ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Ива Йорданова е назначена за зам.-шеф на агенцията за българите в чужбина

Ива Йорданова (на преден план) с председателя на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева в кампанията за предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Снимката е от интернет страницата на ДБГ

© ДБГ, Движение България на гражданите

Ива Йорданова (на преден план) с председателя на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева в кампанията за предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Снимката е от интернет страницата на ДБГСъветникът в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова - Ива Йорданова е новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Тя е назначена на поста със заповед на министър председателя Георги Близнашки, съобщиха от правителствената пресслужба.


В досегашната си позиция на Йорданова е отговаряла за ДАБЧ, като е ръководела екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която започна в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 българи зад граница, както и над 2 500 фейсбук групи на българи в чужбина, напомнят от пресслужбата на Министерския съвет.


Ива Йорданова е участничка в шоуто "Умна и красива", организирано от "Шоуто на Слави Трифонов". При назначаването й за съветник на Илияна Цанова, от пресслужбата на вицепремиера за Йорданова специално се уточни, във връзка със запитвания, че вицепремиерът се е спряла на нейната кандидатура заради "опита й на млад човек, живеещ и учещ в чужбина, както и защитените идеи как да се развива комуникацията със сънародниците ни зад граница по нов и модерен начин". 

Ива Йорданова е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. Стажувала е в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise – организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. Печели програмата на Европейската комисия "За повече жени в европейската политика" – 2014 г. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на ПП "Движение България на гражданите".
В момента Ива Йорданова живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, за което той съобщи в интервю за вестник "24 часа" месец преди изборите. "Имам нова любов, вече живея с нея и след като се разведа, веднага ще падна на колене пред нея", заяви Лукарски.


В съобщението от Министерски съвет се уточнява, че назначаването на Ива Йорданова за зам.-председател на ДАБЧ е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на агенцията и да се съдейства на проверяващите органи, след като вчера беше освободен досегашният и.д. председател, а в институцията влязоха инспектори от дирекция Главен инспекторат на Министерски съвет.


Първата задача на новия заместник-председател е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация, за да може в срок да се изготви доклад до премиера от страна на Главния инспекторат. Освен че познава дейността на ДАБЧ, Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход, се казва в съобщението на правителството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK