Няколко лоши сценария

Няколко лоши сценария

© Надежда Чипева, Капитал



Какво точно очакват българските граждани от този парламент? Нищо. Ако може да не ги закачат много-много. За "Дойче веле" Ивайло Дичев си представя шест възможни варианта за управление - кой от кой пo-неприемлив, обаче.


Разчитам вота на българите така: не искаме нищо ново да ни се случва. Какви дълбоки реформи си представяте, че може да направи 8-партиен парламент? Да кажем някой внася решение да се намали броят на болниците - скачат не едно, а седем лобита, окопани по места. Трябва да се примирим с това, че ролята, отредена на този парламент, е да крепи положението (примерно две години), докато настъпят по-добри времена: във вътрешен план - избистряне на политическата енергия, във външен - край на икономическата криза и руско-украинския конфликт.


За да се случи едно такова временно управление - и понеже г-н Борисов не е от най-дипломатичните хора - отново ще е нужно посредничеството на президента. Един задкулисен нетуъркинг, който да тушира конфликтите и да конструира програмно или просто по-неутрално правителство. Реабилитирам положителния смисъл на думата "задкулисен", защото за пред публиката партиите ще изострят своите идеологически нетърпимости.




Три неприемливи изкушения...


Първо, катастрофални последици може да има детинското желание да се върви отново на избори - чувахме го преди от г-н Борисов, сега от г-н Сидеров. За хубаво или лошо, гражданското общество се измори от протести миналата година и едва ли ще се включи в този сюжет отново, още повече протестерите от #кой се чувстват "представени" в парламента чрез Реформаторския блок /РБ/, а онези от февруари се отдръпнаха отвратени от политиката. ГЕРБ знаят, че ако дезертират отново, това ще е краят. "Атака" пък явно не се кани да управлява.


Второто изкушение е моделът "Орбан": завой на десницата към национализма, с елементи на анти-европейска героика. Г-н Борисов неведнъж изразяваше възхищение от унгарския си колега, а Патриотичният фронт ще го снабдява с колоритни идеи, като това да се превърнат ромските гета в туристически атракции и ходжите да се задължат да служат на български (според т. 8 от програмата им). Да приемем, че расизмът ще остане в подтекст, както впрочем е и в Унгария днес. Но спокойно можем да си представим една коалиция на националния протекционизъм, където ще подкрепя и ББЦ, и "Атака", дори може би АБВ. Две европейски регулации да отхвърлим гордо - ето ви подем на националното самочувствие и веене на конски опашки.


Третата лоша възможност ми се вижда бизнес коалиция, съставена пак задкулисно, но не от президента, а от големите икономически играчи. Разбрали, че караниците помежду им, довели до падането на правителството, всъщност вредят на всички - дори на онези, които уж печелят като г-н Пеевски, те сключват пакт за ненападение и си разделят териториите. Такава коалиция ще е толкова силна, че няма да има нужда от парламентарно мнозинство - досещаме се, че партии като ДПС и ББЦ ще са сред подкрепящите. Този вариант ще е добър за икономиката, но окончателно ще отблъсне хората от политиката, което пък може да доведе до неочаквани последствия.


...и няколко още по-лоши варианта


Четвъртата възможност - това е разпад на някои партии под целенасоченото влияние на ГЕРБ с цел формиране на мнозинство. В Реформаторския блок отчетливо се виждат про- и антиборисовски крила; в Патриотичния фронт пък има по-приемливи и по-скандални; коалицията на Бареков е на няколко месеца. Помним как действаше партията на Борисов в по-предишния парламент - къде с някакви договорки, къде със заплахи тя разби например парламентарната група на "Атака" и прекупи депутати от няколко други. Могат, но дано да не поискат, защото тогава гражданското недоволство отново ще се излее на улицата. Пък и задачата днес е по-трудна от 2009, защото ще трябва да се осигурят повече хора, пък и кризата намалява ресурса.


Пета възможност би била някаква социално-популистка коалиция, "широка" или не, която да взима заеми и да раздава. За кратко тя може би има смисъл, доколкото все пак трябва да прескочим зимата, за дълго обаче ще бъде пагубна за държавата. Първите макроикономически шокове рискуват да я разпаднат.


Дори не обсъждам един шести вариант - "всички срещу ГЕРБ". Тази партия успя хитро да заеме средна позиция по много важни теми, което пък прави така, че противниците ѝ са противоположности и трудно могат да се обединят.


Какво точно очакват гражданите от този парламент? Връщам се към началото: нищо. Ако може да не ги закачат много-много.


Завещанието на цар Самуил


Забележете, изборите съвпаднаха с честването на цар Самуил, известен главно с това, че е бил победен, умрял героично /??/ от мъка по ослепените войници, с което Първото българско царство приключило съществуването си. Сред глупостите, които се изговориха за победения владетел, прозвучаха реплики като "днешните управници трябва да се поучат" и "за цар Самуил властта не е самоцел".


Какво, значи, очакваме от политиците? Да съжалят бедния народ и да вземат да пукнат, а България ако  може да попадне под някое по-добро управление. Жалко, че толкова се разви инвазивната кардиология...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Разстроено

  Лошите сценарии са много, а добър - нито един !

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Поредните безсмислици. Б.Б. най-отявлено се възхищава на Меркел, но тук удобно се вади "орбанофилията" му. И пак се веят "опорни точки" - съюз с ДПС или ББЦ. Колкото и пъти да казват от ГЕРБ - "Не! Няма да правим с тези…", толкова по-силно вият "знаещите".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Какво, значи, очакваме от политиците? Да съжалят бедния народ и да вземат да пукнат, а България ако може да попадне под някое по-добро управление."

  Ако чуждото управление ще е пак онова с двуглав орел в герба - не, мерси !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  То от горната публикация излиза, това което и аз си мисля....Всички варианти са губещи....и все пак нови избори е най надежният вариант , а има и Терминал 2.

 5. 5 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 506 Весело

  "Какво, значи, очакваме от политиците? Да съжалят бедния народ и да вземат да пукнат..."

  Ами, човек може поне да си помечтае малко

 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Любопитно

  Като чета и почти почвам да си мисля, че като имахме една партия е било по-добре... Почти, ама не съвсем!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "...да се върви отново на избори - чувахме го преди от г-н Борисов"
  Абе Боце си е фурнаджийска лопата, днес - едно, утре - обратното. Не знам кой му вярва. Едно е ясно, сам не може да управлява, колкото и да му се иска. Така, че да се смирява, както каза един професор, и да търси възможна коалиция. Ама разписана и подписана.

 8. 8 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Значи гласуват хората на които живота им зависи от управлението на държавата. Останалите 50 процента живота им не зависи от управлението.
  Така че смятайте 50 процента за 100 процента .
  Значи умножете получените проценти от изборите по 2 е равно на 60 процента. Е аз ги изчислих 55 .Като махнах 5 процента купени. Е това е. Смирете се. От Север гори , от юг гори. Забравихте тия предните как пускаха през границата 10 000 бежанци за месец? Ние сме във финансова криза.
  Вместо за хляб , трябва да даваме пари за оръжие.
  Те това е!

 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Слаба историческа подготовка!
  Последният цар на първото българско царство е Иван Владислав.
  Как да ви вярваме на другите анализи като не си правите труда да се информирате правилно?

 10. 10 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добър сценарий не виждам.
  Ще видим дали ще е лош =>
  [quote#0:"Дневник"]Какво точно очакват гражданите от този парламент? Връщам се към началото: нищо. Ако може да не ги закачат много-много.[/quote]
  Или много лош =>
  Сериозни протести, евентуално нещо добро след тях?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#6:"Mark Twain"]Като чета и почти почвам да си мисля, че като имахме една партия е било по-добре... Почти, ама не съвсем! [/quote]

  Не нека имамемного партии, , но трябва да имаме , един ,който по задължение да мисли за България и неговия глас да тежи повече.
  Нещо като "монархия"
  Гърците са го измислили при демокрацията. . Дава се бонус за спечелилия изборите, който му позволява да направи правителство. .

 12. 12 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това е ситуацията, никой няма да прави реформи,защото....,ами защото голям страх, че ще загубят избиратели ( аз вече ги наричам потребители), задкулисни партньори и видите ли Реформаторите, МУ извивали ръцете, защото искали реформи, ами нямам какво повече да кажа.

  Happy face says, adios !
 13. 13 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "rorikabc":

  Гръцките бонуси ги знаеме.
  А ТИ ?
  В час ли си, каква Гърция...,
  в Русия по- скоро..., ще си вземете бонуси !
  Аре, честито !
  пс ако се радваш)

  Happy face says, adios !
 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#10:"Никола Георгиев"]Сериозни протести, евентуално нещо добро след тях? [/quote]

  Протестите ги прави ДПС!!!!
  Друг е некадърен . Протестите бяха инициирани от Алексей Петров.Каза ви го тоя дето не го искате за министър на вътрешен министър.

 15. 15 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 513 Любопитно

  "Разчитам вота на българите така: не искаме нищо ново да ни се случва..." - и КОЯ е тази политическа сила, която предложи нещо ново на избирателите, а пък те не и гласуваха доверие?!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 16. 16 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Г-н Дичев, вие като изявен интелектуалец можете да предложите и някой приемлив сценарий, около който да се обедини обществото. Списъци с лоши сценарии може да пише и баба ми от Кестрич.

 17. 17 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Г-н Дичев, вие като изявен интелектуалец можете да предложите и някакъв приемлив сценарий, около който да се обедини обществото. Списъци с лоши сценарии може да пише и баба ми от Кестрич.

 18. 18 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално
 19. 19 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "...протестерите от #кой се чувстват "представени" в парламента чрез Реформаторския блок /РБ/"

  НЕ е ВЯРНО! И аз съм от протестерите и не само, че не се чувствам представена в НС от РБ, а направо ЗНАМ, че са лъжци и лицемери! Все повече хора започват да го осъзнават.

  "...а онези / протестери/ от февруари се отдръпнаха отвратени от политиката"

  И това не е вярно! Онези от февруари в момента са най-добре представени в настоящото НС и са в пълна бойна готовност да "протестират", когато им кажат.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#7] от "marker":

  Тези които са му повярвали са повече от такива като ТЕБ.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#19] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  Орел, рак и щука, мислещи в четвъртото измерение.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Добре казано...за сведение...

 23. 23 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#20] от "Captain Shakespeare":

  Сигурно е така, но както казах на друго място, Боце по-добре да прочете Библията и по-специално за Давид и Голиат. И да спре да се перчи, че бил голям, а някои други - малки.

 24. 24 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Какво точно очакват гражданите от този парламент?"

  Партиите да се откажат от субсидиите си от правото да ни натрисат представители а ла Бат Сали, демек от пропорционалната система. Само дето остена го няма, скриха ни го. РЕФЕРЕНДУМ!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Изключително обективен, балансиран и най-вече верен коментар, особено що се отнася до действията на банкянския и т.н реформатори и протестъри /захапали вече крайчеца на кокала/
  Браво.
  Само едно нещо е пропуснал автора - спорните възможности на безличния, пристрастен и слаб президент

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Все лоши варианти.
  Моят е още по-лош,затова няма да ви го кажа-сами ще го разберете.

 27. 27 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако остане тоя парламент - безизходица.
  Ако се проведат нови избори и се повтори същото - безизходица.
  Изходът се отлага за някоя друга епоха.

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#19] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  +++++++
  Чудя се този Ивайло Дичев дали не беше от Гражданският съвет на РБ? Ако е така е в конфликт на интереси и са разбираеми "грешките" му. Но интересно как всички викат "Не, избори не трябва да има!". Защо така бе джанъм толкова ви е страх, може би защото втори път няма да влезете? Или народъг ще поумнее малко и такива грешки на природата като Бюрека и Болен повече няма да видят НС?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сашо":

  Предпочиташ полумесец?
  Альоууу, кога накрая ще се появят достатъчно много хора, които да разберат че чуждото управление, винаги е чуждо управление в полза на чужда държава.
  Никой не е луд да жертва алтруистично ресурси за нас. Факт е че дори ние не жертваме никакви ресурси за себе си. Ама ни се ще някой друг да ни управлява. Едни мечтаят за Русия, други за САЩ - все мечти друг да ни управлява.
  Е, в краткосрочен аспект, ако попаднем на читав робовладелец, може и да се пооправим. Но никога няма да се научим сами да се управляваме, докато друг ни управлява!

 30. 30 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mark Twain":

  А бе твърди се че най-добре сме били без партии - по време на превратите, когато всички партии са били отстранявани от власт.

 31. 31 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#12:"r.drazhev"].....и видите ли Реформаторите, МУ извивали ръцете, защото искали реформи, ами нямам какво повече да кажа.[/quote]
  ++++++++++++++

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 32. 32 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#29:"biramore"]Предпочиташ полумесец?[/quote]

  Предпочитам свобода.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 33. 33 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#30:"biramore"]А бе твърди се че най-добре сме били без партии[/quote]

  Така е, навсякъде по света диктаторите са постигнали най-много за държавата си, но в един момент се самозабравят и избива на извращения. Ако имаше честен диктатор, щях да го подкрепя, но то е малко оксиморон.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 34. 34 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  "за цар Самуил властта не е самоцел".
  "Жалко, че толкова се разви инвазивната кардиология..."

  Е, той Боцето получи високо кръвно след като сдаде властта и две седмици се увива в чаршафите в Правителствена болница.. Но не посмя да влезе под ножа на някой кардиохирург. Зер, хирурга, дори и да е от световна величина, па и гербер да се пише , знае ли човек? Я един цитат от един нашенец.
  " като държеше в ръка един възел: това бяха драгоценните мускали, вързани в една не дотам чиста кърпица, които той се побоял да остави в стаичката. „Отде знаеш, че стените им са здрави, ще откъртят някоя дъска, иди, че се дави подир.“"

 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Резултата от тези избори е същият като предишният.240 "ИЗБРАНИЦИ"до един комняги,техни наследници и възпитаници и АГЕНТИ НА ДС до един без изключение.А някои и то много наивници си мислеха ,че като гласуват ще решат някакви си проблеми ,и в частност да изберат по -читави хора.Свесни хора сред комунягите и агентите на ДС няма и не може да има по биологични причини.Така ,че единственият истински модел за справяне с комунягите е Германският модел на декомунизация,Лустрация,Национализация на заграбеното и Народен съд по Германски модел.На тези ,които са гласували да им е чистито ,отново комуняги и агенти на ДС.НАИВНИЦИ и политически недорасли люде.

 36. 36 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някои пишат статии само заради хонорара ....

 37. 37 Профил на beata
  beata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "77bobo":

  +++++++++++++++++

 38. 38 Профил на D.Todorov
  D.Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Разчитам вота на българите така: не искаме нищо ново да ни се случва...." - това е огромният ни проблем. Ще се наложи да преживеем някой или няколко от лошите варианти, докато се прежалим и поискаме нещо да ни се случи. С непрекъснатите манипулации и режисура на обществените нагласи е сигурно, че ще поискаме да ни се случи нещо още по-абсурдно от това, което сме сега.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK