Стратегията за съдебна реформа: Международна експертиза на прокуратурата и промяна в управлението

Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо ИвановДа се анализират причините за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в прокуратурата и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия, като анализът да се направи от независима международна експертиза.


Управляващият орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет (ВСС), да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, без да е задължително в съдийската да участват само съдии, но те да са мнозинство.


Членовете на ВСС от професионалната квота (на съдиите, прокурорите и следователите) да се избират пряко от съответната магистратска общност, а не чрез делегатски събрания, а съветът да заседава на сесии.
Да се засили ролята на съдиите за кадрови и други решения в управлението на съдебната власт чрез свикване на общи събрания.


Това са част от целите, заложени в проекта за актуализация на Стратегията за съдебна реформа, изготвен  от Министерството на правосъдието и представен във вторник от министър Христо Иванов и заместник-министъра на правосъдието Петко Петков.


Публикуването на документа е само началото на дебата за продължаване на реформата, но за да бъде осъществена тя, е необходим политически консенсус, посочи министърът. По думите му за някои от предложенията са необходими промени в Конституцията, за други е достатъчно да се промени Законът за съдебната власт.


Проектът няма да бъде внесен в Министерския съвет, а ще бъде в наследство на следващия редовен кабинет


Така се отговаря на възраженията, че служебното правителство не бива да предприема действия, които не влизат в преките му задължения и поради това били нелегитимни. 


От друга страна обаче, отбеляза министър Христо Иванов, легитимността на действията произтича рационално от недостига на време за действия: през ноември идва последната мисия на Европейската комисия, а през януари ще дойде  новият мониторингов доклад на ЕК по правосъдие и вътрешен ред. Българските власти ще имат време за реакции само до средата на ноември, а в предишния  доклад имаше препоръка за актуализация на стратегията за реформа, припомни министърът.


Според Христо Иванов не може да има яснота за реформата без да е ясно какво ще се прави с прокуратурата. Актуализираната стратегия запазва мястото на прокуратурата в съдебната власт, за да се гарантира нейната независимост.


В същото време обаче прокурорската независимост я нямаме


отбеляза той противоречието, което от много години посочват и анализатори, и политици, когато са в опозиция,  и отново акцентира върху необходимостта от обективен анализ.
Защото функционалният анализ, извършен опрез 2013 г.,  не дава отговор на проблемите. Изготвеният въз основа на него план за действие само преструктурира отдели , но не отговаря на основиня въпрос - защо прокуратурата не се справя  с разследванията на корупция по високите етажи на властта и дали причината е политически натиск.


"Не е ясно как се случва  натискът над прокуратурата  и как да го спрем. Трябва да започнем да конкретизираме формите на натиска и да търсим начин да го спрем. И се надявам да си помогнем с международните експерти", каза Христо Иванов.


Съпротивата срещу промените се засилва


Дни преди  Министерството на правосъдието да обяви проекта на актуализираната стратегия, беше даден актуализиран знак за съпротива.


Миналия четвъртък във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров в отсъствие на министъра обвини МП, че подготвя промени на тъмно, тъй като не се знаело кой влиза в работната група, и по инициатива на Цацаров  ВСС гласува решение Христо Иванов да се яви и да отговори на въпроси за подготовката на стратегията. 


При представянето на актуализираната стратегия днес днес Христо Иванов заяви, че ще отговори на всички въпроси на ВСС с надеждата те да бъдат по същество. И индиректно опонира на твърдението, че актуализацията е готвена на тъмно:  проектът надгражда онова, което три министерски екипа досега са работили, а неправителственият сектор е направил подобни предложения още преди две години.
Министърът съобщи, че ще се снрещне и със съсловните магистратски организации.


Знакът на главния прокурор беше очакван - той дойде  след като през септември три съсловни организации се обявиха против актуализирането на стратегията: Асоциацията на прокурорите в България  АПБ (известна с приближеността си до главния прокурор), казионната Българска съдийска асоциация  БСА, основана от Венета Марковска (чиято кандидатура за член на КС беше провалена от президента Плевнелиев) и Светлин Михайлов (известен сред съдебните журналисти като "Светльо Джипа"),  и Камарата на следователите. По традиция първите две съсловни организации са известни и с това, че се обявяват срещу всяка идея за промяна, която би могла да доведе до нарушаване  на тайни зависимости и да изкара на светло икономически и политически обвъзраности  в съдебната власт.


В понеделник в интервю за "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като определя предложенията на Реформаторския блок за реформи в съдебната система като "реформа на Иван Костов", остро коментира, че "за да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи", какъвто е видно че няма.
Борисов не казва какъв консенсус търсят по въпроса политическите партии, които се готвят да съставят правителство.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Страхотно!
  Отличен за министър Христо Иванов!

 2. 2 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кой се страхува от съдебната реформа?
  Когато се изкажат ясни и логични решения на проблема, зависимите от статуквото скачат недоволни.
  Браво на министъра и предстои да видим новите политици в парламента от коя страна са ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  krastitel
 3. 3 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не!!! На човека с анцуг не му хареса това ...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Няма как на стане с участието на ВСС ,прокуратурата и Б.Б. Реформата трябва да е въпреки тях.И да се намали мандата на гл. прокурор.

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Браво, тия служебните министри ми харесват все повече, с изключение на Христосков.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Когато има осъден политик ще повярвам че има реформа в СС

 7. 7 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Всеки опит за реформа в тази система ще бъде посрещнат с жестока съпротива и опитът за промяна реално минава през силово решение във всеки един смисъл. Проблемът не е само функционален на системата, проблемът е и кадрови, защото умопомрачително количество лош генетичен материал се е събрал тъкмо тук.
  Първата стъпка е тоталното закриване на системата, уволняването на всички магистрати и тоталната забрана да се занимават с право като каквито и да било. В това време държавата ни да си плаща за правосъдие навън, евентуално законови промени така, щото да се стимулира извънсъдебното решаване на определени казуси с по-малка степен на провинение и обществена опасност. След това държавата да инвестира в обучение на нови кадри, включително и най-вече на запад, да се поканят нови лектори отвън, да се правят психологически портрети на кандидати за място в съда и прокуратурата и доколко са податливи на нерегламентирани влияние. И чак след това да започне ново изграждане на съдилищата и тяхната структура.
  Постепенна реформа в тази система няма как да се случи, защото всеки, който опита нещо да си върши съвестно работата, пипалата на октопода го прилапват. Тук трябва кардинални мерки, дори отвъд разбирането ни за демократични дейности. С тези същества по друг начин няма да стане.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Браво на този министър! Защо само служебните кабинети имат смелост да хвърлят камък в блатото (в случая прокурорското)?

 9. 9 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не, не, не - искаме съдебните заседатели да се избират на произволен принцип от народа(англо-саксонско), да видим как съди бат Сали и мат Бали!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Никой няма представа какво да прави. Системата на Неолиберализма, в която живеем от 25 години, е порочна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  А къде е думата на суверена? Как всичко ще бъде предпазено от сегашното личностно израждане и от бъдещи такива? В кой момент и как суверенът има влияние върху този процес? Ако е пак както досега чрез частични промени повлияни в крайна сметка от парламента нещата ще си останат там където са.

  Не бива тази "независима" власт да остава една затворена система избираема от себе си и от парламента от който уж е независима. Съдебната система трябва да е независима от другите власти и зависима от нас - суверена, а аз в момента не ги виждам и двете.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1106 Весело

  Единствената реформа в съдебната система, която може да доведе до реални резултати и истинско правосъдие е промяна в Конституцията на Репъблика България. Необходимо е прокуратура и следствие да преминат към изпълнителната власт, защото те не правораздават и нямат място в съдебната система. Така прокуратурата ще подлежи на КОНТРОЛ, правителствен, обществен, парламентарен и ще е длъжна да отговаря за своите действия или бездействие! Този контрол ще изгони всички подкупни, некадърни, политически обвързани прокурори и ще доведе до осъждане на много висши държавни чиновници и политици! Това е единственият начин да има правосъдие, което да гарантира провеждането на всички останали реформи!

 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1595 Весело

  Ами така като гледам, не е ли по-добре ГЕРБ да се откаже и президента да насрочи нови избори след 4 години... Това служебно правителство действително върши повече работа от предходните три! Оставете го да я свърши докрай...

 14. 14 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всичко изброено е много сложно за прилагане и ще се разтегли във времето. Има един по-бърз и гарантирано ефективен метод. Народното събрание дава 6 месеца срок на всички работещи в системата: следствие, прокуратура съд да се самореформирт и да започнат да работят ефективно. Не го ли направят, уволнение на всички следователи, прокурори и съдии, без изключение и назначаване на млади и подготвени кадри при същите условия. Кучето скача според тоягата. Следователи прокурори и съдии, също. Лошото е, че тояга не виждам, а това означава, че няма да видя и реформа.

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#14] от "dombi":

  Твоят метод е интересен....

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  затова ли цацата виеше на умряло?

 17. 17 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само съдебна реформа може да намали уродливото влияние на КОЙ и крадливите олигарси.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 18. 18 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма да се допусне реформа там,а Бойко 4 години доказа,че реформи не прави където и да е било за съжаление

 19. 19 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#15:"xmm"]Твоят метод е интересен.... [/quote]

  По-скоро ефективен. Затова и няма да бъде приложен.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7193 Неутрално

  Много добре казано, и за прокурорската независимост и за съпротивата срещу промените.

 21. 21 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Съдебната система е част от обществения, държавен и политически механизъм. Проблемът е, че именно механизмите са напълно разложени, прогнили, корумпирани и мафиотизирани. Върху тяхното тяло не може да се ашладиса що-годе читаво - неизбежно ще го заразят със своя гнилоч. Затова опитът за реформи, започвайки от съдебната система (по пример от антимафиотската операция "чисти ръце" в Италия) у нас обаче винаги ще бъде неуспешен, понеже общественият механизъм няма да го подкрепи. (в Италия беше жив и милиони протестираха по площадите) Метафорично казано, България се нуждае от тежка животоспасяваща операция с маса ампутации, а не от подмяна на една от сърдечните й клапи.

 22. 22 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "emil":

  Много разумни и уместни въпроси!
  Има един отговор, който е общ за всичко проблемно в страната. И той е:
  Да се види как съответният контрол е осъществен в добре уредените страни. И да се прилага, но без изкривяванията, характерни за "прехода", които правят всяко добро начинание безполезно.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  КАК ЩЕ ИМА СЪГЛАСИЕ НА СЪСЛОВИЯТА И ГИЛДИИТЕ В ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА, КОГАТО ТЕ СА НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА И НЕ ИМ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ПОДКРЕПЯТ СТАТУКВОТО, БИЛО ТО ДОРИ И ПРЕСТЪПНО.

  ГЕРБ, се страхува от свързаности и зависимостите с БСП и ДПС, затова,ако си чист ще се съгласиш да реформираш, ама неси, МУТРО!

 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 958 Неутрално

  прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт. там никои не носи отговорност, а е пълна с некомпетентни и корумпирани прокурори. това трябва да се промени.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#14] от "dombi":

  Съдебната система е пълна с типове и откровени мошеници от горе до долу. Ако тръгнеш неопетнен от долу просто не можеш да стигнеш до нива на които се решава нещо без да си се слял с тях и да си станал част от бандата. Да дадеш на тия съдии и прокурори време за да се самореформират е все едно да поискаш от карибските пирати да въведат демократични промени. Това което трябва да се случи е добре да се случи без тяхно участие. Трябва да им сложим сито в крайна сметка контролирано от нас хората. Ако там някой от тях ще отсява хора и длъжности иска се този човек или орган да го отсяваме ние. Съдебната система трябва да бъде структурирана по такъв начин че рядко да се налага нашето участие, но когато то се наложи трябва да има и механизъм по който хората да въздействат върху системата.

  Такъв механизъм сега няма. Няма и инфромираност. Рядко научаваме имена по делата, а мотивите или не ги виждаме или ги виждаме когато делото вече е забравено.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  СЪДИИТЕ и прокурорите трябва да се избират тайно и пряко заедно и успоредно както е с народните представители, но на всеки 2 години, а не от назначени с уйдурми и компромиси девианти.

  РОТАЦИЯТА на състави, и разследващи из цялата държава ще прекрати веднъж завинаги коруптивните нагласи и нарочното протакане.

  Ама "кой" ще се захване с това?

 27. 27 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "pogled":

  Напълно резонно. Само майдан може да даде тласък на истинско оправяне. Но българите не са достатъчно солидарни и не са склонни към крайни действия за продължителен период. А и няма организации, неконтролирани от ДС , която уж не съществува вече, но действа ефикасно. Необходими са идеи и проекти за истинска смяна на негодната система, наложена от Горби и всичко, стоящо зад него. Трябва да се има предвид, че ние сме умалено копие на сегашната система в Русия. Както и преди промените.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#24] от "ck2013":

  КАК да стане тази работа, като МВР е все още репресивен орган, има искане пак към него да се върне всичко което бе отделено.
  за да не е така.
  ДЕЖУРЕН ПРОКУРОР трябва да има винаги, а на сутринта разследващ, иначе като досега...

 29. 29 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 613 Гневно

  '' . . главният прокурор Сотир Цацаров обвини министерството, че подготвя промени на тъмно''.
  ==========================
  Това неприлично дебело човече, с име на дребна, морска риба, се е вмирисало не само от към главата, ами и до опашната перка.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 30. 30 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 958 Неутрално

  в тази система всеки е човек на някои, и да очакваш сами да се реформират е безумие. независима съдебна система по български означава не контролируема от данъкоплатците/хората и добре контролируема от мафията. досега мутра няма осъдена.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 31. 31 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Градските прокурори и полицейските началници трябва да се избират както кметовете. Така ще са зависими само от избирателя. И то за не повече от 3 години.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 32. 32 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "BlueWater":
  +++ Подкрепям!
  Прокуратурата трябва задължително да премине към Изпълнителната власт. Няма място в Съдебната власт.

 33. 33 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Този човек няма слаба позиция или изказване!
  Поклон!
  Дано по-дълго се задържи на поста си - не вярвам да се намери някой който и на 50% да го покрие!

 34. 34 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Прокуратурата няма място в съдебната власт! Това е юридическо безумие! Тя трябва да бъде извадена от нея. А независимостта й от политиците следва да бъде осигурена по единствения правилен начин: чрез преки граждански избори на градските, окръжните и главния прокурор тази институция да бъде зависима преди всичко от върховния суверен - НАРОДЪТ. С къс мандат, за да имат стимул да го повторят - ако покажат добра работа срещу престъпността гражданите ще ги преизбират.
  Бойко по темата ме разочарова! Не се иска много акъл да хвърли едно око как са уредени институциите на съдебната власт и прокуратурата на Запад... И да стигне до извода, че сегашната наша съдебна система произвежда престъпност и комунизъм и следва да бъде реформирана.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#31] от "biss Mark":

  Избори, избори, ротация, нова Конституция, контролът на всички нива ТРЯБВА ДА Е САМО ГРАЖДАНСКИ, държавата само с насочващи функции и закони, но не и контрол на ниските нива.

  Какво прави КАТ под шапката на МВР, само комуномозъците си знаят. Паспортната служба също.
  Целият ЕГН масив е там в някакви допотопни сървари бръкми, че и с паспорти и талони се занимават.
  Държавата отврати всичко що е нормално от себеси, компрометира се окончателно и завинаги в тази си форма.

 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Прокурорите трябва да се избират с пряко гласуване от хората.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на www
  www
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изглежда добре на хартия. Трябва обаче да се внимава с прекия избор на шефовете от съответните съдийски и прокурорски общности. Огромен опит с такава демокрация има в университетите и БАН. Резултатът е плачевен. Обикновено се избират определени кандидати, които са изгодни за силните в момента и разбира се които никога не нарушават рахатлъка на мнозинството. Няма кой да юрка стадото, да не говорим за наказания за несвършена работа и т.н. Когато професионални съсловия се самовъзпроизвеждат настъпва феодализъм и деградация на ценности и морал, а това май и сега е основен проблем при съдии и прокурори. За да работи правосъдието там трябва да има ефективен външен/обществен контрол!

 38. 38 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "dombi":

  по принцип идеята е добра, но малко утопична. Няма как да се индикира, че системата работи, защото има много звена в правосъдието, като се започне от следователи, прокуратура и се стигне до съдиите. Всеки ще си измива ръцете с другите за несвършена работа, поради което системата не е работела ефективно...и така до без край

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#34] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  Е, нали с назначаването на Цацаров те очарова, та сте квит...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Бегай да паразитираш по-изгодно в некоя непорочна
  тоталитарна.

  До коментар [#10] от "socialen":

  Никой няма представа какво да прави.

  Системата на Неолиберализма, в която живеем от 25 години, е порочна.

 41. 41 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "Darth Plagueis":
  Ти ме разочароваш с това фалшиво твърдение! Бойко никога не е назначавал Цацаров! Той няма правомощия да го назначава. Цацаров е избран от политическата върхушка по предложение, още по-точно по внушение, на кукловодите.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 42. 42 Профил на vlado33bg
  vlado33bg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо не се направи както е в САЩ правосъдният министър да е автоматично и главен прокурор

 43. 43 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#12] от "BlueWater":

  точно казано ,само дето няма кой да изпълни добрите предложения

 44. 44 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#37] от "www":

  династиите в университетите са вечни и никой не може да ги разруши

 45. 45 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#10] от "socialen":

  нелаицос,
  пиша ти името обратно, защтото ти явно мислиш в сгрешен порядък и винаги си контра на общоприетото правилно мнение.

  какъв неолиберализъм в България за последните 25 години? какъв неолиберализъм в правителствата на Луканов, Попов, Беров, Виденов, Сергишев и Олигарски? какъв неолиберализъм в корпоративни и престъпнически партии като БСП и ДПС? какъв неолиберализъм в партии като БББ, ББЦ, БЗНС-тата, Зелените партии, Евролевица, АСП, АБВ, Атака, РЗС, Патриотичен фронт и т.н.?

  РЕФОРМИ !
 46. 46 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Стратегията за съдебна реформа: Огън,меч и бесило.
  Без български съдии и прокурори в съдебната система.
  Само западноевропейски магистрати с проверени преводачи.
  За двайсетина години,докато изветрее вонята в коридорите на съдебната власт..

 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  А най-добре е прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт поне да спрат тези терзания с квоти, ВСС-та, анализи и лупинги.

 48. 48 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Защо само на прокуратурата? Направо съдебен борд, това е, друг шанс няма.

 49. 49 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#14] от "dombi":


  Самореформиране е невъзможно. Това да не е Япония да си правят харакири.

 50. 50 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#12] от "BlueWater":


  Ех, мечти, мечти!

 51. 51 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Кой се страхува и не желае съдебната реформа?
  Бойко Борисов и поданиците му от Граждани за Евразийско Развитие на България; Михаил Миков и клакьорите от мимикриларата комунистическо-путинска партия нарекла се социалистическа; Говорителят на Ахмед Доган паша - Лютви Местан ага бос на Движението Против Свободата на робите - роми(цигани), българомохамедани и турци; Николай (Дудук) Бареков(Бюреков)- без коментар; Волен Сидеров - резидент на Руското разузнаване в България близък приятел с видният аферист Йосиф Кобзон и с недоразумението Жири нам кой си; за НФСБ - какво да каже човек за партия пълна с агенти на ДС-КГБ; да не пропусна АБВ-то на Гоце - "отцепници" от партията майка(БКП) видни българомразци и русоблюдолизци. С една дума почти цялата парламентарна сволоч не желае СПРАВЕДЛИВА, НЕЗВИСИМА, РАБОТЕЩА В ИНТЕРЕС НА ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НА ЧЕСТНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ СЪДЕБНА СИСТЕМА. ТЕ ИСКАТ СЪДЕБНА СИСТЕМА ТИП #КОЙ.

 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Сегашното божествено положение на главния прокурор е една от основните причини за яловото обвинение. Безконтролността, имунитета и силната йерархичност в прокуратурата са естествена среда за развъждането на отровен планктон. Мандатът на следващите цаци трябва да бъде човешки, дали ще бъде избиран пряко, от НС - и с какво мнозинство, от професионалната гилдия или ще бъде назначаван са различни варианти, но най-важното е главният прокурор да бъде кон-тро-ли-ран - не само да се поти по пресконференции, но да бъде и институционално отговорен с опция за изритване.

 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Поздравления за министъра, поздравления и за президента!
  Чакам президентската партия с надежда, че ще имам за кого да гласувам без сериозни съмнения за избора си.
  Мецду другото интересно какво мисли премиера за тази стратегия. Дали реакцията му ще е подобна на тази след инициативата на военния министър.

 54. 54 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#8] от "spiegel":

  Защото това показва едно: министерския кабинет трябва да се съставя и с участието на президента, който е получил доверието на повечето граждани.

 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#45] от "Rage Against":

  Как какъв! Либерализация, дерегулация, мафиотска приватизация, деградация на обществото. Ти на това социализъм ли му казваш. Това преди 1989 го нямаше.

  Нали след 1989 трябваше да стане по-добре за всички. Кво стана? По-зле.

  Тия, които изброяваш, имат вина. Спор няма. Но не са единствените.
  Когато човек каже А, трябва да знае Б, и че идва и В.
  Неолибералната система е порочна в цял свят. От 1980 година, когато Рейгън и Тачър я възродиха произвежда само финансови и макроикономически, и обществени кризи. След 30 години Неолиберализъм, ЕС стои пред разпад.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#40] от "dnevnikar":

  Тогава защо беше всичко 25 години!? За да се наядат едни тарикати за сметка на обществото?! В другите страни кой им е виновен за макроикономическите и финансови кризи. Кой е виновен, че ЕС е пред разпад след 30 години Неолиберализъм!? Кой е виновен, че след 30 години Неолиберализъм, Фашизмът, национализма и ксенофобията са днес по-силни отколкото последните 60 години?! Кой?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "convince":

  Емигрантите е добре да се грижите за новите си родини.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#36] от "grand funk railroad":

  и това не е панацея, защото утре ахмедовците и бат салиевците ще си изберат прокурор, който съди според ромското право

  и ще са направили напълно легитимни избори, над 10% от българските граждани ще са гласували в подкрепа на Бат Сали - главен прокурор

  за съжаление, докато не узреем сами да си правим демокрация и пазарна икономика в България, съм склонен да предадем временно суверенитета си на западна държава от типа на Германия, която да наложи ред и законност тук. и по възможност да проведе процес по декомунизация в България. но най-важното е ние сами да се изградим в съвременно гражданско общество. не може само комунистически мафиоти да ни управляват толкова време...

  РЕФОРМИ !
 59. 59 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Гневно

  До коментар [#55] от "socialen":

  ти обаче не спираш да лъжеш! осъзнаваш ли, че ако партийните субсидии бъдат съкратени с 50% ти ще си един от първите, които Кучев ще пусне на улицата? и с настоящите си работни умения и навици вероятно ще останеш безработен за цял живот?!?

  да повторя пак, през 25-те години на преход, България е управлявана от мафиотски и мулташки правителства около 17 години. а почти 4 години по времето на Борисов не бяха проведени никакви цялостни реформи.

  и през всичките тези 25 години доносниците на ДС бяха на всички позиции в държавата - кметове, областни управители, депутати, директори на агенции, дипломати, банкери, финансисти, застрахователи, директори на медии, директори на големи държавни предприятия.

  разсипията в България беше направена не от неолибералите, а от червените боклуци в Държавна сигурност. и до ден днешен, големите "масови приватизатори" от времената на Виденов си управляват холдингите, банките и заграбените оцелели държавни предприятия и са доносници на ДС.

  а който каже една добра дума за управлението в периода 1944-1989, директно го заклеймявам като предател и родоотстъпник. не може някой да каже, че заради "добрите" практики в АПК и ТКЗС е напълно оправдано да разсипем земеделието, леката промишленост, и образованието и да натикаме десетки хиляди политзатворници в лагери и да избием поне половината от тях.

  РЕФОРМИ !
 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#59] от "Rage Against":

  Аз искам партийните собсидии да бъдат сведени до 0%. До кръгла 0. Демек, 0 лева държавни пари. Партия над 4% получава 0 лева субсидия. Партия под 4% получава 0 лева субсидия. Понимаешь?
  Станаха неолиберали, либертарианци, турбокапиталисти. Трябва да знаеш, че когато кажеш А, трябва да кажеш Б, и да знаеш, че идва В.
  Когато отвориш кутията на Пандора, на разврата, тогава получаваш това след 1989 година.
  Как да няма положително след 1944 година. Кой те изучи безплатно, кой докара родителите ти от село, изучи ги безплатно и ги направи директори преди да станат турбокапиталисти, кой построи това, което 25 години не можете да разделите и се изтрепахте. Кой?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#60] от "socialen":

  т.е. ако след 9-ти нямаше комунисти убийци, аз никога нямаше да се изуча, а майка ми и баща ми щяха да си останат неграмотни селтаци тънещи в мизерия, тъмнина и феодализъм, без никога да видят неоновите светлини на големия град?!?

  така, както Финландия, Дания, Швеция, Австрия, Гърция, Швейцария, Белгия, Холандия не видяха комунисти и забравиха, че историята се променя и времето тече?

  и ти не се притесняваш, че България е най-бедната, най-корумпираната и най-некадърната държава в ЕС точно заради управлението на БСП-ДПС?

  и ти не се притесняваш, че България беше най-бедната, най-корумпираната и най-некадърната държава в СИВ точно заради управлението на БКП?

  РЕФОРМИ !
 62. 62 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#61] от "Rage Against":

  Да. Така е. Нека не си говорим празни приказки. Това са или колониални страни или северни. Гърците имаха подем, но дойде Неолиберализмът.
  Та ние бяхме една от най-богатите страни в СИВ. През 70 години като ходих Турция ми искаха левове.
  Не казвам, че всичко е било супер. Искам реалистичен поглед и уважение към постигнатото, а не пещерен антикомунизъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 63 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Реформата не трябва да се ограничава само до прокуратурата.
  Цялата съдебна система се нуждае,ама Боко я не ще.

 64. 64 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#62] от "socialen":

  e, така кажи. ти си 50-60 годишен доносник, чийто живот е отминал с фалшивия блясък на комунизма. осъзнаваш го, но отказваш да го приемеш и се опитваш да промениш естествения ход на историята.

  добрите неща от времето на бай Тошо бяха и се случваха само за шепа верни червени боклуци. и за работа във външнотърговските дружества, и за работа в министерствата и дипломатическите постове, и за достъп до специално снабдяване,

  та като спомена за майка ми и баща ми, средновековните селяндури, да ти напомня ли, че по времето на бате ти Тошко, през 70-те години, когато западняците бяха забравили, че са ходили на Луната, тук имаше стотици села без канализация, без електричество, без читав път до тях. да не говорим, че в средата на 80-те се чакаше с месеци или години да стационарен телефон, или покупка на нова Лада?!?

  и с кое точно сме били най-богатите в СИВ?
  айде стига толкова глупости, че ми писна да се разправям със сенилни червени боклуци като теб.

  тотална лустрация и декомунизация ни трябва, защото за 25 години преход започнахме да свикваме с комунистическите престъпления и дори у някои хора започнаха да се връщат носталгични настроения... СРАМ !!!

  РЕФОРМИ !
 65. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#64] от "Rage Against":

  След като Борисов, Цветанов, Цецка и останалите в ръководството на ГЕРБ бяха партийни членове, значи не е било толкова лошо.
  Ти бъркаш круши с ябълки. Сега сме прокопсали с 5.5 българи живеещи под екзистенцминимума от 280 € на месец.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 66. 66 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  браво на министър Христо Иванов за подетата инициатива

 67. 67 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#58] от "Rage Against":

  Съгласен съм с коментара ти, по принцип. Но панацея няма никъде, дори и в Германия, която даваш за пример. Съдораздаването,в Западна Европа, е на светлинни години пред нас, но и там има много случаи на шуробаджанащина, особено сред политиците(примери: Кол, Ширак и т.н.), както и съдебни грешки.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 68. 68 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#60] от "socialen":

  Да, партийните субсидии трябва да се отменят! В Италия вече го правят на етапи, за 2 години.
  Нека да се издържат от членски внос.
  Освен това, да нямат право на стопанска инициатива! Много е важно.
  И да нямат право да получават дарения.
  Тогава няма да купуват гласове.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 69. 69 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#63] от "dedo pepo":

  Цялата система, от Конституцията и нататък е за сменяне, а Не на козметични промени. Всичко е мафии и "останалите".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 70. 70 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimid":

  Системата като обща структура на обществото е за сменяне. БКП, следваше и следва своите събратя и шефове. От комунисти еволюираха дотам, че станаха капиталистическа класа от азиатски тип/но не от източноазиатските разновидности/. Ако някои си мислеха и мислят, че са сдали властта след 1989, много са се заблудили. Оттам трябва да се тръгне - защото всичко става по "втория начин". Затова имаме структури като феодални княжества, където никой няма достъп - за контрол и дума не може да става.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 71. 71 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#67] от "grand funk railroad":

  Ако ние вземем поне малко от германския модел, ще напреднем. Не е нужно да отричаме успеха и напредъка на запад от нас, защото и там има пороци и грешки. Това не е основание да си стоим в сегашното блато. А на изток няма пример, достоен за подражание.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 72. 72 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "socialen":

  Никакъв неолиберализъм няма тук. Системата е посткомунистически оформена, няма свободен , "регулиран пазар" по определението на Меглена Кунева. И тия регулации са чужди на законността и демокрацията. Червените капиталисти и олигарси са експлоататорската класа. Комунисти-ренегати, както бяха определяни преди време. Маркс го изоставиха. Сега е в действие "железният закон за олигархията". А олигархията настъпва след като демокрацията се изгради без контрол. И се стига до диктатори и неофициално узаконени династии като Кастро и Ким.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 73. 73 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#65] от "socialen":

  Жизненото ни равнище беше запланувано още на Кръглата маса. Решено бе да има минимално възнаграждение на труда като в "банановите страни". Разпределението на националния доход е такова, че един малък процент от населението група милиони и милиарди в банкови депозити в условията на криза - над 30 милиарда за 2012година, масата живее мизерно на ръба на оцеляването. И РАБОТНАТА СИЛА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДА! А имало демографска криза, жалват се всички. Ще има! Но, ако върви все така, скоро няма да останат българи тук.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 74. 74 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "Lemmy":

  Вярно, така е! Но това е само частен случай. Всичко в страната се урежда по нелегитимен начин. И партиите са такива структури. Защото сами си дадоха такива преферанции, каквито няма никъде. Ге са всесилни и не се контролират по никакъв начин. Те са корпорации, занимаващи се с всичко! Такива са и синдикатите, БАН, вузовете, дори и в изкуствата гъмжи от артисти, литератори и прочие, станали такива " по наследство". Но без таланта на родителите и прародителите.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 75. 75 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#62] от "socialen":

  Е, чак да сме били от богатите страни в СИВ! Опашкари си бяхме и тогава. Ясно е, че са ви инструктирали да обвинявате западните икономически учения и да хвърляте вината за състоянието на държавата сега на прилагането им! Но ние сме под игото на една върхушка, която си има своите мафиотски учения и практики - независимо от цвета на партии и правителства.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 76. 76 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "socialen":

  Ами защо се отказахте от социализма? Много добре си беше, наистина. Нямаше безработица, освен в някои периоди, нямаше такава престъпност, нито клошари. Безплатно образование и здравно обслужване...Защо се отказахте? Властта беше у вас. Но предпочетохте "гнилия" капитализъм, ама от постсъветски тип. И искате да ви вярват и да ви следват? Вие изкопахте пропастта между себе си и народа.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 77. 77 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "ck2013":

  Затова: Долу системата на държавна и обществена организация!
  Какво е потребно: На първо място и време - нови проекти. Основани на принципите на успелите демокрации - където нашата младеж и работна сила отива. А нее на някакви фалшиви идеи, нямащи никаква реалност зад себе си.
  Как може да стане: С нежна революция. Друго системата няма да допусне.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 78. 78 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimid":

  Всички партии и най-вече - олигархичната върхушка и цялата облагодетелствана класа от мафиотската същност на управлението.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 79. 79 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "waterfall":

  Кратко и точно!
  Никой не се отказва доброволно от власт и богаттство.
  Това беше един от постулатите на комунизма за обосноваване на единствения възможен начин за отнемането на властта и богатството от капиталистите. Това е революцията. Въпросът е в каква форма, с каква организация и с какви гаранции за предотвратяване на преминаването от демокрация към диктатура и олигархия. В днешните условия.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 80. 80 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Реформа на съдебната система на части не бива да има. Трябва да се промени цялата философия за нея. Да се изостави съветския модел и да се приеме европейския. Ако се уеднаквим с Европа по тази линия, няма да сме черната овца в ЕС! Защото досега всички реформи се правят чрез такова изкривяване, че стават пречка за прогреса на законността и развитието. От което богатеят само престъпните лица и организации. Например, било престъпление да се купуват гласове. А кои ги купуват? Къде е тогава правосъдието? Щом партиите купуват вота, те са престъпни формации. Но само това ли правят?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 81. 81 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "dragond":

  Всичко идва от нелегитимните връзки, които като отровна плесен пронизват цялото общество. Някои наричат това "конфликт на интереси". И го обявяват за недопустимо. Всяка наша партия и система са изградени на този принцип - хората се делят на "наши" и "чужди". Партийни и семейни връзки определят постове и кариери. Доброволно никоя облагодетелствана личност или организация няма да се откаже от сладкия живот. Съпротивата ще е твърда и жестока.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 82. 82 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#71] от "Barm":

  Ако прочетеш още един път коментара ми, ще видиш, че се повтаряме.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 83. 83 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#76] от "Barm":

  Ти новият трол ли си? Искаха да станат турбокапиталисти. И станаха.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#72] от "Barm":

  Не е възможно. Въведохме и изпълнихме всичко, което каза МВФ. Къде има тогава свободен, дерегулиран пазар, такъв какъвто Кунева иска?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#72] от "Barm":

  Да, изоставаиха Маркс заради Милтон Фрийдман. От трън, на глок.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#75] от "Barm":

  Напротив. Какво те кара да мислиш обратното? Бяхме развита страна в СИВ. Медицинско обслужване, висше образование, нулева безработица, ниска инфлация от 6-10% (Полша имаше от 1978 година хиперинфлация, през 1989 година беше там 600%). Всичко безплатно. Много от успелите на запад българи са плод на безплатната и висококвалифицирана образователна система, особено на ВУЗ, до 1989 година. Взеха ги като топъл хляб там. Твоите родители още щяха да копат неграмотни на село, че и ти с тях, ако тези, които плюеш не ги бяха изучили и направили вишисти безплатно.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 87. 87 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#85] от "socialen":

  Не заради него, а заради Горбачов!
  И пак от север идват и новите команди.
  Добре, защо не върнете Маркс, Ленин и т.н. и хубавия социализъм, па някога и комунизъм?
  Защото нищо не излезе от красивата теория, освен, че потопи половината свят в кръв и експерименти, които доведоха до олигархични диктаторски режими!
  Защото капитализмът по горбачовски и путински е много сладка работа и за вас, българските ренегат-комунисти. Истинската ви цел винаги е била власт+богатство!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 88. 88 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#86] от "socialen":

  Сереотипният ти отговор(четох го в други твои писаници) показва, че просто преписмаш иот ктнижка с партийни инсструкции. Сигурно добре плащат.
  Може някои младежи да не знаят какво беше, но аз съм съвременник на соцпериода. Ние и тогава бяхме една от най-бедвите държави в СИВ, заедно с Румъния. И сега сме назад от бившите други членки на СИВ. Дори и Източна Германия не може да се оправи от нанесените поразии от комунистическата идеология и практика.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 89. 89 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#85] от "socialen":

  Маркс именно обърка света.
  А относно поговорката - пише се и се казва "глог", а не "глок"...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 90. 90 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Явно министърът мисли и работи за страната. Ако беше чиновник и му бяха наредили да изработи такива предложения, щеше да каже, че не му плащат за това и щеше да поиска доста пари за "създване на проект".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 91. 91 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#87] от "Barm":

  Дясно-либералният англосаксонски Капитализъм по американски тип, който Рейгън и Тачър възродиха през 1980 година след 50 годишна забрава, познат днес като Неолиберализъм и Либертарианство, също. И сега? Какво правим?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#88] от "Barm":

  Бил си най-много бебе. Иначе нямаше да пишеш глупости като твоите набори.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#89] от "Barm":

  Така да бъде. Но Милтон Фрийдман също не го оправи след 1980. Нали казвам, от трън на глоГ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#92] от "socialen":

  Не позна и за възрастта. А, като стана дума за успехите, да те попитам как така в края на периода, 1989г., се оказа, че има дълг от над 12 милиарда долара? Що се отнася до класациите, реално България е била първата по развитие балканска страна. Преди да оплескате нещата.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 95. 95 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#94] от "Barm":

  53% от БВП. (Сега, по Маастрихските Критерии позволено са 60%). За сравнение, в момента Брутният ни Дълг е почти на 100% от БВП.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 96. 96 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#95] от "socialen":

  И какво от това? По времето на Луканов и неговото "освобождаване на пазара" се създаде изкуствена криза - дефицит на стоки от първа необходимост, опашки за храни. Та чак Европа започна да праща материални помощи. Дори и кметът на София, Каракачанов(не Красимир) реши да въвежда купонна система! По твоята логика тогава сме били по-добре от сега?! Сегашната криза е от друг и много по-комплексен характер. Тя е по-тежка от създадената пак от вас криза от 1989. Сега , преднамерено, страната е поставена пред дилемата да бъде или не, но това е била поставената и изпълнена задача! Затова /отчасти/ сега се търгува и банка "Виктория."

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK