Според съда Бареков не е обидил Борисов, казвайки, че е тъп (допълнена)

Бойко Борисов Николай Бареков

© Дневник

Бойко Борисов Николай БарековСофийският районен съд оправда бившия телевизионен водещ и председател на "България без цензура" Николай Бареков по едно от делата - за обида, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу него. Съдът приема, че Борисов не е възприел лично репликата, че е тъп, изречена от Бареков в предаване по Нова телевизия, съобщават от съда.


"Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят (бел. ред. Борисов) не е чул лично подсъдимият да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата (19 октомври), тъй като е бил самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков", уточняват от СРС


За да бъде довършено престъплението "обида", то тя трябва да бъде възприета лично. По делото е установено, че Бойко Борисов не е гледал лично предаването на 19 октомври 2013 г., а е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко.  Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото.
Борисов трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лв.


Николай Бареков е подсъдим по общо десет дела в Софийски районен съд. Четири от тях са заведени от Борисов. 


Борисов води дело срещу Бареков и заради твърдението, че лидерът на ГЕРБ е натрупал "4 млрд. лв" богатство. Друг казус стигнал до съда  е заради изказване на лидера на "България без цензура", че Борисов, заедно с Румен Николов – Пашата, е участвал в подбудителство към убийство, че е извършил убийства на 150 души, че е убил лично Чакъра, както и че в историята с Костинбродските бюлетини, Борисов е изобличен, че е човекът, който всъщност купува изборите в България.

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов съди Бареков за обида за това, че на 25, 26 и 27 февруари и на 5 и 6 март 2013 г. в ефира на ТВ7 бившият водещ е изрекъл обиди и клевети срещу него, като публично го е нарекъл: …бояджия, минал през всички власти", "…завършеният Бай Ганьо в политиката", заявил е, че няма: "никакъв морал, никакви принципи", че "…1 милиард е откраднал", че цяла България знае, че има имение в Швейцария, че срещу него се води разследване и т.н.

Йорданов е изброил 14 обидни фрази, за които е предявил иск за обезщетение в размер на 21 000 лева. За двата израза, които според ищеца са клеветнически, той иска сумата от 11 000 лева обезщетение.  

Най-старото дело срещу Бареков е от 2011 година и е заведено от бившата барета Алексей Петров и подсъдим по делото "Октопод" за коментарите на Бареков по повод взривовете на 19 юли 2011 година пред партийните офиси на РЗС и ДСБ. В предаване на ТВ7 бившият тв водещ е казал,  че за хората в интернет форумите няма никакво съмнение, 99 на 100 е сигурно, че именно Петров е сложил бомбите.
Бившата барета е поискал и обезщетение от 250 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди.

Най-новото дело срещу Бареков е заведено от Румен Петков. Преди време Петков заяви пред  "Дневник", че не помни за кое изказване на Бареков е завел дело. За следващата седмица са насрочени заседания по част от тези дела, като се очаква те да бъдат спрени.


Като евродепутат Бареков притежава имунитет. Не е ясно защо съдът се е произнесъл по делото за обида на Борисов срещу бившият водещ. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK