Родители и институции във война заради съмнения за насилвано в училище дете с аутизъм

Родители и институции във война заради съмнения за насилвано в училище дете с аутизъм

© Надежда Чипева, КапиталПотресаваща история за възможно сексуално насилие над 13-годишно момиче с аутизъм от неизвестен мъж в ІV-то Помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София разказа майката на детето Радосвета Стоянова в социалната мрежа "Фейсбук" в понеделник. Историята се разпространи светкавично и достигна до медиите, а отговорните институции реагираха с уклончивост и обвинения към детето и родителите му. Министерството на образованието задвижи проверка едва в деня, в който заглавията за скандалния случай се появиха във вестниците, макар че сигнал е имало още на 29 септември.


"Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша..."


Дъщерята на семейство Симеонови Ана-Мария е започнала учебната година в ново училище - специализирано за деца с увреждания. Допреди е посещавала общообразователно училище в Перник. В новия си клас от 5 деца тя е единственото момиче.
"На 19-ти септември взех Ана-Мария от училище - IV-то помощно училище Проф. Димитър Кацаров във София, и с ужас установих, че спортния сутиен на дъщеря ми липсва.Тя е аутист и сама това няма как да го съблече. Потърсих класната, но нея я нямаше, потърсих отговор и от директорката на училището, но такъв не получих. Вместо това г-жа Бочева започна да ми обяснява как детето ми си събувало чорапите, но след като аз реагирах с въпрос че става дума за бельото, а не за чорапите, и повторих питането - как, защо и кой е свалил бельото на детето... госпожата се изнесе и изчезна...", започва разказа си майката.


В последствие сутиенът бил намерен метнат над шкафчетата в класната стая, а при среща с директорката и педагози от училището (на 23 септември), те не дали обяснения. Вместо това изказали хипотези - че детето само го е свалило, че може би изобщо не е било с него (и нямало как да се докаже обратното), че е имало два и с единия си е играело, разказа бащата на Ана-Мария Росен Сименов тази сутрин по Би Ти Ви.


След този ден детето започнало да проявява нервност и да изпада в истерия, когато излиза от дома си или когато влиза в банята. На 27 септември, при поредния мъчен опит на майката да я вкара в банята за душ, детето започнало да вика, че ще слуша и "да не давам на чичкото да я пипа". Майката попитала внимателно къде я е пипал чичкото и детето посочило гърдите си. "На следващата вечер след дълги уговорки, пак влезнахме в банята с Ана-Мария. Този път тя ме помоли да я пазя и да не давам на "учителя" да я пипа, и посочи долу....Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите.....чичкото и казал че ще я боли.....после и казал да си обуе гащите", разказва майката Радосвета.


Част от институциите мълчат


След смразяващите думи на дъщеря си, семейството незабавно подало жалба в училището, както и сигнали до МВР, Районната прокуратура, Агенцията за закрила на детето. От полицията обаче пропуснали да ги насочат за съдебна експертиза за каквато вече е късно, ако е имало насилие.


В последствие, когато завели Ана-Мария на преглед при гинеколог в Съдебната медицина на "Александровска болница" се оказало, че за да бъде направен такъв преглед на аутист или на човек с психични проблеми, този преглед трябва да бъде направен в пълно съзнание. "Аз мога да направя на дъщеря ми такъв преглед само с пълна упойка. По закон лицето, което се подлага на такъв преглед, трябва да е съгласно с манипулацията. Няма процедура за работа с хора с увреждания. Във всеки един момент, ако някой направи нещо на човек с тези проблеми, няма как да се докаже", казва майката, цитирана от "Дарик". И допълва, че никой от никъде не се е обаждал, за да се поинтересува, включително и не са им взети показания от полицията. "Нямам никаква индикация от службите, че съществуват", казва Радосвета.


Сега прокуратурата и полицията категорично отказват да коментират случая, като се позовават на закона, според който имат 60 дни да разследват. Съставена е една полицейска преписка, а прокуратурата все още не е преценила, че има основания да образува досъдебно производство, съобщава "Дарик".


Какво решиха да кажат училището и МОН


Заради повишения интерес към случая от Министерството на образованието дадоха извънредна пресконференция вчера, на която зам.-министърът Ваня Кастрева опита да прехвърли вината на детето и семейството му. Тя изтъкна, че по думите на бащата, детето имало склонност да се съблича и разголва. Също и че майката имала склонност по най-различни поводи да изразява недоволство и в предишното училище на детето. 


На 27 септември дето започнало да се оплаква от някакъв чичко. То не е посочило конкретен учител, а има период между 19 септември, когато е станала случката с бельото на момиченцето и 27 септември, когато за първи път започва да се оплаква от чичкото, дотогава то не е споменавало за това. Сигнал за човек, който тормози по такъв начин децата, до този момент не е бил подаван за това училище, казва още Кастрева, цитирана от "Дарик".


В протокола от срещата на 23 септември между училищния екип и бащата изобщо не се е говорело за сексуално посегателство, а само за това как бельото на детето е попаднало на шкафчето в класната стая, изтъкват МОН и училището. Директорката изискала обяснения от училищния екип и било установено от записи на камери в училището, че бельото на детето било в ръцете му още в 11.00 ч. на обед, като най-вероятно момиченцето е тръгнало от дома си с въпросната дрешка в джоба си, обясни Кастрева.


"За нас няма случай"


"Детето е било при нас за четири учебни дни. За тези четири дни всички колеги, които са били в режим на работа са дали писмени обяснения, направили сме си вътрешната проверка. За нас няма случай, тъй като и до момента стои въпросът дали ученичката е носила този сутиен, или той е бил някъде в джоба или не зная къде още.", казва и Соня Милчева, социален педагог в 4-то помощно училище по Би Ти Ви (Директорката на училището е в болничен с "тежки здравословни проблеми" от понеделник). На въпроса как ще коментира обвиненията за посегателство, Милчева изтъква, че срещата с бащата на момичето е била преди това и не са били обсъждани. Тя не отговаря конкретно, но изтъква, че помощниците, които водят децата до тоалетна, са само жени.


Обяснение за това защо проверката се бави опитва да даде директорът на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лъчезар Додев. По думите му министерството е информирано с жалба от страна на родителите на 29 септември, и веднага след това е пуснато искане до директора на училището да представи доклад по случая. Изчаквало се е да се съберат обяснения от служителите на училището, но не става ясно какво е пречело да се направи проверка на място междувременно. Разпоредбата за проверка е от вчера.


Додев също изтъква аргумента, че детето имало склонност да се разголва. Оспорва и това, че то не можело да се съблича и облича само, като се позовава на епикриза от Медицинска академия.


"Срам ме е от зам.-министъра за тези думи",


Бащата на Ана-Мария Росен Симеонов реагира остро на тезата, че детето само се разголвало. По думите му той е обяснил, че момичето си играе с дрехите си, когато е нервна и понякога си събува чорапите, но това няма общо с разголване и не е казвал това. Той не е виждал или подписвал протокола от 23 септември, който постоянно се цитира, и заявява, че със същия успех сам може да състави такъв и да напише в него каквото реши.


"Ана-Мария ни каза, че чичкото я е съблякъл, пипял я е горе... долу. Какво мога да кажа? Искам да си свършат работата. Искам този човек да се разбере кой е, искам справедливост, искам този човек да влезне там където му е мястото. Искам полиция, прокуратура, институциите да си свършат работата. Този човек не трябва да е повече в това училище. Там има и други деца", настоява Симеонов почти разплакан.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Гневно
 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Сутринта се задържах в къщи и гледах двамата родители при Гала - http://play.novatv.bg/programi/na-kafe/457331

  Обади се майка, която каза че е била свидетел с още две майки как учител удря дете. И тя е подала жалба, по която не се работи.

  Казаха и един куп други смразяващи факти, които овластените неглижират и даже преекспонират за да се защитават един друг.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Затвор за такива...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 547 Гневно

  Аз забравих да кажа, че за този случай не трябва да се задоволяваме само с оставката на директора и зам. министъра, а трябва да се изискват и на други по веригата. Ако и това се оставим да отмине, то няма бъдеще за децата ни. Поне не тук.

  Ако сте изгледали включването от училището при Гала, то ще видите как всеки се чуди какво да направи, за да няма вина.

  А аз съм сигурен, че това ужасно нещо се е случило с детето, защото то НЕ МОЖЕ ДА СИ ГО ИЗМИСЛИ в такива детайли!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#2] от "brutester":

  Аз също гледах, но ми се стори нагласено, за да се подсили драматзма!

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
  Раздел VIII
  РАЗВРАТ
  Чл. 151.
  и
  Чл. 152.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#6] от "ralita68":

  ? Кое точно е нагласено?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 9. 9 Профил на Ne Nov
  Ne Nov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "За нас няма случай"
  То за вас и дете няма...

  Не харчи всичко, което имаш и не вярвай на всичко, което прочетеш (най-вече онлайн).
 10. 10 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Слушах, отвратих се, нямам думи! Разбирам родителите и ги подкрепям, всички по веригата са като от кошмарен сън. Само не ми е ясно защо веднага не са завели детето на лекар. А може да съм пропуснала...

 11. 11 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#8] от "brutester":

  Самият разговор! Имаше и други майки'
  , които искаха да кажат, че са доволни от у-щето, но водещата ги тикаше в другата посока, родителите малко ми преиграха....не е много читава тази история с начало ФБ! Лични съмнения! И дано съм права!

 12. 12 Профил на dll_l
  dll_l
  Рейтинг: 217 Гневно

  И се крият един друг и се оправдават и се обръщат срещу хората. Тоя целия тиняк трябва да се затвори някъде и да им се драсне клечката. Все едно нямат деца, все едно не ги интересува. Кой пазиш Кастрева???? Да не ти е братовчед, учителя или стринка Директорката. Какво ти става? Да не опетниш името на кое или кой? Утре да не стане с твоите внуци или деца, че тогава искам да съм там да видя, ако се обърнат и кажат, че ти си измисляш. Какво ще направиш в безсилието си?????

 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Направо съм ужасена от това, което се случва в България...то какво аще остана дето не ни е сполетявало ....и ние си даваме и последните парици , за да плащаме на такива хрантутници от която и да е институция...

 14. 14 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Щом има охранителни камери, които са заснели как детето държи сутиена в ръце, защо не видят на тези камери кога и с кого детето е ходило до тоалетната? Няма и логично обяснение защо детето е започнало да говори за случката цели 8 дни след инцидента със сутиена.
  Твърде много неясноти има в този случай.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  С такава зам министърка е нормално образованието да е в плачевно състояние, сутринта гледах и арогантните проверяващи закриляни от охранителя на училището с манталитет на пенсиониран милиционер

 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "ralita68":

  Засрамете се....

 17. 17 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#2] от "brutester":

  Полицаите ги мързи да си мръднат пръста за каквото и да е.

  Вече и за регистратори не стават.

  Абдолютни статисти, които живеят на наш гръб, че и рано се пенсионират, заради "рисковете" на професията.

  Тази държава е разграден двор.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  Че къде ги тези институции.Тука всичко е на автопилот.

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#11] от "ralita68":
  Имаш предвид двете майки на които личеше притеснението да не кажат нещо лошо защото изгонят ли от там децата им няма къде другаде да ги приемат

 20. 20 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дано не е някоя постановка на руската пропаганда. Те правиха вече такива неща по отношение на други държави.

 21. 21 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 426 Гневно

  Вместо да си вършат работата и да бъдат в услуга на гражданите, чиновниците се ''гаврят'' с обикновения човек. Обикновените хора си плащат данъците, а от там и заплатите на тези мърлячи. За ''благодарност'' биват "разпъвани на кръст" от тях. Въобще се получава един омагьосан кръг, българска картинка.
  Време е да изхвърчат на момента и за най-малката издънка.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 22. 22 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#11] от "ralita68":

  Излезте пред цяла България и кажете, че се съмнявате, че недъгавото (грозна дума) Ви детето е насилвано - после коментирайте за нагласени истории.
  Тези родители вече 13 години се борят със цялата система и хич не им е до медийни шумотевици без причина.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 23. 23 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#14] от "Crux":

  8 дни след инцидента подават жалбата.
  А защо тогава?
  Ами защото детето не е казало, но явно родителите са настояли достатъчно, че да се престраши да си каже.

  Сексуалните насилници над малолетни ги обработват допълнително жертвите за да си мълчат. Едно дете не може да прецени дали е правилно да си каже или да си мълчи, а едно дете в неравностойно положение - два пъти повече не може да прецени това. Но тъй като аутистите са осезаемо по-чувствителни не е имало как да не им направи впечатление на родителите, че нещо не е наред, но им е трябвало време да изкопчат истината.

  Преодоляването на срама, особено от дете е не просто крачка, а се равнява на скок над пропаст.

  Жената е покана за щастие
 24. 24 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много искам да се запозная с тоя педофил!!! Да ми дадат 15 мин на саме с него и да си затворят очите! Здрава става няма да му оставя!!! Всеки път като завали, ще се сеща за мен!!!!!!

 25. 25 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#20] от "metaflute1":

  Тихо,тохо, че и теб ща заръфат феновете на Гала!

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Нека не бързаме да обвиняваме.На работещите там никак не им е лесно..
  Институциите да си свършат работата и да се произнесат.
  И аз не мога да допусна,пресилено изглежда.Детето току що постъпва там.Ако има педофил,би трябвало да има подобни случаи.

 27. 27 Профил на bananafish
  bananafish
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нямаше да бързам да обвинявам, ако институциите се държаха адекватно! Ако директорката не си беше взела удобен болничен. Ако началничката на РИО не беше казала "Училището е с много висока репутация и не вярвам там да се е случил подобен инцидент". Ако по всякакъв начин не се натякваше, че на дете с аутизъм не може да се вярва и не трябва да се обръща внимание. Не може да имаш насреща си разтревожени до полуда родители и да ги неглижираш, да ги иронизираш и да не допуснеш възможността детето да казва истината и поне да се опиташ за разследваш. Хората трябва да цъфнат с болката си, с терзанията си из социалните мрежи и из медиите, за да им се обърне внимание и пак се отнасят с тях като с отрепки, защото търсят отговори на въпросите си и умират от тревога. Недопустимо е!

 28. 28 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "От полицията обаче пропуснали да ги насочат за съдебна експертиза за каквато вече е късно, ако е имало насилие."

  Колко тъп или нехаещ за никой друг трябва да си? Имаш ли място изобщо в служба като полицията или трябва максимум да продаваш вестници на някоя будка?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#25] от "ralita68":
  Какво общо има в случая Гала и "феновете " или нещо да кажеш ей тъй на

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Включиха въпросник и коментарът ми под него не излезна, пускам го тук, да се има предвид, че е само по гласуването.

  Колебаех се между двата отговора с по 50% разпределение. Избрах "Не, трябваше да се задействат още при подаване на жалбата" само заради реалната обстановка у нас. Т.е. аз не очаквам да извършват превантивни мерки, но поне да се задействат, когато има очеИЗВАден проблем, а не да търсят оправдания и да обвиняват жертвите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  "Срам ме е от зам.-министъра за тези думи" - да, ТЯ толкова неадекватно, но пък достатъчно мазно се изказа, дори една услужлива дама и суфлираше отзад, типично в чиновническо-апаратен стил. ТЕ са такива, НИЕ сме за...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 33. 33 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 426 Гневно

  Крайно време е чиновниците да работят в полза на обществото. Възмущавам се, че може да има безразлични хора, когато се спомене нещо толкова отвратително. Покажете малко човещина поне. Включвам чиновниците от МОН, полиция, прокуратура и други държавни институции. Размърдайте се поне малко и си свършете работата. Народът ви плаща, за да му служите. Получава се, че народът трябва да ви служи!

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 34. 34 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 660 Любопитно

  [quote#6:"ralita68"]Аз също гледах, но ми се стори нагласено, за да се подсили драматзма! [/quote]

  за да се постигне КАКВО?

 35. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Реакцията на властите по случая е потресаваща. Те не са разследвали, а дори вече защитават училището, без да имат крайните факти пред себе си. Не знам дали е имало сексуално насилие в училището или детето само се е съблякло. По закон всеки е невинен до доказване на противното. Затова сега нека се разследва, съдебна експертиза, прегледи на детето за следи от блудство, прегледи на камерите в училището. Разбирам тревогите на родителите, но нека не правим лов на вещици. Да изчакаме следствието и тогава да съдим.
  За МОН - слаба реакция. За МВР - слаба реакция. Трябва ли всеки случай на злоупотреба с гражданските ни права да стане медийно достояние, за да се задействат властите и да работят сериозно?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 36. 36 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съчувствия за родителите, да си в подобна ситуация е ужасно! А ужасно е не само подозрението за вероятното блудство с детето им, но и тотално непрофесионалната реакция на МОН. Нескопосаният опит да се предреши казуса още на пресконференцията, смехотворните "анализи" на ситуацията все в отбранителна посока са белег за пълната несъстоятелност на тези хора. Над всичко грее пълната им неспособност да "влязат" в проблема на семейството и детето, белег на пълната им безчувственост, липсата на каквато и да било, дори чисто лицемерна загриженост, поне за пред хората, нямам думи за подобни хора....
  Жалка история!

 37. 37 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Чета коментарите под тази статия и си мисля че нефелнната реакция на институциите не е нищо повече от отражение на отявлената социапия на някакъв немалък процент от обществото.
  Жертвата е дете с аутизъм, което е токлова безпомощно, че не може да си облече само сутиена. Защо не е казало веднага на родителите си ли? Може да е заключило спомена заради травмата и после някаква банална ситуация у дома да го е отключила пак. Аутистите доказано нямат адекватна представа за времето и за последователността на събитията. Може да се е страхувало от реакцията на родителите си. Аутистите имат и големи проблеми с разбирането на емоциите, особено чуждите
  Такива институции по принцип са привлекателни за педофили. Това не е обвинение, а констатация на базата на статистики от много държави. За това в нормалните държави с голямо внимание се разследват такива сигнали.
  Но най-безумния аргумент е че на "хората там не им е лесно". Сигурно и изродът така си мисли - то детето и без това не разбира, пък на мен ми е кофти и ми плащат малко..

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#20:"metaflute1"]Дано не е някоя постановка на руската пропаганда. [/quote]

  Абе, ти добре ли си? Ква руска пропаганда, що за дивотии? Изобщо, как ти хрумна да замесиш Русия в случай като този? Зле си, човече, лекувай се докато е време...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Мили боже, а какво ли става в домовете за деца без родители, които нямат кой да ги защити? Прави лошо впечатление, че служителите на училището не желаят да говорят с медиите и че проверяващите не искат да кажат какво ще включва проверката. И служителите на училището, и проверяващите са държавни служители, т.е., издържат ги данъкоплатците. Заради това медиите трябва да имат достъп до училището. Кураж на родителите на Анна-Мария. Винаги е много трудно да си родител на дете с увреждане, а още повече в България, където обществото не брои хората с увреждания за човеци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "ralita68":

  Ралита, Вие да не сте някоя от работещите в това училище¿ Или пък от министерството? Щото само лично заинтересуван човек може да защитава подобна гнусотия - насилено психично болно дете!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Изобщо не е редно от МОН да споделят публично аргументи от типа "имало склонност да се съблича". Вместо да пазят достойнството на детето, те търсят някакви извинения.

 43. 43 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1403 Разстроено

  До коментар [#37] от "antistatik":

  Малолетен означава недееспособен.
  С аутизъм или не, посегателствата към деца са грозни действия, отвратителни и нито една институция не просто не може, а не бива дори да си помисли да се изказва по този неадекватен начин.

  Просто всички трябва да свикнем да си търсим правата за всичко и да се организираме да тормозим туморите в публичният сектор.

  Жената е покана за щастие
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1403 Гневно

  Дневник, ако ви предстоят разследвания, интервюта, коментари и прочее със заинтересовани по случая от държавните ведомства, бихте ли били така любезни да им зададете въпроса: Дали са били насилвани сексуално като деца, имат ли познати насилвани като деца и знаят ли какви са последиците за живота и бъдещето на всеки един индивид преживял насилие еднократно или системно?!?!

  Силно ми е интересно какво ще отговорят.

  Жената е покана за щастие
 46. 46 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  институциите са такива заради скапаните ни политици,всички знаем как стават назначенията ...кой кадрува и така нататък,за доста професии се иска да ти идва отвътре,знаем приказката че от всяко дърво свирка не става..ама у нас става само да си близък с някой може и шеф на агенция (калина Илиева) и така а повечето хора там първо изобщо не им дреме ,а и не знаят какво да правят те са там само за заплати,,и сигурно може да не ходят и всеки ден на работа,така е из всички министерства агенции служби съдебна система...абе навсякъде из държавните 'институции'.....тая система наш човек ни изяде главите

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Истинските превантивни мерки са КАМЕРИ навсякъде/без тоалетните

 49. 49 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#41] от "Barcelina":

  Първо-аутизма не е психчно заболяване!
  Второ-никак не съм свързана със заинтерисовани институции!
  Трето-житейски опит!!!
  ???

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#46] от "партии -запазване на статуквото..и нищо повече":

  За съжаление политиците ни са такива заради скапаните избиратели.
  Съгласен съм с родителите, че децата с проблеми в психиката не са особен обект на подпомагане от държавата, но честно, изпитвам отвращение от сълзливите и гневни реплики отдолу.
  По една или друга причина животът ми наложи да имам опит с хора с психични проблеми (нямам предвид нито политиците, нито политиканстващите). Уви, отношението към тях от масовия български гражданин е ужасно. И същото това дете, ако медиите не се бяха заинтересовали от него, 90% от пишещите форумци щяхада отбягват с погнуса по улицата. Ако, недай си боже, родителите починат преди такъв човек, близките се нахвърлят като хиени върху наследството, призовавайки държавата да се "заеме със случая" - разбирай ако може да го въдвори на място, където те да не го виждат. Предполагам, че броят на родителите, отчаяли се от държавата и обществото, е много по-голям, но те стискат зъби и мълчат, защото както днес викате "айде нашите" за това момиче, утре като утихне случая ще говорите за него като "онова лудото".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK