ДПС във властта, тройна коалиция с ГЕРБ или нови избори през зимата

ДПС във властта, тройна коалиция с ГЕРБ или нови избори през зимата

© Юлия ЛазароваПо време на насилствената промяна на имената на българските турци, цинично и подло наречена от живковия режим "възродителен процес", аз бях един от тези, които открито защитаваха правата на най-голямото етническо малцинство в България. Подписвал съм писма в подкрепа на българските турци, както и текстове в тяхна подкрепа в моето нелегално тогава списание "Глас".


Винаги съм защитавал правата на турското, ромското и всяко друго етническо малцинство, или миролюбиво религиозно малцинство в България. Правя тази уговорка, преди да кажа колко шокиран бях да чуя по тв "Европа" за споразумението между Местан и Ердоган, което включва това българските турци в Турция да бъдат поощрявани от местните власти да гласуват за ДПС, а от ДПС – да гласуват за Ердоган. (Тук оставяме настрана въпроса за тази тъжна последица от възродителния процес – масовото преселение турци от български произход в Турция, защото именно това са хората, които сега имат двойно гражданство и право на глас в две страни.)


Споразумението между Ердоган и Местан е груба намеса във вътрешните работи на България от страна на една управляваща партия в чужда страна. Но колкото и да е недопустимо това, то не е основната причина да смятам, че ДПС не трябва да бъде във властта през следващите четири години. Нито в задкулисието на властта. Дори не и това, че ДПС изглежда да е първенеца по купуване на ромски гласове е най-важното.
Основната причина за отрицателното ми отношение към ДПС в момента е това, че както стана ясно миналата година по време на марионетното правителство на Орешарски и масовите протести след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, ДПС не е просто партия, която защитава правата на турското етническо малцинство, или всички етнически малцинства, а политически фронт на мощни олигархически интереси. Тази ситуация, с "обръчите от фирми", се е създавала бавно и последователно през последните 25 години, през които Движението за права и свободи почти винаги беше във властта.


Имайки предвид всичко казано дотук, категоричното заявление на Местан, един безспорно умен и успешен политик, че ДПС е про-европейска и евроатлантическа партия, заявление, което само по себе си е абсолютно похвално, не променя мнението ми, че ДПС не трябва да бъде в управляващата коалиция.


Впрочем, ако българските турци искат да гласува за някой, който ще защитава интересите им, те имат алтернативи – в Реформаторския блок е партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство". А и партия ГЕРБ нееднократно е казвала и показвала, че може да защитава и правата на това малцинство – има и депутати турци, дори имаше и министър на културата в правителството на ГЕРБ, скулпторът Вежди Рашидов, който е български турчин. Така че въпрост "за" или "против" ДПС изобщо не е от етническо естество.


Виждаме в ДПС готовност да се подкрепи правителство на ГЕРБ – или като коалиционен партньор, или като "задкулисен" подръжник на едно правителство на малцинството. Това не трябва да става. За да няма и задкулисно извиване на ръце и тайни споразумения като миналата година.


Впрочем, Бойко Борисов категорично каза, че няма да прави коалиция с БСП или ДПС. Той се отказа и от идеята за правителство на малцинството с пасивната подкрепа от други партии, именно защото такова правителство би било нестабилно и податливо на задкулисен натиск. От друга страна, в този праламент коалиция без ГЕРБ е невъзможна. Тогава какво ни остава като възможност? Нови избори?


Още няколко месеца без парламент, още няколко месеца на политическа нестабилност биха били пагубни за България. Освен това след тези няколко месеца без парламент резултатите от изборите ще бъдат същите или още по-лоши. Никоя партия няма да спечели от такова отлагане. Единствената добра за страната ни възможност в този момент е ГЕРБ да управлява като първа партия в една нова тройна коалиция. Защото двойна не е достатъчна.


В съзнанието на българина думата коалиция, а още повече словосъчетанието "тройна коалиця" веднага включва червен алармен сигнал. И не без основание. Но коалиционното управление е най-нормална форма на управление в европейските страни, където има многопартийна парламентарна демокрация. Разбира се, такова управление изисква "коалиционна култура" , яснота и публичност, подробно и добре документирано предизборно споразумение. Такова публично споразумение би изключило, или поне силно намалило, възможността за задкулисни сделки.


Ясно е, че ако не участват ДПС и БСП, такава управляваща коалиция е невъзможна, или ще бъде безпринципна и нетрайна, без участието на Реформаторския блок. Блокът е и най-естествения коалиционен партньор на ГЕРБ – в контекста на членството в Европейската народна партия.


Според мен, неразумно и безотговорно е от страна на Реформаторския блок да се поставя като предварително условие за коалиция с ГЕРБ това Бойко Борисов да не бъде премиер. Реформаторите в никакъв случай не трябва да се отказват от участие във властта! А каквито и да са възраженията им към Борисов, колкото и основателни да са те, да му се каже – ще се преговаряме за коалиция с ГЕРБ, ама само, ако е без теб – просто е нелепо. Това изглежда като екстравагантен начин да се каже – ние няма да участваме в коалиция. Но това би означавало или Бойко Борисов да управлява със задкулисната подкрепа на същите, които дърпаха конците на Орешарски, което би било пагубен сценарий за България, или да се отиде на нови избори, което е не по-малко пагубен сценарий, защото тези нови избори до нищо по-добро не могат да доведат.


Реформаторският блок трябва да влезе в коалиция с ГЕРБ в името на бъдещето на България. Фиксацията с една определена личност в случая би било национално безотговорно поведение. Не трябва да се спори за това кой ще е министър-председател, а за приоритетите на бъдещото правителство, за програмата, за реформите, които могат да се подкрепят от двамата партньори в тази коалиция.


Ясно е, че лидерът на победилата партия, макар и с недостатъчно гласове, за да управлява сам, има правото сам да реши дали иска или не иска да бъде министър-председател! Така е навсякъде в Европа и е абсурдно да се поставя ултиматум на Бойко Борисов точно за това. Така той просто няма да преговаря. И – или ще бъде принуден да се прегърне задкулисно с ДПС, което той вече заяви, че няма да прави, или ще се отива към нови избори.


Силно се надявам, че Реформаторският блок, за който съм гласувал, първо няма да се разпадне (което като че ли всички очакват, но аз не вярвам че ще стане), и второ – ще постъпи национално отговорно в преговорите с ГЕРБ за коалиционно правителство.


Но, уви, такова правителство ще е възможно само, ако има и трети партньор в коалицията. Като най-вероятен такъв партньор се очертава другата политическа сила, която стои определено в дясно от центъра – Патриотичния фронт. Там обаче има други доста сериозни проблеми.


В името на България ПФ трябва да укроти крайно-националистическата си и ксенофобска реторика, да не прави агресивни изказвания срещу малцинствата и да приеме факта, че в РБ има партия, която защитава правата на българските турци. Ще бъде ли възможно това? Националистите трябва да разберат, че национално отговорното поведение изключва посегателство върху правата на малцинствата. И в този момент на политическа нестабилност подклаждането на етнически напрежения е най-лошото, което може да се случи на България.


България ясно трябва да устоява своята евроатлантическа посока на развитие и да не се подава на опити за външно влияние и вътрешна дестабилизация на страната нито от страна на Русия, нито от старана на Турция. В наш наицонален интерес е да продължим да бъдем в Европейския съюз и НАТО. Също така е в наш национален интерес да имаме стабилно правителство, правителство на коалиция с ясна, публично огласена програма за реформи, за да не питаме пак "Кой" стои зад правителството.

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Офффф, ей така като почнат да оправдават всякакви безумия с "бъдещето на България" и откачам. Нищо й няма на България, проблема е в политиците.

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Левчев, много прозрачна статия.

 3. 3 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] По време на насилствената промяна на имената на българските турци, цинично и подло наречена от живковия режим "възродителен процес",

  аз бях един от тези, които открито защитаваха

  правата на най-голямото етническо малцинство в България.

  Подписвал съм писма в подкрепа на българските турци, както и текстове в тяхна подкрепа в моето нелегално тогава списание "Глас". [/quote]

  най-лесно се става герой ,

  като представиш доказателства които никой не може да провери , защото свидетелите са умрели или никога няма да ги срещнеш

  какво нещо е мимикрията...
  преди 10 ноември - богопомазан
  след това - поклон пред новите чорбаджии

  капитализмът е трудно упражнение ,
  ако не можеш - трябва да се "навеждаш" ...
  за да ядеш

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 4. 4 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 864 Неутрално

  "Реформаторите в никакъв случай не трябва да се отказват от участие във властта!"
  власта не е цел и хоро на което да се хванем, а средство за осъществяване на политики.
  Левчев е поредният 'интелектуалец' който си мисли, че разбира от политика.

  Истината ни прави свободни.
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 969 Неутрално

  ".... аз бях един от тези, които открито защитаваха правата на най-голямото етническо малцинство в България. Подписвал съм писма в подкрепа на българските турци, както и текстове в тяхна подкрепа в моето нелегално тогава списание "Глас"....."- а партизански отряд? Не излезе ли и в Балкана?
  В БЪлгария им адостаъчно партии ,които спокойно могат да защитават правата на всяко малцинство , но партия ОРГАНИЗИРАНА на етническии или религиозен принцип е в НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА!!!
  Левчев, използвай и тоалетната!

 6. 6 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Игнорирането на референдума за изборните правила предложен от Президента

  обрича избирателната активност да се свлича избори след избори, а на последните

  достигна ново дъно.Незабавно трябва да се предприеме курс към провеждането на народното допитване през ноември и вече на 7 декември първите честни избори.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ще бъде голям успех, ако бъдещото правителство се отърве от влиянието на ДПС. Но след като старите политически лица от големите партии останаха, а и взаимните им връзки са така дебели, че не виждам как може да стане това.

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Ам'чи лошо ли е без парламент. От време на време ще сменяме вожда / Близнашки и толкоз. Всичко да мине на частна основа без държавата и ... ще сме пробвали този рай....

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Аве Левчев, а писма против да сме 16 република писал ли си?

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Реформаторите в никакъв случай не трябва да се отказват от участие във властта!

  Само с участие във власта ще има шанс нещо да се промени, всичко друго е предателство спрямо избирателите на РБ, а и към всички нормални българи. А и Бокича има нужда от време на време да бъде вкарван в правия път, участието на реформаторите ще е огромен плюс.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Разбира се,че РБ трябва да участва във властта.
  За да видим какво могат.
  И следващият път може да спечелят повече.
  Или не - зависи от тях.

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "В името на България ПФ трябва да укроти крайно-националистическата си и ксенофобска реторика,"

  Валери Симеонов е в порадък по-умерен от истеричния Сидеров!
  Въпросът е зорлем да не се поставя в ситуация, която няма да приеме. Коялицията няма да е лесна, но е постижима. Въпросът е субектите, участващи в нея да имат конструктивен подход.

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Весело

  "Впрочем, ако българските турци искат да гласува за някой, който ще защитава интересите им, те имат алтернативи – в Реформаторския блок е партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство".-
  Кръвта вода не става. "Ако нямате тоалет папир,ще предлагате глас папир,но потребностите на хората трябва да са всестранно задоволени!"

 15. 15 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 640 Весело

  просто Левче .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#4:"Forrest Gump"]власта не е цел и хоро на което да се хванем, а средство за осъществяване на политики. [/quote]

  Как ще осъществиш тези политики ако нямаш власт. Разбира се не трябва да се участва на всяка цена, просто трябва да кажат, ако дадете това министерство ние ще направим това и това и разбира се после да го извършат. Тогава Бокича няма да има избор, ако откаже ще се разбере че не иска истинска промяна.
  Отказа от власт най-много да тласне Борисов към някакво тъмно мнозинство и договорки в парламента.
  Не забравяй и че в самия РБ има разминаване между лидерите дали да се подкрепи или не правителство на Герб.

 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 848 Весело

  До коментар [#15] от "RED MAFIA":


  [quote#15:"RED MAFIA"]

  просто Левче . [/quote]

  По- точно ЛеФче!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на ha4o
  *****
  Весело

  Подписвал съм писма в подкрепа на българските турци, както и текстове в тяхна подкрепа в моето нелегално тогава списание "Глас".
  ----------------------------------

  И синът се изкара нелегален, и се подписвал в писма в подкрепа на турците, а баща му в същото време се мазнеше на Живков!

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Идеята, че прохождащият, крехък, неориентиран и все още без ясна физиономия Реформаторски блок трябва да влезе в коалиция с престъпната групировка на Борисов ще подпише смъртната присъда на реформаторите. Не мога да разбера как е възможно привърженик и гласоподавател на РБ да желае идентификацията му с една сикаджийска мутра от най-долен порядък? По дефиниция реформаторите бяха онези, които макар и плахо се изправиха срещу статуквото и влизането им в клуба на прокажените ще бъде тяхната политическа смърт. Поставянето на моментните интереси над принципите, порядъчността и морала е най-отвратителното лице на реалполитиката, която Левчев, кой знае защо толкова страстно пропагандира.

 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#12:"xmm"]Разбира се,че РБ трябва да участва във властта.
  За да видим какво могат. [/quote]

  Така е +++++++
  Досега много хубави, ама само приказки. Вземи поне някое министерство, покажи какво можеш. То от приказки всеки може да го докара.

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2993 Весело

  До коментар [#14] от "vjacho":

  Ма не щат бе, не щат нито корман-папир, нито цветан-папир. Вместо авторът сериозно да се запита защо, аджеба турците гласуват масово за ДПС, ние все едно четем разни несръчни внушения на пъпчив протестър.

 22. 22 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#18] от "ha4o":

  Мазнеше е много мека/слаба дума !!!! То бяха оди и хвалебствия, но очевидно имаше защо! Виж синчето как се изучи и оправии сега пак е от "голямото добрутро"!

 23. 23 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSmart":

  по принцип си прав ,но вчера бях сведетел на коментари между няколко много интелигентни пенсионери ,повечето от които явно бивши шефове в МВР ,учители ,учудих се колко много расисъм против турците ,имената им ,как процеса трябвало да се довърши ,как да си ходели в Турция ,как да им се пречело навсякъде ,как ДПС пречели ,усвоявали и били виновни ,та се замислих ,дали турците не са прави неистово да гласуват именно за ДПС,въпреки ,че и аз не мога да ги понясям като партия и мафиотска структура ,но расизма навсякъде и на всички нива не е ли причина за този вид на ДПС ,това е въпроса ,защото си мисля ,че е така .Щях да се намеся и на господата да им обясня ,че ако тези приказки на висок глас слушани от много хора край тях бяха изказани по същия начин на всеслушание в САЩ относно местните негри ,дълги години щяха да ги разкарват по съдилищата за расизъм ,а иначе се прехласваха от системата в САЩ ,как имената им били американски ,но въпроса не е само до имена и кой какъв е ,а до манталитет и култура .

 24. 24 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Като най-вероятен такъв партньор се очертава другата политическа сила, която стои определено в дясно от центъра – Патриотичния фронт. Там обаче има други доста сериозни проблеми.
  В името на България ПФ трябва да укроти крайно-националистическата си и ксенофобска реторика, да не прави агресивни изказвания срещу малцинствата и да приеме факта, че в РБ има партия, която защитава правата на българските турци."

  Другарят син на баща си "пропуска" да спомене най-съществения проблем на ПФ : това е формация надоказани агенти на ДС - Каракачанов и Валери Симеонов. И въпросът е не какво можело да преглътнат тия двамата хубавци, а дали РБ ще преглътне Де-Се агентура да се асоциира с тях.
  Лично аз - категорично не !

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Весело

  [quote#11:"fitkov"]Смешник...кой ти плати тази статия - ДПС ли...хахаха.[/quote]
  Ще напомня за протокола:
  "Зад това второ следствие именно прозира зловещият сценарий, който ще бъде фатален за България, а именно: БАЩИТЕ НА ФАЛШИВИЯ НОЕМВРИЙСКИЯ ПРЕВРАТ ОТ 1989 Г., ТОЗИ ПЪТ ЗАЕДНО СЪС СВОИТЕ ПОРАСНАЛИ “НОМЕНКЛАТУРНИ ДЕЦА”, ПОДГОТВЯТ НОВ ФАЛШИВ „ДЕСЕТИ НОЕМВРИ“. ЦЕЛТА Е ЧРЕЗ ЗАМАСКИРАНЕ НА МИМИКРИРАЛИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТИ ДА БЪДАТ ИЗВЕДЕНИ ВЪВ ВЛАСТОВИ ПОЗИЦИИ “НОМЕНКЛАТУРНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ”, КОИТО ДА УКРЕПЯТ И УВЕКОВЕЧАТ ПРИДОБИТАТА ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ."
  Това може да се върже и с това:
  "Силно се надявам, че Реформаторският блок, за който съм гласувал, първо няма да се разпадне (което като че ли всички очакват, но аз не вярвам че ще стане), и второ – ще постъпи национално отговорно в преговорите с ГЕРБ за коалиционно правителство."

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  Не съм съгласна, че виновни са политиците. Нито един от тях, даже най-грозният и тъпият, не се е избрал сам.

  Доброто е заразно
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#23] от "tur671":

  Нямам нищо против това ,че турците и циганите гласуват под строй за ДПС! Тяхна си работа ! Проблемът е как гласуват хора ,които не говорят , камо ли да четат български! Как прочитат бюлетината за да я попълнят?!?!?!? Има ли в такъв случай въобще нужда да имат избирателни права?

 29. 29 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  РБ трябва да се разграничи максимално от ГЕРБ и в НИКАКЪВ случай да не влиза в правителство или коалиция с тях. Това би било политическо самоубийство. Няма и причини за това, след като дясната партия на Бойко Борисов НЕ е реформаторска и НЕ желае да прави реформи, а напротив, държи да запази статуквото. Тезата, че видите ли България е загубена без правителство е тотално смешна и лишена от логика. Не е никакъв проблем да се върви към нови избори, Никакъв! По-голям проблем ще е, да загубим още 2-3 години в "управление", което не прави нищо друго освен да настанява свои хора на топли местенца и да усвоява еврофондове.

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Към коментар 26 - а също и най-красивият и умният, за да не се получи дискриминационно. Зад всеки в парламента стоят стотици и хиляди, които са гласували за него.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  [quote#10:"foxa5"]Реформаторите в никакъв случай не трябва да се отказват от участие във властта! [/quote]
  Борисов има навика да се отмята. Освен това, когато нещо не върви той се опитва да прехвърли вината върху другите. Ето защо всички преговори трябва да се водят открито, пред обществото….
  И всяко споразумение да се остави на хартия. Подписано, прошнуровано и прономеровано

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Според мен, неразумно и безотговорно е от страна на Реформаторския блок да се поставя като предварително условие за коалиция с ГЕРБ това Бойко Борисов да не бъде премиер. Радан Кънев си призна грешката и също каза,че е било неразумно.Що се отнася до ДПС,не в следващите четири години,никога повече.И веднага след сформиране на правителство закон за лустрацията-всички от комунистическата ДС,бивши партийни,областни или районни,участници във бившото ЦК на БКП,вън от властта и образованието.Да нямат право да се кандидатират и да заемат ръководни постове на местно,регионално,областно и държавно ниво,както и да не извършват никаква преподавателска дейност.Нека да видим кои ще са змиите които ще изсъскат срещу този закон.

 33. 33 Профил на ha4o
  *****
  Гневно

  За да станат нещата трябва тотална лустрация! Синовете на Станишев, Левчев, всички бивши агенти на ДС ( шесто управление) да бъдат лишени от политически права!

  Те дори ни поучават какво трябва да правим в политиката!

 34. 34 Профил на idenev
  idenev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да бе да, това ни трябва, малоумниците от временното "правителство" да ни развалят отношенията с Русия до тогава... По-добре Бойко и БСП, то се е видяло, че няма накъде...

  Зареждай в Лукойл, спри империалиста
 35. 35 Профил на ha4o
  *****
  Неутрално

  [quote#32:"chicago514"]И веднага след сформиране на правителство закон за лустрацията-всички от комунистическата ДС,бивши партийни,областни или районни,участници във бившото ЦК на БКП,вън от властта и образованието.Да нямат право да се кандидатират и да заемат ръководни постове на местно,регионално,областно и държавно ниво,както и да не извършват никаква преподавателска дейност.[/quote]

  Ето зад това можем да съберем поне 50% от българите! За това си струва да протестираме до приемане на закона!

  За това си струва да висим пред Конституциония съд, защото назначените с партийни квоти съдии ще отхвърлят закона!

 36. 36 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  А честити на реформаторите! Направиха всичко възможно да се радват на подкрепа с "отвращение" на старите си симпатизанти, но се сдобиха с Левчев за рупор!

 37. 37 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Ясно е, че лидерът на победилата партия, макар и с недостатъчно гласове, за да управлява сам, има правото сам да реши дали иска или не иска да бъде министър-председател! Така е навсякъде в Европа и е абсурдно да се поставя ултиматум на Бойко Борисов точно за това."

  Да, навсякъде в Европа, където има отговорни полтици се случва така.
  В България обаче - не са .
  И като имаме такива дебелокожи и дебелоочи спесимени като ББ, някой трябва да му го каже публично къде е проблемът.
  Чест прави на РБ, че го каза преди изборите. Ясно, точно. Това е то принципна позиция. Това не са "условия", това е ценностна система, ДНК. Така е в демократините страни. Каквото имаме да казваме, го казваме преди изборите. Така избирателят решава с чисто сърце. Нак-трудните решения, най-непопулярните мерки, като са сложени на масата преди изборите, след това никой не може да каже - излъгахте ни.
  Справка: Митеран 81-ва година. Социологическите проучвания сочат, че 75% от французите са против отмяна на смъртното наказание. Митеран - кандидат за президент, излиза и казва: ако ме изберете, ще го отменя. Ето това е исторически момент и историческа отговорност. Никога в историята на Франция не е имало реален шанс да бъде избран ляв президент. Всички леви сили се надяват най-накрая да имат изборна победа. Проучванията казват, че Митеран има шанс. И какво прави той? Вместо да угажда на общественото мнение, за да си подсигиру избора, смело се изправя пред него и честно казва какво има намерение да направи.
  Такива политици остават в историята.
  А не като ББ, който сутрин, обед, вечер е с различно мнение и се държи по детински.

 38. 38 Профил на ha4o
  *****
  Разстроено

  [quote#31:"Храбър"]Борисов има навика да се отмята.[/quote]

  Всички се отмятат, а реформаторите на ден по 2 пъти!

 39. 39 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защитавал си ги, защото добре си знаел, че няма никой да те пипне с пръст - нали баща ти беше от комунистическото доброутро. Така че не си герой.
  Пък и защо толкова си ги защитавал ? Че нима нямаха привилегии при влизане във вузовете тогава ? Едвам говореха български и ставаха студенти. И същите, които завършиха с три на релси и на квотен принцип сега тръгнали да дават акъл как да се оправи България. Според теб Местан бил това и онова - пълен въздух е. Говори сложно, за да може простоватите турци да му се връзват. Всъщност и Местан не е кой да е. Я се поинтересувай чий зет е бил по време на комунизма ?
  Правителство ще има и доста време ще го има, защото депутатската заплата се равнява на три средни месечни заплати плюс разните добавки за участие в комисии и се отива на над 4 х. лева. А тия от прованса ще живеят в жилища в София, за които няма да плащат както обикновените хора. Прибави и командировките и възможностите депутатите да уредят роднини да благи служби и всичко е ясно. Ще правят, ще струват, ама избори скоро няма да има. Да не са луди да отрежат клона, на който седят.

 40. 40 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Пускам пак поради засилващата се актуалност мнението на г-н К. Ганев.
  Борисов няма да направи коалиция, ако инстинктът му все още работи. Всяка коалиция в момента ще го изхвърли от политиката.
  С БСП Борисов е директен труп. Иначе комунягите са готови и с партията на Рейгън да се коалират, ако ще падне някой лев. Техният електорат е съставен почти изцяло от пълни идиоти, затова с две-три лъжи и един допълнителен събор с кебапчета ще замажат положението. Но за Бойко такава коалиция ще бъде политическа смърт.
  С Барека – директно е със забит нож в гърба. Тва майна не знам колко пъти вече обръща палачинката. Щеше да го вкарва в затвора, сега ще му помага в управлението, после пак ще го вкарва в затвора… Барека е смешник и онези стотина хиляди заблудени фенове на Борисов, които все още мислят по няколко минути на ден, ще се откажат да гласуват за ГЕРБ на следващите избори. То се видя, че не е чак толкова страшно – и други хора вече са се отказали, а нищо не им правят.
  С т.нар. десни партии – самият Борисов не иска да прави дясна политика чак толкова, че да се съветва с десни партии. Той се кани да дойде на власт като пълноправен Владетел на Бюджета и Пазител на Хазната. За целта ще са Му нужни Кредити. И Бюджетен Дефицит също. По най-лявата лента Той ще разпределя почти всичките Пари, ще реже Ленти и ще дава Доказателства, че при него Народът живот си живее. Пропаганда, Държавни разходи и Неблагоприятно Международно Положение – така се става Диктатор. защо са му десните? Да го изобличат още на третия месец ли?? Пак лошо…
  Обаче с подкрепата на ДПС може да изкара без коалиция целия си мандат, ако не стане Ел Президенте преди това. Щото с Доган могат да се разберат на четири очи, а Местан ще ги изартикулира едни аргументирани такива, чак свят ще ни се завие. Да не забравяме, че и местните избори са важни… И президентските!
  Никой не може да забрани на едни либерали, каквито са депутатите от ДПС, да гласуват по съвест и да подкрепят инициативите на ГЕРБ, или на когото и да било. Нали за демокрацията си говорим? Ами ето ви демокрация. Създавай си тамагочита и им дай право на глас. Пък после ми разправяйте, че има значение коя партия управлява в БГ.

  Бойко Борисов не ще да управлява с риск да загуби още подкрепа. Той ще се подсигури. За него политиката има смисъл единствено в личен план, затова никакви рискове няма да поеме, за да спасява някакъв си там български народ.  България загива, независимо кой ще бъде следващият премиер. Нито може да се забави, нито да се ускори процесът – събитията следват историческия си ход. Само напълно неочаквано събитие или явление може да повлияе върху иначе изглеждащия неизбежен край на държавата. Народът окончателно се отказа да управлява съдбата си. Не, че преди е имал кой знае какво желание, но поне имаше надежда, че може пък да се напъне… Трябва нещо наистина покъртително да се случи в политиката и в стопанския живот, за да може да се стресне населението, населяващо територията, наричана все още (кой знае защо) България. Огромна част от населението иска в ЕС, също така огромна част иска в ЕврАзСоюз, трета част направо си иска в Турция, а най-романтичната четвърта и все по-нарастваща част изобщо не дава пет пари за каквито и да било.
  Резерват за тъпанари.

 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Голям десидент.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 427 Неутрално

  И още нещо.
  Можем всичко лошо да кажем за БСП, задкулисието и т.н. И вероятно ще е вярно. Особено след падението Пеевски.
  Но нека си спомним личната позиция на Станишев в аналогичната ситуация на Борисов. Излезе и ясно каза пред предсрочните избори минлата година : ако БСП е в състояние да състави правителство, аз няма да съм кандидат за министър председател.
  Когато една партия няма мнозинство, друграю Левчев, най-нормалното е найният лидер да отстъпи мястото на консенсусна фигура.
  Но това се случва с нормалните партии в нормалните държави.
  Някак много бързо забравихме, че ГЕРБ не е нормална партия, а милиционерска структура, държана с желязна ръка от Цв. Цв. .
  Хич не вярвам нито миг, че фидосовщината е напуснала ГЕРБ, макар и Фидосова да не е вече там.
  Много бързо ги забравихме какви гу сърбахме преди 1,5год.
  Така че - правителство без Бойко Борисов и Цв. Цв.


 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Борисов пак не си удержать на думата. Каза, ако има по-малко от 110 депутата, няма да прави правителство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#42:"stephan"]Някак много бързо забравихме, че ГЕРБ не е нормална партия, а милиционерска структура, държана с желязна ръка от Цв. Цв. . [/quote]

  почнах сам да се цитирам
  но да се допълня.
  като доказателство виж каква участ сполетя депутатите "9/9" избрани от листите на ГЕРБ.

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Борисов и осъденият на 4 годишна ефективна присъда в панделата Цветанов, имащ още 6 висящи съдебни дела, трябва да се оттеглят от политиката в името на страната. Те отвратиха хората с присъствието си. Левчев като е голям интелектуалец защо им пристана.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#26:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Не съм съгласна, че виновни са политиците. Нито един от тях, даже най-грозният и тъпият, не се е избрал сам.[/quote]
  Аз гласувах, много вероятно на 05.10.2014 ще е било за последно. Още същия ден ми беше казано, че моя глас е следствие на трик. Амииииии, няма да гласувам повече

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Идеально, че РБ не иска Борисов и Цветанов. Подкрепям!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на ha4o
  *****
  Весело

  [quote#43:"socialen"]Каза, ако има по-малко от 110 депутата, няма да прави правителство.[/quote]

  Ми беше предизборен трик, за мобилизиране на избирателите му! Кой е изпълнил предизборните обещания?

 49. 49 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Синчето на най-усърдния подмазвач на бай Тошо,обгрижено и обглезено от всички облаги на комунистическата номенклатура(по някое време нямаше нищичко в магазините,докато Владко са го водили с Волга в ''Алианса'') издавало нелегален вестник и се борело...Кой вярва в тази пошлост?Тези,които наистина се бореха с комунизма измряха по лагерите и ги разселиха в най-забутаните прованси,а децата на номенклатурата с безочие,неприсъщо даже на родителите им,си присвоиха заслугите.Ех,демократе,дали не си от 500те,да не изревеш на умряло от много криворазбрана толерантност?

 50. 50 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#21:"Lemmy"]ние все едно четем разни несръчни внушения на пъпчив протестър.[/quote]

  Този е ясен.Той ще напира.Въпросът е да разберем добре за какво напира.
  Евро-атлантическата ориентация на червената комунистическа номенклатура не подлежи на никакво съмнение.Знае се и за евро-атлантическите им мокри сънища още от началото на 80-те години на миналия век.С това не бива да позволяваме да ни спечелят.Тука различие нямаме.

 51. 51 Профил на ha4o
  *****
  Весело

  [quote#44:"stephan"]почнах сам да се цитирам [/quote]

  А говориш ли си сам? Хапчетата? Майтап бре!


  [quote#45:"socialen"]Борисов и осъденият на 4 годишна ефективна присъда в панделата Цветанов, имащ още 6 висящи съдебни дела, трябва да се оттеглят от политиката в името на страната.[/quote]

  И теб умора не те хваща,а?

  И предлагаш да си изберем крадеца Станишев, дето като премиер даде едни пари на Хохегер, а той ги даде на съпругата му?

 52. 52 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#42:"stephan"]Когато една партия няма мнозинство, друграю Левчев, най-нормалното е найният лидер да отстъпи мястото на консенсусна фигура.
  Но това се случва с нормалните партии в нормалните държави. [/quote]

  пак да се допълня. Класика на подобна ситуация и то не от вчера е Белгия. Там ситуацията е усложнена не само от много големия брой партии в парламента, не само от ляво-дясно класическо противопоставяне , но и от факта, че във Валония традиционно печели левицата, а във Фландрия - десницата, както и от сблъсъка фламандски "сепаратисти" и валонски "юнионисти". Е, в тази невъзможна ситуация, белгийците вчера съумяха да излъчат правителство. С министър-председател валонски франкфон, лидер на малка дясна партия.
  Казват, че като писали първата българска конституция на княжество България, Белгия е била пример за България.
  А защо не и сега?

 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#4] от "Forrest Gump":
  "Левчев е поредният 'интелектуалец' който си мисли, че разбира от политика. "

  Какво сложно има в политиката! Всеки разбира от политика, стига да не иска да скрие зад политиката нещо друго. Самата политика е нещо елементарно - ефективно управление на обществото. Всяко семейство прави точно това - опитва се да управлява ефективно семейните си дела.

  подпис
 54. 54 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хипотеза: Правителството на Президента продължава да действа /не му гласуват оставката/, изнася най-тежката част от предстоящите реформи /ЗСВ, ИК и т.н./, а ние гледаме филма "разделяне на законодагелна и изпълнителна власт".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#52:"stephan"]Казват, че като писали първата българска конституция на княжество България, Белгия е била пример за България.
  А защо не и сега?[/quote]
  Добрите практики ние не ги уважаваме. За нас пример е Русия, а не някаква си Белгия

 56. 56 Профил на ha4o
  *****
  Весело

  [quote#49:"hmc12310991"]издавало нелегален вестник и се борело...[/quote]

  В биографията на бай Тошо има един период, за който пишело, че бил при Мала Малеева, защото бил полунелегален!

  А обяснението на този уникум е, че Живков се криел без полицията да го търси!

  Затова да корегирам, Владимир Левчев е издавал полунелегално списание!

 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#49:"hmc12310991"]Синчето на най-усърдния подмазвач на бай Тошо,обгрижено и обглезено от всички облаги на комунистическата номенклатура(по някое време нямаше нищичко в магазините,докато Владко са го водили с Волга в ''Алианса'') издавало нелегален вестник и се борело...Кой вярва в тази пошлост?[/quote]
  Който не иска да повярва че подготовката за 10 ноември е започнала поне 5-6 години преди това,и че люпилнята за десиденти на Държавна сигурност работи на пълни обороти точно по времето,когато това лице е издавало в-к "Глас".

 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И този, както и Майстор Минчев, явно са спонсорирани от ГЕРБ и ЕНП, и са водят от максимата - който плаща, поръчва музиката.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Владо,коментирай това:
  "България е разположена на геостратегически кръстопът, което я прави вечно зависима от световните играчи, които се нуждаят от една сервилна, послушна и изпълнителна марионетна държава. Гарант за такава държава е “червената мафия” – една съвкупност от доказани дегенерати и родоотстъпници, които за власт и богатство са готови да служат на всеки господар – и както Изтокът, така и Западът са наясно с това."

 60. 60 Профил на ha4o
  *****
  Неутрално

  Аз лично пледирам за нови избори през януари! Веднага да парирам опитите на някои, които ще доказват, че нищо нямало да се измени!

  Не е така! Първо разочаровани реформатори, като видяха двойствената роля на РБ, директно ще си дадат гласа за ГЕРБ. Второ Партията на Бареков няма да влезе, понеже няма кой да му даде нови 10 милиона за 3-ти поред избори в една година.
  Трето АТАКА може да не прескочи изборната бариера, особено след като конкуренцията на Болен се оказа с по-добър резултат от нея!

  Така, че очаквам ново разбъркване на картите и съответно стабилно правителство без коалиционни ондурми и далавери, както беше при двете издания на тройната коалиция!

 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Първо трябва да се отсчет, в коя европейска страна има политик като Цветанов, осъден на 4 годишна ефективна присъда в панделата за престъпления по служба и имащ още 6 висящи съдебни дела за престъпления по служба и клевета. Къде го има? И какви са тези евроатлантически ценности?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi": О, я стига. Това е пораженческо. Все едно да си правиш изводи за всички жени на света, защото някаква си ти изневерила.

  Доброто е заразно
 63. 63 Профил на ha4o
  *****
  Весело

  [quote#61:"socialen"]Първо трябва да се отсчет, в коя европейска страна има политик като Цветанов, осъден на 4 годишна ефективна присъда в панделата за престъпления по служба и имащ още 6 висящи съдебни дела за престъпления по служба и клевета.[/quote]

  Забрави за 6-те апартамента, от Позитано няма да ти платят надника!

 64. 64 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#48] от "ha4o":

  Постоянните малко над 16% от избирателите, гласуващи за него. ГЕРБ си отиват в политическото небитие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 65. 65 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Владо, и аз общо взето разсъждавам подобно на теб , но не съм съгласен с това да наричаме мюсюлманите в България- БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ !!! Такова понятие не съществува защото след като живеят от поколения тук са български граждани, а щом са български граждани -значи са БЪЛГАРСКИ МЮСЮЛМАНИ !!! Както в Босна се наричат босненски мюсюлмани, което е правилно !!! А щом ги наричаме турци, те също са убедени че са такива, как да искаме да не се капсулират, как ще се интегрират, как може да очакваме че няма да се чувстват по-близки с Ердоган отколкото с нашите политици ? Родината не може да се смени за разлика от вероизповеданието или гражданството, та дори и името !!!! Вредното на ДПС е не че са мюсюлмани, а че са носители на мафиотски практики в политиката и служат на небългарски интереси !!!

 66. 66 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#63] от "ha4o":

  Винаги, когато става дума за ГЕРБ, Борисов и най-вече Цветанов, дискусията е кой е по-голям маскара. Супер.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 67. 67 Профил на rly15635624
  rly15635624
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Нека сега да ми кажат тези които са за задължителни избори,че без задължително гласуване ДПС винаги ще са във властта!Ето сега няма задължителни избори,дори имаме рекордна ниска избирателна активност.В момента ГЕРБ и други партии примерно РБ и ПФ могат да съставят правителство без ДПС.Изводът е,че промени в избирателния закон не трябва да се прави в часта му за задължително гласуване и електронно гласуване.Единствено повече мажоритарност трябва да има, и избирателния закон в България ще бъде един от най-демократичните и справедливи закони в света.

 68. 68 Профил на Цветомир Матов
  Цветомир Матов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ТОП !!! анализ. Браво на автора !

 69. 69 Профил на ha4o
  *****
  Любопитно

  [quote#65:"mils5656"]Както в Босна се наричат босненски мюсюлмани, което е правилно !!![/quote]

  Ти бил ли в Босна, общувал ли си с босняци!

  Те не говорят турски език, а диалект на сръбския! Нещо като нашите българи мохамедани!

  Не виждам защо започваш спор с автора по една маловажна тема! Г-н Левчев, според мен, правилно е употребил този термин!

 70. 70 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#51] от "ha4o":

  Казвам само, защо хората не избраха Борисов. Малко над 16% от избирателите, гласували за Борисов, е шамар в лицето му. Това не е Бащица на Нацията, това е Бащица на Тоталния Провал. Той не е легитимен да управлява. ГЕРБ, да. Но не Борисов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 71. 71 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Бойко Борисов не трябва да бъде премиер, поради простата причина, че отъждествяването на партиите с отделни личности трябва да престане. Ако партиите ни се крепяха наистина на идеи, а на не отделни характери и биографии, нещата щяха да са далеч по-добре.

 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#66] от "socialen":


  [quote#66:"socialen"]Винаги, когато става дума за ГЕРБ, Борисов и най-вече Цветанов, дискусията е кой е по-голям маскара.[/quote]
  Да не искате да кажете, че е като при ъглите - най-голям ъгъл е този, който е най-тъп...

 73. 73 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#72] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  Да

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 74. 74 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  [quote#0:"статията"]ГЕРБ да управлява като първа партия в една нова тройна коалиция[/quote]
  Коалиция,управлявана от Борисов! Уникално! Не да участва,а да я управлява!

 75. 75 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  този по добре е да се върне към поезията ,политиката въобще не му се отдава

 76. 76 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Авторът ме изгуби още в началото с "Бойко Борисов категорично заяви..."
  Кога Борисов е бил категоричен?!

  Иначе коалицията ще бъде ГЕРБ+БСП+ДПС=БКП+ДС
  Борисов не иска да поеме политическата отговорност сам, а има желание тя да бъде споделена - така по-лесно после ще се отмята, че не само той е виновен за затъването на държавата ни.
  Между другото: крайно популистко е да се обединиш с комунисти и друговерци "в името на България" - такова животно нема, както е казал "поета".
  Но както показва и комикса от днес - мнението Му е на 180 градуса постоянно...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 77. 77 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  [quote#76:"Rhetor"]Авторът ме изгуби още в началото с "Бойко Борисов [/quote]
  На автора никой не може да му забрани да обича Бойко Борисов!

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2421 Весело

  Цитат: "Бойко Борисов ... Така той просто няма да преговаря."
  Голям праз ...
  Ако ще да преговаря!
  Не му е за пръв път да НЕ преговаря !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2421 Весело

  До коментар [#33] от "ha4o": За да станат нещата трябва тотална лустрация!
  ... и кого ще лустрираш пръв ?
  Брат си или баба си - знаеш ли кой какъв е бил?
  ... а рушителите на България след 10.10. 89 ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#33] от "ha4o":

  Лустрация? Добрееее....
  http://frognews.bg/news_76264

 81. 81 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  [quote#4:"Forrest Gump"]Левчев е поредният 'интелектуалец' който си мисли, че разбира от политика. [/quote]
  Не случайно американските НПО спонсорират такива като Владимир Левчев за да създават още проповедници-разбирачи и помощен персонал за американския корпокративизъм !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 82. 82 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  [quote#5:"SSmart"]НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА!!!
  Левчев, използвай и тоалетната! [/quote]
  ДПС е изключително опасна партия ,реално ДПС е маша на Ислямиста Ердоган - главния покровител на ИДИЛ !
  Покровител защото в турски лагери се обучиха хиляди терористи който сега безчинстват в Ирак и Сирия а около 100 турски генерали който искат Турция да е светска държава ислямиста Ердоган ги вкара в затвора !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 83. 83 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#32:"chicago514"]И веднага след сформиране на правителство закон за лустрацията-всички от комунистическата ДС,бивши партийни,областни или районни,участници във бившото ЦК на БКП,вън от властта и образованието.[/quote]

  Вместо отговор

  http://internetlumpen.net/kolko-partii-vkaraha-agenti-v-parlamenta/

 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Тривиално "топла" ти е водата този път, Авторе - не очаквах...
  За да бъде действително полезен,
  всеки анализ на политическата ситуация у нас,
  трябва да се опира на повече дълбочина и особено - хоризонт ...

 85. 85 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Баща му гони турците, той ги защитавал в нелегалното си списание, смях! Ми то много лесно така да ги защитаваш... Като никой не те знае, че съществуваш и дори " пишеш". Аман от червени аристократи, преродени в десни реформатори, какво беше това семе бе, край нямахте! Харчете си откраднатото и ни оставете на мира, бащата ни зомбираше през комунизма, сега сина ни наставлява какво и как да правим и живеем... Аман! Посипете си главите с пепел и млъкнете, " интелектуалци"! Къде бяхте 45 години( въпроса е риторичен)...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 86. 86 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От трите варианта според Левчев логичен е само третият, защото първият и вторият са нереалистични.

 87. 87 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 743 Неутрално

  С две думи, авторът съветва всички да се откажат от принципите си, защото иначе щяло да бъде пагубно за България. Много бих искала да прочета обоснован материал на тази тема: защо несъставянето на правителство сега и веднага би било пагубно за България. Нека някой обясни това, за персоните и компромисите разбрахме.

 88. 88 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  Малииииййй .... открито подкрепял. ... в нелегално "списание"

 89. 89 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Весело

  ДПС и АТАКА са партии създадени от КГБ/ДС с цел капитализиране на комунистическите лъжи и превръщането им в задкулисна олигархия. Сладка музика за ушите на политици от 19-ти век, като Ердоган и Путин. И двамата православни мюсюлмани.
  Ако можеше зомбираните марионетки от форума да не са така истерично комплексирани, можеше да се прочетат и почтени и полезни мнения.
  Резултатите на Реформаторския блок на изборите са обнадеждаващи, но и показват, че само 9% от гласуващите не желаят да са кенефа на Европа.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 90. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  първо, неуместно е хора, които не живея на дадено място, да избират управници на това място, защото по този начин не патят непосредствено от своя избор; това засяга не само "българските турци", но и "българите в чужбина".
  ---
  Второ, ДПС заема нишата, преди отредена за БСП: имайки гарантиран от твърдия електорат вход във властта, служи като "стимул" за избирателите да се включват в играта на избори, тоест да дават легитимност на тази или онази банда разбойници да управляват страната (негласуването било "оставям други да решават вместо мен"? че то и гласуването прави СЪЩОТО, че и по-зле! така е в представителната демокрация - за разлика от ПРЯКАТА, която няма нищо общо с представителната въпреки думичката "демокрация", изпразнена от съдържание при представителната, но и също така обезсмислена в условия на социално неравенство, което само по себе си дава предимство на по-богатото малцинство да налага волята си на сиромашкото и осиромашаващо мнозинство).
  Така населението се превръща във футболни агитки, не се бори за ИСТИНСКА СВОБОДА, а само (съ)участва в даването на привилегии на една или друга бизнес-политическа групировка.
  ---
  и трето: да смятаме ДПС за "антидържавна", "етническа" или "религиозна" формация е смешно. ДПС е досущ като останалите партии (всички родом от ДС, разликата е в състава: на едно място генералите и полковниците ченгета, на друго лейтенантите и фатмаците, на трето - обикновените доносници), а те хич не са антидържавни, защото вън от системата на държавността са нищо, ама наистина НИЩО. Освен това, нашенските "патриотични" партии са дваж по-етнически и още по-религиозни от ДПС (при евентуално силно ислямистко движение у нас, първо биха хвръкнали главите тъкмо на тарторите на ДПС, защото са "грешници от своите".
  ааа, ДПС е "проводник на чужди интереси"? АМИ КОЯ ПАРТИЯ НЕ Е такъв "проводник"? Значи спорим за това откъде правителствата на страната ни да получават указания - от Москва, от Брюксел, от Вашингтон или от Анкара? Ама дори и от София да са тези указания! Олигархията, без разлика на националност, граби народа ЕДНАКВО. Още преди Освобождението с какво българският чорбаджия е бил по-добър от османския феодал?!
  Висят навред портрети на Левски, Ботев, Каравелов и други революционери... а словата им къде "висят"?!
  ----
  ----
  и съвсем накрая: борба за "права и свободи" на отделни групи население е тъкмо игра по правилото "разделяй и владей". Или права и свободи ЧОВЕШКИ и ЗА ВСИЧКИ, или признаваме, че право и свобода имат единствено мутрите (мутрополитиците и мутробизнесмените, макар че друг вид политици и бизнесмени практически НЯМА), а останалите трябва да се свиваме, да се приспособяваме, да се цаним да влезем в някоя мафия като редови нейни бойци и ятаци, за да изхраним себе си и семейството си... като мачкаме ближния (и неговото семейство), дето не е успял да се уреди като нас...

  властта ражда паразити
 91. 91 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#33] от "ha4o":

  Много си зле, щом за тебе лустрация означава отнемане на политически права!
  Близо си до създаването на чл.1 от предната конституция!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  Да, наистина. Това беше най-идиотската статия, която съм чел в дневник и всъщност от много време насам.

 94. 94 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Кой какво казал?...
  Кой колко им вярва.

 95. 95 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Гневно

  "Споразумението между Ердоган и Местан е груба намеса във вътрешните работи на България от страна на една управляваща партия в чужда страна"

  А, Българските държавни органи защо мълчат !!!! партията на мафията - вън от властта !

 96. 96 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#12:"xmm"]Разбира се,че РБ трябва да участва във властта.
  За да видим какво могат.
  И следващият път може да спечелят повече.
  Или не - зависи от тях.
  [/quote]

  Колко пъти се дава шанс на тоя и оня 25 г. за да се види кой какво може. Какво даму се даде на РБ? Идеолог на тази сбирщина е кой къде е министър.
  Костов , Атанасов си ги знаем Искат да са мин. фин. и министър на МВР. Гласувах преди за Кунева. Тя на изборни места сложи само софиянци. Хората я напуснаха. За сега не е изявила какъв министър трябва да е.Ама сигурно нещо да е свързано с външно министество , нали?

 97. 97 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#23] от "tur671":

  Хора които ня могат да се справят спроблема , минават на сталинските мнетоди. "Няма човек , няма проблем"
  Българските турци вече не са проблем . Проблем е партията ДПС.

 98. 98 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9302 Неутрално

  ДПС с който се захвана, все на дъното го запрати, така че Бойко не му трябват като има и други.

 99. 99 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Всички български партии трябва да се обединят и да приемат следните три точки: 1. Премахване на двойното гражданство 2. Усложняване на бюлетините, така че неграмотните и незнаещи български да не могат да се справят и 3. Електронно гласуване

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 100. 100 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#49] от "hmc12310991":

  "...издавало нелегален вестник.."

  Не вестник, а списание!

  За тези, които имат бегли познания върху живота преди 1989, това може и да е "хване дикиш"

  Преди 1989 имаше тотален контрол върху размножителната техника. Дори пишещите машини се водеха на отчет в милицията с тестова страница на печат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK