Фондация "Надежда за малките" относно твърдения за търговия с деца: Обвинения без доказателства

Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивнаИзбори 2022

Във връзка с излъчения материал в предаването "Здравей България" по "Нова телевизия" на 13 октомври, озаглавен "Осиновявания на черно: За колко се купуват изоставени деца у нас?", съдържащ и казус, свързан с дейността на фондация "Надежда за малките", сме длъжни да заявим, че считаме за недопустимо отправянето на обвинения, неподплатени с никакви доказателства към директора на нашата социална услуга Динилия Кръстева. Това се казва в разпратено до медиите становище на фондацията, която управлява дома.


Репортажът на "Нова телевизия" разказва историята на едно семейство, отказало да си плати за осиновяване. Кандидат-осиновителите Стефка и Патрик твърдят, че след като са поискали да осиновят конкретно дете, директорката на дома им е поискала пари. Пред камерата на "Нова телевизия" тя отрече да го е направила. Директорката на Съвета по осиновяванията също отрече някога да е взимала подкуп. Семейството се оплаква, че въпросното дете е било осиновено веднага след като са подали жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу председателя на Съвета по осиновяване Цветелина Василева.


Междувременно за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. "Едно от основанията да не бъдат доброволци при нас е ако не бъдат вписани в регистъра за осиновяващи. В момента, в който ние научихме това, й отказахме да получава достъпа до услугата като доброволец", заяви пред "Нова телевизия" директорът на фондацията Петромир Кънчев. 
"Считаме за недопустимо българска медиа да оказва влияние върху обществеността и съда чрез недоказани изявления на лица, нарушили българските закони, а именно като са "си избрали" и искайки да осиновят конкретно дете, вписано в Регистъра за пълно осиновяване", пише още в позицията на фондация "Надежда за малките".


Ето и останалата част от текста:  


"С цел да изясним всички обстоятелства и да не оставим повдигнати от репортажа въпроси без отговор, както и изцяло в интерес на истината, фондация "Надежда за малките" сме длъжни да заявим следното:


1. Винаги и при всички обстоятелства сме заявявали, че като доставчик на социална услуга не сме страна в процеса на осиновяване на децата, обгрижвани в нашите социални услуги.


2. Винаги и при всички обстоятелства сме изтъквали, че вътрешната политика на организацията не допуска хора, вписани в Регистъра на лицата желаещи да осиновят, да са доброволци в нашите социални услуги. В рамките на последните 4 години в центровете от семеен тип, управлявани от фондацията, са били обгрижвани повече от 40 деца, докато социалните служби вземат най-доброто решение в интерес на всяко едно дете. В този период нито един наш доброволец не е бил страна в процедурата по осиновяване. Случаят на Стефка Камчева и Патрик Смитьойс доказва по безспорен начин за пореден път, че такава практика води до нежелани последствия както за децата, обгрижвани в алтернативните социални услуги, така и за бъдещите осиновители.


3. Считаме за некоректна практика от страна на българска медия оклеветяването на служител на нашата организация. Длъжни сме да напомним, че същото деяние от страна на Стефка Камчева е състав на престъпление.


4. Във всички свои действия по случая, фондация "Надежда за малките" е действала в духа и буквата на закона, което е влязло в противоречие с желанието на Стефка Камчева да осинови конкретно дете, което предварително е избрала, заради което дете става кандидат-осиновител и на което дете иска на всяка цена, в конфликт със закона, да стане осиновител.


Изразяваме с тревожност опасенията си, че репортажът умишлено е излъчен в деня на делото за осиновяване на детето, което Стефка Камчева и Патрик Смитьойс "са избрали". Това създава предпоставки за компрометиране решението на органите чрез оказване на медиен натиск върху съда и прокуратурата. Фондация "Надежда за малките" апелира решението да бъде взето, като се има предвид само и единствено най-добрия интерес на детето.


В първата част на репортажа са изречени директни неистини от Стефка Камчева и нейния съпруг, които опровергаваме по-долу. Неверни твърдения в репортажа: 1. За детето, към което тя се е привързала, не са се полагали грижи и е било изолирано, поради заболяване. Истината: За детето са полагани грижи и внимание наравно с всички останали деца. Неговото здравословно състояние никога не е будело опасения у екипа или доброволците.


2. Доброволка е насърчила Стефка Камчева да "плати детето и го получава". Истината: Стефка Камчева не споменава кой е този човек. В жалба до прокуратурата тя е посочила име  и описание на доброволка, какватo в социалната услуга няма и никога не е имало. При направена проверка органите на МВР също не установиха такова лице в списъка с доброволците.


3. След като на Стефка Камчева й били поискани пари, детето спешно било дадено за осиновяване. Истината: Няма никакви нарушения поради забавяне или извънредно ускорени срокове на законните процедури свързани с осиновяването на детето.


4. Директорът на социалната услуга е поискал пари, за да "уреди" осиновяването. Истината: Патрик Смитьойс посети офиса на изпълнителния директор на организацията Петромир Кънчев с предложение да дари вещи, да направи ремонт или да даде пари срещу съдействие да "получат това дете". След отправеното предложение е помолен да напусне офиса.


5. От неофициален източник става ясно, че срещу дома има заведено и още едно дело от подобно естество. Истината: Бяха извършени обстойни проверки от Агенцията за социално подпомагане и органите на МВР, но няма заведени дела срещу фондацията нито по този, нито по други случаи.


Фондация "Надежда за малките" изказва благодарност на "Нова телевизия", че повдига въпроса за осиновяването в България – област, която подлежи на оптимизиране в интерес на всички участници, но най-вече на детето. Както става ясно и от втората част на излъчения репортаж, практики за незаконно вмешателство в процеса на осиновяване и "избор на дете" от страна на осиновители в действителност съществуват. Фондация "Надежда за малките" изразява своята готовност да съдейства с всички средства, позволени от закона, за разкриване на подобни случаи и за отстояване правата и интереса на едни от най-уязвимите членове на обществото – нашите деца", се заключава в позицията на фондацията.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK