Роберто Савиано пред "Нова тв": България е излязла от съветския, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм

Роберто Савиано - архивна снимка

© Дневник

Роберто Савиано - архивна снимкаИзбори 2022

България има невероятна криминална история, която светът подценява. Често българските институции искат да бъде подценявана". Това казва осъденият на смърт от италианската мафия журналист и писател Роберто Савиано в интервю за предаването "Ничия земя" по "Нова телевизия", което ще бъде излъчено тази събота.


Интервюто със Савиано, който живее в нелегалност и с непрекъсната охрана, е направено през лятото в Рим, след като водещата Даниела Тренчева от години се опитва да се срещне с италианеца за разговор (вижте повече в карето). Савиано е автор на документалния роман за италианската мафия "Гомора", след чието публикуване и популярност един от най-жестоките кланове на неаполитанската мафия - Казалези, произнесе смъртната му присъда. От предаването предоставиха предварително откъс и видео специално за "Дневник".


В интервюто Савиано говори и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия. Той разказва, че се впечатлил от влиянието й покрай разследването на местните власти "Магна карта". От него ставало ясно, че
"калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаин


а такова нещо никога не се е случвало. Калабрийците се снабдяват по собствени канали, и да се снабдяват със стока от българите... Защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци", разказва Савиано.


В интервюто той твърди, че "Банев (Евелин Банев-Брендо - бел.ред.) е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко". Писателят дава и своята версия, че


отвличането на дъщерята на Брендо е било "за да го принудят да мълчи за Италия"


Той е единствен, който знае как се осъществява трафикът на България в Италия. България има дълга традиция в криминалните взаимоотношения с Италия. Първите са още в комунистическа България, когато продава хероин като стратегия за отравяне на Запада и вече започват да се изграждат първите криминални взаимоотношения".

Роберто Савиано пред "Нова тв": България е излязла от съветския, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм

© Телеман


Савиано припомня за България определението на Миша Глени, че "Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре"... Например Румъния, Унгария, дори Сърбия имат среди, които не са корумпирани. България не е за вярване, не е за вярване... Аз нямам много покани от България, защото италианските институции в България ми казват: "Не, не..."


Според Савиано


"българският проблем е подценяван"


Той казва, че "институциите и медиите са толкова уплашени, че чувам да се казва, че България е излязла от ужасния съветски тоталитаризъм, за да влезе в друг - мафиотския тоталитаризъм. Не е лесно да се разказват тези истини". 


Според писателя "България може да се промени само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна".


Интервюто с Роберто Савиано ще бъде излъчено в предаването "Ничия земя" тази събота (11 октомври) от 18 часа.Интервю под охрана


От екипа на предаването разказват как се е случил разговора: Вече десет години Роберто Савиано е пазен строго от карабинери 24 часа в денонощието – те буквално живеят заедно, а той ги нарича приятели. Агентите пазят в абсолютна тайна къде живее в момента. Савиано пътува постоянно, приютяван и пазен от различни държави за различен период от време. Разговорите за интервю него Даниела Тренчева води в продължение на години. В началото на юни й предлагат да направи интервюто в Ню Йорк или околностите през юли или август. Следва светкавичка подготовка, американските визи за нея и оператора са готови, проучени са възможните полети и хотели. Остава да се уточни само датата, когато става ясно, че Савиано може да даде интервюто в Рим - веднага. Даниела отлита за Рим с няколко резервации в различни хотели, разположени в различни части на града – условие, поставено от агентите с цел да се избере мястото за снимки в последния момент, за да не изтече информация. Часът на срещата със Савиано също се променя постоянно. Хотелът е избран и за минути е проверен и обезопасен от цивилни карабинери, за да не бият на очи. Входовете и изходите са завардени, по улиците около хотела също има цивилна охрана. Не става ясно колко общо хора се грижат за сигурността на Савиано, но никой от гостите на хотела не разбира какво се случва. Само двама от служителите на хотела знаят за какво е всичко това. В последния момент агентите сменят и предвидената за интервюто стая с друга. Прозорците са покрити, за да няма видимост отвън и вратата е блокирана от карабинери.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK