Отговорът на Иван Данов: Няма ненаказана добрина

Иван Данов

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Данов"Дневник" се свърза с министъра на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски" Иван Данов, след като публикува отворено писмо от арх. Владимир Недялков до него с обвинения за реваншизъм и призив за оставка от поста му като ръководител на катедра "Жилищни сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Данов заяви, че не е запознат с писмото и няма намерение да му обръща внимание, но споменаването на името на Недялков незабавно предизвика реакция.


Ето какво каза бившият министър по обвиненията и в отговор на въпросите на "Дневник":


В отворено писмо до вас, арх. Владимир Недялков разказва, че след като се е изказал негативно за вас и правитеството "Орешарски", вие сте му се обадил с думите "Знам какво си говорил за мен, ще го запомня". Вярно ли е?
- Той ми е студент, който едвам завърши. Прекъсна една година, защото общо взето потъваше, аз съм го избутал да завърши. При което ме срещат в коридора и ми казват, че той разказал, че ще ми счупи главата с павета. И аз му се обадих да го питам защо ще ми чупи главата, след като го бутах да завърши, какво съм му направил - това ми беше въпросът. Той ми каза, че ме мрази, което... Какво да ви кажа - даже да ми пратите това писмо аз не смятам, че трябва да го чета.


Какви аргументи е дал? В какъв контекст беше това?


- Защото бях член на правителството на Орешарски. Затова ще ми чупи главата. Иначе ми каза, че като професор ме уважавал много, но като министър в кабинета на Орешарски щял да ми чупи главата.


Беше когато имаше демонстрации по улиците. Аз даже му се обадих да го питам за какво са тези неща. След като аз съм му виждал проектите, помагал съм му, давал съм му съвети, той ми е споделял бизнес идеите си... Разбирате ли, един човек, който аз съм го смятал за приятел едва ли не. И в един момент се обърна по един такъв грозен начин. За мен е под достойнството ми да отговарям на такова нещо.


Вярно ли е, че сега заплашвате сестра му, че няма да завърши, защото е негова сестра?


- Никога не съм я заплашвал. Сестра му дойде в нашата катедра, където има най-много дипломанти. Тя искаше да се запише и аз й казах да си потърси друга катедра. Никога не съм казал, че няма да завърши, защото тези неща не зависят от един човек, а ги решава колегия. И понеже имам вече опит - чупили са ми главата - смятам че е нормално тя да се опита да завърши друга катедра, където аз нямам влияние и мисля, че и за нея е по-добре, за да няма никаква емоция. Смятам, че така е редно.


Той твърди, че има и свидетели на заплахата. Т.е. връщате сестра му заради връзката с него?


- Ами, човек, който иска да ми чупи главата, какво да го направя? Нали се сещате, че ако бях подал сигнал в полицията, би трябвало да му търсят отговорност поне за хулиганстване или терориране, или не знам за какво. Но в момента не искам да се занимавам с този човек и с хора около него. Затова - трябва да се отделят тези емоции - и за нея е по-добре и за мен е по-добре. Още повече, че аз това, което мога да преподавам, не желая на нея да й го дам. В края на краищата човек има и авторски права и т.н.


Той призовава да си подадете оставката заради отношението към сестра му.


- Има съвсем обективни причини, които нямат нищо общо с моите отношения с него. В нашата катедра капацитетът е общо взето запълнен - ние сме ограничен брой хора, местата са разпределени. На много места се случва на един студент да му се каже да отиде в друга катедра. Това не е никакво отношение.


Така че това, че сестра му не съм я взел, е защото в катедрата има прекалено много хора - един път. Втори път - при тези отношения, които той създаде между нас двамата, означава, че аз практически не мога да се отнеса критично към нейна работа, защото винаги ще излезе, че го правя нарочно, така че е по-добре да се отделят тези две неща. И така съм преценил, в края на краищата - имам право и на моя лична преценка.


Имам два варианта - или през цялото време да й казвам "Ти си най-добрата от всички останали", което мисля, че няма да е от голяма полза, или всякаква критика ще води до подобни писма, което го показва той. Така че мисля, че разумният, чисто педагогически подход в тази ситуация, е този. Аз съм последният, който иска да е в една ситуация, в която никой да не може да каже нещо, което може и да е обективно и критично. Аз между другото доста добре владея умението да отделям едното от другото, но въпреки това, във всеки един момент ще има и въпроси.


В писмото си Недялков казва, че го приемате за враг, както и всички млади архитекти.


- Това са вече обобщения. Аз работя само с млади хора. Повярвайте ми, че доста от тях не са ми... И не го приемам и него за... Аз просто го приемам за човек, който е невъздържан и невъзпитан. Ако има нещо, той не смее да дойде да ми го каже в очите. Защо не дойде да ми го каже в очите?


Той е пратил това писмо лично до вас и с копие до ректора на УАСГ, министъра на образованието...


- Как е лично до мен, като той го публикува. Аз няма да отговоря на писмо от човек, който ще ми чупи главата. Нямам намерение и нямам време за подобни неща. Не виждам никакъв смисъл. Аз с него нямам разговор. Нищо не мога да кажа на човек, който иска да ми счупи главата с павета.


Вие докато бяхте министър обсъждахте ли политиката със студентите и колегите си?


- Не. Не. Първо, в университета е забранено да се говори за политика, и второ - общо взето моите задължения в политиката са по-скоро експертни, отколкото политически. Пък за съжаление, не можах да направя това, което трябваше да се случи. Даже това, което исках да направя, то не е политика - това са наредби и правила, които се общопрактикуват в Европейския съюз. Никога не съм говорил със студенти за политика и никога не бих си позволил да говоря със студенти за политика. Всеки има право да има негови си възгледи и университетът не е мястото, където те да се споделят.


Недялков  пита кой е "диамантът" във вашата кариера като архитект, който ви дава самочувствие. Бихте ли посочили?


- Ще ви кажа, че имам над 350 построени сгради. Повечето са в Западна Европа, защото съм живял там. Аз не твърдя, че трябва всеки архитект да има диаманти. Имам няколко сгради, с които се гордея, но не смятам на него да му обяснявам с какво се гордея. Вижте, каквото и да говори той за мен, ни делят едни 30 години като професионална практика.


Петър Диков, главният архитект на София, има една приказка: "Няма ненаказана добрина". Просто виждам, че човекът е много прав. Пак ви казвам - той нямаше да завърши, ако не бях аз. Няма ненаказано добрина - очевидно, че е така.


Човекът иска да прави политическа кариера като вдига много шум. Аз, както виждате със следващото правителство нито съм се кандидатирал за депутат, нито тази политическа дейност особено ме е привличала. С тези всичките приказки, които се изприказваха, аз все още исках да приведа българското строително законодателство и практика с тази, която познавам и която работи добре по света. За съжаление това не можа да се случи по много причини - и тези, които поддържаха правителството и тези, които бяха против, не желаеха да се изравним с тези практики.


Последно - бихте ли казал, че лекциите ви са от полза за студентите и в какъв аспект?


- Питайте ги студентите - залата е пълна. Никога не пускам списък кой присъства и кой отсъства, напротив аз по това кой идва и кой не идва установявам дали лекцията буди интерес, или не. Това е моята обратна връзка със студентите.


Само че, когато той беше студент, аз не четях тези лекции. Но неговото мнение не ме интересува. Аз съм завършил с отличен успех, той едвам докуца до края на следването си. Има известно разминаване между претенции и възможности при него, но това е друга тема.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  То няма и наказана злина,та не се косИ

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Няма такава наглост като наглостта на БСПДПС (те са си едно цяло)

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  К'ва добрина ве поставено лице!Този даже не разбира в какво е бил въвлечен.

 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Ох, тази червена номенклатура във ВУЗ-овете кога най-сетне ще се пенсионира.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Допитване и до студентите му, а и до хора вече излезли от университета. Да видим какво ше кажат, а?
  Като министър видяхме - да си продадеш душицата за няколко гроша, да нямаш достойнство и морал - това се възпитава само в школата на комуниста.

 6. 6 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 603 Любопитно

  Е добре де, аз все си мисля, че архитект с богат опит и 350 сгради в Западна Европа, трудно би стигнал до френско бюро за безработни, ама какво ли разбирам, не съм архитект. Я някой по-запознат с тарифите да даде становище, щото се обърках.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тоя е мн. нагъл!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста хора си мислят, че държат Господ за шлифера, ама тоя е решил, че го е облякъл.

 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Може и да няма ненаказана добрина, но очевидно може да има ненаказано престъпление. Особено в БГ.
  А ненаказаното престъпление е подаването на невярна информация до френските бюра по труда и незаконно получаване в продължение на година на помощи за безработен. Ако това се беше случило не в "братска" Франция, а например в САЩ, Данев щеше да лъска черни бастуни в някой американски затвор.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  Този, последно ,безработен ли е или преподавател? Или безработен преподавател?

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  Знам че е нагъл и алчен.

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ами не само не него - на всички в мафията олигарски, наречена правителство трябва да ги подгонят камъните... Толкова животи съсипаха..

 13. 13 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Разстроено

  До #6 "flashkopatrashko"

  С 350 построени сгради и то предимно в Зап. Европа би следвало да е мулти милионер и да не чака подаяние от френския данъкоплатец. А иначе на този езикът му май е като волска опашка- служи му да гони мухите с него. Пфу, ама че резил са тези нови български величия!... Що ли не се гордея с тях!
  Ама май и аз нищо не разбирам, де!...Вече...

 14. 14 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Извънредно неприятна особа...
  Алчен, безкруполен, отмъстителен, нагъл, но най-вече...соцЯлис...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 15. 15 Профил на panel
  panel
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тоя нагъл продажник, кога успя да построи тези 350 сгради във Франция? Докато получаваше помощи за безработни ли?

 16. 16 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Вярно си е - няма. А този най-собре го знае. Какво направи? Нищо или повече от нищо?

 17. 17 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Точно с Петър Диков да ни образова... Защо не се огледа из София на път за работа преди това?

  ALL IS WELL
 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Мръсникът и.д. лъже в цялото интервю като човек, комуто истината причинява физическа болка и ще умре всеки момент ако не излъже.
  Лъжата му действа като наркотик и лъже, та лъже.
  Запознат съм със случая открай-докрай:
  1. Студентът Владимир Недялков прекъсна една година, защото не си плати таксата - 330лева, навреме. По каква причина, не знам, но прекъсването е заради таксата, не заради слаб успех, както иска да ни внуши и.д. И.д. лъже по подъл и недостоен начин;
  2. Че и.д. го бил "добутал" е смешно и невярно да го твърди. Владимир Недялков е студент и сега архитект с нетрадиционно мислене и нужда от спирачки, а не от "добутване". И.д. лъже по подъл и недостоен начин;
  3. Сестрата на Владимир Недялков Е ЗАПИСАНА да се дипломира в катедрата "Жилищни сгради", следва една година в Рим, и иска да продължи пак тук, където ВЕЧЕ е записана. Т.е. не е вярно твърдението на и.д., че "катедрата му била претрупана с дипломанти". и.д. лъже по подъл и недостоен начин;
  4. Твърдението на и.д., че видите ли, бил построил 350 сгради, е невярно твърдение, което не може да докаже. Ако беше вярно, нямаше да мами френската социална система с помощи за "безработен".
  Нали ви казах, и.д. лъже по подъл и недостоен начин и това за него е въпрос на "оцеляване";
  Защото го боли от истината.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Разбирам го. И аз като данъкоплатец, избирател и гражданин

  едвам бутах и го добутах най-накрая Пеевски да влезе в борда на пристанището.

  От тогава кариерата му хвръкна и забрави от къде е тръгнал и не само той, но и приближените му не могат да си спомнят...Кой... единствен дава възможности според претенции

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 20. 20 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Не знам кой е крив и кой прав в случая но " Той ми е студент, който едвам завърши. Прекъсна една година, защото общо взето потъваше, аз съм го избутал да завърши. " за мен не е изказване на професионалист.

 21. 21 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Достоен отговор.
  Съзнавам, чè не кореспондира с моите рабирания, но както е казал мъдрия наш народ - на зла круша, зъл прът

 22. 22 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много срамна история. Обаче не знам защо се дава трибуна на всякакви "мнения". Без грам симпатия към правителството на Орешарски мисля, че тези лични нападки към арх. Данов са крайно неприлични. Той е възпитан и умерен човек и е некоректно да се въвлича в подобни махленски дебати.

 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#21:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Достоен отговор.[/quote]
  Само комунистическа менталност може да нарече лъжите на данов "достоен отговор".
  По-недостойно "измъкване" от това не може да се измисли.
  Ще се измъкне ли псевдобезработният и псевдосоциалнослаб данов от лапите на френското правосъдие с такива лъжи? ... Там обаче искат доказателства, а не лъготене.
  Хайде, данов, да те видим!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Питайте го за помощите за безработни от Франция. Няма такъв срам.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 25. 25 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Не знаем кой е прав в случая.
  Но си мисля, че младият колега търси политическа кариера.

 26. 26 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А що се отнася до помощите за безработни, това твърдение не беше доказано.

 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#25:"dokoro"]Но си мисля, че младият колега търси политическа кариера.[/quote]
  Като преподавател на Владо мога да Ви уверя, че не е така.
  Колегата Владо Недялков притежава силно развито чувство за справедливост и неприемане на неправдите.
  За хората, свикнали да тъпчат достойнството им, такива като Владо "търсят политическа кариера".
  Преди време го арестуваха и преспа в І-во районно за антивоенни протести пред посолството на расия.
  А данов е лъжльо. Обикновен посредствен лъжльо.
  На данов пък съм му състудент. Сив, блед и незабележим, посредствен и неотличник.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 419 Неутрално

  dokoro, трол дановски, ако не си и самият Данов. Всичко е доказано. Д документи. Тече разследване.

 29. 29 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#26] от "dokoro":

  Беше доказано. Но поради това, че е Данов е в социалистическо правителство, каквото е и на Франция (Оланд) - за да не се радухва скандала и да не се резилят ПЕС - работата се замете, уж по давност

 30. 30 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#29] от "windglider":

  И Франция е "замела" разследването, ако има такова?

 31. 31 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#27] от "Торбеш":

  Ако колегата има наистина толкова изострено чуство за справедливост, това не трябваше да му е първият протест.
  Има един брилянтен български израз "на умряло куче нож вади".
  Кой ли не се изгаври с арх. Иван Данов (когото всъщност нямам щастието да познавам).
  Толкова е удобно.

 32. 32 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Този източвач на френски социални помощи Данов се оказа не само мошеник, но и негодник във всеки човешки смисъл на тази дума! Подъл, отмъстителен, нагъл тип, който просто трябваше да бъде наказан от френски съд и да върви по дяволите - вместо това този тип е на свобода и върши мерзости....

 33. 33 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ето ги умните и красивите, да не дава Господ!...

 34. 34 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "dokoro":

  Да. Признаха неправомерното плащане, но не си направиха труда да започнат разследване уж заради давността. Просто скандалът е твърде голям - става дума за министър на страна членка на ЕС, в което управлява правителство, свързано с ПЕС. Френското - също от ПЕС.
  Да, колкото и да ти се струва невероятно, Франция замете всичко под килима.

 35. 35 Профил на zlatka1
  zlatka1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Др.проф.Данов, Вие като министър по инвестиционното проектиране трябва да упражнявате контрол и над прословутата ДНСК ? А какво направихте Вие лично по този въпрос? На Вас ли точно да обясняваме, че там се вихри ГИГАНТСКА корупция-един пример само( а те определено са безброй..) Със задна дата се констатират наружения от първоначалния инвестиционен проект на дадена жилищна сграда и после, /....за да я "узаконим" собственицте на сградата да бъдат така добри ..да платят 300 хиляди лева примерно, че и много повече..Тъпчем гуши Данов, тъпчем...та затова народеца Ви би един мощен шут на тези избори и на измисленото ти министерство, което не свърши нищо, но поналапа некой и друг милион..Халал да са ти...

 36. 36 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По безмислено, и тъпо оправдание, отдавна не съм чел?
  Синът ми, няма да учи архитектура в България!

  Happy face says, adios !
 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv":

  'червената номенклатура никога няма да се пенсионира ,тя се възпроизвежда , на техните места задължително отиват децата им и възпроизвеждат същите корупционни практики , напр в медицински университет ,който съм имал щастие да завърша 1994 и да вляза за пръв път в него 1985 година преди казармата си , миналия месец ,местата на служителите бяха заети от същите лица ,които ме посрещнаха през 1985 година ,най много един двама да се бяха сменили ,но иначе на същите места ,същите хора вече близо 30 години -това е развитието ни .

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Толкова махленска е цялата история. че не отива и на чистачките в този институт, камо ли на преподаватели, студенти и шефове на катедри. А в случая Данов беше и министър, какво повече да се каже.
  И това е експертния кабинет на Орешарски - още едно доказателство, че тази коалиция и това правителство беше съставено от изключително посредствени хора.
  В момента по важния въпрос е за следващото управление, а за този герой, Данов, да си решава ръководството на института, пардон университета - имат си самостоятелност.

 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тия хора всякаш са в някаква паралелна вселена...

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#25] от "dokoro":

  Точно
  Нито Професорът нито Протестиращият срещу него ме убеждават че са почтени и искрени
  Но Протестиращият без съмнение иска политическа кариера или поне - подкрепа за кариера във въпросния ВУЗ
  Това е стар седесарски - и болшевишки - номер - не знаех че още минава Колко Остап Бендеровци го опитаха - чет нямат
  Все някакви комунисти вечно някому пречат на кариерата- дежурното извинение
  Сега ще получа шапка минуси

 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Архитект с 350 сгради в България няма да бъде беден, пък за Франция още по-малко. Нещо не се връзва и с получаването на помощи. Да не говорим, че архитект, адвокат и лекар да искат помощи е срамно за самия човек. Или не?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Колев":

  Оптивал се е да разруши империализма, като източва системата за социално подпомагане

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Колев":

  както виждаме, той не се срамува, смята че е вършил добрини

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на blackfrogg
  blackfrogg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пълна профанизация на академичното образование.

 45. 45 Профил на ktrn_mrnv
  ktrn_mrnv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колегата Недялков, ако иска да прави политическа кариера, трябва първо да направи кариера в изкуството-архитектура! Иначе народът е казал: "Каквото повикало, такова се обадило."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK