Инспекцията по труда отново откри редица опасности на строителните обекти

Инспекцията по труда отново откри редица опасности на строителните обекти

© Юлия ЛазароваНеобезопасени отвори в строителните и конструктивни елементи (стени, етажни плочи и др.) са сред най-честите нарушения, установени от инспекторите по труда по време на извънредната инспекционна кампания в строителството през август и септември.


Недостатъчното обезопасяване създава опасности от падане от височина както на хора, така и на тежки предмети, които могат да наранят работещи или преминаващи, посочват от Главната инспекция по труда.


Често строителите работят на външни скелета и етажни плочи без подходящо обезопасяване с достатъчно високи и стабилни парапети, ограждения или покрития. Парапети липсват нерядко и по мостчетата, които се използват за преминаване над изкопи. Самите изкопи не се укрепват при извършване на дейност в тях и има опасност от свличане на земни маси.
Инспекторите установили още, че се допуска в близост до ръба на изкопи да се работи с машини, да се насипва земна маса и да се стоварват строителни материали, което също е предпоставка за свличане. Обезопасяването на изкопите не е достатъчно сигурно, за да предотврати падане на преминаващи хора в тях.


Разхвърляни строителни материали и инструменти по работните площадки, както и опънати електрически кабели, които могат да предизвикат тежки злополуки в резултат на спъване, констатират още инспекторите. Липсата на обезопасяване на електрическите кабели може да доведе и до нарушаване на изолацията им, което създава риск от инциденти вследствие на удар от електрически ток.


Заради зачестилите тежки трудови злополуки в строителството инспекцията организира информационна и инспекционна кампания в сектора от 12 август до 30 септември.


По време на кампанията са извършени 908 проверки в 821 предприятия, които извършват строително-монтажни работи. Констатирани са 4977 нарушения. От тях 3611 са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Спрени до отстраняване на нарушенията са 65 машини, строителни обекти и участъци от тях. Съставени са 287 акта за установяване на административни нарушения. Дадени са 4802 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Чрез нови проверки се следи дали те са изпълнени.


По време на кампанията специално внимание е отделено и на информирането на работодателите и длъжностните лица за задълженията им по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.


На сайта на агенцията са публикувани Кодекс с добри практики в строителството и практически инструмент за оценка на риска в сектора. В кодекса работодателите могат да открият добри идеи за отстраняване на нередности и за подобряване на условията на труд. Инструментът за оценка на риска им позволява сами да оценят работните си места.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 949 Разстроено

  Решението е да не се прави нищо. До следващата "трудова злополука" с 15 загинали. Или до следващото "пукане" на строителния балон и "замразяване" на обекта. Което дойде първо.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Какво откриване.
  Има си ги винаги и на всякъде.

 3. 3 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато знаем корупцията в местните администрации, си представяме, колко действителни нарушения са открити!

  Happy face says, adios !
 4. 4 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 490 Неутрално

  И докога ще е така? Докато се случи нещо лошо и после пак търсим виновниците. Като има нарушения, то незабавно да бъдат предприети някакви санкции...

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Сега ще ги глобят по 100 лева, и като стане инцидент пак ще си прехвърлят вината докато се установи, че няма виновни.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прах в очите е тази кампания и в старание да се покажат резултати след избори /неслучайно/.
  Както казваше един познат инспектор, най-добре се проверяват строежите, докато влезеш и някой без каска, ама хора сме ще се разберем.

 7. 7 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Любопитно

  " Необезопасени отвори ... са сред най-честите нарушения.."

  Това е не само по време на строителство, а и след въвеждане в експлоатация!

  Знаят ли представителите на тези служби колко сгради има в София с парапети по стълбища и тераси с големи отвори.

  По строителен стандарт са позволени отвори до 20см., за да не се промушват малки деца.

  Пълно е с неотговарящи на изискването нови сгради. Как ги приемат приемателните комисии такива обекти с по едно-две въженца по парапетите, хич не ми е ясно?!?
  Акт 16 на масата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK