Кой е големият победител от изборите

Огнян Минчев. Снимката е архивна

© Анелия Николова

Огнян Минчев. Снимката е архивнаИзявлението на политолога от асоциация "Прозрачност без граници" Огнян Минчев е от днешната дискусия "България след парламентарните избори", организирана от фондация "Фридрих Еберт". Заглавието е на редакцията.

На тези избори можем да очертаем следните роли – малък победител, голям победител, голям губещ и най-голям губещ.


Малкият победител е партия ГЕРБ


За пореден път партията, водена от Бойко Борисов, спечели около една трета от гласовете. Различният брой депутати е в резултат от различните конфигурации в три поредни парламента, но така или иначе в трите парламентарни избора след 2009 г. ГЕРБ печели около една трета от гласовете. Стабилно представителство.
Партията печели, както се оказа след социологическите анализи в изборната нощ, отново гласове предимно на градски жители и на образовани граждани. Което е интересен феномен от гледна точка на твърдението, че Бойко Борисов е културен и интелектуален маргинал, битуващо в изключително големи мащаби сред интелектуалците в Стамболова София.


Тази победа, разбира се, е малка. Поради простата причина, че ще трябва да бъде споделяна с неизвестни партньори, по всяка вероятност не особено особено доброжелателни, в рамките на една социална, икономическа и социална ситуация, която е за пореден път бременна с провал, а не с успех. Ако все пак бъде постигнат успех, това ще бъде голямо постижение.


Големият победител е "Корпорацията" с главна буква

Така я нарече Петя Владимирова в "Дневник".


Тази Корпорация има различни лица. Нейното политическо лице се нарича ДПС. Нейното икономическо лице се нарича Корпоративна търговска банка или "корпоративно-търговска групировка". Нейното обществено лице гальовно е наричано "октопод" или нещо подобно.


Тази Корпорация на практика осъществи поредна стъпка в монополизацията на българския стопански, политически и обществен живот. Закупи около 150 хиляди цигански гласа и в обща сложност купените гласове от страна на ДПС са около две трети от купените гласове в страната.


Делът на купените гласове от общия брой нарасна значително, така че, ако се придържаме към максимата, че "глас народен е глас божи", гласът божи в една съществена пропорция беше закупен. И то в най-голяма степен от ДПС.


На практика това, което можем да очертаем като голям победител, е една наистина сложна конфигурация, която излиза с различни лица. Тогава, когато трябва да обясни своята експанзия в обществото и държавата чрез купуване на гласове, чрез манипулиране, чрез други средства, тази Корпорация излиза с либерално лице. Те не са етническа партия, те са либерална групировка, либерална партия, толерантна и т.н.


Тогава, когато бива притисната до стената да обяснява защо насажда в държавата и в обществото неимоверна, системна, задушаваща обществото и институциите корупция, тя излиза с постановката "Преследват етническите малцинства". Посланието е: Корупция или етнически конфликт – изберете сами.


В настоящия период и в обозримо бъдеще изборът ще бъде: и корупция, и етнически конфликт.


Тъй като вследствие на новите територии, завладени с купуване на гласове и административен натиск в Северна и Северозападна България – Ловешко, Плевенско, Габровско и т.н., ние ще имаме на следващите общински избори качествено нова ситуация, в която разделенията в българското политическо пространство няма да са на "леви" и "десни", те и сега не са такива, а ще бъдат преди всичко етнически разделения. Валери Найденов нарече тази нова ситуация "процес на ливанизация". Удачно. Аз бих я нарекъл "процес на етническа картелизация или етническа кантонизация" на българското общество, която много скоро ще стане необратима.


В този смисъл големият победител за пореден път е Корпорацията. И дано това, което казвам, не звучи етнически нетолерантно или изключващо когото и да било.


Имаме един голям губещ. Този голям губещ е БСП


Не левицата – не можем да говорим, че губещ е левицата, тъй като по мое скромно мнение БСП отдавна не представлява каквато и да е левица, с изключение на един много особен аспект.


В продължение на четвърт век БСП успя да се съхрани като основна политическа сила благодарение на повече или по-малко успешното балансиране между две роли. Публичната роля беше на представител на тази консервативно-социалистическа част от българското население от преимуществено възрастни хора, които искат да останат верни на своя живот и по биографични причини подкрепят БСП. Тази публична роля прикриваше факта, че в продължение на четвърт век БСП беше основният политически агент на новосформиращата се и развиващата се към монопол посткомунистическа олигархия в България.


Фактът, че г-н Станишев си позволи да направи това, което направи през пролетта на 2013 г. (да постави тази партия в унизителното положение на прислуга на Корпорацията), на практика разголи полускритата роля на БСП, унизи нейните членове и доведе до това, което имаме днес – спад в подкрепата до 15%, което не е лош резултат, като имаме предвид какво е породило този срив на обществена подкрепа.


Въпросът за това дали БСП да участва в голяма коалиция, или да се занимава с това, което на английски се нарича soul searching в опозиция, не е основен въпрос. Той не се отнася по никакъв начин нито до българската левица, нито до българската десница. Българската десница има достатъчно свои проблеми, а българската левица предстои да бъде преучредявана на друга основа според моето скромно мнение.


Това, което по всяка вероятност трябва да направи БСП, е да потърси своето ново място в новата ситуация, в която се намира България.


Най-големият губещ от тези избори продължава да бъде българското общество


и българската държава. Независимо дали оценяваме резултатите от тези избори като представителни или непредставителни (аз лично мисля, че категоричен отговор не можем да дадем по простата причина, че доста голям процент гласове бяха купени. Още по-голям процент бяха изнудени или изнасилени по традиционните методи, установени през последния четвърт век, за засилен натиск върху периферни социални слоеве да гласуват в полза на определени корпоративни мафиотски интереси).


Тъй като тези избори не създадоха достатъчни предпоставки за сформирането на гражданско-политическа коалиция, която да постави във фокуса на българския обществен живот основното разделение.


Това разделение не е ляво - дясно, то не е никакво друго освен разделението между Корпорацията, корупционната мрежа, която задушава и омаломощава българското общество (не искам да свеждам тази мрежа до ДПС или до КТБ, но те са ядрото й в момента поради отпадането на други, по-активни политически и корпоративни субекти на второ и трето място) и българската държава, българското общество, българското гражданство срещу октопода. Срещу тази инфраструктура, която чрез корупция, чрез масова злоупотреба с публични средства, чрез инфилтриране на държавните институции от горе до долу обезсили българската държава и я постави под санитарния минимум на нейното съществуване.


Сегашното състояние на българската държава е срам за европейска страна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Моделът "КОЙ" е големият победител, по-точно авторите му.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1807 Весело

  "Кой е големият победител от изборите?"

  Аз!
  Когато се хванат за гушите моят сценарий е проработил

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  КОЙ

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Големият губещ пак е българският гласоподавател.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на oph45371754
  oph45371754
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Големият победител е негласувалият! Колко и да се коалират партиите стигат до 49 % а негласувалите са 51%

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Трябва да се гласува закон,партията уличена в купуване на гласове да не може да се кандидатира на следващите избори и да губи субсидията си.

 7. 7 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Партията печели, както се оказа след социологическите анализи в изборната нощ, отново гласове предимно на градски жители и на образовани граждани

  Така е! Тези хора, поради изключителния си интелектуален потенциал и високия образователен статус масово гласуваха и с преференция, както се видя.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#5] от "oph45371754":

  Кого е победил?Себе си? На всички заедно ще ни се разкаже играта...

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "Най-големият губещ от тези избори продължава да бъде българското общество"

  И ще е така, докато я има Корпорацията с политическо лице - ДПС

 10. 10 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 391 Гневно

  Поредното включване от о.минчев, в което най-важното послание, така, без да се набива много, леко между другото, е че бойко борисов не е чак толкова лош - в случая по неизползваната от него досега, но пък вече въведена от калин янакиев формула, а именно - не може да е толкова лошо едно нещо, за което гласуват толкова много, т.е. предимно, съвсем нормални и даже градски и образовани хора...
  мда, комуниста комунист по маниери си остава, дори и на американска хранилка да го сложиш...

 11. 11 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Гневно

  Минчев, дано си получил нещо от светиня му (ББ) за тоз пасквил. Откровено нападаш и ругаеш етнически малцинства, столичната интелигенция, че и простичкия електорат. А част от написаното, в една нормална и правова държава, би довело до призоваването ти на подсъдимата скамейка!

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Опорните точки на Кръга, с/у опорните точки на Корпорацията. Ха-ха-ха-ха! Дори не е интересно.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Големият победител на тези избори е Татяна - даде недвусмислена заявка за политиката макар с 1,3 %
  ГЕРБ е в регрес 117 ... 97 ... 84 ... потъва!
  БСП е в колапс = червените я наритаха
  РБ е в подем ... почти достигна знита си
  ДПС - си е нормално =другите ги няма никави
  ББЦ, АБВ, ПФ, Атака ... обраха трохи някакви
  Дясното толкоз си може. Въпросът е в ЛЯВО:
  Чакаме или някой като Чавес или като Че !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Направете референдум за изборните правила, гласувайте за мажоритарно и задължително гласуване и купуването на гласове ще стихне и ще спре. За толкова тежка болест е необходимо такова силно лекарство. Президентът го предложи вече. Малко подписи не стигнаха.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  БГ - политика : "Идея всяка тука оставете ... "
  FDISK ; FORMAT\s ; INSTALL, RESTART
  Всинца за никакъв чеп не стават ! На ново!
  ... оставка, Оставка, ОСТАВКА, О С Т А В К А
  ... избори, Избори, ИЗБОРИ, И З Б О Р И ... !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "oph45371754":
  Така са си мислели и българските боляри когато на балканите се появяват турците .Всеки си е мислел че ще прекара другите българи ,едни им стават васали други гледат безучастно , а резултата е виден близо пет века кланета и грабежи по българските земи .Та така драги българи гледащи сеира отстрани , на следващите избори ДПС вече може и да е първа политическа сила.

 17. 17 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#14] от "stanimir62":

  колега, стига с тези мантри! помислете! при мажоритарен вот какво ще се промени? дали ковачки няма да може да каже на работниците си - ей, за този ще гласувате? дали купуващия няма да може да плати за мажоритания кандидат, а не за листата? моля, просветлете ме!
  при задължително гласуване ще се намали тежеста на определени етноси, които гласуват дисциплинирано и мотивирано). съгласен. обаче, ако се замисли човек, това панацея ли е? отговорът се съдържа в резултатите на ДПС в северозапада...
  тъй че, дайте да мислим преди да повтаряме като папагали нещо подхвърлено някъде...

 18. 18 Профил на ha4o
  *****
  Любопитно

  ГЕРБ е малкият победител?

  Три пъти подред само на парламентарни избори, ама като сложим президентски, за европарламент и няколко кметски Борисов бие всички останали вече

  ДВАНАДЕСЕТ ПЪТИ!

  Минчев много сух в похвалите!

 19. 19 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "Всичко е в твоите ръце":

  То хубаво,ама кой ще се осмели да гласува със "за" за този закон ? БСП ли, ДПС ли, ГЕРБ ли ?? Всички са от кюпа , няма как да стане.

 20. 20 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Аз пък си мисля, че избирателят спечели за първи път от много време - 95% от избирателите са парламентарно представени. За добро или за лошо.
  Смешният вой на пролетариата и сметкаджийското им, че видиш ли реално ,13-10-7-4-2 % били гласували за еди коя си партия, е повече неуместен - 50% е нормална, европейска избирателна активност.

 21. 21 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Най-големият губещ е моралът. Вече окончателно е умрял в страна, където в парламента влизат откровено руски партии като Атака и АБВ и откровено мафиотски като ДПС и ББЦ.
  Нови избори биха могли да изчистят ББЦ, Атака и АБВ и да има нормален парламент.

 22. 22 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 445 Весело

  Минчев пак не е слушал партийните лидери, там "губещи" няма.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  До коментар [#7] от "Farewell BG!": "Партията печели, както се оказа след социологическите анализи в изборната нощ, отново гласове предимно на градски жители и на образовани граждани"
  Какво печели ГЕРБ ? Ти жив ГЕРБер виждал ли си? Те тако'а животно нЕма ... Има умряла от страх за хляба си групичка от служители и фирмички на държавна хранилка ... сега гласуващи за ГЕРБ, ама утре кой-знае за кого ?! Корпоративен вот и бивши милиционери = извън властта не виреят и са с всяка власт ! С ВСЯКА ... само да останат пак те!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Негласуващите точат ножа на политическия ''елит''.И са почти 70%,включвам изброените по-горе принудително или за нахранване ''гласували'',Няма ли възмездие за проведения през последните 25 години геноцид над българския етнос,няма и здрава основа за възстановяване на държавността.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тъй като всеки гласувал дава 44 лева на някоя партия - губи, а на братчедите партиите възстановяват загубите. Не е честно...

 26. 26 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanimir62":

  Но задължително и за хората в чужбина , като се предостави възможност за електронно гласуване !

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Весело

  СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ИДВАТ....Идват...идват :
  ... оставка, Оставка, ОСТАВКА, О С Т А В К А
  ... избори, Избори, ИЗБОРИ, И З Б О Р И ... !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Любопитно

  Минчев се е изфърлИл кат' влюбено засвяткан партиен партизанин в Стамболова България

  ДПС е само най-яркото проявление.
  Но въпросната "Корпорация" е многолика по целия спектър на представената политпасмина.

  Би ли бил така добър гуру Минчев да ни обЯсно поради что сите политически о'божем "сили" се бяха сурнали в единен порив да тушират и минимизират кампаниите си единствено и само към твърдите си ядра? Никой не "посегна" към прословутото "обещество" да потърси припознаване, да потърси съмишленици, да потърси поне кредит на вересия?
  И после сал' ДПС ви било "Корпорацията"? Мооже!
  Ама ДПС е просто по-видимата фирма в холдинга.
  Холдинга, Минчев!

 29. 29 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Всеки народ си заслужава управниците."

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#28] от "xm...":


  [quote#28:"xm..."]Холдинга, Минчев! [/quote]
  Акционерното дружество?

 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Добър анализ.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Минчев е фурнаджийска лопата. Много хитро иска да препише целият този бандитски, корупционен модел само на ДПС. Аз, за разлика от Минчев твърдя, че всички бъкгарски партии са включени в него. Все едно при управлението нан Герб нещо съществено се промени или пък Дпс остслабна или пък държавните фирми не държаха парите си в КТБ. Ех Минчев, Минчев, като кажеш А, ще кажеш и Б, щото иначе веднага изникват съмнения за собствената ти чистоплътност.

 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Явно ГЕРБ города споносорират. Ако смени "прозрачност" с "глопост" в името на NGO-то си ще е най-подходящо.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  До коментар [#30] от "ДОБИ ВЕЛКОВ":
  Точно холдинг си имам предвид.
  А това, че отделните "политически сили" са АД-та, ЕООД-та и ЕТ-та е вече въпрос на контрол вътре в холдинга.

 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Най-големият губещ е ГЕРБ. Както и Минчев отбелязва, ГЕРБ стагнират на 30% и то при катастрофално ниска избирателна активност. ГЕРБ се разпада. Те са пътници в политическото небитие. 83% от хората не искат да ги "управлява" Борисов. ГЕРБ загуби отново депутатски места - 2009 имаха 116, 2013 паднаха на 97. Сега паднаха на 85.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да не забравяме, че Корпорацията, Доган направи Борисов главен секретар на МВР и генерал-лейтенант. Много не знаят, други (не искат да) непомнят този факт. Аз припомням.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на Nikolay Spasov
  Nikolay Spasov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Стамболова София", oh my fucking god, хора... Нека сме в 21 век.

  Много песимистично иначе...

 38. 38 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"oph45371754"]Големият победител е негласувалият! Колко и да се коалират партиите стигат до 49 % а негласувалите са 51% [/quote]
  Лъжеш се, колкото по-малко хора гласуват, толково повече натежават купените гласове.

 39. 39 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#32:"wallenstein"]Аз, за разлика от Минчев твърдя, че всички бъкгарски партии са включени в него.[/quote]
  Дам... в най-голяма степен костовите метастази, в най-малка - ГЕРБ, които при завареното положение и с правителство на малцинството не бяха в позиция да направят много, за да промени ситуацията. Милионите на Костов и десетките хиляди на партията му - ДСБ - в споменатата КТБ, както и фактът, че щерка му е получавала по 30 000 евро на месец, за да "консултира" банката, недвусмислено показват, че мераклиите да ни "реформират" имат интерес да запазят статуквото и именно поради това врещят неистово за реформи, а полагат всички усилия тези реформи да не се осъществят - типичен прийом на болшевишката пропаганда!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 40. 40 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#36:"socialen"]Доган направи Борисов главен секретар на МВР[/quote]

  01.09.2001 г.

  Назначен на длъжност Главен секретар на МВР с указ № 194/2001 на Президента на република България, а със заповед на Министъра на вътершните работи му е присъдено звание „полковник” от МВР. С указ № 32/2002 на Президента на Република България е удостоен със звание генерал-майор, а на 25.06.2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

  По това време Премиер е Симеон Сакскобургготски, а вътрешен министър - Георги Петканов.

  Какви Догановци, какви пет лева?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 41. 41 Профил на sofiancho
  sofiancho
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И кой представлява корпурацията и кой обществото? Май разделението е съвсем друго

 42. 42 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#6] от "Всичко е в твоите ръце":

  представете си как отсъжда "честният" бг съд и веднага ще се откажете от идеята.

 43. 43 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Губещите-българският народ отново ще се насочат към терминал 2,скоро в тази територия няма да оснане нищо читаво....

 44. 44 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#32:"wallenstein"]иска да препише целият този бандитски, корупционен модел само на ДПС[/quote]
  Не зная дали Минчев го прави преднамерено, но действително насочвайки ни към ДПС, на практика е "спестил" поне 2/3 от "Корпорацията"; едната трета, представена от КРИБ се появи почти моментално при Борисов за да засвидетелства любовта си към Дуче, а най-важната трета продължава да ни се смее в нелегалност.
  Не очаквах от него да засегне етническите проблеми на страната, но според мен е получил интифа да го направи, защото тези проблеми ще доминират бъдещето на България и трябва да си абсолютно безотговорен политик за да не виждаш накъде ни водят новите ни приятели. Мелето, което може да настане тук ще бъде страховито.

 45. 45 Профил на Писна ми
  Писна ми
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПЕТ ПРИНЦИПА, КОИТО ЩЕ СТАБИЛИЗИРАТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ. АКО ТЕ СА ПРИЛОЖЕНИ ЕДНОВРЕМЕННО И В ПАКЕТ, С ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ИЗГУБЕНОТО В СТРАНАТА ДОВЕРИЕ В ПАРЛАМЕНТАРИЗМА, А ОТ ТУК - И В ДЕМОКРАЦИЯТА.

  1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ - включително парична санкция за всеки, който не участва в избори, в които трябва да вземе участие като гражданин на България
  2. МЕРКИ СРЕЩУ КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ - партии, чиито представители са доказано уличени в купуване на гласове, се отстраняват от участие в избори за определен (например десетгодишен) период.
  3. МЕХАНИЗЪМ ЗА ОТЗОВАВАНЕ - всеки гражданин на България, назначен на изборна длъжност, да може да бъде отзован, ако за това са се произнесли не по-малко от 50% от избирателите на база съответната квота, с която е направен избора.
  4. МАНДАТНОСТ - най-много два мандата за всички преки изборни длъжности - без изключение, включително и за народните представители
  5. ПРОГРАМНИ ПРАВИТЕЛСТВА - до стабилизиране на България на база общоевропейските норми и правила на икономически и обществен живот - провеждане на серия от парламентарни избори с определен мандат, като още при насрочване на изборите ясно са определят целите, които трябва да бъдат постигнати за мандата и задачите, които ще се решават за постигане на целите.

 46. 46 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  БАТ' САЛИ, без съмнение!

  Свобода за Надежда Савченко!
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Поредното преливане от пусто в празно, сега Корпорацията виновна, много била голяма....
  Така е при капитализЪма, още от времето на Алеко, "Парица е Царица!" тя купува, тя продава.... и всичко се купува, всичко се продава...
  Нали затова скачахме 1989 да дойде капитализЪма, ето го дойде, приветствайте го.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Dimitar Kirov
  Dimitar Kirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#39:"avatar"]ГЕРБ, които при завареното положение и с правителство на малцинството не бяха в позиция да направят много, за да промени ситуацията.[/quote]

  Разбира се, затова и Бойко не извади държавните пари от банката им да била фалирала и съвсем случайно тя нарастна 3 пъти по капитал в "най-страшната криза".

 49. 49 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#35:"socialen"]ГЕРБ стагнират на 30% и то при катастрофално ниска избирателна активност. ГЕРБ се разпада. Те са пътници в политическото небитие. 83% от хората не искат да ги "управлява" Борисов.[/quote]

  Събуждам се - краката ми отвити. Последното нещо, което е видно и след тези избори, е че ГЕРБ се разпада. Подобно твърдение прилича на каканиженето на Мая Манолова и е далеч от реалността. От появата си като партия, всъщност ГЕРБ остават верни на своята идентичност. Периодът, в който можехме да смятаме Борисов за новия месия мина отдавна. Недостатъчният брой депутати на ГЕРБ не се дължи на намалялата им подкрепа, а на хиперактивната тотална война която всички останали партии водят дсрещу тях, вкл. с полтически ГМО-та. Защото и ББЦ, и ПФ, и АБВ са ГМО-та, макар и с различен "културен" статус. Да не говорим за инжектираната съвсем неприкрито с рубли Атака. Освен родната ни Корпорация, тук се мешат и руските интереси. Което прави картинката изключително трудна за разгадаване. В цялата тази ситуация за ГЕРБ важи максимата "което не ме убива, ме прави по-силен". Само преди година и половина изглеждаше, че дните на ГЕРБ са преброени. Май че става точно обратното и от гражданското общество зависи дали този балкански партиен Хълк ще бъде подпомогнат да свърши нещо добро, или ще бъде зорлем маргинализиран от тоталния ни национален (и социален) нихилизъм.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1720 Любопитно

  До коментар [#14] от "stanimir62":

  До коментар [#17] от "hipo7777":

  Момци, тази мантра за мажоритарните избори е манна небесна тъкмо за "Корпорацията". Ако на следващшите избори осъмнем с мажоритарна система в Парламента ще има само две партии
  ДПС и ГЕРБ. Като за втората не от значение дали ще е сегашният ГЕРБ или някакъв бъдещ кавър. Но първата - ДПС ще е сто процента същата.
  Ако към тази мантра се прибави и активно засилващата се мантра за пРезидетска република, комплектът ще е направо гротеска.
  И всичко това на фона на едно задължително гласуване.
  Дали не е по-здравословно за обществото да не се поддава на такива инфекции?
  ?

 51. 51 Профил на ha4o
  *****
  Неутрално

  [quote#49:"Антон56"] Последното нещо, което е видно и след тези избори, е че ГЕРБ се разпада.[/quote]

  ГЕРБ поне за сега няма да се разпадне, твърдо зад нея стоят 1 100 000 избиратели, това са хора, които не са бедни и не разчитат някое правителство да им даде повече пари в копанката!

  Останалите се оставят Бареци и Сидеровци да ги баламосват, че при тях ще е по-добре! Ама видяхме на какво е способен Сидеров, цяла година държеше правителство на комуняги и турци на власт!

 52. 52 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Щом врагът е разкрит, Обществото да си насочи усилия там. Щото тая корпорация излезе на светло от няколко дни насам. И да се види кой е там, кой го го крепи, с колко и за какво и др. подробности. По времето на ген. Бонев МВР се проведе операция "Комар". Н.Йорданов ги изташачи с песента на НЛО..."Тука не пеят комари, имаме здрави шамари..." После някой тръгна да лови октоподи, но така и не стана ясно хвана ли го и за къде. Сега Корпорация. Много ми напомня за извънземна формация, състояща се от силни и развити общества, дето командват останалите във вселената.

 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#10] от "va1terego":

  ++++++
  Добре!

 54. 54 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не е луд, които яде зелника, а които му го дава.

  Soyez tranquille!
 55. 55 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Перфектно!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 56. 56 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2190 Любопитно

  До коментар [#18] от "ha4o":
  ГЕРБ е малкият победител?

  Три пъти подред само на парламентарни избори, ама като сложим президентски, за европарламент и няколко кметски Борисов бие всички останали вече

  ДВАНАДЕСЕТ ПЪТИ!

  ---------------------------------------------------------------

  А дали това би трябвало да бъде повод за радост, драги ми Хачо - щото след всяка поредна "победа" на Борисов, България става все по-зле ... ?


 57. 57 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Глас народен,глас божи!Видя се,че народът предпочита лидерска партия,чийто лидер си носи сам отговорностите и не се крие зад чужди гърбове.По време на криза такъв ръководител си е единствения шанс за някакво спасение.Така беше и с Костов в началото.Мисля,че скоро ще имаме правителство на здравия разум и то,защото няма друг изход ,поне заради идващата зима и огромните проблеми,които остави Решарски за решаване.

 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Анализът на господин Огнян Минчев е изключително банален, манипулативен и неверен.
  1) няма малък победител, нито особено голям губещ всред партиите; всички политически кръгове, групирани около някакъв бизнес, получиха знак от повече от половината избиратели: отвратени сме от вас.
  Но политиците ще се избършат и продължат, правили са го неведнъж при всички народи и във всички времена.
  2) етническото противопоставяне е инструмент на политическата класа, с него тя вече започна да тормози народа, да го насъсква за вътрешни междуособици, тъкмо за да изтъкне своята незаменимост. Разделяй и владей в действие.
  3) обществото и държавата са в естествен конфликт; държавата, тази бюрократична машина, с политици на кормилото и сенчести капитани, винаги е паразитирала върху обществото, ако смятаме обществото синоним на народа. Следователно, ако едната страна губи, другата печели и обратно. Минчев казва, че и държавата и обществото били изгубили на тези избори. Надали. Държавата от всичко извлича полза. Въпросът е дали обществото ще си извади поуки. Поне направи първата крачка, показа отвращението си към политиците.
  Но това е твърде малко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Валери Найденов нарече тази нова ситуация "процес на ливанизация". Удачно. Аз бих я нарекъл "процес на етническа картелизация или етническа кантонизация" на българското общество, която много скоро ще стане необратима."

  Бих нарекъл тази актуална ситуация,
  "реално дезинтегриране на народността и суверенитета на РБългария,
  чрез овладяване и контрол над финансово-икономическата олигархия на "прехода",
  от страна на етнополитически фактори в общия живот на нейната територия"...
  На пръв прочит изглежда пресилено, но ситуацията си е като в края на турското робство - освободителите са били възхитени от приличния вид на селата и живот на българите ...
  Извод :
  У нас тече Модерна ревизия на Акта на Съединението,
  тя трябва най-решително да бъде прекратена...
  Мястото на ДПС е в неправителствения сектор ...

 60. 60 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Гневно

  Всичко това и
  За сведение на заинтересованите амбасади и посолства в София ...

 61. 61 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#56] от "xhi13317223":

  И какво от това? Батевото, управлението не е трупане или харчене на пари, банкиране и облагане (узаконено ограбване), устройване на фалити (от банки до производствени мощности), или директно ограбване (на финиккийски знаци чрез рекет и отстраняване от бизнес). Гербавите трети път идват на власт и пак ще си тръгнат о..ани, защото си мислят (както и повечето устремили се към парламента), че работата ще я свършат с пари. А управлението е способността да използващ различни средства (вкл. и парите) за постигане на ясни общественополезни цели. Те това последното, както и предпоследното (умението да управляват политическите средства), герберите не го показаха (вероятно защото го нямат). Та на боя ли да се радвам? Пфу-у, аман от кечеджии...

  effi
 62. 62 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  Съгласен - и за Минчев и за държавно-обществения казус България. Тупурдии до Бога, а ясна програма, в която триумвиратите да се впрегнат ( водещ ГЕРБ с двама гушнати подгласници) и реализират. Тук се съревновават да кажат кой кого бил, кой кого искал или не щял, кой купил или продал, кои са националисти и национални предатели и т.н., но като питате за приоритетите ви отговарят - има ги имплицитно в партийната програма. Не е ли време поемащите властта у нас да се заклеват в Конституцията, Библията и собствената си програма за УПРАВЛЕНИЕ, а не за грабеж?

  effi
 63. 63 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#56] от "xhi13317223":

  Пардон, имах предвид мислите на Хачо!

  effi
 64. 64 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "k.walther":

  Напълно съм съгласен. Електронното гласуване не се приема еднозначно, но то е бъдещето. Все повече българи гласуват от Западна Европа и Америка.

 65. 65 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#50] от "AzDebil":

  Тези разсъждения са несъстоятелни. Как ще купи ДПС по 20-30 хиляди гласове за един депутат. Не е мантра а добра практика в Англия, Америка, Франция, Австралия. Ако нищо не се промени Корпорацията ще ви манипулира още дълго време. Предложете нещо по-добро!

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Иван,
  партиите по принцип не виждат разлика между управление и грабеж; затова и конституциите са написани по същия начин, т.е. да няма разлика. Каква ценност има клетва в подобна конституция? Или, колко струва клетва в коя да е свщена книга, при положение, че заклеващият се не я приема като ръководство в живота си? Или ако избирателите са атеисти?
  Порочна е самата система да съществуват овластени "слуги народни", които яздят народа както им изнася. Ботев отдавна го е казал... ама Ботев по-лесно го лепват на портрети къде ли не, а думите му - не знаят, че и не искат да ги знаят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  [quote#47:"boby1945"]Нали затова скачахме 1989 да дойде капитализЪма, ето го дойде, приветствайте го..... [/quote]
  Боби, това което наблюдаваме е чиста проба комунизъм.
  В момента група от престъпници се опитва да завладее държавата, като получава власт от гласовете на най-нискоинтелигентната част от населението. Ако неграмотните, простите и мързеливите не гласуваха, ДПС, Атака и ББЦ нямаше да съществуват, а БСП щеше да е около прага от 4%. И щяхме да живеем в чудесна страна.
  При комунизма е абсолютно същото, но групата престъпници завладява държавата като въоръжава най-нискоинтелигентната част от населението, а не чрез гласовете им - разликата е козметична. Друга дребна разлика е, че при оригиналния пещерен комунизъм цвета на нацията бива избит. При днешния се прави опит, в много голяма степен успешен, да бъде изгонен в чужбина. Но естествено, приликите са много повече от несъществените разлики. И най-вече, групата престъпници е съвсем същата.

 68. 68 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "hipo7777":

  Съгласен съм, че не е панацея, но ще помогне много. И не е мантра а практика в страни с развита демокрация.
  Защо не предложите нещо по-добро и да го обсъдим? Ние много често отричаме, но не опитваме да сме конструктивни.

 69. 69 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#45] от "Писна ми":
  Добави и мажоритарно гласуване. Механизмът за отзоваване на депутати е свързан с него.

 70. 70 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 396 Неутрално

  ГЕРБ улучиха шестицата в "5 от 35"

  Евгени Петров

  Противно на всякакви вайкания, заклинания и прокоби, характерни за следизборното говорене, аз мисля, че след като не можаха да вземат абсолютно мнозинство, ГЕРБ удариха джакпота и хвърлиха не дюшеш, а Генерал. Както с изборният резултат, така и с броя на мандатите.

  Начало на тези разсъждения даде един пост във ФБ от уважаван политолог, който направи следния извод: „С неизпълнимите си искания РБ дава карт бланш на ГЕРБ за правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС. Честито!”

  А развитието на това заключение е следното: Всъщност с неизпълнимите си искания РБ отвори широко вратата на ГЕРБ за преговори с всички политически сили и за влизане в ролята му на обединител на нацията. И от мен – честито.

  Но да караме подред. (изводи от последния месец)

  Ако Борисов беше спечелил 121, коалицията „Анти ГЕРБ” се подновяваше автоматично като договор с мобилен оператор. Нямайте никакво колебание по въпроса. В схемата само ДПС е с достатъчно властови структури по места, няма интерес и мотиви да клати новата власт и мълчаливо щеше да я подкрепя. Сигнали в тази посока бяха дадени достатъчно и достатъчно рано. А и Сокола нямаше нищо против всички трудности, а оттам и негативи, да паднат върху Борисов, докато ДПС е на завет. Това идеално го устройва. Всички останали щяха да трупат дивиденти на гърба на яростните критики срещу ГЕРБ.

  При получени между 100 и 110 мандата на терена излизаше с пълна сила Реформаторският блок. След поведението на неговия актив от последния месец, Борисов наистина трябва да благодари на ”началника”, който го запази от подобно „сътрудничество”, а ако изобщо се стигнеше до някакво разбирателство, следизборното коалиционно споразумение щеше да се пише по-дълго от Библията.

  Разбира се, имаше и вероятност при тази ситуация част от РБ в парламента да премине неформално към ГЕРБ, но подобна коалиция щеше да бъде устойчива колкото блуждаещ електрон, а цялата отговорност – отново на Борисов. А втори път да не изкара мандата е меко казано лошо.

  В момента ситуацията обективно е следната:

  ГЕРБ печелят не знам си коя поредна победа (според Цветанов - девета)

  ГЕРБ увеличават броят на избирателите си малко под 100 000 души спрямо 2013 година при безпрецедентна петгодишна масова и често пъти безогледна черна кампания и критики от всички посоки.

  ГЕРБ побеждава двойно (и малко отгоре) основния си политически и идеологически противник . БСП, което е рядко срещан резултат в Европа

  ГЕРБ самостоятелно печело повече мандати от общия брой мандати на управляващата досега коалиция БСП-ДПС (84 спрямо 77). Паметливите помнят, че сравнението на резултатите от евроизборте за съдбата на кабинета „Орешарски” беше посочено като ориентир от Местан още преди година, но заедно с РБ.

  И най-важното – сега ГЕРБ имат толкова депутатски кресла, които им дават основание с чиста съвест да откажат да съставят правителство и да влизат в коалиции. С РБ вече не става – и по причини на възпитанието, и заради общия сбор, който не достига. С БСП и ДПС – никога, за ББЦ изобщо не се говори…Чиста работа.

  Но резултатите от изборите, които сепнаха и най-самовлюбените политици с този шарен парламент, съчетани с общата критична картина в държавата, сами родиха единствения що-годе приемлив изход – да има правителство на всяка цена.

  Докато само преди месец се говореше за правителство на малцинството на ГЕРБ с ирония и насмешка (при 105-115 мандата) сега вече партиите се молят това да стане и при 84 мандата…Забележително, нали?

  Сега останалите партии дават мило за драго някой да поеме отговорността, а те да влязат в ролята си на подкрепящи – блестящ шанс да демонстрират национално отговорно поведение без да бъдат в официална опозиция.

  А на ГЕРБ се удава великолепната възможност жертвоготовно да поеме кръста в този тежък момент.

  Ако при 110 мандата всички партии казваха :”ГЕРБ са длъжни да поеат отговорността”, с тайната надежда да натопят Борисов да управлява и да го пекат на бавен огън, при 84 и най-безочливите гьонсурати няма как да го направят. Много просто – защото самите те ще бъдат в играта.

  При 110 мандата имаше пространства за претенции, условия, пазарлъци за програми, кресла, постове и т.н., сега всяка претенция ще се върне като бумеранг върху тях с обвинението, че са национално безотговорни, решават тяснопартийни интереси и саботират опитите за измъкване от блатото.

  С две изречения, сега ГЕРБ са много по-свободни при първите неприемливи претенции или намек за нова анти ГЕРБ коалиция да дръпнат ръчната и да слязат от влака.

  Иначе казано, докато всички очакваха да направят ГЕРБ заложник на критичната ситуация в държавата и да му гледат сеира, сега ГЕРБ взе останалите за заложници.

  Оттам вече заявиха, че самото съгласие да се прави правителство на е най-големият компромис, и отстъпка, които ГЕРБ правят. А кметът на Бургас Димитър Николов напомни, че всяко извиване на ръцете може да доведе до оставка и нови избори.

  Вече се забелязват видимо как партиите една след друга се нареждат на опашката за преговори. БСП преминаха от „отредиха ни ролята на опозиция” (Михаил Миков), през „ще помислим, ще решим” до „трябва да се приеме” (Драгомир Стойнев от Стара Загора, Георги Кадиев, София). ДПС отдавна заявиха 300 дни толеранс.

  Повечето на брой малки партии също клекнаха и могат да се превърнат в плюс. Всяка от тях отлично знае, че колкото повече се задържи в залата и кулоарите на парламента,толкова повече ще бъде под прожекторите на медийното внимание. В случая има съвпадение между личният им интерес и мотива (колкото и лицемерен и кух) да се работи по-дълго в името на националното съгласие, спасение и т.н.

  Да не говорим, че всички имат изгода от коалиция "КТБ"

  И още нещо – колкото повече сергии на пазара, толкова по-лесно за пазаруване. А и цената пада.

  Не на последно място – колкото повече политическо съгласие по основни приоритети, толкова по-малко несъгласие от ДСБ. Проста физика. За Реформаторският блок вече не говоря.

  Моряците ще ви кажат за Деветата вълна – тя е най-голямата и най-опасната. Това е деветата победа на ГЕРБ. Ако сега успеят да влязат в ролята на национално отговорни политици и върнат диалога между партиите и в обществото (а има условия за това), мандатът им е гарантиран. А ако Борисов се превърне от Обвинителят в Обединителят, ще остави едно отлично наследство на бъдещият си приемник и през 2016-а спокойно може да се оттегли на Дондуков 2 за още 5 години.

  Аз мисля, че рискът си заслужава.

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 71. 71 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#10] от "va1terego":

  +++
  Той Минчев така си пее Търси си спонсор човекът от падането на Костов насам ББ обаче почна с артистите и певците - вместо да раздаде по един институт и на заслужилите сини шамани дето го турят начело на всичко дясно и протресивно
  Понеже ББ и РБ заедно нямат половината парламент - за което Минчев -Смилов и други агитатори изписаха и изприказваха много - сега научаваме че резултатите са черни и ни чака края на света
  Напротив - каквито и несъстоятелни идиоти да влязоха в парламента - избирателят ясно каза че не желае да връчи на един и на ББ в частност да управлява както си знае Може би защото ББ също е от КОЙ - тема по която няма да чуете Минчив да се изказва

 72. 72 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "stanimir62":
  колега, ни най-малко не съм се опитвал да ви обидя. горчивината и язвителността в предишния ми коментар са насочени не към вас персонално, а към повтарящите (точно като мантри) предложеното от вас. дал съм аргументи защо и двете предложения няма да работят. не виждам да сте оборили моите аргументи. казаното от вас за "практиката в страни с развита демокрация" изобщо не е аргумент - нима нашата мила татковина е такава???

 73. 73 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "stanimir62":
  що се отнася до предлагането от моя страна на нещо по-добро (с целена конструктивност), опасявам се, че съм песимист. степента на развитие на гражданското общество в същата тази наша мила татковина е такава, че "отнигде взора надежда не види". докато се люшкаме в търсене на спасителя и "оправителя" винаги ще има симеоновци, ганчевци, сидеровци, барековци и борисовци. и понеже ги има, нормален политически процес НЯМА да имаме. това означава, че и най-работещата формула да вземете от развитите общества тя няма да работи.

 74. 74 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "stanimir62":
  и понеже горенаписаното звучи много нихилистично и крайно песимистично, да предложа все пак моята формула:
  1. обществото трябва да се научи да пренебрегва жълтите и слугинажните медии (понастоящем, това означава всички);
  2. от пепелта на медийното пространство трябва да се появи нова медия, която да се докаже като независима и обслужваща единствено интересите на обществото като цяло, а не на отделни части от нея;
  3. когато доверието в тази нова медия се вдигне достатъчно и в нея се появи материал за определени действия или бездействия на определени лица - обществото трябва да реагира с всички форми на гражданска реакция;
  4. когато бройката на хората, участващи в реакцията от горната точка надхвърли зрителите на един футболен мач, ще можем да говорим за развито гражданско общество, което активно реагира на своеволията на властта;
  5. последното е абсолютно необходимо, за възпитаването на политическа класа от нов тип;
  6. едва след като последното стане факт, биха имали смисъл промени в нормативната рамка (в т.ч. избирателна система), защото всякакви промени преди това само замазват очите на желаещите да бъдат излъгани

 75. 75 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#74] от "hipo7777":

  Блгодаря! Всичко звучи хубаво, но от какви конкретни стъпки да се тръгне? Как да се научи обществото, как и кой да направи тези медии? Ние имаме тези политици. Сами сме си ги избрали.
  Аз предлагам друга система за гласуване за да имаме различни политици. Видял съм как работи мажоритарната система в чужбина, наблюдавам я и сега. Смятам, че е по-добра за качеството на парламента и против купуването на гласове.
  Ако вие имате друго конкретно предложение което ще заработи в България с радост ще го чуя.

 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Към коментар #45 от "Писна ми":
  * от задължително гласуване има една крачка към задължително гласуване за една единствена партия...
  * купуването на гласове става и без пари - с обещания; само дето купените с обещания дори не могат да се утешат с един свестен семеен обед;
  * отзоваването е добра притурка, но като механизъм не работи добре, удавя се в процедури, в рамките на представителнодемократичната система; нужна е ДРУГА система институции;
  * мандатност? А защо не императивна мандатност: избраният представител е упълномощен само по един конкретен въпрос, една задача, в която е специалист или поне признат за специалист от избирателите; при това положение партийната му принадлежност няма значение, важното е да свърши работата, за която е избран;
  * за правителствата нека не забравяме какво е казал Ботев, че всяко правителство е заговор срещу свободата; колкото до програмата - кой ще я състави? В чий интерес? Народът ще има ли думата когато му предложат да правят с него нови експерименти?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#66] от "Николай Теллалов":

  "Кажи ми кажи, бедний народе, кой те в таз люлка робска люлее..." или "Тежко, тежко, вино дайте, пиян дано аз забравя, туй що вий глупци не знайте, позор ли е или слава". Кое от двете? Мисля, че Ботев е посочил кое. А когато писах онова по-горе, имах предвид НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ, а не изедници.

  effi
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Към коментар #74
  1+ 2) медиите отразяват гледната точка на собственика, неговите политически и икономически интереси; създаването на класическа медия, която да е антисистемна, е невъзможно - няма да получи лиценз, ще е надзиравана от държавата и т.н.; но има вече блогомедия, която по същността си е обществена;
  3 до 6) ако се ограничим с отглеждане на гражданско общество, което само РЕАГИРА на произвола на власттите, тоест държавата, ще получим аналог на днешните синдикати, които си партнират с работодателите и чиновниците в ущърб на работещите; номерът е гражданското общество да замести властта със своите институции на пряката демокрация.
  Моето лично виждане за пряката демокрация може да прочетете, като потърсите през гугъл на ключови думи БЛОГЪТ НА ШАРКАН ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ; отбягвам вече да слагам тук линкове, понеже ми трият постовете, уж заради "спам".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Цитирал съм Ботев по памет и, вероятно, съм разменил местата на "люлка" и "робска". Но същността е неизменна...

  effi
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Иван,
  в тази система обществени отношения нямаме друг избор, освен избиране именно на изедници;
  Кое именно от Ботев ли? Онова за правителствата като заговор срещу свободата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най-после една отново сравнително добра статия от Огнян Минчев след опитите му да демонизира, в угода на небългарски интереси, Русия и Путин. В нея доста неща са верни, но не всички.

  ГЕРБ е формален победител в току що отминалите избори, но това е нещо като пирова победа. Той не може да я използва, за да проведе своята политика, а и може да управлява само с една не по-малко от трипартиина коалиция или като правителство на малцинството. Но евенуталните му партньори за каолиране, РБ, ББЦ, ПФ и АБВ, са съгласни да са партньори само ако той изпълнява техните политически програми, а не програмата на ГЕРБ, и носи отговорност за отзвука в народа за техните програми, а не за своята. Особено нагли в това отношение са РБ, където ДСБ-то очевидно е наложило своята воля, а лидерите на СДС и на ДБГ са се съгласили да бъдат безплатни приложения на ДСБ. Те се държат по-арогантно дори от това, как би трябвало да се държи една партия дори когато е извоювала абсолютно мнозинство на изборите. Подобно е държанието и на ББЦ, само че без арогантността на ДСБ, а ПФ+АБВ не могат да допълнят броя на депутатите до необходивата за управление бройка.

  ДСБ ще подкрепят всяка стъпка на едно съставено от ГЕРБ правителство, ако имат аванта и дори ако нямат пряка сериозна вреда от това. Защото те търсят ракета носител, която да ги вкарва в управлението, независимо дали това е чрез формална кооалиция или без нея. Но всяка партия, която се постави в явна или неявна зависимост от ДПС, ще губи политическо влияние, като в същото време ще увеличава политическото влияние на ДПС. Простичка истина, която лидерите на БСП, в това число и сегашният лидер на АБВ, особено прекалено увереният в себе си, така и не можаха да разберат, докато не станаха ненужни на ДПС.

  За България и за нейния народ при тези изборни резултати и при това отношение между парламентарно представените партии оптималното решение би било самостоятелно правителство на ГЕРБ, което всяка парламентарна партия да подкрепа там, където решенията са за стабилизиране на държавата и за изтеглянето ѝ по-далече от пропастта, над която е надвиснала, и в същото време не противоречат сериозно на нейните собствени тяснопартийни интепреси. Но такава система може да се изгради само ако всички парламентарни партии осъзнаят, че държавата е на ръба на пропастта, поради което техните непреки, но особенно важни и за тях интереси и поне веднъж покажат, че мислят за интересите на държавата и на народа поне толкова, колкото и да своите лични и партийни интереси. Нещо, което е доста съмнително, особено след като показват такава зоологическа злоба срещу побелдилата в изборите партия и нейния лидер.

  От другата страна на бариерите е властолюбието, съчетано с нетърпимостта на ББ да му се месят в управлението други, особено когато тези други са негови конкуренти. И ако неговото властолюбие победи и той създаде коалиция, коато фактически му диктува всяка крачка в управлението, вероятно е това да бъде последната изборна победа на ГЕРБ. Същата учас го чака и ако негласно използва подкрепата на ДПС срещу също толскова неофициални отстъпки към него. Въпросът е: Ще се съгласи ли ГЕРБ на една формална или неформална коалиция, в която той ще бъде пионка, провеждаща основно вредни за държавата политически програми и искания на други партии, или ББ ще съумее да се откаже от една показà, но само символична власт, която ще стане причина за пълното пропадане на държавата и за увеличаване на нещастието на народа.

  Следователно, големите губещи от тези избори е не БСП, а България и нейният народ. Защото за България нещастието ГЕРБ да управлява по сценарий, написан от ДСБ и от ББЦ, е много по-голямо от нещастието този парламент да не може да състави правителство. Защото са поставени межде Сцила и Харибда. И ако не се наложи да се правят веднага нови избори, държавата ще бъде управлявана на практика от ДСБ и от ББЦ, евентуално с помощта на НФ. Защото вероятността да заобиколи и двете опасности е прекалено малка.

  Заедно с този основен проблем Огнян Минчев засяга и въпроса за разрушителната роля на ДПС в политиката и в управлението на България. И на циганите, вече като техни съюзници. И твърди, че това било срам за държавата ни пред Европа. Което не е вярно. Защото именно ЕС и ръководените фактически от него и от САЩ НПО-та са тези, пред чийто искания и в името на цяла група фалшиви и догматично защитавани ценности нашите прекалено селвилни политици правят какво ли не, само за да да ги задоволят. Така у нас една забранена от Конституцията, изградена на етнически и на религиозни основи партия, както личи и от етническия и религиозен състав на тази партия, си развява байрака както си иска и води държавата ни към катастрофа. И така една огромна няколкостотинхилядна маса от лумпетннизирани български граждани,, основно от ромски произход, правят на практика икономическото ни стабилизиране и развитие на практика невъзможно.

 82. 82 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Минчев започна много често да говори на ангро,и да изпуска логиката - а тя е, че ДПС имаше в своите райони Кърджали и Разград рекордно НИСКА избирателна активност. От Турция дойдоха с една трета по-малко гласове, отколкото преди! Защо някой ще изпуска питомното, за да гони дивото - в случая ромските гласове? Само щото има пари? Истината е, че ДПС привлякоха ромски лидери и в кампаниите им в гетата обещаваха неща, които някъде все пак успяха да направят на гърба на останалите данъкоплатци. Циганите, възможно и отчасти купени, по-добре разпознават ДПС като "хранител" от ГЕРБ и БСП! Големите партии не влизат в гетата - влязоха Местан и Бареков. А ГЕРБ с непрекъснатите си приказки за евентуален съюз с БСП и за Южен поток отблъснаха и мен, и много десни избиратели. Радан Кънев е пионка на Костов и това всеки го знае. Оттук е големият проблем на съюз с ГЕРБ, защото малки хора като Радан и Костов се смятат за автентична десница и искат да го докажат с рекет.

 83. 83 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Това е най-добрият анализ. Коментарите по тази статия са глупави и безпомощни. Коментаторите уж искат да кажат нещо но не знаят какво. Това е типичен признак за принадлежност към БСП, ДПС и Корпорацията. Етническият проблем обаче, ще стане още по-опасен и даже взривоопасен. В България живеят още няколко етноса с които българите нямат проблеми. Турският етнос е най-опасен. Той няма да се поколебае да присъедини отново България към Турция. Циганския / ромския е много тежък и ще носи непрекъснато все нови и нови проблеми. За това са необходими добри анализи.

 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#73] от "hipo7777": ≪... Степента на развитие на гражданското общество в същата тази наша мила татковина е такава, че "отнигде взора надежда не види".≫

  Нipo7777, изобщо не си прав. Народът, независимо дали е организиран във вашето измислено гражданско общество или не, никога след 1886 година не е търсил спасител. Нито на изток, нито на запад. Той търси кадърни и достатъчно партиотични политици, които мислят не само за себе си и за своите интереси, не само за исканията на Запада или на Изтока, той иска от време на време те да мислят за и да защитават и неговите интереси. Такива политици след Първата световна война у нас всъщност няма. И днес не народът, а БСП, Атака и някои още други партии и партийки искат да се интегрираме с евроазиатския блок. Не народът, а ГЕРБ, ББЦ и особено ДСБ, доминиращо сега РБ, искат пълна интеграция с ЕС. И не наръдът с референдум, а парламента, тоест политическия елит, реши влизането ни както в ЕС, така и в НАТО.

  Колкото до вашето измислено гражданско общество, у нас то се олицетворява от така наречените НПО-та. А те всички се издържат почти изцяло от фондове и фондации на чужди държави и едри бизнесмени от породата на Сорос. Така те са на практика проводници на чужди интереси, и то на интереси, голяма част от които са в конфликт с реалните интереси на нашата държава и на нашия народ. Нима наистина мислите, че народът ще се юрне да следва съветите на хора, които се борят за интересите (правата) само на престъпниците, на лумпените и на уличните котки и кучета, но не и на обикновените хора от народа?

  Така че не народът е виновен, а неговият елит. И тези, които по компрадорски продават националните интереси на България и на нейния народ било като подписват заробващи договори с чуждестранни държави и фирми, било като толерират престъпността, било като налагат закони, които толел;рират и насърчават лумпенизирането на цели социални групи и народности.

 85. 85 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Ако наистина "Последните ще станат първи.", то големият победител в стратегически план е ПП "Глас народен".

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 86. 86 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#71] от "janeausten":

  Между другото, вероятно знаеш, но все пак за някой случайно минаващ да си кажа - о.минчев никак не обича костов, не го е афиширал явно и емоционално-разпалено като напр. един дайнов, да кажем, но ... това е факт, който знам от...от най-първа ръка, всъщност

  Та 0.минчев ,разбира се трескаво винаги си е търсил спонсори, и ,за добро или лошо, си е намирал...

  а иначе, че б.борисов си е част от КОЙ е ясно от самото начало, че 0.минчев-смилов и сие работиха да наливат вода в мелницата му - също, че извинението им благовидно беше, че тиквата е про-американски настроен - ясно, че е зле скалъпена лъжа, но те толкова си могат...

  тъпото е ,че американците продължават да инвестират в интелектуално изхабени и морално напълно компрометирани лидери на мнения като тези двамцата, но... толкова ги е еня американците за нас, това сме си заслужили
  много много не се хабят за нас, и с минимални усилия ние все така им клякаме, също както и на руснаците.

  цялата трудност на такива като тиквата и като костов е как да клякат с едновременно правилна ориентация на две диаметрално противоположни посоки!?

  е, справят се - и на едните дават, дават и на другите
  на едните им спираш самолетите, но ги им пускаш да ти яхнат монополно енергийните ресурси, но пък на другите подписваш неизгодни за нас, но много изгодни за тях договори за 2 тец-а, но на другите пък им обещаваш 2 блока по 1000 мвт, но пък на техните противници малко по-късно - един по 1000 мвт, но пък на цената на 2, но пък им спираш (временно) мераците за газта, а на другите им обещаваш да си правят каквото си пожелаят, после обаче им се оправдаваш с ЕС....
  и така може да продължава до безкрай
  за нас смисъл няма, но за клякащите правилно не е така

  та правилното решение е клякащите да ги натирим в тоалетната, по възможност в една от онези в другия край на двора, с голяма воняща яма, препълна... там им е мястото, мен ако питаш, да ги кацат мухите

  ама хайде де

 87. 87 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#86] от "va1terego":

  Спомням си "Сънят на мухите" и се сещам за депутатите от последните 4 събрания. Жужене, боеве, размножаване (един забраняваше псуването на майка), цепене и сдружаване, напълно безпринципни (само заради властта, като БСП и ДПС) и какво ли още не. Не е приятно да го кажа, но страната ни е онази разлагаща се говежда глава, която храни тия мухи. Що сънища бяха, докато пак я засмучат. Не виждам края, но не че съм песимист, напротив, оптимист съм. Уча китайски...

  effi
 88. 88 Профил на oggy_5
  oggy_5
  Рейтинг: 225 Весело

  Ясно е, че положението е безнадеждно, въпросът е какво да правим?

 89. 89 Профил на eugenia
  eugenia
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":

  Хахахаха скрий се, нито си социален, нито в аритметиката те бива.

 90. 90 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#89] от "eugenia":

  Женя, следната статистика:

  ГЕРБ:
  2009 година 116 депутата
  2013 година 97 депутата
  2014 година 84 депутата

  Важен е тренда! Гледай него! Майстор Минчев не пише това, защото паричките за NGO идват от ГЕРБ и ЕНП. А знаем, който плаща, той поръчва музиката.

  така, че по тези и други показатели, които ти в чужбина няма как да видиш, ГЕРБ се разпада и си отива.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 91. 91 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#90] от "socialen":

  Колега, верно те няма в аритметиката или се правиш на ударен. Депутатите на ГЕРБ намаляват поради намаляващата избирателна активност и набутването на малки партии в НС. но броят гласуващи са ГЕРБ остава над милион константно. По абсолютно същата причина депутатите на ДПС се увеличават, въпреки че избирателите им остават около 380 000 души. Тези 380 000 през 1991 им правят 7%, а сега - 17%.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#91] от "Антон56":

  Точно! Сам го каза. Константно! Тенднция спадаща поради
  1. Агресивна политика на Реформаторския Блок спрямо ГЕРБ
  2. Младите, не толкова познати лица от втората редица на ГЕРБ се преориентирват вече към РБ
  3. Ореолът на Борисов е развенчан. Над 83% от българите не го искаме.

  ГЕРБ са пътници в политическото небитие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#92] от "socialen":

  Последното изречение буквално го срещам във форуми, които нямат нищо общо с Дневник. Променяйте ги опорните точки, малко творчество дайте. Не бива така зубраческата, щото става прекалено видно. Пък не сте си дал дори труда да махнете номерата пред всяка отделна точка. Изхайлязихте се, брей, и ей на уйде коня у реката. Даже Мая Манолова загуби дар слово.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#93] от "Антон56":

  тогава обясни ти. каква е твоята гледна

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  На следващите предсрочни парламентарни избори вота вече ще е етнически а не партиен. Аз отдавна съм казал "на нож"..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK