Комисията по досиетата представи сборник с документи за "вражеската емиграция" от архива на ДС

Втория том от поредицата - "ДС - структура и основни документи". Снимката е архивна

© Анелия Николова, Капитал

Втория том от поредицата - "ДС - структура и основни документи". Снимката е архивнаС дискусия в Софийския университет във вторник вечерта Комисията по досиетата представи документалния сборник "Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации 1945-1989". Той е 16-ти от поредицата им "Из архивите на ДС", с която Комисията извежда на преден план ключови области от работата на службите. В следващите две седмици предстои представянето на другите две публикации от тази година "Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване" и "Държавна сигурност и "вражеските" радиостанции".


Изданието беше представено от научния директор на комплекса по хуманитаристика в Софийския университет доц. Костадин Грозев, председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, членът и Ваня Жекова и изследователя Красимир Кръстев.


Темата за обединенията на българските емигранти в чужбина срещу комунистическия режим и действията на Държавна сигурност срещу тях е обект на множество мемоари, изследвания и други публикации след 1989 г., затова Комисията е положила усилия да събере слабо известни документи, които осветляват темата от различен ъгъл, пишат във въведението съставителите. В определението за "вражеска емиграция" според документите на ДС се разбират лица или групи отвъд пределите на НРБ, които развиват "подривна дейност" срещу нея или най-общо всички емигранти, изразили несъгласие със ситуацията в страната.
Съдържание


Сборникът включва 102 документа от архива на Първо главно управление на ДС и в по-малка част – от Второ, Трето и Фонд 22 на Шесто управление. Те дават представа едновременно за дейността и отношенията между организациите и за разложителната, както е окачествена от съставителите, роля на Държавна сигурност в опитите й да ги инфилтрира, контролира и да задълбочи различията между тях – включително със съдействието на властите в други държави.


Сборникът хвърля  поглед върху документацията на разузнаването за двете основни емигрантски организации - Българския национален комитет, създаден от Г. М. Димитров в Австрия и Българския национален фронт, основан от Иван Дочев в Западна Германия непосредствено след 1944 г., както и върху по-малки групи и международни обединения с български членове от целия политически спектър. Обемът информация по темата в архива на ДС показва значителния ресурс, вложен от службите, за да предотвратят създаването на силна българска антикомунистическа структура извън страната. В това отношение дейността им е успешна и това е една от основните причини за несъстоялото се обединение на българските емигрантски организации, заключават изследователите.


Сред по-интересните документи съставителите извеждат са писмо на Иван Дочев до Г.М. Димитров от 1947 г. с призив за сътрудничество между БНК и БНФ и появилото се след неговото прихващане предложение на службите да се създаде нелегален "Геметовски" център в България, който да проследи нелегалната дейност на бившата Земеделска организация в България и да внедри агенти, които да установят връзки със земеделците зад граница, по-специално Ценко Барев; "Паметна бележка" свидетелства за срещата между български политически представител и Департамента на правосъдието на САЩ, в която НРБ се опитва да убеди Щатите, че Иван Дочев е развивал дейност за фашистка Германия и трябва да бъде депортиран; агентурно сведение от 1975 г., говори за политическото и физическо ликвидиране на Ценко Барев.


Срещат се документи за остри мероприятия на Държавна сигурност срещу отделни личности на българската политическа емиграция като Борис Арсов в качеството му на председател на Съюза на българските революционни комитети, но като цяло прегледания за сборника материал касае отношението на службите към организации, отговориха съставителите на въпрос на разследващия журналист и изследовател на Държавна сигурност Христо Христов.


Отново на въпрос от публиката за наличието на сведения в архива за контакти между Държавна сигурност и властите в различни държави и създавали ли са те пречки пред българската емиграция, изследователите посочиха случай с предотвратен протест на групата на Ценко Барев в Париж срещу посещение на Хрушчов в Париж през 60-те години. По време на визитата френските власти изпращат емигрантите на принудителна ваканция в Корсика.


От първо лице


В погледа на известния политемигрант и журналист в радио "Свободна Европа" Димитър Бочев, който присъстваше на срещата, така мечтаното обединение между различните политически организации зад граница не се е състояло не само заради "националния манталитет, който по своята природа е разединяващ, а не кооперативен", но и защото на Запад те всъщност са били нежелани и търпени "поради ненужните предразсъдъци на дребнобуржоазния хуманизъм". Ръководството на радиото не гледаше с добро око на интереса към българските емигрантски организации и членуването в тях, каза той.


"Казвал съм неведнъж, че между фронтовете на студената война съществуваше тайно съзаклятие между фанатиците на Изтока и кварталните бакали на Запада… Организациите не можаха да разгърнат дейността си поради конформизма на Запада. Те имаха своя дълбок смисъл и недооценена роля - протестът винаги има смисъл, но от друга страна са илюстрация за примиреността на свободния свят към неговите несвободни съчовеци."


На 14 и 21 октомври в СУ ще бъдат представени съответно сборниците "Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване" и "Държавна сигурност и "вражеските" радиостанции". След това дигиталният им и по-разширен вариант ще бъде достъпен на сайта на комисията по досиетата, където се намират и останалите 14 издания от поредицата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  А защо е пропусната МПО?!??!?!

 2. 2 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 481 Весело

  Що ни заглавичквате с книги ? Я покажете "баш досиетата".

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кога ще отворите НАПЪЛНО ВСИЧКИ ДОСИЕТА ?
  Няма починали няма живи всичко на масата и публично качени в интернет.
  До колкото си спомням г-н Президента обеща това да стане факт.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#3] от "Танас":
  +++ Да, и аз това искам да попитам.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#3:"Танас"]Кога ще отворите НАПЪЛНО ВСИЧКИ ДОСИЕТА ?
  Няма починали няма живи всичко на масата и публично качени в интернет. [/quote]
  В това е имало смисъл преди да опоскат досиетата, и да извадят по..."интересните" неща от тях. Някъде в самото начало, в първите години след прехода. Когато още не са имали време да опоскат всичко.

  Сега...сега е почти безмислено Въпреки че опоскването продължава, колкото и странно да звучи това Знам го от личен опит: При първото прочитане на моето досие (есента 2010) получих папка с +/- 20 страници, въпреки че там е имало над 100 страници. Вижда се това според къде са изтърканите места на задната част на папката (тази между предната и задната и корица).

  И в останалите документи имаше изтрити с Флумастер пасажи, но срещу светлината от прозореца можеше да се види оригиналния текст. Изненади нямаше, имаше потвърждения на някои мои съмнения. Нейсе, записах си по интересните неща. На излизане ми казаха че мога да получа фотокопия, но не ги поръчах веднага (липса на време).

  След месец отново ми дойде реда да си прочета досието. Сега вече задрасканите пасажи бяха бая повече. И това 21 години след прехода

  Питам се КОЙ редактира и трие текстове в едно почти безобидно досие като мойто?!? Живял съм извън България целия период от 1968 до 2010, не съм бил замесен в обществения/политическия живот, И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТРИЯТ безмислени пасажи в досието ми?!?

  Та, драги ми Танасе, ако в мойто скучно досие до сега се трият пасажи, представи си какво ще се трие в по интересните досиета
  До коментар [#3] от "Танас":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Поредният пример как за 45 години комунистите разсипаха страната и развратиха народа.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  "между фронтовете на студената война съществуваше тайно съзаклятие между фанатиците на Изтока и кварталните бакали на Запада… Организациите не можаха да разгърнат дейността си поради конформизма на Запада"

  да ! Западът печелеше на гърба на обиксновените хора от соц. блока. Просто си затваряха очите. Сега, обаче това е забравено.

 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Танас":

  +++++Точно така! Списъкът на всички - няма значение дали са умрели дали са живи. Всички. Това е единственият начин!

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар 3.

  Ами..., никога няма да ги отворят...! Или поне аз така си мисля! Президента може да е обещал, ама очевидно има хора с властови ресурс и възможности над неговите, тоест ДС все още си функционира, макар и по друг начин и не толкова открито но си действа...!
  Аз самия не вярвам, че досиетата са унищожени! Карат ни да си мислим така... Дори и да има нещо изгорено, преди да е запалено, то е сканирано, филмирано и прибрано!
  Отворят ли се досиетата, падат всички скрити зависимости! Но засега все още ни държат в този батак и не се очертава, нещо да се промени...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Чудесна инициатива! Доста исторически изследвания могат да се направят при разглеждането на тези документи.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Трябва да се пише, да се говори по медии за онези мракобесни времена. Всичко, което излиза по темата го приветствам. Но искам повече, по-често да става.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  На час по лъжичка.А кога ще разберем цялата истина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK