Заради преференцията Борисов иска да ремонтира Изборния кодекс

Бойко Борисов и Цветан Цветанов

© Велко Ангелов, Капитал

Бойко Борисов и Цветан ЦветановЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че трябва да бъде въведена "по-честна" избирателна система. На пресконференция днес той заяви, че е нужна промяна в изборното законодателство, която да "защити демокрацията в истинския смисъл".


Повод за изказването му е големият брой недействителни гласове на парламентарните избори в неделя – 218 хиляди. Днес заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че след въвеждането на гласуването с преференция не само не европейски, но и на местни и парламентарни избори с новия Изборен кодекс от началото на годината броят на недействителните гласове значително е нараснал.


Една преференция прави 218 хиляди грешки
"Една преференция прави 218 хиляди грешки – огромен брой. Българският данъкоплатец плаща образованието на всеки българин до 8 клас, където всеки за толкова години трябва да се научи да чете и да пише", каза днес Борисов. Запитан дали това означава, че не е съгласен с гласуването с преференция, той отговори: "Напротив, съгласни сме, но за съжаление се оказва, че много хора не могат да я използват."


При откриването на предизборната си кампания в началото на септември Борисов призова симпатизантите на ГЕРБ да използват преференция, като ги увери, че "няма да им се сърди".


В новия парламент най-много депутати, избрани преференциално, ще има от ГЕРБ – десет. В няколко района бяха избрани деветите поред в листата на партията. Тя беше с номер 9 в бюлетината. Трима се отказаха от депутатските си места преди обявяването на окончателните резултати.


Гласуването с преференция на парламентарни избори беше въведено веднъж по времето на ГЕРБ, но беше отменено преди парламентарния вот през 2013 г. С новия Изборен кодекс депутатите отново приеха тази възможност, но с гласовете на БСП и ДПС и при отсъствието на ГЕРБ от пленарната зала беше решено бюлетините без отбелязано предпочитание да се зачитат като глас за водачите на листите, което ги направи практически несменяеми.


Заради неравномерното разпределение на мандатите трябва "по-честна" система


Като аргумент за промени в изборното законодателство днес от ГЕРБ изтъкнаха и несправедливото разпределение на мандатите по места. Тъй като от началото на 1990-те години общият брой депутати за всяка партия се определя от резултата й на национално ниво с гласовете от чужбина, но след това те трябва да се разпределят между избирателните райони, често една партия получава депутатско място в район, в който има много слаб резултат, но губи друго в район, в който се е представила добре.


Така в следващия парламент депутатът, избран с най-малко гласове, ще е Александър Методиев – Бат Сали (ДПС), за когото в Кюстендил има едва 864 валидни бюлетини. Пак там е най-"тежкият" народен представител – Кирил Калфин (ГЕРБ) с 20 185 гласа. Заради резултатите жители на Кюстендил протестираха пред Районната избирателна комисия в града. Протести имаше и в Ямбол - организирани от местната структура на ГЕРБ. Там БСП с по-малко гласове взима 2 мандата, а ГЕРБ с повече – 1 мандат.


"Надявам се в следващия парламент да се направи всичко възможно и да се убеди обществото, че ще има по-честна избирателна система, да не допуска такива аномалии", каза днес на пресконференцията Борисов. На въпрос дали смята да промени метода за разпределението на мандатите по квота "Хеър", въведена през 2007 г., той отговори: "За мен тя е несправедлива, тази система".


Привърженик на машинното гласуване


Лидерът на ГЕРБ каза още, че "резултатите в ромските райони го показват, цифрите са много видни и трябва да се премине към нещо радикално".


Знам, че няма да се хареса изобщо, но аз съм привърженик на машинното гласуване, добави той и обясни: "Ако има машинно гласуване, влизаш в стаичката, пишеш си името, ЕГН, гласуваш, аз съм вече привърженик твърдо на това. И като се защити добре от хакерски атаки, мисля, че това ще е един много точен и безапелационен вот."


Днес на критиките към разпределението на мандатите от ДПС коментираха, че Движението също е ощетено на няколко места в страната. "Ние от ДПС сме предупреждавали последователно и в двата парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 773 Неутрално
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  9/9 се оказа твърде сложно за средния гербер?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]9/9 се оказа твърде сложно за средния гербер? [/quote]

  А вие колко 7/7 имате бе,

 4. 4 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]9/9 се оказа твърде сложно за средния гербер?/quote]

  Нали си наясно че местните феодали за да запазят себе си ,се местят от партия в партия и плащат гласове?

 5. 5 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Искам някой да ми обясни смислено защо в малка България не сме един район, че то в много градове по света гласуват повече хора, от колкото са всичките ни гласоподаватели.

 6. 6 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Без да искат, въведоха образователен ценз, което на мен ми допада.

 7. 7 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#6] от "vasill":

  Проблема е че на някой му е излязло скъпо това, както и възможността за провеждането на нови избори.

 8. 8 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Весело

  От Кратунка,кратунки.........

 9. 9 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Повече хора трябва да гласуват, няма друго какво да се прави,освен задължително гласуване и балотажи !

 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]9/9 се оказа твърде сложно за средния гербер?

  Ако СССР разчиташе на идеологията, Путлер разчита на патологията. (Spiegel)
  [/quote]

  Е стана ли ясно че местните феодали не искат БСП?

 11. 11 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Весело

  "...Бат Сали (ДПС), за когото в Кюстендил има едва 864 валидни бюлетини. Пак там е най-"тежкият" народен представител – Кирил Калфин (ГЕРБ) с 20 185 гласа..."
  И сега Боко прави сметка: 844 гласа = 1 депутат за ДПС....Ами 20185 гласа тогава са равни на 24 депутата за ГЕРБ!

 12. 12 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#0:"Баце"]Една преференция прави 218 хиляди грешки[/quote]

  Това просто не е вярно!
  За недействителни са обявени всякакви бюлетини - празни, такива, в които за зачеркнати всички, такива при които отбелязването навлиза и в съседното квадратче, бюлетини върху които е рисувано, бюлетини без два печата и т.н.
  За отбелязване е и, че 25% от всички недействителни бюлетини, са обявени за такива, защото е използван неправилен знак или отбелязването не е със син химикал!!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Толкова за демократичната партия Герб, за интелигентния и образован избирател на Герб. Толкова за Герб "опозиция на БСП и ДПС".

  Честита ви нова тройна коалиция.

 14. 14 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Повод за изказването му е големият брой недействителни гласове на парламентарните избори в неделя – 218 хиляди."
  ------------------------------------------------------------------
  според това видео:
  https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE

  невалидните бюлетини са цел...

  Освен това, голяма част от тези 218 хиляди са нарочно невалидни. Кой за Моци, кой за презерватив, кой за каквото и да е друго, различно от списъка само и само, за да не подкрепи изброените. И никой не може да им се сърди.

  Боце вместо да търси вина за неграмотността на избирателите, да му стане ясно, че положението е трагично и би трябвало да се работи в тази насока, а не да се носи вода от 10 кладенеца и все комунистите да са му виновни. Ако му стане ясно, че и него не го искат, защото се доказа като слаб "премиер" би било добро начало, но ме съмнява...

 15. 15 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"adam1966"]Повече хора трябва да гласуват, няма друго какво да се прави,освен задължително гласуване и балотажи ! [/quote]

  Нямаме 6,8 млн гласоподаватели. Има мъртви души. Достатъчно хора са гласували. Не са гласували , тези които имат други средства да избират. Изборите са за плебеите.

 16. 16 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#3:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]А вие колко 7/7 имате бе, [/quote]

  Аз лично гласувах 7/7, защото в моя район 7ми номер в преференцията го познавам и такъв ми беше избора. Това значи ли, че съм глупав примерно?

 17. 17 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Никакъв ремонт няма да промени безумието на Мая Манолова. Трябва съвсем нов Изборен кодекс.

 18. 18 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Както вчера един колега предложи - да остане само текст в бюлетината. Без номер. Да видим колко от гласуващите могат да четат !

 19. 19 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "stefan111":

  Ами да ви припомня ли че Борисов прибра дечицата в предучилищни класове?

 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Трябвa нaпрaво дa им зaбрaни дa глaсувaт

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#16:"gorodetski"]Това значи ли, че съм глупав примерно?[/quote]
  а каква е гаранцията, че повечето не са направили като теб? Глупаво би било предположението, че всички други ( 9/9, 15/15, 11/11) са глупави и само заради това са го допуснали, а 7/7 е постигнато с цел...

 22. 22 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#19:"rorikabc"]Ами да ви припомня ли че Борисов прибра дечицата в предучилищни класове?[/quote]
  е и? то по тази логика преди 50г. бкп вкара над 50% от българите в училище, да ти го припомня ли ?

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  В центъра на София умните гласуваха със 7 / 7

 24. 24 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ми да ремонтира .... като си направи правителство обаче.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "zlobar":


  [quote#24:"zlobar"]ми да ремонтира .... като си направи правителство обаче. [/quote]
  Ти си злобен, ма що не си умен? Кодекса се прави от парламента, не от правителството...Бахти електората неграмотен...

 26. 26 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Гневно

  Когато се въведе мажоритарно гласуване в два тура за всички власти без многомандатност на районите и без двойно гражданство с възможност и за електронно гласуване и изискване за грамотност, България ще се оправи за два мандата време!
  До тогава ще пишем свободни съчинения по форумите и ще завиждаме на Швейцария!
  А ще ни управляват "лидери" като сегашните!

 27. 27 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "stefan111":

  Много надалеч помните.Просто ви припомних.Децата са на топло и са нахранени, рисуват, играят.а не на улицата.На Борисов му трябват грамотни избиратели. .

 28. 28 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#27:"rorikabc"]Децата са на топло и са нахранени, рисуват, играят.а не на улицата[/quote]
  предположението, че заслугата за това е на боко е глупаво...
  [quote#27:"rorikabc"]На Борисов му трябват грамотни избиратели. .[/quote]
  грешка, един грамотен избирател никога не би избрал борисоф да го управлява

 29. 29 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Заглавието и текста на статия пак се разминават. Никъде не прочетох, че точно заради преференцията се иска промяна в изборния кодекс. По скоро са комплексни и почти всички са съгласни, че кодекса на Мая е недоносче!

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  До коментар [#18] от "ТМаринов":Предлагам нещо по-просто - номерата на партиите с цифри, а на кандидатите - с букви - а, б, в и т.н. Хайде да видим кой не знае азбуката!

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Борисов иска да забие нож в гърба на интелигентните от Тарикатския Блок /играещ с трикове/, наричащи се незнайно защо РБ.
  Кофти номер

 32. 32 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Това първият обсъждан закон на всеки парламент да е изборният закон показва ясно че депутатите считат личните си вътрешнопартийни проблеми за по-важни от всичко друго в държавата.
  Като са им тъпи избирателите да внимават кого слагат на място 9/9. А още по-добре - да представят листа пълна с хора които са достойни да бъдат избрани.

 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Да не беше бягал от пленарна зала,щом знае,а да е работил.

 34. 34 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Честита ви нова коалиция между РБ, БСП, ДПС и ББЦ. Нека ГЕРБ вьрне мандата и да льсне заговора между РБ, комунистите БСП и ББЦ.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Системата за разпределение на мандатите напълно се разминава с човешката логика.
  Направих си труда да прегледам резултатите от изборите за всички МИР. ДПС получава най-малко гласове абсолютно /864/ в Кюстендилски МИР. Относително получава по-малко гласове само в 23-ти и 24-ти МИР - София /0,92% и 1,27% съответно, при 1,47% в Кюстендилски МИР/. И въпреки това получава мандат тъкмо там където най-малко хора са гласували за нея!

 36. 36 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Време е да погледнем истината в очите, а тя е брутална:
  Това, което се случи в тази държава през последните 25 г. доведе до много негативни неща, но едно от най-страшните и трудно преодолими (ще е нужни поне още 25 г. ако се започне да се работи от утре) е че огромни социални групи от това така наречено общество са НЕГРАМОТНИ. И то НЕГРАМОТНИ в буквалния смисъл на думата (по тълковен речник)!

  What we do in life echoes in eternity
 37. 37 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#34] от "mna19374072":
  [quote#34:"mna19374072"] Нека ГЕРБ вьрне мандата[/quote]
  Боцко го е страх. Шубе го е. От нови избори.

 38. 38 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Решението е ЕЛЕМЕНТАРНО! Махнете номерата от бюлетините!

  Бате Б
 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#34] от "mna19374072":

  Че то ГЕРБ си е "Б" отбора на БСП. Пак комунистите са си на власт, но от "другата първична партийна организация".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 40 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 468 Любопитно

  Имаше едно предложение да не се номерират бюлетините, а да бъдат вписвани с думи имената на партиите. Струва ми се интересна идея. Кой прочел, разбрал, гласувал. Кой не...

 41. 41 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Bate B, пуснах коментар със същия смисъл. Не те видях. Поздрави!

 42. 42 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#35] от "patsis":

  Ами то същият ефект го има и за други партии в други райони.
  А правилата бяха гласувани в кодекса на Фидосова и на практика останаха същите в кодекса на Манолова.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 43. 43 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Този човек говори сaмо безсмислени рaботи по точно рaботи които всички искaт дa чуят ние кaкво дa нaпрaвим , че избирaтелите му сa прости.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 44. 44 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#23] от "shileto":

  Добре бе Шилев, но никой от умните не се е отказал от депутатско място, както "умните" от 9/9.

  Нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 45. 45 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Защо нормалните неща са трудни за приемане?Има 9 цифри и 28 букви годни за използване-без 0,Й и ь. Защо има само числа,не става ясно?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 46. 46 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 965 Весело

  Върнете цветните бюлетини да не се бърка матриала, но тогава ще скочат далтонистите!

 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#3:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]А вие колко 7/7 имате бе[/quote]
  и колко айде кажи ? май са николко

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Недоволството на ГЕРБ е, че не събраха 121. Иначе нямаше да са недоволни.
  Иначе и на мен ми се струва, че тази смесена бюлетина наистина не е добра, защото съм за изцяло мажоритарен вот.
  Също така да се намали броят на депутатите и гласоподавателите от чужбина да гласуват за кандидати от района по постоянен адрес. Всички, които имат валидни БГ лични документи имат такъв.
  Въвеждането на образователен ценз е нарушаване на правата на гражданите.
  Проблем на държавата (която ние издържаме) е да направи необходимто за преодоляване на неграмотността. Защото неграмотността ще ни затрие. Нямам предвид само изборите. Сега виждаме резултатите от 2 десетилетия изпуснато положение.

 49. 49 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#19:"rorikabc"]Ами да ви припомня ли че Борисов прибра дечицата в предучилищни класове? [/quote]
  какво е направил ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Гневно

  Май забравиха всички че има 500 хиляди подписа за референдум удобно заговориха за "ремонт" на избирателната система.

  Не искаме ремонт, а искаме да питате хората. Кога ще се научите да ни питате! Или искането за референдум беше само за парлама? Ако и този път всички се снишат и забравят да питат хората как точно искат да ги избират обещавам, че следващото ми гласуване ще е само за партия която направи референдума точка 1 в програмата си. Иначе и аз за гъби!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 51. 51 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "за съжаление се оказва, че много хора не могат да я използват."

  Слънчице, това че много хора не могат я ползват, не е валиден агрумент да я премахнете. Ми научете ги да я ползват, бе!

 52. 52 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Разстроено

  За съжаление както вече неколкократно писах това бяха последните избори с преференция.
  Тя бърка дълбоко в крадливите политически гъзове.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 53. 53 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#15:"rorikabc"]Нямаме 6,8 млн гласоподаватели. Има мъртви души.[/quote]

  Мъртви души обаче някак си гласуват!

 54. 54 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#19:"rorikabc"]Ами да ви припомня ли че Борисов прибра дечицата в предучилищни класове?[/quote]
  ... тука имаш греда... на "предучилищната" у деЦките градини и викат "подготвителна"... и това съществува от мно'о гОдин... Боце пА напра'и каша. У деЦките градини, дечицата сА подготвят до обед, а след обеда- спят. Обаче тиа дечица, дет' са по училищата, нЕмат таА възможноС... дремАт по столчЕтата или по земята...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 55. 55 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#53] от "Бат Димо":

  ... за т'ва- месец преди к'ви да е изборЕ, да има активна регистрация. Ма т'ва УбрЪква елита...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 56. 56 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  И аз искам ремонт: времето на депутатски имунитет да не се включва във времето на давност на извършване на престъпление.

  Т.е. нека депутатите да могат да си вършат работата без да са обезпокоявани, но не и да им се разминават извърешни в миналото престъпления само защото са депутати.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 57. 57 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#52:"dedoliben"]За съжаление както вече неколкократно писах това бяха последните избори с преференция. [/quote]
  До коментар [#52] от "dedoliben":
  Чул те господ. ГЕРБ се обяви за немска система, по данни на социолози от началото на годината на 60% от хората искат мажоритарни избори. Пропорционалната система, независимо от украшения като преференция, се оттича в канала. Не е случайно онова протестиращо магаре - ако го сложат водач на листа и него ще изберем по тази система.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 58. 58 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#57:"Иван55"]по данни на социолози от началото на годината на 60% от хората искат мажоритарни избори.[/quote]
  няма такива данни

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 59. 59 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  на всички фенове на мажоритарната система напомням мажоритарните депутати от 2009, все си мисля че това си стига , но явно не, единствените места където мажоритарната система работи са тия с твърда двупартийна система, иначе няма начин

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 60. 60 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Методиката не е толкова лоша, защото дава шанс на по-малките партии, но е сложна за обяснение. Както беше отбелязано в случая, се получи за дпс, но има и други случаи с други партии. При предишната методика на Д'Онт само големите партии печелеха - т.е. при същите резултати вероятно гербовете щяха да имат 1-2 мандата в повече примерно, за сметка на най-малките партии.

 61. 61 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#48] от "danid":


  До коментар [#55] от "dzwer":

  И двете предложения ми допадат, но дали ще има кой да ги прочете и евентуално да се съобрази с тях?

 62. 62 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  сегашната система е добра, просто проблема с гласуването в чужбина не решен добре, трябва обаче активна регистрация и електронно гласуване да бъдат добавени

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  Гласуването с преференция е много положително нещо в избирателният ни кодекс. То трябва да се запази в бъдеще. И депутатите, които са избрани преференциално трябва да бъдат защитени от партийните вождове, които притискат избраниците от долната част на листата. Щом хората са гласували за него той трябва да остане депутат... дали са гласували по погрешка, това няма значение. Ако на партийните вождове не има харесва преференциалния вот на своите гласоподаватели, то нека ги образоват как се гласува за партия и как за отделен кандидат от листата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#21] от "stefan111":

  Точно така, щом дадено лице е в листата той е дал съгласието си да бъде депутат. Всички кандидат депутати трябва да имат равен старт в надпреварата и именно това прави преференциалния вот. Ако много хора са подкрепили премерно номер 17 в преференциалната листа той трябва да е депутат без значение дали хората са гласували за него по грешка или защото наистина го харесват. Не може партийния вожд да пренарежда вота на собствените си избиратели.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чарли.bg":
  Не са се отказали от пусти мерак за кокал, затова пък очаквай да се сдавят в най скоро време

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Любопитно

  До коментар [#62] от "stg":

  "трябва обаче активна регистрация и електронно гласуване да бъдат добавени"

  Съгласен съм с Вас.
  Давате си сметка, че активната регистрация може би ще удари ДПС най-малко... Просто техният контрол над електората е железен... И червените ще се регистрират под строй! Опарени ще излязат може би само електорален тип партии без развити структури по места като Реформаторите.

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#58] от "stg":
  Един пример - Мира Радева: "Социологическите проучвания винаги са сочили 80% подкрепа за мажоритарни избори." http://fakti.bg/mnenia/60418-nai-dobroto-majoritarni-izbori-v-dva-tura
  По спомен имаше и други.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Ядохте жаби, бълвахте гущери, търкаляхте се по павета, плюхте полиция, опоненти, подпираха ви какви ли не "без граници", какви ли не "бизнесмени", мутри, т.н. и всичко това за да има преференции при изборите, сега не на преференциите. Ами, не сте идиоти, големи идиоти сте.

 69. 69 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#66] от "2.5":

  може и да си прав но това са промените с които гражданите ще могат да покажат че са активни, ако не искат ами техен проблем тоест наш е и никой няма да ни е виновен

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 70. 70 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#58] от "stg":
  Един пример - Мира Радева: "Социологическите проучвания винаги са сочили 80% подкрепа за мажоритарни избори." - http://fakti.bg/mnenia/60418-nai-dobroto-majoritarni-izbori-v-dva-tura
  По спомен имаше и други.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 71. 71 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иван55":

  казано е ей така, че е така защото е така,но аз не мога да си представя нещо по лошо от мажоритарни избори в България. Да те питам, ще ти хареса ли в 5 области на България да има пълен набор депутати само от ДПС, а те ще са такива няма какви други да са, а искаш ли да има 3 партии в парламента ДПС,БСП _ГЕРБ например, щото на мен не а това е гарантирано

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 72. 72 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#61:"ikar_01"]И двете предложения ми допадат, но дали ще има кой да ги прочете и евентуално да се съобрази с тях? [/quote]
  Едва ли

 73. 73 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Задължителна преференция, просто е. И освен това - защо да няма кръгче, ами само знак Х и знак V. Естествено,че кръгчето означава "за". Тези две промени са напълно достатъчни, полезни и ефективни. Не е нужно да променяме закона ,за да е удобен на хора, които не знаят български.

 74. 74 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#71] от "stg":
  Вижданията ни са различни, факт. За мен мажоритарно избрани депутати, каквито и да са, ще са правдив образ на обществото ни и ще ни дадат база за развитие и промяна. Мажоритарни избори ще са и "остен" за партиите да се реформират. Сега си нямаме остен - нито партийците като Кадиев, нито ние, безпартийните.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 75. 75 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Ненапразно в Европа наричат българите "АНОНИМНИЦИ"и никой не иска да чуе за тях.Прост народ слаба държава."Чета писанията и се чудя,че се спори по нещо ,което въобще не трябваше да се случва.Комуниста и агента на ДС може да измисли нещо ,което е само в негова полза и да му дава възможност да краде.Погледнато тези осем формации се състоят в действителност от 47 политически партии до една с ръководства дошлли ,като отпадъци и замаскирани от едно и също змииско гнездо БКП и ДС.Така ,че докато не се извърши декомонизация,лустрация ,национализация на заграбеното от 550 хил.червени и агентурни бандита и Народен съд по Германски модел този безнадежден спор може да се води до края на хилядолетието.Само Германският модел за общество без комуняги и агенти в управлението решава всички проблеми на държавата.Тогава няма да ги има Бойковци,Станишевци ,Местановци,В.Симеоновци,Куневци,Барековци и цялата комунистическа преоблечена сган.

 76. 76 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#27:"rorikabc"]На Борисов му трябват грамотни избиратели. . [/quote]

  Стига, стига. Точно на него ли? Четем му изказа, слушаме му разпокъсаните мисли. За какво са му грамотни избиратели, когато грамотните го презират?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 77. 77 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Той е прав може би партиите трябва да са подредени с цифри,
  а кандидат депутатите с букви А, Б, В, .....

 78. 78 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Вместо да премахнем тъпанарщината, ще премахнем преференциалния избор?!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  РЕФОРМИ !
 79. 79 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 852 Весело

  Най-отдолу на бюлетината да има проба за спам-робот! Може да е текст,може да е число.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 80. 80 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#3] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  [quote#3:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]А вие колко 7/7 имате бе, [/quote]

  Кабанамкойсигерберю , 10 депутати 9/9 набутахте у парламента мериносовите избиратели.!
  10 от 84 !!!!!!!!
  Слугинските медии на Слънчо ошашавиха от подигравки комунистите и онова комсомолче за 15/15 , а сега лижат задни части и се държат пуснали "пуснали гълъбче".
  Въпреки медийното затъмнение сега се вижда колко е милиционерския акъл !
  10 депутати по схемата 9/9 ! От 84 !! Ентилегенти!
  Хихихи!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 81. 81 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Преференцията трябва да остане без значение на това колко невалидни бюлетини има - гласът на един човек, който не може да разбере как и къде да постави две хиксчета не би трябвало да има значение.

 82. 82 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На евроизборите 15-15 бяха обвинени че са неграмотните а сега пък 9-9 са неграмотните. Някой от форума ще се извини ли на 15-15.
  Лошото на преференцията че обърква сметките на.........

 83. 83 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Върнете Фидоскова да ви напише по-удобен

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 84. 84 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Купените комисии могат да драскат по бюлетините вместо да купуват несигурни гласове. Ще дочакаме ли машинно гласуване.

 85. 85 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#5:"ivanko77"]Искам някой да ми обясни смислено защо в малка България не сме един район, че то в много градове по света гласуват повече хора, от колкото са всичките ни гласоподаватели. [/quote]

  Как ше се един район бре? Нали тая бюлетина ше е 2 метра.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 86. 86 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Който масово ПАЗАРУВА гласове е така

 87. 87 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#74:"Иван55"]Вижданията ни са различни, факт. За мен мажоритарно избрани депутати, каквито и да са, ще са правдив образ на обществото ни и ще ни дадат база за развитие и промян[/quote]
  значи не искаш никой който не е с поне 50 процента от общественото мнение да има шанс

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 88. 88 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#85:"fta"]Как ше се един район бре? Нали тая бюлетина ше е 2 метра. [/quote]
  всъщност това не е необходимо, спокойно може да има списък с кандидати пред секцията и който иска преференция просто ръчно да впише номера

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 89. 89 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Напротив, съгласни сме, но за съжаление се оказва, че много хора не могат да я използват."

  Могат, ама не ви искат, така подредени- 9/9

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 90. 90 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#88:"stg"]списък с кандидати пред секцията и който иска преференция просто ръчно да впише номера[/quote]

  Ти съвсем в глуха ще ги пратиш. Не могат да се оправят с 2 квадратчета, ти ще ги караш да четат. Те просто не могат

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 91. 91 Профил на salavdor
  salavdor
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Можеш да провериш - ще много, ама много по-малко от 9/9.И плюс това, тези, които гласуваха за РБ са използвали най-често преференция.
  Плащат ли ти да славиш и размахваш знамето на ББ или просто ти е толкова акълът?!

 92. 92 Профил на salavdor
  salavdor
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#84:"Ернесто"]Ще дочакаме ли машинно гласуване. [/quote]

  Направо на електронно трябва да минем!!!

 93. 93 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#91:"salavdor"]Плащат ли ти да славиш и размахваш знамето на ББ или просто ти е толкова акълът?! [/quote]

  Моето мнение е, че Бойко е тотален балумурник отдето и да го погледнеш, просто конкуренцията му е по зле и от него както да го въртим и сучим.

 94. 94 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Преференцията е нещо добро, поне във вида й от парламентарните избори.

 95. 95 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#84] от "Ернесто":

  кога ще дочакаме машинно гласуване, когато то има опоненти като ахмедовците и комунистите?!?

  и машините на майчин език ли ще дават инструкции?
  или на С++?

  РЕФОРМИ !
 96. 96 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  За едно спор няма - сегашната избирателна система е несправедлива и облагодетелства най-много ДПС, това задължително трябва да се промени.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 97. 97 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Баси, колкото издания, толкова и версии - 24 часа:
  “Да се премине към нещо радикално, което знам, че няма да се хареса, но аз лично съм привърженик точно на това - навсякъде машинно гласуване.” Това лансира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не бил срещу преференциите, а против факта, че на тези избори с 20 000 вкарваш един депутат, колкото и с 800 избиратели.
  “В Ямбол БСП и ДПС сумарно имат по-малко гласове от ГЕРБ, а получават 3-ма депутати, а ГЕРБ - един депутат”, възмути се Борисов. Сегашната избирателна система била несправедлива.
  На евроизборите с машини се гласуваше само в малка част от секциите, и то пробно, без да се зачита гласът от тях.
  “Държавата плаща на всеки да учи до 8-и клас. Всеки трябва до толкова години да се научи да чете и пише. Влизаш в стаичката, пишеш си името, ЕГН-то и гласуваш. Аз съм вече привърженик твърдо на това. Като се защити добре от хакерски атаки системата, това ще е безапелационен вот”, категоричен е Борисов. На вметка, че не всеки избирател може да го направи, лидерът на ГЕРБ обясни с усмивка: “Тъкмо ще подпомогнем образованието.”
  И от резултатите от изборите, и от протестите се вижда, че Изборният кодекс на Мая Манолова “вкарва аномалии и възпалява обществото”, отряза Борисов. “У всички ни остава усещането, че има нещо несправедливо. В следващия парламент да се убеди обществото, че има по-честна избирателна система”, пожела си Борисов.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361656

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 98. 98 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Сегa пaк изкaрвaте пaртиите виновни ,че не можете дa глaсувaте и искaте кaкви ли не избори просто нямaте грaм мозък и си мислите , че политиците сa виновни или ивaн костов просто сте тъпи зaкривaйте бългaрия и товa е с товa ниво никогa не може дa се опрaви стрaнaтa

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 99. 99 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Аз откога ви разправям, че трябва да има образователен ценз. Не е проблем преференцията, а дето гласуват неграмотните.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 100. 100 Профил на yosuf
  yosuf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колко и да плюят РъБарите ГЕРБ винаги ще е номер едно Това е автентичното дясно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK