Заради преференцията Борисов иска да ремонтира Изборния кодекс

Бойко Борисов и Цветан Цветанов

© Велко Ангелов, Капитал

Бойко Борисов и Цветан ЦветановЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че трябва да бъде въведена "по-честна" избирателна система. На пресконференция днес той заяви, че е нужна промяна в изборното законодателство, която да "защити демокрацията в истинския смисъл".


Повод за изказването му е големият брой недействителни гласове на парламентарните избори в неделя – 218 хиляди. Днес заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че след въвеждането на гласуването с преференция не само не европейски, но и на местни и парламентарни избори с новия Изборен кодекс от началото на годината броят на недействителните гласове значително е нараснал.


Една преференция прави 218 хиляди грешки
"Една преференция прави 218 хиляди грешки – огромен брой. Българският данъкоплатец плаща образованието на всеки българин до 8 клас, където всеки за толкова години трябва да се научи да чете и да пише", каза днес Борисов. Запитан дали това означава, че не е съгласен с гласуването с преференция, той отговори: "Напротив, съгласни сме, но за съжаление се оказва, че много хора не могат да я използват."


При откриването на предизборната си кампания в началото на септември Борисов призова симпатизантите на ГЕРБ да използват преференция, като ги увери, че "няма да им се сърди".


В новия парламент най-много депутати, избрани преференциално, ще има от ГЕРБ – десет. В няколко района бяха избрани деветите поред в листата на партията. Тя беше с номер 9 в бюлетината. Трима се отказаха от депутатските си места преди обявяването на окончателните резултати.


Гласуването с преференция на парламентарни избори беше въведено веднъж по времето на ГЕРБ, но беше отменено преди парламентарния вот през 2013 г. С новия Изборен кодекс депутатите отново приеха тази възможност, но с гласовете на БСП и ДПС и при отсъствието на ГЕРБ от пленарната зала беше решено бюлетините без отбелязано предпочитание да се зачитат като глас за водачите на листите, което ги направи практически несменяеми.


Заради неравномерното разпределение на мандатите трябва "по-честна" система


Като аргумент за промени в изборното законодателство днес от ГЕРБ изтъкнаха и несправедливото разпределение на мандатите по места. Тъй като от началото на 1990-те години общият брой депутати за всяка партия се определя от резултата й на национално ниво с гласовете от чужбина, но след това те трябва да се разпределят между избирателните райони, често една партия получава депутатско място в район, в който има много слаб резултат, но губи друго в район, в който се е представила добре.


Така в следващия парламент депутатът, избран с най-малко гласове, ще е Александър Методиев – Бат Сали (ДПС), за когото в Кюстендил има едва 864 валидни бюлетини. Пак там е най-"тежкият" народен представител – Кирил Калфин (ГЕРБ) с 20 185 гласа. Заради резултатите жители на Кюстендил протестираха пред Районната избирателна комисия в града. Протести имаше и в Ямбол - организирани от местната структура на ГЕРБ. Там БСП с по-малко гласове взима 2 мандата, а ГЕРБ с повече – 1 мандат.


"Надявам се в следващия парламент да се направи всичко възможно и да се убеди обществото, че ще има по-честна избирателна система, да не допуска такива аномалии", каза днес на пресконференцията Борисов. На въпрос дали смята да промени метода за разпределението на мандатите по квота "Хеър", въведена през 2007 г., той отговори: "За мен тя е несправедлива, тази система".


Привърженик на машинното гласуване


Лидерът на ГЕРБ каза още, че "резултатите в ромските райони го показват, цифрите са много видни и трябва да се премине към нещо радикално".


Знам, че няма да се хареса изобщо, но аз съм привърженик на машинното гласуване, добави той и обясни: "Ако има машинно гласуване, влизаш в стаичката, пишеш си името, ЕГН, гласуваш, аз съм вече привърженик твърдо на това. И като се защити добре от хакерски атаки, мисля, че това ще е един много точен и безапелационен вот."


Днес на критиките към разпределението на мандатите от ДПС коментираха, че Движението също е ощетено на няколко места в страната. "Ние от ДПС сме предупреждавали последователно и в двата парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK