Мирът в България има нужда от МИР в чужбина

Мирът в България има нужда от МИР в чужбина

© Юлия ЛазароваПубликуваме текста на Иван Радев, изпратен до редакционната поща на "Дневник".


Протестите в Кюстендил и Дупница срещу възможността ДПС да получи мандат там показват едно - има реална необходимост от създаването на многомандатен избирателен район (МИР) за българите, които гласуват в чужбина. Като оставим настрана етническите или чисто партийните мотиви за недоволството, то си е съвсем оправдано, но и много закъсняло.


Закъсняло, защото правилата на тези избори (а и на предишните) са такива - гласовете от чужбина за всяка партия се прибавят към общия брой от страната и следва разпределение на мандатите на принципа на най-големия остатък. Въпрос на математика е в кои райони ще получат мандати партиите с най-много гласове от чужбина.
Да протестираш сега, е все едно да протестираш срещу математиката


Недопустимо е да се иска и правилата на играта да бъдат променени в нейния край. Ирационални и граничещи с фашизъм са т.нар патриотични доводи, отнасящи се до етническия произход на кандидата, който вероятно получава мандат. Математиката, както знаем, е точна наука и не се занимава с това, кой е българин, кой турчин и кой ром.


И все пак, недоволството е оправдано и то е породено от изначално заложената несправедливост в Изборния кодекс. За разлика от сънародниците си в България, българите в чужбина нямат свои кандидатски листи, за които да гласуват. Ако имаха, изобщо нямаше да се стигне до ситуацията в Кюстендил и Дупница, но и щеше да има кандидати, които да обърнат кампанията си точно към онази част от българския народ, която временно или завинаги живее далеч от родината. Сега всеки от явяващите на изборите говори за проблемите на хората от своя район, но никой не прави специална кампания, насочена към чужбина -  именно заради този порок на изборната система. 

На тези избори


неравностойното положение, в което са поставени избирателите в страната и зад граница,


стана съвсем очевидно заради лишаването на живеещите извън България от правото да гласуват преференциално.


Обяснението е техническо - при липсата на отделна кандидатска листа за чужбина няма как се гласува за кандидати, а се избира чисто пропорционално - само измежду партиите и коалициите. Така се стигна до ситуацията гласуващ в България да може да избира между няколкостотин кандидати от листите на 25-те партии и коалиции, докато изборът на сънародникът му в чужбина е сведен до посочване на една от тези 25 политически сили.


Дали това не противоречи на конституцията, която гарантира равни избирателни права на всички български граждани? Не получихме отговор на този въпрос, тъй като никой от имащите правото да сезират Конституционния съд не го направи, вероятно с цел да не възпрепятстват провеждането на изборите. Предполагам с подобен мотив никоя от партиите на повдигна сериозно този проблем и не го постави в центъра на предизборната си кампания. Ето че допускането на това несъвършенство изби на пръв поглед неочаквано място - не се разбунтуваха избирателите от чужбина, а гражданите на два български града. Казано по друг начин, мирът в МИР Кюстендил бе взривен от липсата на МИР - чужбина.

При проведени избори едва ли има много възможности за поправяне на несправедливостта, колкото и непримирими да са жителите на Кюстендил и Дупница. Това, което могат да направят, е


да предотвратят подобни случаи в бъдеще, като поискат отделен избирателен район за чужбина

Със сигурност има и чисто обективни причини такъв район да не е бил обособяван досега. Те са свързани най-вече с факта, че е трудно да се изчисли колко са избирателите и колко да бъдат мандатите в този нов район. Виждаме обаче, че липсата му създава още по-големи проблеми, така че е въпрос на политическа воля да се намери справедлива формула. 

Българските политици дължат това на сънародниците ни в чужбина - голяма част от които са напуснали България точно заради политическата класа от годините на прехода. Дължим им го и всички ние - нека не забравяме, че емигрантите изпращат в родината повече средства от всички чуждестранни инвеститори и е редно да имат право на адекватно политическо представителство в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Напълно правилно и справедливо искане.

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Или отмяна на МИР-овете и минаване към по-простия варинт с национална листа.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Любопитно

  Има ли значание откъде ще влязат бат Сали, Пеевски, Доган и Местан? Или Боко, Цвъко,Пашата, Митко Каратиста
  ?Те са обида българите. Те винаги ще заговяват на гърба на българския народ

 4. 4 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Дори една Македония имат МИРове в чужбина. Това, което аз предлагам е следните МИРове:
  1. Западна Европа
  2. Източна Европа
  3. Азия, Африка и Австралия
  4. Америки

  Тези 4 МИР спокойно могат да носят 16 мандата (предвид, че 4 е мин. брой за един МИР). разделянето е много важно, защото ако се създаде само 1 МИР, то мисля, че е ясно коя партия ще спечели на практика всички мандати поради 50% гласуващи за нея.

 5. 5 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На тези избори тъпанарите,обслужващи и легитимиращи управляващата мафия паднаха до 38%(10 % купен и контролиран вот плюс мъртви души).До скорошните следващи ще паднат поне още с 15% с оглед на настъпващата мизерия и разруха.Е,дано тогава се надигне това робско племе и да заживеем в нормална страна.

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Много добър анализ. Остава бъдещият парламент да промени изборния закон и да го направи по-справедлив.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  МИР за душата на Изборният Кодекс, сътворен от рабинята Майа !

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митко Василев":

  Национална листа с преференция!

  Е тогава да ги видим "водачите"

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 9. 9 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#7] от "r.drazhev":

  Днес писах, но пак да кажа. Творението на Мая все пак доведе до поне два хубави казуса:
  15/15 и Антон Кутев не влиза, като водач (поне засега)

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 10. 10 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Весело

  "Да протестираш сега, е все едно да протестираш срещу математиката"
  Не знам защо автора си мисли , че няма такива протести. Като си спомня , колко рев, пот и сълзи е докарала тази наука на съучениците и най-вече на съученичките от средното училище.
  Но както изглежда за някои протеста не е спирал никога и продължава и сега, макар , че са станали кметове и не знам още какви.

 11. 11 Профил на Момчи
  Момчи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупав анализ. Вместо да се чудят къде да пратят гласовете от чужбина ДА ЗАБРАНЯТ ГЛАСУВАНЕТО В ЧУЖБИНА. Принципът е много ясен. Който е избрал да живее в друга страна НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСУВА В БЪЛГАРИЯ. Неморално е да НЕ ВНАСЯШ ДОД, ДДС, акцизи, мита, здравни осигуровки, пенсионни осигуровки, винетки, данък МПС и прочие данъци и квазиданъци, а да имаш право да гласуваш и определяш съдбата на тези, които ги плащат. Неморално е да имаш само права и никакви задължения.
  ГЛАСУВАНЕ САМО НА ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

  Момчил
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Знаем, че право да гласуват на тези избори имаха 6 875 199 души и там няма мъртви души, а само отсъстващи от страната. Известно е, че населението над 18 години е около 85% от общото. Така получаваме, че ако си бяха всички те в България, населението щеше да бъде 8 080 000 души, но то е в действителност 7 млн. Липсващите в чужбина 1.08 млн. биха представлявали избирателен район със 6-700 хиляди имащи право на глас. Въпреки приблизителните числа и пропорции, наличието на 30-35 парламентаристи, избирани от чужбина представлява огромен политически риск за управляващите комунисти, мутри, милиционери и нацистчета. Като прибавим и факта, че няма по-прост народ от българския, предлагам на автора да забрави идеята си.

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Весело

  Рано ранила МаяМа,
  станала, та се умила,
  чуден Кодекс натворила!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#11] от "Момчи":

  Не знам какви данъци и т.н. не се внасят но за 2013 емиграните са изпратили обратно в България над 1 млрд. евро... Все си мислят, че поради тази причина заслужават поне да могат да гласуват.

 15. 15 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На референдума за Шотландия имаха право да гласуват само живеещите там. Точка. Никакви шотландци по наследство, произход и т.н.
  Не е ли време да се поучим от най-старата система за гласуване.

  Попътен вятър в главите!
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  [quote#11:"Момчи"]ГЛАСУВАНЕ САМО НА ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ.[/quote]
  категорично . и не ми пука в измир ли е или в чикаго . направил е своя избор. защо техния глас да променя моят избор . и секциите и комисиите са платени с данъци в България .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Проблемът с големината на чужбинските мирове е измислен, защото решения има, ама няма желание да се прокарат. Правят се 4 МИР-а, например

  [quote#4:"Софиянец"]1. Западна Европа
  2. Източна Европа
  3. Азия, Африка и Австралия
  4. Америки [/quote]

  Броят на мандатите се определя от броя на гласовете като за тежест на един мандат се взема тежестта в страната. На тези избори 1 мандат е 14 000 гласа, т.е. от чужбина биха били 9 мандата, 4 от които от Турция. Има надежда, че тази система ще мотивира и избирателите извън Турция.

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#4:"Софиянец"]Това, което аз предлагам е следните МИРове:
  1. Западна Европа
  2. Източна Европа
  3. Азия, Африка и Австралия
  4. Америки [/quote]
  Разумно предложение Подкрепям!

  П.С. Подкрепям, въпреки че имайки предвид колко са гласуващите в азиатската Турция това може да обезмисли гласовете на българите в този МИР. Включая и тези в Израел, където има още една пречка: Неделя там е работен ден, и не всеки може да си позволи да не работи един ден, за да гласува в посолството
  До коментар [#4] от "Софиянец":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Е, че трябва да има не един даже, а цели три МИР за българските граждани в чужбина - това е тема не от вчера и няма нищо общо с бат' Сали и преразпределението.
  Защото по същество българите извън България имат друг поглед, други кахъри и необходимост от представянето им не като "масовка", а директно пред обществото в Парламента.
  Един МИР за Турция, един МИР за живеещите в ЕС и още един МИР за Америка и останалия свят. Мажоритарни райони. Бройката е подробност ...
  Но тези българи имат нужда от свое адекватно представителство и глас, а не да ги използват за дребни надцаквания и изборни сметки.
  Освен, че България им го дължи представителството по презумпция, като на граждани, то това ще поизчисти и картинката сред местната политическа фауна ...

 20. 20 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "Момчи":

  Ти добре ли си бе момче ??? То ако е така, да сме станали вече не само турска , а и циганска държава !!! И още нещо да ти кажа :

  такива като мен , които живеят в Европа плащат много повече данъци на година от колкото ти някога си плащал за целият си живот ! От тези данъци живуркаш и ти , тъй като от ЕС се дават помощи и на България !!! Да не мислиш , че България би се справила сама !?

 21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#11:"Момчи"]ДА ЗАБРАНЯТ ГЛАСУВАНЕТО В ЧУЖБИНА. Принципът е много ясен. Който е избрал да живее в друга страна НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСУВА В БЪЛГАРИЯ. Неморално е да НЕ ВНАСЯШ ДОД, ДДС, акцизи, мита, здравни осигуровки, пенсионни осигуровки, винетки, данък МПС и прочие данъци и квазиданъци, а да имаш право да гласуваш и определяш съдбата на тези, които ги плащат.[/quote]
  Май си пропуснал следния абзац от статията:
  [quote#0:"статията"]Дължим им го и всички ние - нека не забравяме, че емигрантите изпращат в родината повече средства от всички чуждестранни инвеститори и е редно да имат право на адекватно политическо представителство в София.[/quote]

  До коментар [#11] от "Момчи":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#4] от "Софиянец":

  нищо не решават така защото общо гласуващите са колкото 1 МИР в страната, трябва предварителна регистрация за гласуване и евентуално според подадените заявления да се определят мандатите

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#14] от "Софиянец":

  Поне тройно, че и повече. Статистиката на БНБ отчита само преводите през финансови институции т.е. банки, само преводите над 5000 лв., при това търговските банки не са длъжни да го правят за суми под 12.5 хил. евро. Статистиката отразява само онези преводи на хора, които са извън страната повече от 6 месеца. Известен е спорта да се работи 6 месеца с цел избягването на данъци в приемащата страна. За парите в брой никой не знае. Но по косвени изчисления 6% от БВП се формира от емигрантските пари, повече отколкото формира целият български туризъм. А ни наричат нация на проститутки и келнери.

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Весело

  Абсолютно съм съгласен! Трябва да има многомандатен район "метрополия", където да гласуват чужденците, и задължителна преференция

 25. 25 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Решението е 100% мажоритарни избори в два тура каквито са в Англия, Франция, САЩ и много други.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 26. 26 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Пак да кажа, че от чужбина гласове не трябва да има изобщо. Но темата и аргументите са дълги.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  Колко трябва да бъдат мандатите на единия или няколкото избирателни района в чужбина може да се определя лесно от броя на гласувалите там при предишните избори - ако име увеличаване или намаляване, то ще се отрази на следващите избори.

 28. 28 Профил на Момчи
  Момчи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Не знам какви данъци и т.н. не се внасят но за 2013 емиграните са изпратили обратно в България над 1 млрд. евро... Все си мислят, че поради тази причина заслужават поне да могат да гласуват. "
  Ами тогава да дадем право и на руснаците, които имат 300 000 имота по морето и те да гласуват. Те също са внесли много пари. И на англичаните с имоти тук и на всички. Да дадем и на туристите да гласува, те също снасят пари. Накрая да дадем право на всички европейци да гласуват в България, нали от тяхните данъци се събират еврофондовете, които харчим.
  Логиката е сбъркана. Ама какво да очакваш при такова сбъркано образование.

  Момчил
 29. 29 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "Момчи":

  пич, а тези, които плащат хиляди евро данъци в ЕС къде ги пращаш? Та нали без фондовете от ЕС България щеше да е още по-бедна... или не си наясно, че политическия "елит" в България ни ограби до шушка в последните 25 години (Луканов, Попов, Инджова, Виденов, Костов, Сакскобургготски, Станишеф, Борисов, Орешарски + Доган) и ако не бяха парите от ЕС можеше и нищо да не се е променило от 1997 до сега?!? Да не говорим, че си имаме конституция - "равни избирателни права на всички български граждани". Хмм, а какво ще кажеш да отнемем избирателните права на всички умници, които смятат, че българите в чужбина не трябва да гласуват

 30. 30 Профил на Момчи
  Момчи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изпращането на пари на роднини са частни взаимоотношения. Те не могат да пораждат право на гласуване. Ако български богаташ издържа дете в САЩ то от това не следва, че има то има право да гласува там. Освен права в този живот има и задължения и най-важното от тях е да сърбаш попарата, която сам си си надробил. Точно това задължение живеещите в чужбина избягват.

  Момчил
 31. 31 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#16] от "deribeev":

  проблемът не е в избирателите а в изборните правила... ти протестира ли когато Мая написа тази помия наречена изборен кодекс?

 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  къде изпусна бандитите от вашата "социална" партия?

 33. 33 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  До коментар [#30] от "Момчи":

  Колкото и да им се иска на някои хора като теб, това няма да стане. Ние българските граждани в чужбина винаги ще имаме право на глас. Това е наше конституционно право и никой разумен политик няма да посмее да ни го отнеме.

  Напълно съм съгласен със статията. Трябва да има МИР в чужбина.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 34. 34 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#11:"Момчи"]Който е избрал да живее в друга страна НЕ МОЖЕ ДА....[/quote]

  Ти крепостно право знаеш ли какво е и през кой век е съществувало?

  Ами тогава дай права на един руснак, който идва 6 месеца през лятото в Поморие и си плаща данъка за апартаментчето. Или на един сириец, който бачка в България и му удържат данъците от заплатата. Ти искаш да въведеш правило: само българи по произход, живеещи в България и плащащи данъци в България, да могат да гласуват. Момчи, осъзнай се, светът върви напред. Глобализацията, комуникациите, мисълта и технологиите са навсякъде, а забраните са от миналия век. Със забрани нищо не се постига.

 35. 35 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  освен отделен МИР за чужбина, трябва да се окрупнят и някои малки съседни избирателни райони от които се избират по 4-5 депутати. така методът на остатъци няма да дава такива странни резултати.

  Истината ни прави свободни.
 36. 36 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"r.drazhev"]МИР за душата на Изборният Кодекс, сътворен от рабинята Майа ! [/quote]

  Е, може и да е лош, но определено е по-добър от предишните..
  А за мая - предпочитам да запазя мълчание....

 37. 37 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Задължително трябва да има МИР - чужбина - България има нужда от тези 1 милион българи - повечето грамотни, високообразовани, на добри позиции и разумни..

  Нама друг начин как тази дърбжава да бъде спасена без външна помощ - иначе ще гледате целувките на сергея и доган под мътните погледи на ...ония..

 38. 38 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  1 милион българи в чужбина да нямат един свой представител в Народното събрание - това българин не може да го измисли. Аз не знам какви българи са правили Изборния кодекс, ама определено не са работили за националната кауза. Работили са повечко къде за партийни, къде за свои лични интереси.

 39. 39 Профил на 2000
  2000
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Подкрепете петицията за МИР Чужбина, подкрепете исканията на българите в чужбина, които са същите, както на българите в Кюстендил! Линк към петицията:

  http://www.peticiq.com/mir-chujbina

  .

 40. 40 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#28] от "Момчи":

  Руснаците по морето нямат българско гражданство, за разлика от всички българи ,които са в чужбина и работят , да препечелят някой лев с желанието си един ден да се завърнат в страната си !!!
  Да не мислиш , че сме отишли от добро !!!!???? От немотия сме заминали, не защото ни се разделя от родители ,сестри ,деца и приятели !!!

 41. 41 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#11:"Момчи"]Неморално е да НЕ ВНАСЯШ ДОД, ДДС, акцизи, мита, здравни осигуровки, пенсионни осигуровки, винетки, данък МПС и прочие данъци и квазиданъци,[/quote]
  А е морално да пращат пари за да не рухне страната и вие да получвате облаги от това. Да не говорим, че болшинството българи зад граница имат имоти в България за които също плащат данъци.
  Тове са приказки на комплексат, който не може да събере две и две.
  Сигурно е гласувал за фашизоидната АТАКА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK