Едно наум: Отцепилият се от Бареков депутат получил предложение за "замянка" с друг пост

Едно наум: Отцепилият се от Бареков депутат получил предложение за "замянка" с друг пост

© Нова телевизияВ рубриката "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум.


В интервю за "Нова телевизия" тази сутрин новоизбраният депутат Ана Баракова, 13-а в листата на партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) в Пловдив, обяви, че напуска формацията си и остава независим народен представител в парламента, който все още не е заседавал.


Баракова измести с преференция втория в листата Дяко Дяков, член на широкото ръководство на ББЦ, който трябваше да влезе в парламента, след като водачът Бареков реши да запази позицията си в Европарламента. Тя казва, че Дяков я е притискал, за да се откаже от мястото си.
"Дневник" публикува с незначителни съкращения и без редакторска намеса интервюто с Баракова, която беше в студиото заедно с двама отцепници от ББЦ - бившия председател на пловдивската организация Хаик Гарабедян и бившия член на ръководството Красимир Манов.


- Ана Баракова: Добро утро. Искам да разкажа накратко моята история. Това, което се случи с мен в близките дни, веднага след приключване на изборите, аз бях притискана и поставяна в една ситуация на един тормоз.


След като стана ясно, че сте избрана за народен представител?


- А.Б.: След като стана ясно, че бях избрана.


Какъв тормоз? Вие сте учител по биология от Пловдив на 13-о място, пак казваме.


- А.Б.: Чести обаждания по телефона с цел да се откажа от депутатското си място. От колеги от партията. Също...


Кои са тези колеги? Можете ли да им кажете имената?


- А.Б.: Да, значи, обаждаше ми се по телефона Дяко Дяков и Мартин, известен под прякора Данона.


А единият от тях е трябвало да влезе, ако Вие се откажете? Да му освободите мястото? На кого?


- А.Б.: Точно така, Дяко Дяков трябваше да влезе, съответно схемата е била предвидена по този начин да се реализира.


И какво, обаждат Ви се и какво казват? Г-жо Баракова....


- А.Б.: Като един разбран човек да влеза в ситуацията, в положението, да се откажа и да направим така една замянка на депутатското място с пост, примерно, който ми предложат или аз си избера.


Пост къде? В партията?


- А.Б.: Ми в администрацията....


В администрацията на Пловдив? Т.е. те са хора, които могат да си позволят да назначават в администрацията в Пловдив.


- А.Б.: Явно да, така си мисля.


И ако не се откажете? Защото Вие не се отказвате. Има ли продължение изречението?


- А.Б.: Да, значи имаше ситуации, в които се опитаха да ме прокументират в търсене на моите подписи...


Как да Ви компрометират?


- А.Б.: Непрестанни обаждания по телефона с цел, че трябва да пристигна, да подписвам документи, непрекъснато трябваше да подписвам документи, които нямаше начин да бъда обвързана с документацията.


Какво са Ви карали да подписвате? Може ли в някаква конкретика да влезете?


- А.Б.: Просто документи, така ми беше съобщено. "Трябва да подпишете документи, които са свързани в партията на ББЦ."


И ако не?


- А.Б.: Ако ли не – получи се една такава ситуация, в която ме чакаха пред училището. Ходя на училището, вътре в училището, притискаха директора в моето училище, нарушаваше се учебният процес...


Как така? Влизат хора в училището, където Вие работите и сте учител по биология, и какво правят тези хора и кои хора?


- А.Б.: Това, получих като информация, е, че в училище ме е търсил адвокат Дяко Дяков със секретарката и други хора, в смисъл, директорът не ги познава.


Със същото искане? Да освободите мястото за депутат? Или не са обяснявали?


- А.Б.: Ами просто са ме търсили, не са обяснявали, непрестанно в училище и също пред дома ми. И всичко приключи с разбиване на входната врата на моя апартамент.


Как така разбита? Заварихте си, връщайки се от работа, вратата на апартамента разбита или Вие бяхте вътре, докато някой я разбива?


- А.Б.: Не, аз се наложи просто за известно време да напусна града, защото бях в една такава ситуация на пълно паникьосване.


Кога видяхте, че вратата Ви е разбита и как беше разбита? Бяхте ли на място, или във Ваше отсъствие е била разбита?


- А.Б.: Моите комшии, които са слизали от горния етаж съответно до долния, са видели, че моята врата е отворена и са си помислили даже, че пренасяме багаж.


А Вие къде сте били през това време?


- А.Б.: Ами по принцип съм била със семейството ми, не искам да давам обяснения къде съм била.


Защо смятате, че е разбита тъкмо от тези хора, или просто съвпада всичко? Откраднато ли е нещо?


- А.Б.: Нищо не е откраднато, според мен това е с цел, за да ме принудят по някакъв начин да отида съответно на място и да осъществим тази среща и това, което те желаят, нали, съответно.


Вие питахте ли този Дяко Дяков участва ли в това разбиване на входната врата на Вашето жилище?


- А.Б.: Не, не съм питала такива въпроси.


Опитахте ли се да се свържете и да говорите с лидера на Вашата партия Николай Бареков? Да му обясните какво става.


- А.Б.: За мен цялата ситуация не е изобщо в рамките на нормалното – първо да получавам чести обаждания, предложения да се откажа от депутатското си място.


Колко пъти Ви се обадиха?


- А.Б.: Може би са огромна бройка, не съм ги броила. SMS-ите, обажданията...


….


Защо сте заедно?


- А.Б.: Ние сме от една партия. Познаваме се, работили сме заедно. Аз оттук нататък желая да работя с колеги, които са готови, имат желанието да дадат всичко от себе си, да отговарят на целите и задачите на партията.


Но не сте в една партия. Нали Вие сте напуснали партията?


- Хаик Гарабедян: Заедно с Ани бяхме едни от първите членове на партията в Пловдив и заедно с нея правихме структурите в града.


Но тя още не е напуснала партията?


- А.Б.: Аз напускам партията при положение, че няма среда, в която да има правилно общуване, работна среда, в която всеки да има право да изразява своето мнение, да има един колектив, в който да работим единни заедно.


Влизате в парламента, но излизате от ББЦ? И какво, още преди клетвата....


- А.Б.: И оставам един независим депутат в Народното събрание.


Ще бъдете независим депутат, отсега, преди клетвата го казвате?


- А.Б.: Точно така.


Това не е ли некоректно отношение от Ваша страна? Не е законно да Ви сплашват, да Ви разбиват вратата. Защо не напуснахте по-рано, или чак сега, когато Ви притискат за мястото, решавате да зарежете ББЦ, но да си запазите депутатското място?


- А.Б.: Некоректно е отношението да няма правилно общуване, да не се зачитат човешките права, човешкият личен живот, да се нарушават взаимоотношения.


Купуваше ли гласове ББЦ? Вашият избор плод на такава грешка ли е? На объркали се купени избиратели или на просто объркали се?


- А.Б.: Моята мотивация и желание не е свързана с това отношение. Не взимам отношение по този въпрос.


….


Реакцията ще бъде много ожесточена, има морален казус тук. Вие все пак влизате както депутат от ББЦ и в 12 без една, преди парламентът да се отвори официално, казвате, че напускате, запазвате си мястото и ставате независим депутат. Веднага ще има подозрения – да не сте купена от друга партия, да не би да сте подкокоросана от други, на които им трябват гласове? Знаете как ще се разтълкува това нещо. Не може да е безкритично.


- А.Б.: Аз съм един изключително достоен човек, който държи на себе си и на своето семейство и на колегията, която е свързана с мен. Не може да си позволяват да присъстват в моето училище, да притискат директора и да нарушават учебния процес.


На директора какво са казали?


-А.Б.: Значи търсили са ме непрестанно.


Добре, Вие не бяхте ли с нагласата, включвайки се в изборите, че хората по-надолу в листите са на неизбираеми места и ако се случи ситуация като Вашата, "Любимец 13", това ще бъде грешка? Едно и също да се попълва и в квадратчето, и в кръгчето?


- Хаик Гарабедян: Не, това не е точно така, аз като бивш председател на град Пловдив мога да взема отношение по въпроса. Тя е една много уважавана активистка в партията, всички я познават.


Според Вас това не е грешка, а тук целенасочено са отбелязвали преференция за нея избирателите на ББЦ?


- Х.Г.: Да.


Колко души са гласували за нея с преференция?


- Х.Г.: Осемстотин и колко бяха... Достатъчно.


И смятате, че това е съзнателен избор, а не плод на грешка?


- Красимир Манов: Абсолютно. Ани е много известна в Пловдив.


….


Аз се озадачавам. Ето го и първият, уважаеми зрители, депутат, независим, заявява от този момент. Но просто се чудя как ще гласувате в парламента. И фактът, че сте с господата двама отцепници, ще се изтълкува, че е можело, ако имате толкова близки и сходни позиции, да напуснете по-рано. Така все едно използвате ББЦ, за да влезете.


- А.Б.: Когато работихме в ББЦ, имахме поставени приоритети, които трябваше да бъдат изпълнени, за които работихме в продължение на дълго време. Това беше с грижа за болните, за инвалидите, за майките, за учениците. В крайна сметка нито един от поставените приоритети не беше реализиран. Това мен страшно много ме възмущава, тъй като целият труд...


Защо не се отказахте преди изборите?


- А.Б.: Защото постъпиха много некоректно със системните телефонни обаждания и притискането да се откажа от депутатското място. Аз съм избрана от вота на избирателите, всеки има право да гласува демократично. И като една колегия всеки трябва да приема решението.


Как ще гласувате в Народното събрание за кабинет на Борисов? Всъщност Николай Бареков смекчи тона рязко към Бойко Борисов отново и като че ли ще подкрепи в качеството си на лидер на тази партият кабинет, сформиран от ГЕРБ. Вие какво ще й препоръчате?


- К.М.: Ами като се прибере г-н Бареков от Брюксел, защото той образно казано вождът заряза племето, замина натам да си харчи паричките, които е откраднал по разни схеми, които тук съм ги описал, питайте го дали предния ден преди да замине в Брюксел е бил в един съседен на София град, известен с минералната си вода, и пак е целувал ръка на един човек, за когото казваше, че е бил хлебарка, че трябвало да бъде смачкан, че се криел като мишка.


Какво казвате?


- К.М.:Аз например мисля, че той е бил предния ден при Бойко Борисов, за да получи индулгенция.


Ама мислите или знаете?


- К.М.: Питайте го него. Нека той да отговори.


Намесвате името на Борисов тук, освен на Бареков, и твърдите, че са се срещали.


- К.М.: Така говорят злите езици в София. Бил ли е там? Нека да отговори. Предния ден, преди да замине за Брюксел, четвъртък миналата седмица. Да му се извинява, да му целува ръка, да му разказва как е бил сгрешил и т.н., и т.н.


....


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK