Общините искат министър на еврофондовете

Тодор Попов е и кмет на Пазарджик

© Цветелина Белутова, Капитал

Тодор Попов е и кмет на ПазарджикНационалното сдружение на общините настоява 2% от данъка  върху доходите на физичическите лица да остават в местните бюджети за подобряването на местните услуги. Това съобщи пред БНР председателят на сдружението Тодор Попов. 


Сдружението ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете. Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи както за изпълнението, така и за отчитането и разплащането. Защото другите ни големи проблеми са в отчитането и разплащането", каза Попов. 


От името на местната власт той  призова политиците да превъзмогнат пристрастията  си и да съставят стабилно правителство. "Вече ножът е опрял до кокала и трябва да се направят определени реформи, от които зависи наистина просперитетът на държавата и нейното правилно развитие в следващите години. Желаем повече кураж и повече консенсус", каза председателят на сдружението.  

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  И аз искам министър на кръчмите и 2% от оборота да го дават на постоянното присъствие в тях за да имат с какво да си къркочкат и саморекламират питиепродавниците.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 671 Весело

  До коментар [#1] от "Танас":

  Подкрепям напълно! И, за "повече кураж и повече консенсус", да направят същото с училища, кина, театри, библиотеки, е, сигурно изтървавам някоя друга извънкласна форма...

 3. 3 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много разумно искане.

 4. 4 Профил на no_sense
  no_sense
  Рейтинг: 217 Весело

  излишна бюрокрация, има варианти за онлайн контрол на парички по фондовете

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Имаше време, когато ДОД оставаше за общините /ако не греша/.
  Съвсем резонно предложение

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Общините са мноо зле. Имаме у предвид техните вождове...

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ето едно добро предложение. Навремето планът Маршал помогна на Германия да се възроди след войната, но харчовете са били контролирани до цент. Моето мнение, че БГ ще започне да излиза от блатото само с външен контрол, като МВФ. Тия лай лай на Радан, АБВ, Ангел и др. новобранци в парламента са пози на големи патриоти. То поне да искаха едно и също...

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#1] от "Танас":

  Извинявам се. Вместо + натиснах удивителна. Напълно подкрепям.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Та и тия искат нов министър, с министерство разбира се. С основанията на туризъма. Некой им е крив, че не могат да си вършат работата.
  Ма е и забавен. Обръщал се към политическите партии. Сунким в общините са паднали от Марс, а не са поставени от някоя от въпросните партии.
  И а стига с туй "Реформи". Престанете. Просто кажете какво точно и КАК да се промени. Че от нон стоп риформи стигнахме до тук.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  А една належаща промяна е в самите общини. Много са и повечето нямат никакъв капацитет. Трябва да се намалят поне със 100. И може да се заложи минимален брой население за община. Да речем 15-20 хил. души. Съответно да се намалят и областите. А заявления на хората да се приемат в самите общини и служебно да се придвижват. Все пак има и жица в днешно време.
  Иска начална инвестиция, но ще доведе до голяма икономия. А ако някъде местните не щат да се обединяват просто им се спира издръжката. Щом могат сами да карат сами.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#8] от "Цецо":
  Няма проблем и на мен ми се е случвало и писах да сложат ! както е в Капитал но а де.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цецо":

  ... попарата с "големите" общини сме я гребалЕ... Пример- София... колкУ района нЕмат канал... и то у столица. Т'ва е един от многото примери. Има ли пре-преразпределение, 'ептен отиде коня у ряката. Най-малката община у България- Чавдар са справя мно'о добре с фондове и разходи. Веке нЕма следа от пораженията при голЕмата буря, дет' повали дрЪвета, отнесе покриви и полОми селото. Та критерия- "малка" и "голяма" община не работи. Знаем, че по-работи критерия "наш кмет"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ГЕРБ има поне две печени дами за такъв пост...

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ...настоява 2% от данъка върху доходите на физичическите лица да остават в местните бюджети...
  ------
  Дори 5%.
  За да не им се налага да просят.

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#12] от "dzwer":

  Колко от малките общини нямат канал? И забележи, че не искам минимално население от 100+ хиляди. Много общини са под 10 хиляди. И как по-точно ще изготвят качествен проект? Колко средства, като процент от приходите им, отиват за издръжка на администрацията? Много от тях могат да се спестят. За какво самоуправление говорим когато болшинството се крепят на държавна издръжка? И какво би станало ако те се оставят наистина на самоуправление? Смесени паралелки и прочие чудеса достойни за средновековието.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#11] от "Танас":

  Добра идея. Ма явно ИТ-то е различно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ....... Желаем повече кураж и повече консенсус.........,а дано,ама надали....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  На всеки фонд-министър!

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Министър на еврофондовете или подобна длъжност имахме при правителството на ГЕРБ, когато Томислав Дончев се справи добре. Но тези 2 % данъци върху доходите са едно престъпление. Всички плащаме местни данъци и такси. Плащаме и 10 % плосък данък, още 10-15 % общо сумарно за здравно и обществено осигуряване. Дай сега още 2 % да сложим и за общините. А защо не и 10 % данък за църквата, 5 % данък за световната бедност, 10 % данък за субсидиите на земеделците. Накрая с останалите 5 % от заплатата ще си купим хляб и сол.
  И без това заплатите в България са мизерни. Когато слагаме нови данъци, хвърляме цялата икономика в сивия сектор. Така нито новите данъци ще донесат пари в хазната, нито старите ще я пълнят повече. Стига с тези данъци, увеличени осигуровки и т.н. Държава, която разчита за бюджета си само на косвени и доходни данъци до никъде не може да стигне. Икономика трябва, инвестиции, работни места, по-висока покупателна способност, увеличени доходи. С увеличаването на данъците се намалява покупателната способност на населението. Тези 2 % може да са 5 лв или 10 лв., но с тях човек ще си купи 1 кг. сирене. Ако му ги вземат, ще гладува.
  Ако общините искат тези 2 % да дойдат от общите данъци към държавата, много се лъжат. Куче кокала си не дава. Или тези пари ще дойдат отново от нашия джоб, или изобщо няма да дойдат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#10:"Цецо"]А една належаща промяна е в самите общини. Много са и повечето нямат никакъв капацитет. Трябва да се намалят поне със 100. И може да се заложи минимален брой население за община. Да речем 15-20 хил. души. Съответно да се намалят и областите. [/quote]
  Вярно е че нямат капацитет, но решението не е да ги съкратят. Това означава от съображения за ефективност направо да закрием сума ти населени места - защото когато проблемите на големите и малките места започнат да се решават от едно и също място, естествено големите винаги ще са с приоритет.
  Аз виждам решението в правилния избор, обучение и обмислени стимули за поддържане и повишаване на компетентността на общинските служители.

 21. 21 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не знам как е сега точно по закон,но трябва законът да дава повече възможности.Напр.Малките общини да могат(това мисля могат)да се самооблагат, в такива случи държавата подпомага като сваля данъците на фирмичките в тези общини.На практика парите ще са за сметка на бюджета,но местното самоуправление ще има повече права. Не ме критикуваите за конкретния пример -това "на прима"беше-идеята ми е повече права на общините за да бъдат по-гъвкави-проблемите в малките и големите са различни.

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#19:"Lou"]Но тези 2 % данъци върху доходите са едно престъпление. Всички плащаме местни данъци и такси. Плащаме и 10 % плосък данък, още 10-15 % общо сумарно за здравно и обществено осигуряване. Дай сега още 2 % да сложим и за общините.[/quote]
  Не си прочел добре написаното. Те не искат допълнителен данък, а от това, което в момента се събира като данъци, 2% да остава в общините. На мен ми се струва много резонно искане.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  И като, какво точно ще прави това министерство на евро-фондовете...? Поредното раздуване на администрацията! При ГЕРБ имаше нещо подобно и какво точно свърши Томислав Дончев, дето много го хвалят - за мен е загадка?
  Просто общините реват за това, някой да им върши работата а те да се бият в гърдите и да отчитат това за своя дейност!
  Какво им пречи сега на общините да си пишат проекти и да си ги защитават? Ами нищо не им пречи, ама не го правят, защото кметовете не гледат да си назначават читави и работливи хора, ами все гледат да набутат някой партиен кадър...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хелиана":

  Този план за 2-та процента не го чувам за първи път. По време на предизборната кампания в предаването "Гласоводител" един от въпросите беше дали да се разреши на общините да налагат 2 % данък върху доходите на населението за местни нужди. Забележи - не 2 % от общия данък, който влиза в държавната хазна, а нови 2 %. Очевидно тази политика от доста време е обмисляна. Сега ново двайсет с предложението тези данъци да се връщат от хазната към общините. А когато Бойко се съгласи на подобно нещо, ела ми се обади...
  Никой не иска да бърка в собствения си джоб и да дава, а да бърка в чуждия и да взима.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "Цецо":

  ... има ли у една община малки и голЕми населени места, малките са у девета глуха... И т'ва при сравнително голЕми общини, включващи град и нЕколко села... Както ти дадох пример, с Чавдар, ти давам пример и със Златица... мно'о по-голЕма община(града плюс три села), на територията ѝ Аурубис, ама е пълна мизерия. И кат' плЕснат Чавдар към нея, запада и т'ва село.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "Цецо":

  ... да пояснА: едно време( татово) цЕлата златишка котловина( 14 населени места) бе обособена в две общини... Пълна трагедия за селата. Не е ли по-добре, вместо административно да "уедряват", да има референдуми по места...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  По принцип има смисъл, но къде да намерим някой без лепкави пръсти

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK