ВСС изпреварващо потърси сметка на правосъдния министър

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир ЦацаровВисшият съдебен съвет (ВСС) гласува по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде поканен министърът на правосъдието Христо Иванов следващата седмица, за да му бъдат зададени въпроси за проектите за изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и на Стратегията за съдебна реформа.


Решението бе взето в отсъствие на министъра на правосъдието


който по правило председателства заседанията на ВСС, но този четвъртък е заминал за Люксембург за участие във форум на Съвета по правосъдие и вътрешен ред към Европейския съюз.
Не е известно министърът на правосъдието да е показвал, че няма намерения да запознае ВСС със актуализацията на стратегията за съдебна реформа. А що се отнася до проектопромените в Закона за съдебната власт, има  процедура, по която ВСС може да се запознае и да изрази становище.


Поради това в решението за поканването на министъра и особено в мотивите, изложени от главния прокурор и от представляващата съвета Соня Найденова, се открои тенденциозен нюанс, предназначен за цялата общност на редовите магистрати: че Министерството на правосъдието им готви реформа на тъмно, без да се интересува от мнението им.


Главният прокурор разказа пред съвета, цитиран от сайта "Правен свят", че преди мисията на евроекспертите в София в началото на септември Министерството на правосъдието разпространило документ "на английски език", в който се казвало, че през август е била сформирана работна група в Министерството на правосъдието, която да изработи изменения в ЗСВ, свързани със структурата и функционирането на ВСС,  като основният фокус е разделянето на ВСС на две колегиии, които независимо една от друга да разглеждат въпросите за кариерното развитие на магистратите и дисциплинарните процедури.


(За сформирането на работната група за промяна на стратегията за съдебна реформа беше съобщено малко след встъпването в длъжност на Христо Иванов като служебен министър на правосъдието. Тогава той обяви, че предложената от него за заместник, но не встъпила в длъжност съдия Аглика Адамова ще има водеща роля в работната група, работеща по актуализация на съдебната реформа.)


Затова трябва да бъде поканен министърът на правосъдието да информира ВСС,  продължи Цацаров на заседанието на ВСС в четвъртък, смесвайки в едно законопроекта за промени на ЗСВ и актуализацията на стратегията за съдебна реформа. По думите му министърът трябва да даде информация както за Стратегията за съдебна реформа, така и за планираните изменения, които се работят в Министерството на правосъдието (подразбира се, че има предвид ЗСВ). "Кои са членовете на тази работна група, по какви критерии са избрани, планира ли министерството непосредствено преди приемането на измененията в Стратегията и Закона за съдебната власт да ги обсъди – очевидно не с ВСС, а  с хората, които те касаят най-много, и по какъв начин", заяви Сотир Цацаров.


Юлиана Колева опита да сложи експертен ред в говоренето по темата с реплика, която открои  разликите  в процедурите по приемане на промени в закон и на стратегия за реформа. Тя  обърна внимание, че има предвидена по закон съгласувателна процедура, която започва след като министерството изготви законопроект. Тогава проектът за промени в ЗСВ ще мине за съгласуване както през  министерства, така и през ВСС. И в рамките на това съгласуване ВСС ще изрази становището си, обясни Колева.


Цацаров отново взе думата и със строг тон обобщи (като едновременно се съгласи, но и веднага заобиколи експертната реплика на Колева), че не е редно такива важни изменения да се планират без да ги обсъдят  - "не с нас, а със съдиите, прокурорите и следователите по места".  "Не бива да остава впечатлението, че на тъмно, на последното заседание на един служебен кабинет, предложено от служебен министър, се приема нещо ", постави най-сетне акцента си главният прокурор.


Никой  член на ВСС не обърна внимание на главния прокурор, че


правомощие на Министерството на правосъдието е да сформира работна група за подготовка на законопроект и  да посочва експертите в нея,


без да е длъжно да дава обяснения на Висшия съдебен съвет.


Никой прокурор от ВСС не припомни на Цацаров и че Асоциацията на прокурорите, която е известна с приближеността си до главния прокурор, беше поканена през август заедно с останалите съсловни и неправитгелствени организации от министъра на правосъдието да изрази становище по повод старта  на актуализацията на Стратегията за съдебна реформа, но тя не се отзова.


Вместо това прокурорската асоциация заедно с още две съсловни -  казионната Българска съдийска асоциация и Камарата на следователите, която се държи в близост да прокурската асоциация, излязоха със съвместно становище против основни пунктове в идеите за актуализацията на стратегията, на първо място против преструктурирането на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите.  Преструктуриране, което многократно е препоръчвано от 2009 година насам от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други органи на ЕС с цел да се гарантира независимостта на съда.


В началото на 2014 г.


предишният правосъден министър Зинаида Златанова първа заговори за промени в ЗСВ с цел реформа на ВСС и обособяване на две колегии в съвета, но идеята й замря в зародиш


Тя обясни тогава, че при обиколките си из страната не установила ентусиазъм сред редовите съдии и прокурори, те не смятали такава реформа за най-важната. Но премълча всеизвестния факт, че най-напред високите кръгове в съдебната власт се противопоставят категорично на идеята.


Това прояснява защо главният прокурор акцентира днес върху загриженост за осведомеността на редовите магистрати и дори трябваше да смъмри министъра на правосъдието, че разработвал промени на тъмно.


Високите лобита на съпротивата срещу реформирането на управлението на съдебната система, на които главният прокурор е най-високопоставеният представител, ползват изпитана тактика


-  представят своето нежелание за промени като мнение на редовите съдии и прокурори, което всъщност не е проучвано честно и експертно. Така се подменя дебатът за необходимостта от реформа на съдебната система и за проблемите, които я налагат. 

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  ЦАЦАров ама главен прокурор-главен прокурор ама ЦАЦАров.

 2. 2 Профил на spasovden
  spasovden
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Браво на г-н Цацаров! Думата му на две не става, много кадърен и авторитетен! Най-добрият главен прокурор за последните 25 години!

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Бандата си брани територията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Лошо ще трябва да заработи съдебната система в полза на държавата и народа ама на съдиите не им изнася защото така няма кой да им снася.

 5. 5 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 644 Весело

  Аууу, някой спомена думата "брадва" и свинчетата из правосъдната кочинка се развълнуваха
  Е, ако някой не е вярвал, че съдии и прокурори от всякакъв ранг НЕ желат да се наруши рахатеца им, НЕ желаят да работят честно и праведливо, и НЕ искат да загубят подкупите си: Това квичене на цацарончо е чудесно доказателство.
  Сакън, някой да не им избистри водицата, че да им лъснат голите задници.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Припари им под з@дниците на "властелините" на съдебната система! Всякакви кални номера можем да очакваме от тях. Като плъхове, заклещени в ъгъла са.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Аууу.
  Ами сега?
  Започнала още Златанова.Значи ако става въпрос за техните закони- привикване.Ако става за справдливост за народа , ами такъв е закона.

 8. 8 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пълни нещастници! Вместо да се засрамят, че те не правят нищо точно по тези болни въпроси в съдебната система, тръгнали да търсят сметка на този, който се опитва да промени нещата...
  Успех, г-н Иванов, и се надявам да останете достатъчно дълго, за да прокарате измененията!

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1338 Весело

  Нали са били поканени прокурорите да обсъждат а не са се явили какво квичат сега ще има тояга моркова го изядохте а файда йок.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Г-н Цацаров, уверяваме Ви, че дневният ред на държавата, е съвсем друг !
  Няма да Ви го напомням, Вие го знаете !

  Happy face says, adios !
 11. 11 Профил на Мария Станева
  Мария Станева
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Един провален главен прокурор ! Много добре изпълнява ролята си на обслужващ персонал , нещо като мургавелките на околовръсното...... Но тези ,които го назначиха сега треперят да не им извади мръсните ризи и затова СЦ започва да играе собствената си игра и играта на новите си поръчители. Нещо ката Филчев , не толкова луд като него ,но много по корумпиран.

 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Прасетата с всички позволени и непозволени средства ще си бранят кочината. А на Христо Иванов никой никога няма да му предложи поста правосъден министър в редовно правителство. Защо ли???

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#5:"clutch"]Сакън, някой да не им избистри водицата, че да им лъснат голите задници. [/quote]

  Осраните!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  абе каква сметка . съд за погазване на конституцията . служебен министър и законопроект ??? предвид заеманата позиция до назначението - данс . заплаха за нац. сигурност . назначилия го също

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  "представят своето нежелание за промени като мнение на редовите съдии и прокурори, което всъщност не е проучвано честно и експертно."

  За сметка на това пък служебния министър е провел задълбочено " честно и експертно " проучване и е стигнал до заключението , че именно служебното правителство трябва да направи реформа в съдебната система . С което да измъкне основната цел на Раданкъневия блок -съдебната реформа . Брошката на желаните промени .

 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Съдебната система е по-печеливша и от солунската митница. Баш тия дето трябва да бъдат съдени баш у тях са накрадените пари. От съдебната система трябва да започнат реформите. Тя е най-голямата ЯЗВА.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  [quote#4:"ahorra"] ама на съдиите не им изнася защото така няма кой да им снася.
  [/quote]

  Прав си . Папконосителя на Простия / самопризнание / трябва доста да е снесъл на СЪДИИТЕ ,за да му смачкат делото , заведено му от СЪДИЯ Тодорова . И сега Цъцко като се втурне да реформира системата ... , ела вълчо , изяж ме .

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 954 Весело

  РБ ще ги тури на място, ни съ хабети!

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  [quote#8:"flamendialis"]Успех, г-н Иванов, и се надявам да останете достатъчно дълго, за да прокарате измененията! [/quote]

  Надявай се . Ако адвокатската гилдия го е изключила за неплащане на членските вноски , ще остане достатъчно дълго . Заработил си е службата , като протестър . Иначе ще трябва да погладува . Докато намери нови тридесет сребърника .

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8407 Неутрално

  Колко критични доклада трябва да получим от евроекспертите,за да направим някаква реформа.Или още сто години ще ни проверяват и ние все ще се правим на ударени.
  ''Високите лобита на съпротивата срещу реформирането на управлението на съдебната система, на които главният прокурор е най-високопоставеният представител..."
  Ами значи не му е мястотото там на Цацаров.само симулира работа,а всъщност замазва следи.

 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  я, ахмедовците не позволяват правосъдието да стане правосъдие?!?

  очаквам бъдещият премиер с контузения крак да каже каква е неговата позиция по темата: "Съдебна реформа".

  РЕФОРМИ !
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Висшият съдебен съвет гласува по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде поканен министърът на правосъдието Христо Иванов следващата седмица, за да му бъдат зададени въпроси"

  Сотир Цацаров - слуга на мафията /и/ ДПС. Кой е забравил Костинброд ?

 23. 23 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 432 Неутрално

  ОСТАВКА, ЦАЦАРОВ !
  ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
  ПЪЛНА РЕФОРМА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!
  ИЗЛИЗАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ОТ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И ПРЕМИНАВАНЕТО Й В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ СЪС СЪОТВЕТСТВАЩА ОТГОВОРНОСТ И КОНТРОЛ!

 24. 24 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#2] от "spasovden":
  Цацаров е язвата на българското правосъдие! Позор за прокуратурата! Скоро ще бъде озаптен, а после изправен на съд за грубо и умишлено погазване на действащата Конституция.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 25. 25 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#23] от "roum":
  ++++++++++++++++
  Навсякъде на Запад е така! Прокуратурата е извън съдебната власт, в рамките на министерството на правосъдието. Само у нас все още прокуратурата се изживява като поставена от Бога диктатура, имаща власт дори над избрани от върховния суверен институции. А когато начело на Прокуратурата застане дебилен тип, трагедията става пълна. Трагедия за цяла България.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 26. 26 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 840 Неутрално

  отговорът е един - в съдебната система е заровено кучето. Всичко в загнилата ни държава се просмуква от там...

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#25] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  Навсякъде на Запад ... а у нас е по по стар съвеЦки образец, със старите модел и правомощия !!!
  Няма спасение !!!
  Само УЖАС !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на jtbg
  jtbg
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Вън политическата квота от ВСС, нали ужким имаме разделение на властите??!
  Главния прокурор няма дори да го коментирам, на всеки стана ясно, че е част от проблема, а не от решението..
  Искрено се надявам този път държавата ни да има шанс да излезе от 25-годишното блато..

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Не е за вярване, наистина!
  Досега горе-доле двойнно дънния костиндбродски цацаратор пазеше приличие.
  Хората му разбишкаха банка, ритнаха срещу президента, сега се бъркат и мешат правовомощия по принцип.
  И при тая каша някъв говорител-реформатор се загрижил кой шял да маа с лопатите и рине сняг зимъска де земе някоя кинта.
  ПРОБЛЕМЪТ НА ПРОБЛЕМИТЕ В СТРНАТА Е ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА В ПРОКУРАТУРАТА.
  РАЗКАРАЙТЕ Я, ИНАЧЕ НАРОДА ШЕ ВЗЕМЕ СОПИТЕ И СТАВА МАЗАЛО.

 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Поредната наглост на наглеците от ВСС,показва че реформирането е безполезно...Там са за огън,меч и бесило,за да бъде спасена държавата..

 31. 31 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  ... интересно,кога Прескачащо-Надскачащия Законите ще осъзнае че е поредния позор за институцията,която представлява??

 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Това е димка! Какъвто и проект да изработи този кабинет, той е нищожен, ако не влезе за разглеждане в новия Парламент! Именно там трябва да се намеси групата от юристи и да участва в обсъждането!

  goblenka
 33. 33 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 602 Весело

  Тумбаците ги е страх.....

 34. 34 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  За да има реформа в съдебната система, за нея не само че не трябва да знаят, но и не трябва да участват, сега действащите магистрати. Иначе пак ще я направят както им отърва и положението ще си остане същото.

 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rage Against":"я, ахмедовците не позволяват правосъдието да стане правосъдие?!?
  очаквам бъдещият премиер с контузения крак да каже каква е неговата позиция по темата: "Съдебна реформа"."


  Назначаване на Кокинов за Гл. Прокурор!

 36. 36 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Те тая територия са си я препикали.Не може някакво пале да идва и да препикава тяхната препикана територия.Ще има ръмжене и показване на зъби.

 37. 37 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Скопие арестува 13 съдии

  Магистратите и 12 служители на столичен съд са обвинени, че ощетили бюджета с над 1 млн. евро
  Македонските власти арестуваха вчера 13 съдии и други 12 служители на скопски съд по обвинение в небрежно изпълнение на служебните им задължения, с което са ощетили бюджета на държавата с 68 млн. денара (1.1 млн. евро). Информацията бе разпространена от македонските медии, които цитират официално прессъобщение на вътрешното министерство. В него се посочва, че има съмнение, че по дела от 2010 г. са издадени присъди за парични глоби, които обаче не били предадени и придвижени за изпълнение. Повече подробности не бяха огласени.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rage Against":

  Да му служи.

 39. 39 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#37:"Бай Иван"]Македонските власти арестуваха вчера 13 съдии и други 12 служители на скопски съд по обвинение в небрежно изпълнение на служебните им задължения[/quote]
  Как ще ги стигнем..."македонците"? Подобен критерии, ако се приложи към нашите червеногъзи "магистрати" един няма да остане на служба...

 40. 40 Профил на smarf
  smarf
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Мафиатурата и цацаратурата излизат на дюшеци/ по Марио Пузо/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK