Радан Кънев: Разговорът за персони беше грешен ход

Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Радан КъневРеформаторския блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма. Това заяви пред "Дарик" радио членът на ръководството му и лидер на ДСБ Радан Кънев.


Кънев отчете като грешка предварителното условие на реформаторите лидерът на първата политическа сила  Бойко Борисов да не бъде министър-председател. "Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство", каза Кънев.


Министърът е функция на политиката и Реформаторският блок не би претендирал за министерство, ако няма промени, каза Кънев. Да видим първо политиката, а после кои ще са министрите, повтори неколкократно той.
Лидерът на ДСБ изреди приоритетите на десния съюз, с които компромиси няма да се правят - на първо място реформа на правосъдната система с разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, ясни процедури за избор на ключови фигури в системата, какъвто е главният съдебен инспектор.  


Други приоритети са  реформа в администрацията и гаранции за премахване на партийните назначения, а също и съществена промяна при обществените поръчки, при която финансиращият орган да е различен от организатора на поръчката.  


Парламентарната група на Реформаторския блок ще подкрепи за председател на Народното събрание кандидатурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ, каквато е традицията, каза Кънев. ГЕРБ вече обяви, че ще номинира Цецка Цачева. Засега десните не са обмисляли кого да номинират за зам.- председател. 


В същото време блокът дава заявка да оглави правната комисия и тази по вътрешна сигурност, както и има интерес към икономическата, за да се засили контролът над изпълнителната власт.  


В отговор на въпрос Кънев посочи, че според реформаторите не трябва да се използват парите на българските данъкоплатци при решаването на казуса "КТБ". Изказа подозрение, че зад всяко решение, изказвано в България, стоят скрити интереси и затова препоръча за международна експертиза. 


За "Южен поток" блокът ще иска обявяване на нова тръжна процедура за изпълнител и, ако проектът се осъществява, да става по европейските правила. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK