Община Разград продава на търг три лъвчета

На снимката: Четири малки лъвчета се родиха тази година в зоологическата градина на Пенсилвания.

© Associated Press

На снимката: Четири малки лъвчета се родиха тази година в зоологическата градина на Пенсилвания.Трите малки лъвчета, родени в разградския зоопарк, ще бъдат обявени за продажба чрез публичен търг с тайно наддаване при начална цена от 1 800 лв. Това се посочва в докладната записка, внесена от зам.-кмета Ценка Таракчиева, която ще бъде разгледана на заседания на постоянните комисии през следващата седмица, съобщи БТА.


Окончателното решение лъвчетата да бъдат предложени на купувачи за наддаване ще вземе Общинският съвет в Разград на предстоящото си заседание на 28 октомври.


Миналата седмица кметът Денчо Бояджиев обяви, че директорът на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански е подал молба с искане да ги купи и е изразил намерение да участва в търга.
Изготвена е пазарна оценка на лъвчетата от лицензиран оценител, като всяко едно от тях е с начална цена 600 лева. Към момента на оценката всяко едно от мъничетата е с тегло между 12 и 15 кг и височина около 30-35 см.


Трите лъвчета са родени на 14 юли от по-възрастната от двете двойки - шестгодишните Хектор и Рая. С другата лъвска двойка, поколение на същите родители общият брой на животните от този вид  в разградския зоопарк наброява седем.


По думите на главния експерт "Земеделие и стопанска дейност" в община Разград д-р Михаил Балтаджиев лъвчетата се развиват добре. Продължават да сучат, но изяждат и по 250-300 грама месо на ден.


Малките все още нямат имена, тъй като според служителите на зоокъта е редно това да го направят бъдещите им собственици.


Главният експерт каза още, че трите лъвчета са мъжки и затова е било решено да бъдат продадени. По думите му освен това изхранването на седем лъва не е по силите на общината от финансова гледна точка, защото всеки от тях изяжда на ден по 5-6 кг месо. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK