Децата в IV Помощно училище не са в защитена среда, е установила проверка

Ева Жечева, председател на агенцията за закрила на детето

© Анелия Николова

Ева Жечева, председател на агенцията за закрила на дететоВ Четвърто помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София децата не са в достатъчно защитена среда, е установила проверката на Държавната агенция за защита на детето (ДАЗД), информира БНР. Инспекторите са открили пропуски в работата на директора и педагогическия персонал.


От агенцията за закрила на детето са сезирали прокуратурата по случая.


Повод за проверката на ДАЗД е случаят с 13-годишната Ана-Мария Симеонова, при който има съмнения за сексуално насилие. 
Според агенцията за закрила на детето екипът на училището, което Ана-Мария е посещавала, не е отчел правилно първоначалните индикации за насилие. Персоналът не е знаел как да действа в случаите на подадена жалба на дете в риск. Трябвало е да уведомят ДАЗД отдел "Социално подпомагане" в Красно село и МВР.


Проверката е установила още, че има недобра комуникация между системата на образованието и социалната система, има пропуск при предаване на грижата за детето, тоест в друг град за него са се грижили социален работник и ресурсен учител, какъвто екип не е приел детето в IV Помощно училище.


Не е обърнато внимание на характеристиките му, на емоционалното му състояние и на реакциите му. Не е отчетен рискът на адаптация и не е имало индивидуален план за работа.


Има пропуски в организацията и контрола на работа от страна на директора на училището, като децата са били повявани на непедагогически персонал, са установили още инспекторите.


Днес родители протестираха в няколко града с призив институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца. Те искат да има контрол над случващото се в училищата, дори и от неправителствения сектор. 


Вчера Министерството на образованието и науката (МОН) инициира поредица от срещи с отговорни институции и неправителствени организации за изготвяне на специален механизъм за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателствата над деца и ученици в детските градини и училищата.


От началото на годината постъпилите сигнали за насилие на националния телефон за деца (116 111) са общо 343, като в 157 от тях е имало данни за физическо насилие. В 17 случая е съобщено за сексуално насилие. Сигналите са предадени от агенция "За закрила на детето" на МВР, които работят по тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Интересно е директорката "оздравя " ли и тя да се изкаже?

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В случая се действа като при бакшишите, които първо бият, после се интересуват дали версията на колегата им е достоверна.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Децата в Помощна Република България не са в защитена среда, е установила проверка"

  РЕФОРМИ !
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По мое скромно мнение, тази (и други знайни и незнайни случаи) е плод на безумните напъни на няколко министерства, от няколко години насам да “оптимизират“ мрежата от подобни институции. Има случаи на натиск и насилствено закриване на обекти и групи за работа с такива деца - в столицата и в други градове.
  Е - резултат/и има! сега неадекватната държавна машина да се чуди кого да спасява, как да замита системните проблеми в тази сфера.
  Усвоители, не служители и работници!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "shileto":
  Шильо , бащата на това дете е партийна фигура, назначен е за директор на службата за социално подпомагане в Перник по герберска линия. Тази същата служба , дето таковА мамата на перничани и околността след земетресението. Справка - вестник "Стандарт" от вчера - 09.10.2014 г.
  Та накратко, ти пък особено трябва да млъкнеш.

 6. 6 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Боже, и става дума за специализирано училище за деца с проблеми! Как може там да не са подготвени да се грижат за такива деца, да нямат адекватни реакции и програма за всеки отделен случай?

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Гневно

  До коментар [#5] от "цаки":
  За това трябва да блудстват с детето му и да не закачат виновните ли ? Я по добре замълчи и не меси политиката

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 9. 9 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "shileto":
  [quote#7:"shileto"]За това трябва да блудстват с детето му [/quote]
  Пак не си разбрал. Едва ли някой е блудствал /еле пък учител/ с детето му. Става въпрос за нещо съвсем друго. Собствените /в семейството/ проблеми , трудности и нещастия се пренасят към другиго, учители, институции, органи. Към всички. Към обществото като цяло. Типично герберско поведение. Като на Боко. На него все други са му виновни. По този начин подсъзнателно /при вожда напълно съзнателно/ се прикрива собствената отговорност. Извинявай , но паралелите се налагат сами. Конспиративната теория на семейството относно нещастното дете звучи подобно на тази на великия банкянски мислител от нощта на изборния ден, че взрива в Горни Лом е конспирация с цел ГЕРБ , да не получи достатъчно мандати на изборите. Разбира се , тезата на пернишкото семейство е по-вероятна , от тази на герберския водач. Но само до там.

 10. 10 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Ще разберем ли някога каква е истината??? Май тук се намесват и партийни интереси! Иначе жало за детето!!!

 11. 11 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#10] от "SStan":
  Аутизмът не е олигофрения, макар също както олигофрнията да се касае за генетични промени./ така се твърди в белите държави/ Аутистите се различават от другите по невъзможността да осмислят/реагират адекватно случващото се, реакциите са липсващи или различни. Бих казала с риск да ме заклеймят, че живеят в паралелна вселена. Нямат характерен външен вид както олигофрените. Имат липсващо поведение.
  Дали могат да лъжат? Да си измислят? за всеки е различно.
  ЗАщо майката отказа гинекологичен преглед? Сега може би вече е безсмислен.

 12. 12 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  [quote#11:"Вавринец"]ЗАщо майката отказа гинекологичен преглед? [/quote]
  Защото според закона, прегледът не може да бъде извършен с упойка. А на това дете слагат упойка дори при зъболекар.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 13. 13 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "Veritas Odium Parit":
  Въпрос на заплати и наличие на образовани кадри. Кой ще иска да гледа деца с тежки образователни, поведенчески и физиологични проблеми за 500 лв?Аз лично не. А Вие?
  Г-жа Жечева да си помисли колко е нейната заплата и колко на учителките, които изтърпяват какво ли не.

 14. 14 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "7777":
  Слагта му защото то/ детето/ не допуска когото и да било в близост до себе си. Тогава как е станало "онова" действие?

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  [quote#14:"Вавринец"]Слагта му защото то/ детето/ не допуска когото и да било в близост до себе си. Тогава как е станало "онова" действие? [/quote]
  Един възрастен педофил като нищо може да изнасили тринайсет-годишно момиче, дори такова, което хапе и рита.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вавринец":

  Около този случай, независимо дали е имало насилие или не, лъснаха много пропуски, както в закона за прегледа на малолетно дете аутист, така и в грижата за децата в съответните училища. Това за мен е достатъчен повод като граждани да изискаме промени.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вавринец":

  Между другото има много доказани изнасилвания на деца аутисти от педофили, които се надяват, че децата няма да успеят да кажат какво се е случило, а и да успеят, няма кой да им повярва. Ако имате възможност, прочетете главата за аутизма в книгата "Far from the Tree," там са долументирани такива. И изобщо дискусията около случая извади наяве пълното ни неразбиране като общество за аутизма, както и за други недъзи. "Far from the Tree" според мен трябва да бъде преведена на български и раздадена на всички родители, учители и други специалисти и неспециалисти, които имат ежедневен досег с деца с увреждания и родителите им.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#17:"7777"]И изобщо дискусията около случая извади наяве пълното ни неразбиране като общество за аутизма, както и за други недъзи.[/quote]

  Едни дълги години в обществото се насаждаше отношение към психично болните, отрицателно, отричащо ги отношение. За такива бяха обявявани хора, несъгласни с диктаторската политика (все още се практикува в някои азиатски държави). Междувременно се появиха и полушмекери (полу, защото имат психични проблеми, но и достатъчно изгодно разбират как могат да изиграят и да се подиграят на обществото). Моята "диагноза" е, че обществото ни е болно. Все пак тук-там има хора, които осъзнават какво става и се опитват да говорят за ставащото.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#14:"Вавринец"]. Тогава как е станало "онова" действие?[/quote]

  Насила. Отговорът е съвсем очевиден. Насилникът е разчитал точно на невъзможността да повярват на това дете.

  Нито майката ще позволи, нито лекари или социални работници ще насилят детето, за да направят прегледи, доказващи насилието.

  Схващаш ли къде е разликата?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#15:"7777"]Един възрастен педофил като нищо може да изнасили тринайсет-годишно момиче, дори такова, което хапе и рита[/quote]

  Така е, но тогава детето ще има и други белези: одрасквания, синини, които биха направили впечатление.

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "7777":
  Изключително се изненадах от факта, че детето по закон не може да бъде прегледно под анестезия.
  Какво значение има, че е аутист, за да бъде отказан такъв преглед?
  Не разбирам смисъла на закона.
  Когато се налага преглед или операция при дете или при възрастен, който не може да се направи с локална анестезия или без, се прави под обща анестезия.
  Не ми е ясна постановката на закона.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Но преглед от лекар е нужен не само да останови имало ли е изнасилване. А и за здравето на детето. Защото ако е имало, навярно е необходимо и лечение. Би излязло, че детето е било досега лишено от лечение.
  Аз лично не вярвам, че е имало. Поне не от учител. Готов съм да се извиня, ако греша.

 23. 23 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да се чете "Установи", извинете.

 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#20:"gogaroga"] ще има и други белези: одрасквания, синини, които биха направили впечатление.[/quote]

  Умишлено изрязвам тази част от коментара ти!

  Белезите би трябвало да са И върху насилника. Но за момента той е "неизвестен извършител", според прокуратурата.

  Колкото до белезите по тялото на детето (жертвата) за тях отново опираме до ограничението при преглед. То само няма да ги покаже, дори ще ги крие (защото в това се състои проблемът му - да отбягва околните, дори най-близките си).

  Получава се нещо като порочен кръг, ако отговорът се търси само при жертвата. А до тук точно това е направено. Примерно - направен ли е чисто физичен оглед на всички евентуално контактували с детето? Да, знам че е обидно, обаче??? Как иначе?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#22:"gogaroga"]Но преглед от лекар е нужен[/quote]

  Ще поставя въпроса по друг начин:

  За преглед на дете с психични проблеми има ограничения.

  За преглед на напълно психично здрави хора единственото ограничение е тяхното съгласие. Защо се тръгва по по-трудната линия? Ако никой от "здравите" няма какво да крие, защо да не се подложи на неприятен, гаден, но само външен физически оглед? Просто за да елиминира евентуални съмнения към себе си? Да не говорим, че това (всичкото персонал в училището) са хора с особени, специфични задължения и ангажименти?!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Синът ми не е аутист. Имахме големи проблеми в "най-нормална" детска градина, в която учителки си правеха каквото си искат с децата. Думите на дете не значеха нищо, никой не бе склонен да вярва на едно дете и да вземе под внимание притеснителните неща, които споделяше. Отне ни месеци борба и отстояване на права, но вярвам, че си струваше. С цялото си сърце подкрепям тези родители.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#25:"Музар 7"]Защо се тръгва по по-трудната линия? Ако никой от "здравите" няма какво да крие, защо да не се подложи на неприятен, гаден, но само външен физически оглед? [/quote]

  Mи нинам. Прав сте, и мъжете наоколо трябва да бъдат прегледани.

 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lady Zeppelin":

  И на мен не ми е ясно. Родителите твърдят, че така им казали в Съдебна медицина: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2396271_roditeli_i_ins … adi_sumneniia_za/
  Ще се радвам, ако има юрист между нас, да изясни тази работа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  [quote#22:"gogaroga"]Аз лично не вярвам, че е имало. Поне не от учител. [/quote]
  Възможно е педофил да се е промъкнал в училището.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK