Авиошоуто в София събра хиляди зрители (видео)

Наложи се стотици посетители да оставят колите си далече преди мястото на събитието - по бул. Владимир Вазов и в кв. "Христо Ботев" и да изминат пеша последните километри.

© Анелия Николова

Наложи се стотици посетители да оставят колите си далече преди мястото на събитието - по бул. Владимир Вазов и в кв. "Христо Ботев" и да изминат пеша последните километри.Хиляди зрители се събраха на софийското летище, за да наблюдават днешното авиошоу на Военновъздушните сили, което беше със свободен вход. 


Демонстрациите по повод 102-та годишнина от създаването на военната авиация в България продължиха между 13 и 14.30 ч., но след това до 17 часа присъстващите имаха възможност да разглеждат отблизо и отвътре актуални и излезли от употреба самолети и хеликоптери, както и да се снимат с пилотите. 


В шоуто участваха парашутисти, хеликоптери, както и бойните самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. Бяха изпълнени спасителни мисии, десантни дейности, въздушен бой и полети на ниска височина. 
В продължение на час и половина пилотите базите в Долна Митрополия, Граф Игнатиево и Безмер показваха възможностите на различните машини на въоръжение във ВВС.


Първата част на авиошоуто включваше изпълнения с хеликоптери, като например десант и извеждане на пострадали, извеждане на десантчици, атака от въздуха (без стрелбата) и подсигуряване на десантен или медицински хеликоптер.


Самолетната част започна с демонстрации на възможностите на товарните "Спартан", след което сложни фигури и полети на ниска височина изпълняваха различните видове бойни самолети. Два МиГ-29 направиха симулация на въздушен бой с преследване.


Кулминацията на шоуто бяха изпълненията на командващия ВВС ген. Румен Радев с МиГ-29, който за първи път пред публика показа най-емблематичните и сложни фигури "Кобра" и "Камбана".


На отиване и на връщане бул. "Владимир Вазов" и "бул. "Ботевградско шосе" се оказаха задръстени с колони автомобили.

© Анелия Николова

На отиване и на връщане бул. "Владимир Вазов" и "бул. "Ботевградско шосе" се оказаха задръстени с колони автомобили.


Публиката изтърпя огромни задръствания на път за летището и след приключването на шоуто. Очевидци съобщават за колони автомобили, които блокират движението дори  час след приключването на  демонстацията. Наложи се стотици посетители да оставят колите си далече преди мястото на събитието - по бул. Владимир Вазов и в кв. "Христо Ботев" и да изминат пеша последните километри. 


Извън това обаче военна полиция и други военни части бяха създали отлична организация за ориентиране и придвижване на зрителите към подстъпите на терена за наблюдаване. 


За присъстващите беше осигурено достатъчно място и възможности да се насладят на изпълненията на пилотите в топлия софийски ден. Не по-малка атракция беше шансът да снимат с пилотите или да вземат автографи, както и да разглеждат летателни машини от различни периоди.


Очаквайте кадри от изпълненията на военните летци в рубриката Голямата снимка по-късно днес. 


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK