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вариант две е най-правилния за България. Коалиция между ГЕРБ-РБ и Патриотичния фронт. Ако бях на мястото на Борисов, бих взел премиерското място и бих запазил за ГЕРБ само министерството на отбраната, и Външните работи и получаване на европейските средства. Финансите правосъдието и вътрешните работи на РБ определено. Енергетиката , образованието, здравеопазването и регионалното развитие на третия партньор в коалицията. Няма да е зле министъра на образованието да бъде излъчен от Патриотичния фронт. На РБ може да се гласува доверие относно външната политика на България. Дясна коалиция трябва да се прави от десни партии. Нека оставят в опозиция Дудука, Волен, Лютви и Миков. Московците и турците да се прегърнат в опозиция и всеки път като гласуват заедно да се знае, че са едно и също нещо- враговете на България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 92. 92 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Договорено е отдавна.
  ГЕРБ с "правителство на малцинството".
  ДПС ще си получи своето за подкрепата.
  Фрона нищо не иска, вече си го получи, мечтаните кресла в парламента.

 93. 93 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#60] от "galio":
  По- точно "ислямисти и ченгета от ДС накуп"
  Но това за НПСД е само предлог на ПФ - та НПСД почти нямаха човек на "избираемо" място. Сега евентуално корман може да влезе от СФ23, но само ако преференцията така се е разпиляла, че никой не е събрал 7%, та да го изпревари!! е и да влезе кое се прежалва по-лесно - само един бивш депесарски дисидент в РБ или 4-5 бивши сътрудници на ДС в НФСБ?!
  Но наистина НПСД създадава проблем на РБ - губят повече гласове отколкото НПСД дава (а след като ДПС бе припознато-изобщо дава ли?) Идеята да се разбие монопола на ДПС бе красива, но не достигна до провинцията!

 94. 94 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#17:"dustman"]Най-приемвливия за мен вариант е "избори до дупка". [/quote]
  Аз не мисля много различно, но все пак има опасност да се повторят резултатите предвид мат'ряла и вече добре организираните и изпробвани корпоративен и платен вот.

 95. 95 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 689 Весело

  Петър-Щурм - царят на очевидното.
  Този човек е роден да пише minutes.
  Въпреки, че този път е внесъл творчество, чрез изобретяването на думичката "лидирам"

 96. 96 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#6] от "rorikabc":

  Борисов не може да направи експертен кабинет, а кабинет от калинки, които да го гледат в устата и да изпълняват всяка негова приумица. Безрезервна подкрепа в този случай ще получи от АБВ и ДПС (всъщност тези трите са си рожба на мафията в България и ще се разберат без никакви проблеми). Даже могат да си изкарат пълен мандат. Мафията ще е доволна, няма да плаща за протести. Единственият проблем може да бъде, ако народонаселението не издържи и ги изгони с камъни, ама то българският народ може да търпи и 500 години.

 97. 97 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "....Подаде оставка, очаквайки, че слабостта на противниците му ще компенсира слабостта на управлението му, и направи грешка. Остана в изолация"

  Това ми изглежда като извадено от лексиката на БСП и ДПС. Те твърдяха че ГЕРБ "бил в изолация" и че щял да се разпадне без власт. В изолация от кого обаче? От тях шмекерите тръгнали да поделят народната баница. Последвалите събития показаха че точно те бяха в изолация и то от народа защото как може ГЕРБ да печели над 30% и да е в изолация? БСП - партията на червените бабички, на мургавите, на ДС и престъпния контингент е в изолация от нормалните и креативните хора в България. В изолация са даже и от Кадиев. Старицата вече е на системи и изкуствено дишане.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 98. 98 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#92] от "paladin":

  Абе вие от БСП до вчера се гушкахте и душкахте с ДПС-то. Целувахте се в устата и спяхте под един юрган. Дадохте им да станат валии на Благоевград(!) и напълнихте министерствата с тях, само и само да тафкате и да прокарвате милиардните си проекти. Сега отведнъж станахте големи антидепесари. Забравихте страстите от митинга на Орлов мост. Я поне малко си седнете на задниците и помълчете.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 99. 99 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#96] от "Георгиев":

  Да припомням ли че Калинка я е назначил Станишев.Използваха я да съсипят министъра на земеделието че започна да спира кранчето на ДПС. Къде работи сега Калинка, знаете ли?При Станишев.

 100. 100 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Грешен въпрос! Не кой с кого, а всички - за България! За това са пратени там от малцинството избиратели! Болшинството е преценило, че те не могат да се справят с тази задача и за това не е дало глас за никого от тях! Да видим, дали ще оправдаят доверието на малцинството, или недоверието на мнозинството!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK