Плевнелиев се поклони пред тленните останки на цар Самуил

Плевнелиев се поклони пред тленните останки на цар Самуил

© ПрезиденствоПрезидентът Росен Плевнелиев се поклони пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун, и положи венец пред един от най-забележителните средновековни владетели на България, съобщиха от президентската институция.


За първи път, по молба на българската държава, те бяха изложени за поклонение по повод 1000-годишнината от кончината на цар Самуил. Държавният глава разгледа експозицията на музея, където е изложена златотъканата плащеница на българския цар.


"Трепет, възхищение и огромно уважение" - така президентът Росен Плевнелиев описа усещането си след като се поклони пред тленните останки на българския владетел.
"Днес почитаме цар Самуил, отбелязваме 1000 години от неговата трагична и величествена смърт – истински държавник, който петдесет години властва и който е останал дълбоко в съзнанието на българите. За мен това беше изключително усещане на почит към една от личностите, които са част от историята на България и които са създавали историята на България", заяви пред журналисти държавният глава.


Президентът отбеляза, че днешното събитие в Солун е резултат на усилията на много български политици за надграждането на добрите отношения между България и Гърция.


Държавният глава подчерта, че и днес можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил, който е посветил живота и управлението си на народа и на интересите на България. "Същото трябва да видим и днес у нас. Отделните политически партии, колкото и да са различни и разделени, трябва да постигнат съгласие и в този труден момент да се обърнат към интересите на българския народ и да работят за повече стабилност, за осъществяване на реформите и за напредъка на България", посочи президентът.


Във водената от президента Росен Плевнелиев делегация в Солун са министърът на културата Мартин Иванов, бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски и председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK