Коалиции и правителства на малцинствата - четири варианта и половина

Коалиции и правителства на малцинствата - четири варианта и половина

© ДневникПравителство трябва да има. Нови избори само ще отложат проблемите с три месеца и повече, които може да се окажат ако не фатални, то много тежки. Резултатът им със сигурност ще е по-лош за страната и по-добър за национал-популистките партии.


Правителствените формати могат да бъдат от два типа. Първо – дясноцентристки, с ядро от ГЕРБ и РБ и подкрепа от ПФ и други, може би АБВ. Това е формат, който обществото би приело, макар и без особен ентусиазъм. Той обаче изглежда не е приемлив за партийните ръководства на изброените формации. Второ – вариант ГЕРБ - ДПС, с възможна подкрепа/участие на БСП, отворен към АБВ (и дори ББЦ). Откритият партньор в коалицията тук ще е БСП или АБВ, а важният помагач – ДПС. Ръководствата на партиите искат такава управленска формула, докато обществото по-трудно би я приело.


Проблемът с формирането на коалиция не е само във фрагментираността на НС:
В крайна сметка парламентарното управление и пропорционалната избирателна система често водят до такива ситуации, познати на много места в Европа. Това, което се случи на изборите, е, че традиционният балансьор при сформиране на коалиции – ДПС – стана неприемлив за останалите. Това – наред с електоралния срив на БСП и доброто представяне на РБ – са реално измеримите резултати на антиправителствените протести, започнали от лятото на 2013 г. ДПС реши да се затвори вътрешно, да се консолидира, да не предприеме никакви вътрешни промени – включително Делян Пеевски поведе две листи на движението. Всичко това доведе до силни обществени очаквания за политическа изолация на ДПС. Друг фактор, който прави ситуацията трудна, е инженерният характер на някои от малките формации като ББЦ, както и национал-популизма на "Атака" и ПФ, който ги вкарва в особена ниша. В този контекст РБ се налага като алтернативен балансьор.


Следизборната говорилня показа едно: ГЕРБ не искат да се обвързват с РБ, защото това ще е най-ограничаващият вариант за тях. Затова Борисов се опитва да дискредитира самата идея за управление с РБ – да ги направи да изглеждат капризни, разединени, арогантни. Което не е трудно: РБ с ентусиазъм се включи в упражнението, фокусирайки се върху второстепенен въпрос като този кой ще е министър председател. С това РБ прави две неща: тласка нещата към управление ГЕРБ – ДПС; както и подрива собствената си преговорна позиция в евентуални разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.


Четири варианта и половина:


1. Открита коалиция ГЕРБ - РБ - ПФ (126 места*): Силните страни на този вариант са възможностите за ясно разписване на коалиционно споразумение и голямото сходство на програмите на партиите. Това е вариантът, който има най-голям шанс да държи ДПС извън властта, както и да разследва дейността на държавни органи и частни лица, свързани с аферата КТБ, участието на г-н Пеевски в управлението и т.н. Слабост на този вариант е, че трябва да разчита на национал-популистка формация като ПФ. Тази формация е продукт на телевизията, която роди "Атака" и има за член партия, която беше допреди два месеца с Бареков. Друга слабост на този вариант е, че част от ръководството, а и някаква част от електората на РБ биха се чувствали неудобно в коалиция с Борисов, дори тя да е стъпила на принципни и ясни споразумения. Дали подобни неразположения биха поставили под въпрос целостта на РБ към момента е неясно.


2. Правителство на малцинство ГЕРБ - РБ (107 места): Този вариант отново ще разчита на подкрепа от ПФ, но патриотите няма да са експлицитна част от управлението. Това решение трябва да разчита и на тематична подкрепа от други партии, включително ДПС. Освен, че е по-нестабилно, то отваря възможност за интегриране на ДПС в управлението, за замитане на следите в КТБ и пр. Добрата страна на решението е по-голямата дистанция, която дава спрямо националистите. Като цяло обаче едва ли си струва да се жертва стабилност за евентуална репутационна полза от по-голяма дистанция спрямо ПФ, така че този вариант е по-скоро вариация на първия.


3. Правителство на малцинството на ГЕРБ (84 места): Този вариант е на практика коалиция ГЕРБ - ДПС. Това ще е стабилен вариант като места, но нестабилен като легитимност. Първоначално скритата коалиция ГЕРБ - ДПС може да бъде облечена в подкрепа на други партии, включително ПФ, БСП, АБВ, ББЦ. Това е и най-неясният като ангажименти към обществото вариант. Едно е сигурно – той би се реализирал най-вероятно за да се "спаси" КТБ по начин, по който хората да не разберат за греховете на кого точно плащат.


4. Голяма коалиция ГЕРБ - БСП (123 места): Малко вероятен вариант, при който БСП поема вината за нов провал, а отново важен партньор, даващ подкрепа, е ДПС. Такава коалиция би била също удобен начин за ДПС да защити интересите си. БСП би получило някакви концесии – като вдигане на определени социални плащания например, но би трябвало да се откаже от ключови искания като "Белене", "Южен поток", отмяна на плоския данък и пр. ДПС би получило имунитет за кадрите си – с г-н Пеевски начело – запазване на статуквото в съдебната власт, привилегирован достъп до еврофондовите и т.н. ГЕРБ ще получи министърпредседателски пост за Борисов;


4 и половина. Програмно правителство: Този вариант би бил нещо като правителство "Беров". Изисква разпознаваема, експертна фигура за премиер и обвързване на партии за определен срок от време да го подкрепят за изпълнение на определени цели. Предимството на този вариант е, че оставя на партиите възможност за по-слаба идентификация с управлението: при евентуален провал поне теоретично щетите за тях ще са по-малки. Слабостта му е също точно в това – по-слабата подкрепа, която партиите му дават, по-малката вероятност да се ангажира със сериозни реформи. Това е нещо като служебен кабинет с по-дълъг мандат и при действащ парламент. РБ може би се надяват, че ако ГЕРБ се провали при първия мандат, те биха могли да реализират програмно правителство, ако президентът им даде на тях на трети тур инициативата. Това е много слабо вероятно и изглежда като опортюнизъм, обаче, особено ако РБ тръгнат да провалят други варианти с тази цел. Ако нещо такова се реализира, най-вероятно би било това да се случи на първи тур от ГЕРБ. Програмното правителство е половин вариант, защото то попада в някои от предходните като парламентарна подкрепа, която предполага. Просто членовете му и министър-председателят не са тясно обвързани с партии.


Като цяло


всички варианти са доста екзотични и не предполагат нито особена популярност, нито стабилност


достатъчна за пълен мандат. Повечето партии биха предпочели да са в опозиция и да максимизират шансовете си при следващите избори, които така или иначе се очакват в рамките на две години. Малките партии и РБ могат да заложат на логиката "нека ГЕРБ и ДПС да изконсумират негативите от едно трудно управление. Ние ще стоим в опозиция, изчаквайки срутването на рейтинга на ГЕРБ, което изглежда неизбежно в ситуацията". Въпреки,че звучи логично, тази позиция е нож с две остриета: на първо място, тя трябва да калкулира и отговорността за пасивите за страната от оставането на ДПС на власт. Нещо повече, партии като РБ трябва да докажат, че могат да имат позитивен принос в управлението и в трудна ситуация – едно неаргументирано отстъпване в настоящия момент би накарало много хора да не ги приемат сериозно.


Най-важното в настоящата ситуация обаче е


да се отстояват процедурите и институциите, да не се подрива доверието в самата парламентарна демокрация


В крайна сметка сложните парламенти не са толкова рядко срещана ситуация. ГЕРБ - като най-голямата партия - има особена отговорност да търси коалиции около ясно разписани политики, а не около празни чекове за парламентарна подкрепа, които впоследствие да направят всякакви договорки възможни. Предизборната кампания максимално замъгли позициите на партиите по ключови политически въпроси като КТБ, бюджетната актуализация, "Южен поток" и т.н. Всеки управленски формат – бил той коалиционен или малцинствен – трябва да стъпи върху ясни ангажименти поне по следните теми:


- Ще се строи ли (и при какви условия) "Южен поток"?
- Как ще се ребалансира енергетиката, за да се компенсират натрупаните дефицити?
- Какво ще се прави с КТБ – несъстоятелност или "спасяване" на банката?
- Ще има ли сериозно парламентарно разследване на аферата КТБ, ролята на народната банка и прокуратурата в нея, ролята на господата Пеевски и Василев?
- Каква актуализация на бюджета е необходима?
- Реформи в здравеопазването?
- Реформи в образованието?
- Реформи в пенсионното осигуряване?
- Реформи за деполитизация на администрацията и съдебната система?


По принцип тези съдържателни въпроси трябва да бъдат водещи: при приемливи отговори на тях партиите би трябвало да могат да се договорят за хората, които ще ги реализират и носят отговорност за това.


 * Комбинациите са изчислени по предварителните данни за мандати - ГЕРБ - 84, БСП - 39, ДПС - 38, РБ - 23, ПФ - 19, ББЦ - 15, "Атака" - 11, АБВ - 11.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 978 Неутрално

  ГЕРБ - ДПС - АБВ е коалицията. Вече са разпределят порциите.

 2. 2 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 978 Неутрално
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  O tempora o mores!
  Правителство трябва да има

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Разстроено

  Бошлаф! Мандатите са разпределени толкова тъпо, че няма да ме изненада дори коалиция Болен-Гоце-Бюреков, която да покани Путя за император на България (естествено Роската ще е вътрешен министър, както му бе онбещано).

  Догодина пак ще има избори, но не виждам как ще излезем от политическата криза дори тогава.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То едно правителство, дали е от експерти или от полуграмотни идиоти се доказа, че е все едно.

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#2] от "Само Левски":

  Щом казваш...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Сами се вкараха в капана - отвратиха де що могат (политиците). При тази обреченост - за мен си остава единствен вариант референдума на Президента, при ДА - електронно и задължително гласуване с мажоритарен избор (преференциите са точно това, макар и половинчато) - и след това нови избори - пък да видим.

  В момента е ясно, че каквото и да сътворят - ще е отвратително - като тях (политиците).

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  "Половинката вариант" е невъзможен, по описаните от Даниел Смилов причини - нито една от "партиите" (всъщност неясни формирования) няма да заеме ясна позиция по основните обществени въпроси. В РБ също нямат общи позиции по тези въпроси и там разцеплението е неминуемо.

  Агонията продължава. Без светлина в тунела.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тези вариантите няма да донесат прозрачност и лигитимност.
  Нови избори, няма друго решение!

 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Просто вариант "4 и половина" не може да изпълни това:

  "Изисква разпознаваема, експертна фигура за премиер и обвързване на партии за определен срок от време да го подкрепят за изпълнение на определени цели."

  По значително по-обикновени/прости причини, отколкото са описаните от Смилов.

  А) експертна и разпознаваема фигура за премиер имаше предишното куклено правителство;
  Б) определяне на целите - за повечето съставки на бъдещия парламент разбирането на "целите" е несъвместимо с интересите на обществото.

  Единственото, което ще постигне този бъдещ парламент е да покаже, че с малки изключения всички съставки са сложени в манджата от един и същи готвач.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вариант № 1 е най-добрият, а № 3 е най-реалистичният.

  И една забележка: въпросът кой ще е министър-председател не е второстепенен, а фундаментално важен. Нещата са много прости: човекът, който се натиска пак да ни управлява, е тройно провален политик: като главен секретар на МВР, като кмет и като премиер. Той вече показа че не може да справи с управлението при много по-лека, какво остава при сегашната. Това не е второстепенен въпрос, това е най-важният въпрос!

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Най-приемливо звучи ГЕРБ, РБ, ПФ.

 13. 13 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пети вариант: Бюджет преди избор на правителство, избор на УС на БНБ, изясняване на ситуацията около КТБ и програма за решаване на проблема и т.н. При добър контрол няма особено значение кой точно ще изпълнява решенията. Избор на правителство на по-късен етап, ако няма изрични разпоредби в конституцията, че не съм го проверявал. С две думи, парламента да се концентрира върху присъщите си функции - законодателство и контрол.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Коалиране с ДПС = самоубийство. КОЙ е навит да си пререже вените?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако ББ тръгне да дири подкрепа от ДПС явна или задкулисна, означава че ще последва БСП. Стабилно правителство е добрият вариант, правителство на всяка цена е удължаване на агонията.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3260 Любопитно
 17. 17 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 934 Неутрално

  ГЕРБ + ПФ + АБВ = 114 гласа, лидерите на тези партии нямат проблем да се коалират 'национално отговорно' и няма да изменят на избирателите си. може да бъде подкрепено и от няколко 'независими' депутати от други партии. премиер ще е Бойко Борисов, без разписано коалиционно споразумение. не е проблем, че ще са само 114 гласовете 'ЗА', ДПС и може би ББЦ (ДПС-2) ще гласуват "Въздържал се". не е важно само колко ще са "ЗА", а колко ще са "Против", а те ще са малко защото нито искат, нито могат да управляват - само Атака и БСП ще бъдат "Против" този кабинет. дали ни харесва или не, до президентските избори след 2 години това ще е правителството. смели реформи и промени не можем да очакваме, но за съжаление резултатите от вота не предполагат такива.

  Истината ни прави свободни.
 18. 18 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Има само един вариант за стабилно правителство - всички политици да постъпят отговорно и най-после тая страна да има подкрепена и работеща изпълнителна власт.

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Ами той президентът вече е доста опитен в съставяне на служебни правителства, депутатите да го помолят да предложи този път състав на програмно правителство и да го подкрепят, ако са съгласни с писмено формулираните приоритети. Не е много сложно, ако не се намесят болни амбиции, тънки сметки и глупави хитрости.

 20. 20 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Във възникващата нова коалиция със стари цели,"Всички срещу народа",РБ няма място.Гоце ще я подкрепял.Бареков е в хроничен катарзис.ДПС ще подкрепя,но уж с уговорки,ама и с договорки.За аКака си знаем.Там може и с рубли.БСП тоже.Фронта би,ама с агент Иван и оная мутра Бинев...не би.Вече вонят. РБ да стои далеч от тях.В следващият парламент ще са мнозинство.От сега правя прогнозата за изборите на пролет. Първи РБ,втори ДПС,трети ГЕРБ.Останалите ще се борят за да влязат.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 21. 21 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 395 Весело

  Малкия Хитлер от Юруш и Контрацептива от BG WC са създадени и ръководени от ДПС, т.е. агите контролират 64 гласа. ПФ също имат опортюнисти като Каракачанов които са нестабилни и продажни.
  БСП се обяви в опозиция, те нямат допирни точки с ГЕРБ, няма как да управляват заедно. Ако се стигне до подобно коалиране, и двете партии ще понесат огромен електорален срив на нови избори.
  РБ не могат да си излъчат лидер, страна искат да управляват... За АБВ е ясно.
  Мисия невъзможна е съставянето на стабилно правителство.
  Ситуация от която печеливши са само Задкулисието и Мафията, ние нямаме печеливш ход.

 22. 22 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дрън дрън дрън ярина.
  Всякакво правителство е обречено и така или иначе пак ще има нови избори, само ГЕРБ ще последва участта на БСП, ако създаде такова правителство. Ще се самоубие с него.
  Нови избори са единственото решение, за да няма втори кабинет Орешарски.

 23. 23 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "today ":

  И коалиране с ПФ, АБВ, ББЦ и Атака е самоубийство, и то още по-мъчително.

 24. 24 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 673 Весело

  Ох, как чакам Боце, Моци и Гоце да се коалират, че да им лъснат на ГЕРБ голите задниците, скрити зад фасадата ЕНП, Меркел и т.н. Боце ясно го е казал: "Вие сте прости и аз съм прост" ... Това е!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 25. 25 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Затова Борисов се опитва да дискредитира самата идея за управление с РБ – да ги направи да изглеждат капризни, разединени, арогантни.
  --------------------
  Отдавна не бях чел подобна глупост! Сега пък Борисов им е виновен на РБ, затова че са арогантни... Защото те без Борисов сигурно не са... Затова се скъсаха да купуват гласове - в Ст. Загора, в Хасково. Само като им видиш листите - начело са бизнесмени. Сложени там, защото са си платили. А с парите - купени гласове. Арогантното е, че след такова политическо търгашество имат лице да поставят условия на други партии.
  За мен най-справедливият вариант си остава в най-кратък срок нови избори. На които купуването на гласове ще е сведено до минимум - просто политическите търгаши вече са се охарчили...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И Даниел Смилов даде Борисов на "отстрел".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на salavdor
  salavdor
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега ББ ще се опита да си измие ръцете с РБ, защото и той не иска да се правят никакви реформи, да се покрият виновните за КТБ и изобщо - да продължи всичко, както е до сега, но с разликата, че пак той ще е на власт.
  ДПС точно това искат - пак не ключови позиции, но вината ще е на всички, които боготворят ББ и гласуваха за него.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Язък му на мерака да е министър председник, на Бат Бам, ако при седем партии в парламента не може да осигури поне две патерици за 84-те си депутата.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 673 Неутрално

  [quote#11:"aryan2000"]Вариант № 1 е най-добрият, а № 3 е най-реалистичният. [/quote]
  И аз мисля, че вариант 3 е най-реалистичен. Освен РБ, всички други имат изгода от него. РБ да стоят далеч. Не им трябва на всяка цена да участват. По-скоро би им изиграло лоша шега и да понесат негатив върху все още крехкото доверие гласувано от избирателите им ... Ако стоят настрана и заявят разумни и отговорни ангажименти, на фона на клоаката, която се очертава, на следващите избори нищо чудно и да са първи. Стабилно доверие се гради много бавно, но може да рухне само за един миг ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#29:"pedro"]на следващите избори нищо чудно и да са първи[/quote]

  Няма как да станат първи. По няколко причини, основната от които е черната кампания срещу всякакви разумни гласове и отговорно поведение. В предстоящия парламенти и съответстващото му правителство ще направят нови поразии, но по никакъв начин няма да допуснат "изсветляване" (алюзия със сивия сектор в икономиката) на политически мафиотски зависимости. Дори ще ги задълбочат и прикрият.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ..3. Правителство на малцинството на ГЕРБ (84 места): Този вариант е на практика коалиция ГЕРБ - ДПС. Това ще е стабилен вариант''
  ТОВА Е БЪЛГАРИ .!!!!!!
  ЗАРАДИ ТАЯ ЗАВЕРА БЕШЕ РАЗТУРЕНО ПРАВИТЕЛСТВОТО.
  И ОЧАКВАНЕТО И ИЗИСКВАНЕТО НА ДПС , ДА СЕ УЗАКОНИ ТУРСКИ ЕЗИК ,МАЛЦИНСТВО ,УЧИЛИщА .УНИВЕРСИТЕТИ , КОЕТО ИМ БЕШЕ ОТКАЗАНО ОТ БСП.

  ЛАКОМИЯТА ЗА ВЛАСТ ЗАСЛЕПЯВА БОРИСОВ И щЕ ПОДПАЛИ БЪЛГАРИЯ .
  РАЗБИРА СЕ ЧЕ ДПС щЕ Е СЪГЛАСНА НА ВСИЧКО АКО ПОЛУЧИ ТОВА И РАЗБИРА СЕ ДА НЕ СЕ БУТАТ НАСТАНИЛИТЕ СЕ УДОБНО ДПСАРИ.!!!!!!!!!!!!
  ТОВА СЕ КАЗВА ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО НА ДПС С МИН. ПР. БОРИСОВ , И БЪЛГАРИЯ С ТУРСКИ ЕЗИК ,И С УЗАКОНЕНО МАЛЦИНСТВО !!!!!!!!!!!
  ТОВА Е ВОЙНА .!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#30:"Музар 7"]черната кампания срещу всякакви разумни гласове и отговорно поведение. [/quote]
  И нека омраза към Бойко падне в забвение,
  защото на Дявола тя е скверно творение..

 33. 33 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Народът се произнесе. Сега са политиците на ред. Трябва да направят правителство за да се управлява държавата. И това правителство трябве да има ясна разписана програма за да не могат да се извъртат после управляващите. Тънките им сметчици никого не интересуват. Борисов е победител, неговата отговорност е най-голяма. Ще трябва да се откаже от еднолично управление и да свиква да му гледат в канчето. Ние също искаме да знаем какво и как става и КОЙ го прави.

 34. 34 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 517 Разстроено

  осем милиона умника все още не могат да дадат отговор на това-НАРОДЕ народе народе народе?

  за чиста и свята република-но не с този народ
 35. 35 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не мисля, че ще има стабилно правителство при толкова много партии в парламента. Особено ако управляващите са сами или само с една партия за партньор.

 36. 36 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Бокочовекът не желае и не може да управлява почтено и в интерес на обществото.Неговата желание е всичко да си продължи постарому-той и Доган да си ''разпределят'',медиите на Пеев да го възхвалявават от сутрин до вечер,репортерките да го пипат по ''мускула'' и на финала половин магистрала(некачествена) и минус 12 милиарда лева.Тогава защо се пръкват в замъглените български мозъци варианти,опции и прочее пак със същия(с 1 прочетена книга!)начело.Какво очаквате от подобно ''управление'',независимо кого ще постави задкулисието в ролята на патерица(И)?Единствената добра новина е ,че все повече хора виждат фалша на изборите(като се извади купения и контролиран вот плюс ''мъртвите души'' гласувалите са не повече от 30%),вече не сме 2009 година.Направо ме напушва смях,като чуя телевизионните влъхви да призовават за ''масово гласуване'' без значение,че кандидатите са корумпирани и опозорени.Масовото гласуване за утайката на прехода води единствено до още по-масово оглупяване и още заблудени и потурчени поколения.

 37. 37 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Цялата статия си заслужава дори само заради последния набор от въпроси. Ако тези въпроси (а отговорите им са самата политика) се зададат на г-н Борисов, изобщо не е трудно да се отгатне резултатът: днес отговорите ще са едни, утре - други, вдругиден - трети. Но в тях ще има задължително и нещо константно: "Ние - ГЕРБ - сме готините, те са кофтито". Затова независимо от старта на това НС и евентуалното съставяне на правителство, рано или късно всяка отговорна друга политическа сила ще избяга от тази проказа. Освен ако ББ престане да бъде себе си, което обаче е само в сферата на фантастиката. Неумолима е логиката на реалностите: 1) ГЕРБ или ще се хване на безпринципно делене на софрата с ДПС и БСП, но скоро ще бъде изгонен с шутове от народа. 2) ГЕРБ е неспособен на смислена политика, защото на такава не е способен ББ (има нюх на интригант, но не и капацитет на държавник). И в двата случая ГЕРБ върви към заник - няма да е след дълго.

 38. 38 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това че ББ няма капацитет на държавник го разбират всички с изключение на "анализатори" като автора на статията, който сигурно е завършил някой свободен университет.

 39. 39 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Преди изборите четох статия тук или в Капитал, че никоя от големите партии: ГЕРБ, БСП и ДПС не е в състояние да реши тежките проблеми на страната, самостоятелно или в комбинация с другите две. Просто те са част, причината за проблема. Ако някой има паразит в организма си, който го разболява, той не разчита на паразита да го излекува. Просто го отстранява, като често това значи физическо унищожение на паразита
  От горните 4 варианта и половина за правителство всеки би имал успех, на теория, ако се кажат ясно и почтено отговорите на въпросите в края на материала. И обратно - докато се шикалкави по тези въпроси няма смислен вариант за управлнеието на страната.
  Не, че страна, в която Атака и ББЦ имат малко над 10% общо гласове, заслужава нещо повече...
  С такива "паметливи" избиратели - толкова. На електората на БСП му трябваха 2 правителства за последните 10 години, че да се усетят да накажат столетницата за содомията, която практикува с ДПС. На избирателите на ГЕРБ 3.5 години секс с Пеевски и ДПС не им стигнаха, за да изискат от любимия си тиквоч да скъса с тях. А не е като да няма пресни примери на партии, които са реално умрели от срамна болест, след като са пристанали на ДПС АД. Ако не вярват, да погледнат НДСВ и БСП. На ДПС избирателите никога няма да ги накажат, но всеки, докоснал се до движението си заминава, рано или късно, а гадините се пренасят на друг "гостоприемник" да балансират...

 40. 40 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 718 Гневно

  България, и като народ, и като държавност, се стопява буквално пред очите ни. Политическите субекти повече от всякога са призвани да забравят за себе си, за своите разделителни линии и да градят мостове към единствения в момента остров на стабилност - ГЕРБ. Управителят на този остров от своя страна е призван да влезе в ролята на балансиращ играч, но за да се даде хоризонт за оцеляване на цялата колония той е задължен да се справи с два негови порока – ВОЖДИСТКАТА СУЕТНОСТ, КЛОНЯЩА КЪМ МАНИАКАЛНОСТ и ЗАДКУЛИСНИЯ КОНФОРМИЗЪМ. ДПС и нейният клонинг ББЦ са само най-стърчащия връх на ДС мафиотското задкулисие, което вече 25 години ескалиращо федализира, корумпира и разрушава българската държавност. Това е смъртоносния тумор в хилавата, болна и застаряваща снага на България ! Анатема на всеки, който го улеснява и му помага !

 41. 41 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Я, в Дневник можело да има безпристрастно направени анализи!

  Приятно съм изненадан от статията, макар и повечето неща наистина да са очевидни.

  Все пак - поздравления. Всичко направено като анализ е точно.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 42. 42 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Действително, най - полезен за България е 1 вариант, но като виждаме характера на Бойко, ще се случи № 3 с негласната подкрепа на ДПС и до някъде на АБВ!
  Бойко няма да работи по общ проект с когото и да било!
  Това ще поддържа противоречия и нестабилност в парламента!
  И тази нестабилност ще бъде изразителна!
  Като резултат - България ще е губеща!

 43. 43 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За този автор последиците от всекидневното писане на чаршафи, в които под различни форми жени ГЕРБ и РБ, могат да се окажат доста сериозни. А Дневник си слагат грях като му публикуват писанията през ден и му поощряват графоманията.

 44. 44 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#36] от "hmc12310991":++++++БРАВО НА ТЕБ

  за чиста и свята република-но не с този народ
 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Ще видим дали ще успее да се състваи въобще някакво правителство, за стабилност е трудно да се говори.
  Но сметките на РБ, че сега да стоят настрани и да се "греят" на огъня, който да изпържи ГЕРБ, може и да излезнат слетки без кръчмар, да не говорим че съотнесени към нуждите, проблемите и ситуацията в страната ще бъде безкрайно тясно партийно-егоистично поведение, което едва ли ще остане незабелязано от хората.
  Но имат няколко дена, в които да погледнат по-сериозно и (ако могат) по-отговорно и дори ако трябва да стигнат, не че това не може да се4 случи и по естествен път до правителство и управление с по-кратък мандат, но с ясни, разписани, подписани и публикувани теми, мерки и защо не и срокове, в името на които някой се коалира с някого и прави правителство.
  И тогава, от само себе си ще лъсне, че не кой (личностния проблем безмислено издигнат от Кънев), а какво и как (принципното спорузамение) трябва да са водещи в преговорите и съставяне на коалициите.

 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#12] от "daam":

  По-стабилното е, + АБВ и всички - в подкрепа на правителството на ГЕРБ...
  При успешно решение на текущите въпроси в управлението на държавата, следва + БСП = на Конституционно мнозинство в подкрепа на ключовата Реформа - Нова конституция и смяна на политическия Модел на управление ...
  Всичко това - за мандат от две години, след което - Национален референдум за конституцията и ВНС за ден-два време ...

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Като цяло, много добър и верен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всъщност повече са вариантите за явна или тайна коалиция КТБ/ЮП: Г"е"рб, (Н)ФСБ, ББЦ, АБВ, Кобзон, отцепници от РБ (сдс, дбг)... Предполагам елементарната жажда за трошица власт на "малките" в комбинация с махленските трикове и его на баце ще направят перфектна сглобка. Кои партии ще са явни в коалицията е дреболия, но поне 1-2 ще са, ако приемем, че БСП и ДПС няма да са, което е най-вероятно. С такъв електорат - толкова...

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Всички варианти, освен първия, нямат абсолютно никакви шансове да изкарат мандата до край. То дори и при първия пак може да се наложи спешно да се подават оставки, но все пак при взаимни компромиси може и да излезе нещо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Малко по-засукано ще е от тук представените варианти.
  На Бойко му трябват здрави, четворни тиранти...

 51. 51 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Законът за досиетата лустрира служителите на ДС. Задавам въпроса и към дипломатите и разузнавачите от страните-членки на ЕС и НАТО. На какво основание – аз, офицер от българското разузнаване и дипломат, уволнен от МВнР и хиляди като мен, не могат да заемат държавни длъжности, а председателят на ДПС Лютви Местан, агент на същата ДС – агент Павел, може да кове законите в българската държава и да я управлява. Това попита посланик Любомир Шопов след изборите за 43-о Народно събрание.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 52. 52 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Весело

  .............. Мила моя майно льо ..........

  ДПС, която роди Делян Пеевски и корупцията на най големи нива, спечели най-много в тези избори ... сега ще правят и закон за КТБ с автори Йордан Цонев и Делян Пеевски....

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 53. 53 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#46] от "dimko":

  Демек, всички си признават - гласно или негласно - че са маскари, лъжци и крадци и се отказват от лапачката в ползва на нова политическа система???? Може, ама има едно много критично условие: в България да има нормално общество, а не 90% от гласоподавателите да карат на гръбначен мозък само...

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Борисов ще състави коалиция с АБВ и ПФ, ДПС ще дава негласна подкрепа. Ако очаквате друго - лъжете се. РБ поставиха нещата на прекалено принципна и открита основа за банкянските вкусове.
  РБ от друга страна трябва да се консолидира и да проведе сериозен вътрешен разговор и дебат или началната подкрепа,която расте от евроизборите насам ще изчезне за отрицателно време. Да вземем например Лукарски. Този защо още не си е подал оставката?

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Борисов никога няма да надскочи собствения си ръст,толкова му е капацитета.

 56. 56 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Каква актуализация на бюджета е необходима? Ето такава) http://prikachi.com/images/916/7650916I.jpg

 57. 57 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "daam":

  А най-логично звучи: ГЕРБ, ДПС, АБВ. Всички те са си мафията. ББЦ също ще ги подкрепи. С тарикатската част от ПФ, имам предвид ВМРО, може да направят и конституционно мнозинство.

 58. 58 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#12] от "daam":
  [quote#12:"daam"]Най-приемливо звучи ГЕРБ, РБ, ПФ. [/quote]
  Не става батка! Колегите от ПФ се възприемат от Запада
  като антиевропейски"фашисти""Прозападни",НО все пак"фашисти"Като нас,само,че ние сме "про-руски фашисти"
  Третият коалиционен партньор на ГЕРБ и РБ трябва да е "прозападен",НО-"неолибераст","толераст" и така нататък
  Затова мисли друг вариант!

 59. 59 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#51] от "Бай Иван":

  В България няма забрана за сътрудници и служители на ДС да заемат всякакви длъжности, включително и държавни. Имаше опити да се въведе такова нещо, но се оказа, че по конституция не може да стане. Остана само възможността да се огласяват публично връзките с ДС за определени длъжности, което в общи линии е само информация. С тази информация за Местан обществото е запознато от години, което не пречи да бъде избиран многократно за депутат. Явно за тези, които гласуват за него, това не е проблем.

 60. 60 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#4] от "majorman":
  [quote#4:"majorman"]Догодина пак ще има избори, [/quote]
  До коментар [#7] от "cybersas":[quote#7:"cybersas"]и след това нови избори[/quote]
  До коментар [#8] от "Музар 7":[quote#8:"Музар 7"]Агонията продължава.[/quote]
  До коментар [#14] от "today ":
  [quote#14:"today "]Коалиране с ДПС = самоубийство. КОЙ е навит да си пререже вените? [/quote]
  До коментар [#20] от "д-р Петроff":
  [quote#20:"д-р Петроff"]От сега правя прогнозата за изборите на пролет. [/quote]
  До коментар [#21] от "emi1ian":
  [quote#21:"emi1ian"]Мисия невъзможна[/quote]
  До коментар [#22] от "Дяволът членува в БСП и ББЦ":
  [quote#22:"Дяволът членува в БСП и ББЦ"]Нови избори са единственото решение[/quote]
  Вие с тези непрекъснати нови избори,докато не вкарате в Парламента освен сегашните осем партии
  и Татяна Дончева и Светльо Витков, няма да мирясате !
  на по-късен етап и Боян Расате,а на финала и Йоло Денев!

 61. 61 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#17] от "Forrest Gump":
  [quote#17:"Forrest Gump"]ГЕРБ + ПФ + АБВ = 114 гласа, лидерите на тези партии нямат проблем да се коалират 'национално отговорно'[/quote]
  Трябва да са 121 гласа,така,че няма никакъв проблем останалите
  да гласуват също "национално-отговорно"против тях!Ядец батка!Мисли друг вариант!

 62. 62 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Допадна ми изброяването на проблемите в края.

 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Един десебар /авторът/ ни описва мечтите си. Изпуска обаче един много вероятен вариант - разцепване на РБ. То и сега го има но го замазваха преди изборите защото РБ беше създадено с цел да се влезе в парламента. Е, целта е постигната и вече нужда от него няма.

  С партньор като ДСБ което е маша на Костов и е наследила подлият му характер, ударите в гръб и желанието за власт над другите и обезличаването им това разцепване е съвсем гарантирано. А това означава, че всякакви сметки трябва да се правят с 10-12 депутата от РБ а не с 23. Ако сложиш и ПФ където има доста двусмислени фигури като Каракачанов и Слави Бинев от там също 10-12 души вместо 19 и парламентарната аритметика не излиза по никакъв начин.

  Единственият въпрос е ще влезе ли ББ в самоубийствена дългосрочна коалиция /явна или скрита/ с ДПС или ще отиде отново към избори в срок примерно от Коледа максимум до местните избори догодина. Засега изглежда по-вероятно второто. Което не значи че ще го обяви явно и веднага.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 527 Любопитно

  Само на мен ли ми се струва, че е назрял моментът, особено при такава патова ситуация и липса на обществено доверие, за Велико народно събрание? Много лесно биха се решили нещата с една нова конституция, според която правителството се избира директно от народа, както е в Щатите и Израел, например. Така правителствена криза не би имало, пък ако ще в парламента да има не 8, а 18 партии...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 65. 65 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#53] от "nick_wolf1":

  Споко, Колега, не всичко хвърлено в земята покълва ...

 66. 66 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За кратко време, след няколко поредни разпродадени и изкупени избори, най-после парламентът се изчисти от всякакви следи на морал и прозрачност, не остана и следа от идеи, концепции, няма нито един свестен човек.
  Погледнато от другата страна, сега сградата ще се напълни с концентрирана, пречистена, първокачествена, българска СГАН! Най-крадливите и лъжливите, техните вечни лакеи, ветераните новите кадри на ДС, всичко що мирише!

  Сега е моментът за бомбата, хора! Да отворим фондация за дарение на тротил!


  Хммм, а може би някой си направи полеви опит за необходимото количество експлозив с НЕчовешката грешка в Горни Лом...

 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  [quote#64:"philologist"]Велико народно събрание? Много лесно биха се решили нещата с една нова конституция[/quote]
  И какво ще ти помогне ако сегашните партии вместо 240 депутата имат 480? Ако вместо да решават проблемите на държавата правят нова конституция? Като ги гледаш сегашните партии каква конституция според теб ще направят БСП, ДПС, Болен Сидеров, Бюрека, Първанов? При сегашната избирателна система каквито и ще да са избори са безсмислени, просто боклука ще става все повече вместо да намалява.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "Музар 7":

  По принцип би трябвало да е възможен при разписани политики, основия stopper е огромното его на Боко.

 70. 70 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван55":

  Добър вариант. Има една дупка в конституцията, че третия който получи мандата няма срок да го реализира.

 71. 71 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  "....Проблемът с формирането на коалиция не е само във фрагментираността на НС...."

  Знаем, знаем какъв е проблемът. Колкото повече участници на трапезата, толкова по-малко печалби за тарторите. Скъпо излиза, наистина. Но действителността е доста по-различна от това, което се вижда с просто око.

  Ето какво пише по въпроса Дачков в. "Гласове":
  "...Въпросът кой ще управлява с ГЕРБ е фалшив и от нощта на изборите ни се натрапва, за да отклони вниманието ни от очевидното. Този въпрос получи отговора си още в началото на лятото, когато ДПС се отказа от управляващата коалиция с БСП. Днес всички се питат кой с кого, защото в България паметта е къса и трае от един сутрешен блок до друг сутрешен блок. Отговорът бе даден преди пет месеца, когато ГЕРБ и ДПС се разбраха за съвместно бъдещо управление..."

  Не мога да не се съглася с безпощадно ясния му анализ. Ние сме в дупка, от която едва ли ще излезем скоро... ;(

 72. 72 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 527 Любопитно

  [quote#67:"Fred"]И какво ще ти помогне ако сегашните партии вместо 240 депутата имат 480? Ако вместо да решават проблемите на държавата правят нова конституция? Като ги гледаш сегашните партии каква конституция според теб ще направят БСП, ДПС, Болен Сидеров, Бюрека, Първанов? При сегашната избирателна система каквито и ще да са избори са безсмислени, просто боклука ще става все повече вместо да намалява. [/quote]

  Ако не греша, депутатите във Велико народно събрание се избират мажоритарно. Т.е. най-популярната партия би имала голям шанс да получи абсолютно мнизинство, а разни партии-еднодневки не биха и помирисали парламент. За сравнение, на изборите сега ГЕРБ победиха в 26 от 31 избирателни района, което е 84%, докато пропорционално взеха 33%. При 480 депутата, разбира се, не би бил точно такъв процентът, но все пак ситуацията не би била като сегашната.

  Но така или иначе, със или без Велико народно събрание, независимо дали парламентът е мажоритарен или пропорционален, ако правителството се избира от народа заедно с президента, например, не би имало криза като сегашната. И без това хората са горе-долу доволни от двата кабинета на Плевнелиев. Не би било лошо така да стоят нещата и през целия му мандат. Америка и Франция, например, се управляват доста добре с такава система.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 73. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#60] от "багаин-вежлив,зелен човек":

  Вчера на писах, че мъчим да си върнем Народната република,
  с правителство на ОФ,
  но одма накичиха постинга ми с възмутеното си несъгласие ...

 74. 75 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#1] от "Само Левски":

  Хайде, бе!

 75. 76 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Вариантът е за споразумение. И да видим ЯСНО кой за какво е. Най-простото е най-малко общо кратно.

 76. 77 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Но и за гаранции решението да се приложи.

  Всички българи знаем, че стилът на българинът е да те сисъсипе от приказки и да не постигн нищо.

 77. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  правителство ТРЯБВАЛО да има ли?
  И защо? Какво полезно (не за себе си само) са свършили предишните?
  ако нещо ТРЯБВА, то е ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.
  ----
  изобщо не са екзотични евентуалните състави - всички те са банда с различни шарки.
  ----
  предложените в статията "задачи пред управлението" са смешни; защо " да не се подрива доверието в парламентарната система"? къде го това доверие, ей?! 51% + 218 хиляди "недействителни" гласа са ПРОТИВ съществуващата у нас система. Жалкото е, че категоричното "против" няма своето "за", но в рамките на парламентарно-партийната система не може и да има, то ще се появи ИЗВЪН тази система.
  Останалите задачи са наистина задачи пред бюрократите и за бюрократи. Първите няколко точки засягат преди всичко доходите на една малка част от хората, а върху останалите имат по-скоро отрицателен ефект. Реформирането на сбъркани в основата си системи пък не води до нищо - те трябва да се изчистят до корен, за да се направи нещо читаво. Но правенето е вън от възможностите, вън от желанията, вън от смисъла на съществуване на политико-бизнесменската класа.
  Следователно и тя подлежи на изчистване, отстраняване от управлението, а самото управление е нужно В ДРУГ ФОРМАТ, различен от досегашния.
  Инак ще се възпроизвеждат едни и същи системни грешки.

  властта ражда паразити
 78. 79 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 411 Неутрално

  започва да става интересно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK