ГЕРБ ще направи опит за кабинет на малцинството, търси подкрепа (обновена в 15.25 ч.)

Днешната пресконференция на ГЕРБ мина в отсъствието на лидера Бойко Борисов. На снимката членовете на ръководството на партията Румяна Бъчварова, Димитър Николов, Цвета Цветанов и Йорданка Фандъкова (отдясно наляво)

© Дневник

Днешната пресконференция на ГЕРБ мина в отсъствието на лидера Бойко Борисов. На снимката членовете на ръководството на партията Румяна Бъчварова, Димитър Николов, Цвета Цветанов и Йорданка Фандъкова (отдясно наляво)Партията победител в предсрочните парламентарни избори вчера - ГЕРБ, обяви, че е готова да направи опит за съставяне на правителство на малцинството и ще търси подкрепа в разговори с останалите формации в следващия парламент.


На първата си изява след обявяването на прогнозните резултати от партията обявиха, че са готови на разговори както за самостоятелно правителство на ГЕРБ, така и за коалиция без твърдата подкрепа на мнозинството в парламента. Заплашиха, че ако им бъдат извивани ръцете, са готови на нови избори по Коледа. И декларираха, че няма да приемат условие за друг премиер, освен лидера си Бойко Борисов.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1250 гласа

  1. Да, ГЕРБ ще направи кабинет на малцинството (29.84%)
  2. Да, широка коалиция ГЕРБ-БСП (8.24%)
  3. Да, коалиция ГЕРБ-РБ с подкрепа от трета формация (31.60%)
  4. Да, но без ГЕРБ (1.44%)
  5. Не, няма да се постигне съгласие (17.68%)
  6. Не, никой не иска властта при тези условия (7.20%)
  7. Не мога да преценя (4.00%)

Всичко под 110 мандата е риск за стабилността на правителството


"Ще се опитаме да постигнем максимална подкрепа – поне до 120 депутати, ако имаме възможност – и до по-широка. Всичко под 110 мандата подкрепа би било рисково за стабилността на правителството", подчерта на пресконференция Румяна Бъчварова от ръководството на ГЕРБ. Тя увери, че партията вече има ясни приоритети, с които влиза в преговорите, и не ги обявява само за да не бъдат разглеждани като условия към останалите формации.
"Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили", каза още тя. И добави, че единственият компромис, който ГЕРБ може да направи, е да състави правителство на малцинството. На БСП и ДПС щяла да бъде дадена възможност да подкрепят основни политики, които смятат за важни за страната, но коалиция с тях няма да има.


Ако ни се извиват ръцете, готови сме и на избори на Коледа


Зам.-председателят на ГЕРБ и бургаски кмет Димитър Николов допълни, че ГЕРБ няма да позволи някой да извива ръцете на победителя и в противен случай заплаши с нов вот: "Ако ни се извиват ръцете, за нас вариант е и нови избори на Коледа."


Изявленията бяха направени в отсъствието на Борисов, който демонстративно пропусна брифинга и облечен в спортен екип, напусна сградата на ГЕРБ. Снощи в изказване пред журналисти в централата на партията Борисов даде да се разбере, че не приема поставяните му условия, и призова политиците да премислят резултатите и претенциите си, преди да започнат разговори за бъдещото управление на страната.


Реформаторите да си преосмислят условията


Днес от ГЕРБ продължиха с острия тон срещу сочения доскоро като потенциален партньор "Реформаторски блок".


Снощи тази позиция беше зададена в изявлението на Борисов, който обяви, че "не може да имаш 7-8 процента и да се правиш на велик". След думите му пролича отново разделение в позициите в блока - лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира, че не е проблем Борисов да е премиер, докато водачът на ДСБ Радан Кънев потвърди представяната доскоро като обща позиция на блока, че няма да подкрепи правителство, в което лидерът на ГЕРБ е министър-председател.


"Тяхното тяхното поведение и условията, които поставят, са напълно неприемливи, защото си позволиха да обуславят нашето политическо решение кой да бъде премиер. Това не е приемливо от партия с резултат четири-пет пъти по-малък от нашия", коментира днес Румяна Бъчварова. Тя допълни, че настояването за премиер, различен от лидера на управляващата партия, е на практика възпроизвеждане на  задкулисието и на модела на управлението "Орешарски".


"Не можем да се съгласим по никакъв начин с това условие. Очакваме да преосмислят позицията си и когато дойде техният ред, ще чуем предложението им", декларира Бъчварова. Тя подчерта, че от ГЕРБ няма да приемат правителство с премиер, различен от Борисов. В отговор на въпрос уточни, че първоначално идеята е била  разговорите за подкрепа на кабинета да започнат с реформаторите, но в тази ситуация е избран принципът по големина на групите и блокът ще трябва да изчака своя ред.


"Като елемент от преговорите считам за изключително безпринципно да се вкарват като част от условията заявки кой какъв трябва да става и кой какъв не бива да става", каза евродепутатът Томислав Дончев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK