Първи депутат от партията на Бареков обяви, че се отцепва (допълнена)

Ана Баракова

© Нова телевизия

Ана БараковаПловдивската учителка по биология Ана Баракова, избрана за депутат в новия парламент от партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) с преференция, заяви, че напуска формацията и ще бъде независим народен представител.


В интервю за "Нова телевизия" тази сутрин Баракова обяви, че е била заплашвана от хора от партията, за да се откаже от мястото си, и напуска, "при положение че няма среда, в която да има правилно общуване, работна среда, в която всеки да има право да изразява своето мнение".


Баракова, която е председател на женската организация към ББЦ "Евромайки" в район "Източен" в Пловдив, беше на 13-о място в листата на ББЦ в града. Номерът й съвпада с този на номера на партията в бюлетината и с 858 гласа тя измести втория в партийната подредба адвокат Дяко Дяков, член на широкото ръководство на ББЦ, преди това - на "Движение България на гражданите", а по-рано - на младежката структура на СДС.
"Веднага след приключване на изборите бях притискана и поставяна в ситуация на тормоз - чести обаждания по телефона с цел да се откажа от депутатското си място от колеги от партията", каза тя. И добави, че опити да се свържат с нея правили Дяко Дяков и пловдивският бизнесмен Мартин Иванов, известен с прякора Данона, водач на листата в Пловдив–област.


По думите на Баракова от ББЦ й предлагали "като един разбран човек" да замени мястото в парламента с пост в администрацията на града. Карали я да подписва документи, търсили я и в училището, в което работи, а един ден намерила и вратата на апартамента си разбита.


"Некоректно е отношението да няма правилно общуване, да не се зачитат човешките права, човешкият личен живот, да се нарушават взаимоотношения", заяви новоизбраният депутат.


На въпрос дали допуска, че избирането й може да е плод на грешка или резултат на купуване на гласове, Баракова отговори: "Моята мотивация и желание не е свързана с това отношение, не взимам отношение по този въпрос." Запитана как би отговорила на обвиненията, че е била подкупена да напусне от други партии, тя подчерта: "Аз съм един изключително достоен човек, който държи на себе си и на своето семейство и на колегията, която е свързана с мен. Не могат да си позволяват да ме търсят в моето училище и да нарушават учебния процес." Не отговори дали би подкрепила кабинет, предложен от ГЕРБ.


Баракова беше в студиото заедно с Хаик Гарабедян и Красимир Манов, напуснали "България без цензура" след евроизборите. И двамата увериха, че тя е уважавана учителка в Пловдив и гласовете за нея най-вероятно са резултат от съзнателен избор.


"Аз съм избрана от вота на избирателите, всеки трябва да гласува демократично", заяви новоизбраният депутат в отговор на въпрос защо не се е оттеглила преди резултатите от изборите, ако не е доволна от средата в "България без цензура".


Лидерът на партията Николай Бареков е в Брюксел и все още не е коментирал напускането на Баракова. Пред "Дневник" Дяко Дяков отрече да я е тормозил или да е участвал в разбиването на вратата й, като дори не знаел къде живее. "Проведох един приятелски разговор с нея преди една седмица. Тя отказа категорично да се откаже и това беше", каза той и добави, че не би опитвал отново да я разубеждава да се отказва от мястото си, защото това е "доброволен акт". Все пак обаче било редно Баракова да се откаже, защото "това е човек, случайно попаднал на второ място заради незнанието на хората как да гласуват с преференции."


Този процес се забеляза и в ГЕРБ, и в ДПС, но там случайно попаднали хора си направиха отвод и напуснаха, добави адвокатът.


Дяков заяви, че е посещавал училището, в което Баракова работи, веднъж - за откриването на учебната година, когато партията направила дарение за бедни ученици.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK