Желю Желев представи книгата си "Митове и легенди за българския преход"

Желю Желев представи книгата си "Митове и легенди за българския преход"

© Юлия ЛазароваТази вечер беше представена новата книга на президента Желю Желев "Митове и легенди за българския преход". Премиерата е част от поредица събития под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев във връзка с навършването на 25 години от началото на промените.


"Този текст си поставя за цел чрез дешифрирането на лъжите, илюзиите и заблудите да помогне за разкриването на големите истини за българския преход. Известно е, че неистините могат да се поддържат както от личната користна заинтересованост, така може да се подхранват от невежеството или недостатъчнатата информираност на хората", пише в предговора на книгата.


Сред главите са "Митът за разрухата, която уж демокрацията донесла в България", "Етапи на разрухата", "Митът, че комунизмът създава истинско и масово кооперативно движение в България", "Митът да овчето покорство на българите при комунизма", "Митът за свалянето на Тодор Живков на 10 ноември", "Кръглата маса като оръдие на мирния преход от комунизъм към демокрация и свободна пазарна икономика", "Митът и легендите за създаването на СДС", "Феноменът Петър Берон" и други, свързани с по-сетнешната история на страната по време на прехода.
Желю Желев отъства от церемонията, като книгата беше представена от Димитър Бочев. На събитието присъстваха просветният министър Румяна Коларова и кметът на София Йорданка Фандъкова.


"Дневник" ще публикува откъс от книгата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK